България

Какво трябва да знаете за България като туристическа дестинация?

България Ви очаква!

Население

Населението на страната е приблизително 8,427 милиона души. По-голямата част от населението изповядва източноправославно вероизповедание.

География

Република България е разположена на 111 хиляди квадратни километра, а средната надморска височина на територията е 470 метра. Страната е разделена на две части от Стара планина. Една трета от територията е заета от планини. 

Под охраната на ЮНЕСКО са Пирин планина, езерото Сребърна на река Дунав, Рилският манастир и много други природни и културни забележителности. България е известна с над 1600-те си минерални извори с температура, която варира между 37º C и 101º C.

Климат

По-голямата част на България е с континентален и средиземноморски климат, с наличие на четири сезона и средна годишна температура от 10.5º C. Балканската страна се характеризира се със студена зима и горещо лято. 

В годината има между 2000 и 2400 слънчеви часа. През лятото (от април до септември), средната температура е 22º С, а през зимата е 0º С. Снежната покривка в България се задържа средно около 4 месеца.

Държавно управление

България е официално парламентарна република, следователно най-висшата законодателна институция е нейният парламент. Изпълнителната власт е в ръцете на Министерския съвет и местните органи на властта.

Парична единица

Българският лев е основната парична единица и е фиксиран към Европейската официална валута при текущ курс 1.95583 BGN за 1 EUR.

Основни градове

Те са :

  • София: 1.3 милиона жители
  • Пловдив: 350 хиляди жители
  • Варна: 299 хиляди жители
  • