Няколко живописни екопътеки в Банско, Пирин и околностите

Може би повечето от вас са посещавали Банско и неговите еко пътеки още в детските си години. Планинското градче не само е близо до София, но и предлага впечатляващо разнообразие от изживавания за всеки вкус – от интересни места за разходка до исторически обекти, местни кулинарни съкровища, зимни спортове, луксозни хотели и СПА центрове.

Природата около Банско и величествения Пирин обаче си остават едни от най-вълнуващите, вдъхновяващи и предпочитани места за посещение – както за еднодневни разходки, така и за по-продължителни обиколки на природни забележителности по маршрут.

Дори и да не попадате в групата на най-запалените планински туристи, това няма да ви попречи да си направите една чудесна разходка из околностите на Банско, от където тръгват най-популярните, но и най-красиви планински маршрути из Пирин планина.

Планирайте седмица почивка, а може и само един уикенд, и тръгнете нагоре по планинските пътеки на Пирина! Ще ви трябват само джобна карта на Пирин, щипка приключенски дух и малко предварително планиране. И ако една “Пирин” карта и малко добро настроение са изцяло ваша отговорност, то в следващите редове ще откриете малко помощ от нас, що се касае до маршрутите.

Три живописни пътеки около Банско

 

Банско – входната врата на пешеходния туризъм в Пирин планина

Що се касае до туристически маршрути, Пирин е истинско съкровище.

Малко статистика: В Национален парк Пирин има 20 туристически маршрута, които са маркирани като пешеходни. Това прави местността съвсем конкурентна по разнообразие в сравнение с екопътеки “Рила” и далеч по-богата от екопътеки “Витоша”.

Нещо повече – над половината пешеходни маршрути през Пирин са обозначени с начална точка Банско – цели 12! Така че изборът ви е голям.

Може би сте чували за Екопътека “Есперанто”, Пътека на здравето – Кладница до Селимица или Екопътека „с. Белица-Пещерата”. Истината е, че това е само върхът на айсберга – а отвъд нея ще откриете цял нов свят от величествена красота.

Именно заради това, градът на Вапцаров е известен още като входната към повечето забележителности в Пирин и пешеходния туризъм в тази красива българска планина. Официалните туристически маршрути в нея са над 200 – едни са по-леки, други по-сложни и продължителни, обаче с две неоспорими общи качества: спиращи дъха гледки и гарантирано вдъхновяващо изживяване. 

За улеснение на туристите, по-голямата част от хижите в планината са включени в специално маркирани маршрути, които се пресичат. Следвайки разноцветните маркировки, любителите на пешеходния туризъм могат спокойно да пребродят целия Пирин, радвайки се на неповторимата му красота.

По-долу ще ви представим няколко от най-популярните туристически маршрути в Пирин, чиято начална точка е красивият град Банско. Ако не сте особено опитни в туристическите преходи, изберете за начало топлите дни на годината – късната пролет, лятото или златната есен на септември. И не забравяйте да проверите дали ще вали.

Безименния град и параклиса „Свети Никола“

Три живописни пътеки около Банско

Безименният град и параклис „Свети Никола“

До Безименния град се стига по една от недългите екопътеки в България, която тръгва по черен път, който ще откриете между Добринище и Банско.

Как да стигнете до там?

Движете се по него в посока от Банско към Добринище и на около 1,8 километра се отбийте на дясно по посока планината. След още 1,5 км по същия черен път, ще стигнете до алея, която ще ви отведе до кът за отдих – беседка, на която да починете, преди да поемете нагоре по стръмното. След 10-15 минути катерене ще видите крепостта на Безименния град.

Историята на Безименния град

Защо са го нарекли така ли? Защото тази малка крепост с прастара история просто си няма име или просто не е достигнало до наши дни. Пък и как да стигне, след като археолозите са установили, че останките датират отпреди цели 35 века. Някъде преди 20-ти и 17-ти век преди новата ера, по тези места е имало голямо селище, чиито останки са достигнали до наши дни.

