Туризъм в България

Високи планини, докосващи с върховете си небето, златисти пясъчни плажове, галени от спокойните води на Черно море, древна история, красиви, оживени градове и модерни летни и ски курорти, които привличат все повече туристи.

Всичко това е България и тя ви очаква!

Bulgarian flag

България като туристическа дестинация: ето какво трябва да знаете

Географски данни

България се намира в югоизточна Европа. Разположена е в източната част на Балканите и заема площ от 110 994 квадратни километра (42 855 кв. мили).

На юг България граничи с Гърция и Република Турция, на изток с Черно море, на запад със Сърбия и Северна Македония и на север с Румъния. Държавните граници на страната са с обща дължина от 2245 км, от които 1181 км са сухопътни, 378 морски и 686 речни.

Климат в България

Климатът в страната е умереноконтинентален с ясно изразени четири годишни сезона. Средната годишна температура е 10.5º C, като средната температура през зимата е 0 º C, а през лятото 23º C.

Приятните летни температури, както и умерено студената зима с големи снегонатрупвания по високите части на планините са сред основните фактори, които привличат интереса на все повече туристи, които търсят чисти, пясъчни плажове през лятото и ски курорти за почивка през зимата.

Население

Според демографската статистика на Националния статистически институт, към 31.12.2022 година населението на страната е 4 746 710 души, от които 2 259 911 мъже и 2 486 799 жени.

Освен българското население, което е над 84%, в страната живеят две големи малцинствени групи, определящи се като турци и роми и няколко по-малки малцинства, сред които украинци, гърци, арменци, руснаци, румънци и евреи.

Вероизповедание

България е християнска държава, в която се по-голямата част от населението (близо 83%) изповядва православие, близо 2% изповядват католицизъм, около 1% – протестанство.

Малък процент от населението изповядва различна от християнството религия, като според статистиката ислям изповядват 12,5% а около 0,8% – юдаизъм.

Политическа система и държавно управление

България е парламентарна република с демократично избрани Президент, Парламент и Министерски съвет. Държавният глава (Президентът) изпълнява предимно представителни функции.

Изпълнителната власт е съсредоточена в ръцете на Министерски съвет и местните органи на властта. Министерски съвет се ръководи от Министър-председател.

Страната е с унитарна централизирана структура. Територията ѝ е разделена на 27 области и област София-град. Областите се ръководят от областни управители, които се назначават от правителството.

Основни градове в страната

Големите български градове, в които е съсредоточена голяма част от населението на България са основно четири.

Това са:

 • София: Столица на страната с население 1 282 253 души (около 18% от общото население в България);
 • Пловдив: Един от най-старите и красиви градове с население близо 643 хиляди души;
 • Варна: Морската столица на страната с население 430 847 души;
 • Бургас: Град на поетите и романтиката с население 289 254 души.

Парична единица в България

Български лев е паричната единица в България, емитирана от Българска Народна Банка. Паричната единица е фиксирана към Европейската официална валута (Euro) при текущ курс 1.95583 BGN за 1 EUR.

Страната е поела ангажимент да премине към еврото след изпълнение на необходимите условия.

История и културно наследство

България е една от най-старите държави в Европа. Основана е през 681 година и заради уникалното си местоположение като врата между Европа и Азия има много интересна и изпълнена с много превратности история.

По българските земи могат са се видят останки от тракийската, римската и гръцката архитектура. В страната са регистрирани над 40,000 паметници на културата, създадени през различните епохи и достигнали до нас, за да разказват своята история.

Освен паметници на културата, в България има 36 културни резервата, над 300 музея и галерии.

Към момента 10 български обекта са в списъка от световното културно наследство на ЮНЕСКО.

От тях седем са паметници на културата, а три са природни обекти:

 • Мадарския конник;
 • Боянската църква;
 • Казанлъшката тракийска гробница;
 • Античният град Несебър;
 • Ивановски скални църкви;
 • Рилски манастир;
 • Тракийска гробница в Свещари;
 • Природен резерват Сребърна;
 • Национален парк “Пирин”;
 • Вековните букови гори на Национален парк “Централен Балкан”.

България е популярна сред туристите и като страна с уникалната си музика, фолклор, местни традиции и ритуали.

Кулинарни традиции и българска кухня

Традиционните български ястия и напитки са познати в Европа и по света и не са малко хората, които идват на почивка, за да практикуват кулинарен и винен туризъм в България.

В българската кухня се използват основно местни продукти според сезона и свежи подправки. Сред популярните български храни и ястия са: баница, мусака, кюфтета и кебапчета, кисело мляко, шопска салата, сарми и други.

Страната произвежда висококачествено вино, както и националната българска високоалкохолна напитка, наречена ракия.

Различните региони на страната имат своя регионална кухня, като една от най-популярните е банската кухня, където се приготвят ястия по автентични рецепти и според древни традиции.

Някой от специфичните специалитети, предлагани в над 250-те ресторанта и механи в Банско са банска капама, чомлек, бански старец, катино мезе и много други.

Bulgaria - Mountains

Популярни курорти в България

България е благословена с планини, море и минерални, термални води и може да предложи изключително голямо разнообразие както от морски, планински и ски курорти, така балнеокурорти от висок клас.

Сред популярните за родни и чужди туристи летни курорти са:

 • Слънчев бряг;
 • Албена;
 • Св.св. Константин и Елена;
 • Свети Влас;
 • Русалка;
 • Златни пясъци и други.

Популярните зимни курорти, които се радват на интерес от страна на туристите са:

 • Банско;
 • Боровец;
 • Пампорово и други.

Интересът на туристите към най-популярния за страната ски курорт Банско нараства с всяка изминала година, тъй като курортът предлага не само изключително добри условия за ски туризъм, но е и много подходящ за почивка през всички останали сезони от годината.

Често задавани въпроси

Кой е най-подходящия сезон за почивка в България?

Страната е подходяща за посещение през цялата година. Достатъчно е да решите дали искате да почивате на море или планина и да се спрете на дестинация. Във всеки от големите градове и в курортите като Банско ще откриете прекрасни хотели и места за настаняване, сред които да избирате.

Къде да почивам на планина през лятото?

Изборът от туристически дестинации е огромен, но ако се колебаете, ние ви препоръчваме да посетите Банско и апартхотел Лъки Банско. Хотелът е 5-звезден и предлага обстановка, качество и обслужване на високо ниво.

Трябва ли да знам още нещо за България?

Страната е спокойна, хората за любезни и приветливи. На където и да ви отведат вашите пътувания ще срещнете приятелски настроени и гостоприемни хора, готови да ви помогнат в случай на нужда.