Посочете информация за престоя

Пристигане
,
Напускане
,
Възрастни
16+ годишни
Деца
0-15 годишни

2 нощувки

2 нощувки

Три живописни пътеки около Банско

Може почти всеки от вас е посещавал Банско още от детските си години. Разглеждали сте историческите места, включени в 100-туристически обекта от „Опознай родината, за да я обикнеш“, сигурно и печатче в картата са ви сложили.

Хапнали сте от банските специалитети в малките китни ресторантчета и кръчмички, които са буквално на всяка крачка в центъра на планинското градче. И по пистите сте се спуснали, защото е приятно и модерно, и в някой по-луксозен хотел може да сте се отбили, за да отидете на СПА.

Но това едва ли достатъчно, за да сте сигурни, че сте се потопили в истинската същност на природата около Банско и на величествения Пирин над него. И да не сте скиор или от най-запалените туристи, това няма да ви попречи да си направите една чудна разходка из околностите на Банско, от където тръгват най-популярните, но и най-красиви маршрути из Пирин планина.

Запланувайте си седмица почивка, а може и само един уикенд, и тръгнете нагоре по планинските пътеки на Пирина. Пък до където стигнете. Но при всички случаи ще се почувствате замаяни от очарованието на българската природа в този зашеметяващо красив край.

Три живописни пътеки около Банско

 

Банско – входната врата на пешеходния туризъм в Пирин планина

Малко статистика: В Национален парк Пирин има 20 туристически маршрута, които са маркирани като пешеходни. И повече от половината – 12, са посочени с начална точка Банско! Така че изборът ви е голям.

Именно заради това градът на Вапцаров е известен още като входната врата на Пирин и пешеходния туризъм в тази красива българска планина. Маршрутите в нея са над 200 – едни са по-леки, други по-сложни и продължителни, обаче с едно общо и неоспоримо качество: това е пътят да опознаете красотата и величието на Пирин планина!

Независимо дали сте опитен турист, изпечен планинар, профисионален алпинист или просто любител на българската природа, това е мястото, което ще ви зареди с енергия и вдъхновение за месеци наред. До следващата почивка в Банско.

За улеснение на туристите по-голямата част от хижите в планината са включени в маркирани специално маршрути, които се пресичат. Следвайки разноцветните маркировки, любителите на пешеходния туризъм, могат спокойно да пребродят целия Пирин, радвайки се на неповторимата му красота.

За да ви улесним, ще ви представим трите най-популярни туристически маршрута в Пирин, чиято отправна точка е красивият град Банско. Ако не сте особено опитни в туристическите преходи, изберете за начало топлите дни на годината – късна пролет, лято или златната есен на септември. И не забравяйте да проверите дали ще вали.

Като начало можете да тръгнете към:

Безименния град

Три живописни пътеки около Банско

Безименният град и параклис „Свети Никола“

До него се стига по не особено дълга екопътека, която тръгва по един черен път, който ще откриете между Добринище и Банско. Движете се по него в посока от Банско към Добринище и на около 1,8 километра се отбийте на дясно по посока планината.

След още 1,5 км по същия черен път ще стигнете до алея, която ще ви отведе до кът за отдих – беседка, на която да починете, преди да поемете нагоре по стръмното. След 10-15 минути катерене ще видите крепостта на Безименния град.

Защо са го нарекли така ли? Ами защото тази малка крепост с прастара история просто си няма име или просто не е достигнало до наши дни. Пък и как да стигне, като археолозите са установили, че останките датират отпреди цели 35 века. Някъде преди 20-ти и 17-ти век преди новата ера по тези места е имало голямо селище, чиито останки са достигнали до наши дни.

На останките учените се натъкнали, както обикновено се случва, случайно. В резултат на проведени разкопки и проучвания, днес тук туристите могат да разгледат автентичните артефакти – крепостни стени, останки от кости и скелети на хора гиганти и пр. Тези скелети, принадлежали според антрополозите, на хора с двуметров исполински ръст, навели на мисълта, че са от тракийското племе Даи, известно със смелостта на войните си исполини, описани и от Омир.

Днес тук е издигната и нова постройка – на параклис , кръстен на името на местността – „Св. Никола“. Под основите му се намират останките на древна базилика с византийски произход.

До хижа „Безбог“ – пеш, с кола или лифт

Можете да си изберете и един по-лесен маршрут – до хижа „Безбог“ и Безбожкото езеро. Той е за по-неопитните и несвикналите на тежки планински преходи.

Планинарите ще го познаят по зелената маркировка. Пълният маршрут е през Добринище – хижа „Гоце Делчев“ – хижа „Безбог“ и хижа „Пирин“. Крайната точка е град Мелник, който също си струва да бъде посетен. За тази разходка ще трябва да си отделите ден и половина, затова предвидете преспиване в някоя от хижите.