На останките учените се натъкнали, както обикновено се случва, случайно. В резултат на проведени разкопки и проучвания, днес тук туристите могат да разгледат автентичните артефакти крепостни стени, останки от кости и скелети на хора гиганти и пр. Тези скелети, принадлежали според антрополозите, на хора с двуметров исполински ръст, навели на мисълта, че са от тракийското племе Даи, известно със смелостта на войните си исполини, описани и от Омир.

Днес тук е издигната и нова постройка – на параклис, кръстен на името на една забележителна местност в Пирин – „Св. Никола“. Под основите му се намират останките на древна базилика с византийски произход.

Хижа “Безбог”: маршрути пеш, с кола или лифт

Можете да си изберете и един по-лесен маршрут – до хижа „Безбог“ и Безбожкото езеро. Той е за по-неопитните и несвикналите на тежки планински преходи, докато ентусиастите могат да завършат изживяването с маркирания до връх Безбог маршрут.

Планинарите ще познаят правилната екопътека до хижата по зелената маркировка. Пълният маршрут е през Добринище – хижа „Гоце Делчев“ – хижа „Безбог“ и хижа „Пирин“. Крайната точка е град Мелник, който също си струва да бъде посетен. За тази разходка, ще трябва да си отделите ден и половина, затова задължително предвидете и резервирайте предварително своето преспиване в някоя от хижите.

Можете да стартирате и от Добринище

На 6 км от Банско е Добринище – също известен с лечебната минерална балнеокурорт. Един от най-интересните Добринище маршрути е този в посока хижа „Гоце Делчев“ – една от потенциалните спирки по пътя към хижа “Безбог”. В началото ще се движите лесно, защото пътят е асфалтов. През Балев мост продължавате за м. Чешмата и така ще стигнете до първата почивка – на хижа „Гоце Делчев“.

Независимо от факта, че в Добринище забележителности има под път и над път, не се задържайте много. Време е да поемете по истинската ви цел – приятният асфалтов път до хижа “Безбог“.

Поемате към Високата ела, след това към Тузлата през Солището, И ето ви на х. „Безбог“. Там ви очакват освежителни глътки чай или кафе. Може да хапнете и нещо по-съществено, за да се заредите със сили.

Точно до хижата е едно от най-емблематичните за Банско езера Безбожкото езеро. Разходете се по брега, може и да го обиколите, докъдето стигнете.

Три живописни пътеки около Банско

Отвъд Безбожкото езеро

По-издръжливите и по-ненаситните за планинска хубост и простор, може да заобиколят езерото от другата му страна, и да поемат нагоре по стръмното, точно срещу хижата. Стръмничка е пътеката, да си знаете – местните не случайно са нарекли мястото Душевадката, но половин час изкачване се издържа някак.

Затова пък огледалото на Безбожкото езеро, което ще се открие пред вас, е приказно. Докато вървите нагоре, се насладете на уникалните гранитни пирамиди Орловец, вдигнете поглед и към величествените Безименен и Самодивски връх, известен още с името Дженгала.

Ако продължите по пътеката, ще стигнете и до други красоти, които ще направят разходката ви незабравима, а умората от пътя неусетна:

  • Ако следвате жълтата и зелената маркировка, след около 30 минути ще достигнете Поповото езеро, което ще ви смае с тъмносиньото на водата си.

  • След него се простира водната шир Аргировото езеро. Като минете през местността Комитски чар, вече можете да очаквате следващата почивка – заветната хижа „Пирин“.

  • За да изминете целия маршрут, трябва да отидете до Мелник. Няма да съжалявате, ако го посетите, защото това е уникално селище – всъщност най-малкият град в България, което винаги си струва да бъде разгледано.

За по-лежерно настроените, които не се изкушават от трудни преходи в планината, оставихме най-приятната информация:

До х. „Безбог“ може да стигнете и с кола. Или да се качите на лифта от х. „Гоце Делчев“, който ще ви издигне само за 30 минути до самата х. „Безбог“.

А живописните гледки ще се открият току под краката ви и на шир, докъдето погледът ви стига!

 

Банско – Бъндеришка поляна: два маршрута, включващи хижа „Бъндерица“

 

Три живописни пътеки около Банско

За най-издръжливите оставихме третия маршрут – до хижа „Бъндерица“ през „Пещерите“ до хижите „Вихрен“ и „Яне Сандански“, или по краткия „Бъндерица“ – „Поемката“. За първия ще са ви нужни около 9 часа, а вторият можете да го вземете за 2 часа и половина.

Не подценявайте и двата маршрута обаче, особено втория! Ще са ви нужни както воля и издръжливост, така и най-важното за Бъндеришка поляна – карта.

До хижа „Бъндерица“ през „Пещерите“

И така – за „Бъндерица“ през местността „Пещерите“ ще трябва да стигнете от Банско до самия вход на Национален парк „Пирин“, който е на 16,3 км път от града. За да стигнете до Бъндеришка поляна, трябва да тръгнете за пещерите, като минете край разклона за рибарника, после за Докимо. Целта ви е хижа „Бъндерица“, но да си знаете – тя се намира чак на горния край на Бъндеришки поляни, на левия бряг на едноименната рекичка.

Хижа „Бъндерица“ е емблематична за туристите, изкушени от красотите на Пирина. Що планинарски песни са се изпели край нея, колко съдби е преплела! А чаят там е от най-дъхавите планински билки.

Починете си добре, защото от там следва труден преход – през чешмата над Байкушевата мура за хижа Вихрен и х. Бреговица през Бъндеришка порта и циркуса Голямо Спано поле. Стигнете ли до там, ви остава само Спанополска река и ето я заветната хижа „Яне Сандански“ – крайната точка на маршрута.

Нали си спомняте, че ви предупредихме – този преход не е за всеки. Ако не се чувствате подготвени, по-добре не тръгвайте, за да не си разваляте спомените от почивката в Банско после. Но наемете ли се, знайте, че ще бъдете истински удовлетворени и горди от себе си.

Три живописни пътеки около Банско

От „Бъндерица“ до седловината „Поемката“

Същото се отнася, че и още в по-голяма степен, ако тръгнете по уж по-краткия път от „Бъндерица“ до седловината „Поемката“.

От хижа Бъндерица се тръгва към разклона за един заслон, известен с името „Казана“, и от там вече към седловината Поемката. Кратко, но… трудно! Както повечето маршрути в Пирин, и този съвсем не е лек, въпреки краткостта си. По него ще срещнете скали, които трябва да се изкачват, стръмни баири и т.н.

Като тръгнете за Поемката, в началото можете да се подлъжете, че стръмното не е кой знае какво, но нататък ще видите, че съвсем не е така. Стръмнините, за сметка на правите и равни участъци, стават все повече и повече. И още нещо, за което предупреждават познавачите на планината: ако имате страх от високото, т.н. акрофобия, по-добре не тръгвайте по този маршрут!

И още, и още…

Разбира се, за туристическите приключения в Пирин са писани цели пътеводители, които ние не можем да пресъздадем тук, или поне не наведнъж.

Някои други популярни изживявания в местността са например:

  • Живописните водопади около Асеновград;
  • Близкоотстоящия язовир Сушица;
  • Близката до Банкя “Пътека на здравето”;
  • Връх Вихрен – маршрут от хижа “Вихрен” или хижа “Бъндерица”;
  • Връх Синаница – маршрути от хижите “Вихрен”, “Беговица” или “Яне Сандански”;
  • Посещение на хижа “Синаница” с кола през лятото;
  • И др.

 

За достигане на повечето от гореизброените локации и екопътеки, София е перфектна отправна точка, тъй като остои само на 150 км от Банско.

 

Забележителности в Банско

Освен начална точка на някои от най-живописните екопътеки в България, градчето Банско може да се разглежда като финална дестинация само по себе си.

Някои от най-символно натоварените за Банско забележителности са например:

 

Независимо дали ще отделите няколко часа преди или след планинските си приключения, ние ви съветваме да не пропускате да се насладите на всички културни забележителности около Банско… Или просто да се върнете отново, специално заради тях!