На 6 км от Банско е Добринище– също известен балнеокурорт заради лечебната минерална вода там. Именно от Добринище можете да тръгнете за хижа „Гоце Делчев“. Лесно ще се движите в началото, защото пътят е асфалтов. През Балев мост продължавате за м. Чешмата и така ще стигнете до първата почивка – на хижа „Гоце Делчев“.

Но не се задържайте много. Време е да потеглите за същинската ви цел – хижа „Безбог“. Поемате към Високата ела, след това към Тузлата през Солището, И ето ви на х. „Безбог“. Там ви очакват освежителни глътки чай или кафе. Може да хапнете и нещо по-съществено.

Точно до хижата е Безбожкото езеро. Разходете се по брега, може и да го обиколите, докъдето стигнете.

Три живописни пътеки около Банско

По-издържливите и по-ненаситните за планинска хубост и простор, може да заобиколят езерото от другата му страна, и да поемат нагоре по стръмното, точно срещу хижата. Стръмничка е пътеката, да си знаете – местните не случайно са нарекли мястото Душевадката, но половин час изкачване се издържа някак.

Затова пък огледалото на Безбожкото езеро, което ще се открие пред вас, е приказно. Докато вървите нагоре, се насладете на уникалните гранитни пирамиди Орловец, вдигнете поглед и към величествените Безименен и Самодивски връх, известен още с името Дженгала.

Ако продължите по пътеката, ще стигнете и до други красоти, които ще направят разходката ви незабравима, а умората от пътя неусетна.

Все по жълтата и зелената маркировка след около 30 минути сте на Поповото езеро, което ще ви смае с тъмносиньото на водата си.

След него се простира водната шир Аргировото езеро. Като минете през местността Комитски чар, вече можете да очаквате следващата почивка – заветната хижа „Пирин“.

Нали не забравихте обаче, че ако искате да се похвалите на приятелите, че сте изминали целия машрут, трябва да отидете до Мелник. Няма да съжалявате, ако го посетите, защото това е уникално селище – всъщност най-малкият град в България, което винаги си струва да бъде разгледано.

За по-мързеливите, които не се изкушават от трудни преходи в планината, оставихме най-приятната информация:

До х. „Безбог“ може да стигнете и с кола. Или да се качите на лифта от х. „Гоце Делчев“, който ще ви издигне само за 30 минути до самата х. „Безбог“. А живописните гледки ще се открият току под краката ви и на шир, докъдето погледът ви стига!

 

По два маршрута – до хижа „Бъндерица“

Три живописни пътеки около Банско

За най-издържливите оставихме третия маршрут – до хижа „Бъндерица“ през „Пещерите“ до хижите „Вихрен“ и „Яне Сандански“, или по краткия „Бъндерица“ – „Поемката“. За първия ще са ви нужни около 9 часа, а вторият можете да го вземете за 2 часа и половина. Не подценявайте и двата маршрута обаче, особено втория! Ще са ви нужни наистина воля и издържливост!

И така – за „Бъндерица“ през местността „Пещерите“ ще трябва да стигнете от Банско до самия вход на Национален парк „Пирин“, който е на 16,3 км път от града. За да стигнете до Бъндеришка поляна, трябва да тръгнете за пешерите, като минете край разклона за рибарника, после за Докимо. Целта ви е хижа „Бъндерица“, но да си знаете – тя се намира чак на горния край на поляната, на левия бряг на едноименната рекичка.

Хижа „Бъндерица“ е емблематична за туристите, изкушени от красотите на Пирина. Що планинарски песни са се изпели край нея, колко съдби е преплела! А чаят там е от най-дъхавите планински билки.

Починете си добре, защото от там следва труден преход – през чешмата над Байкушевата мура за хижа Вихрен и х. Бреговица през Бъндеришка порта и циркуса Голямо Спано поле. Стигнете ли до там, ви остава само Спанополска река и ето я заветната хижа „Яне Сандански“ – крайната точка на маршрута.

Нали си спомняте, че ви предупредихме – този преход не е за всеки. Ако не се чувствате подготвени, по-добре не тръгвайте, за да не си разваляте спомените от почивката в Банско после. Но наемете ли се, знайте, че ще бъдете истински удовлетворени и горди от себе си.

Същото се отнася, че и още в по-голяма степен, ако тръгнете по уж по-краткия път до „Бъндерица“ за седловината „Поемката“.

От хижа Бъндерица се тръгва към разклона за един заслон, известен с името „Казана“, и от там вече към седловината Поемката. Кратко, но… трудно!

Три живописни пътеки около Банско

Както повечето маршрути в Пирин, и този съвсем не е лек, въпреки краткостта си. Има си скали, които трябва да се изкачват, стръмни баири и пр. Като тръгнете за Поемката, в началото може да се подлъжете, че стръмното не е кой знае какво, но нататък ще видите, че съвсем не е така. Стръмнините, за сметка на правите и равни участъци, стават все повече и повече. И още нещо, за което предупреждават познавачите на планината: ако имате страх от високото, т.н. акрофобия, по-добре не тръгвайте по този маршрут!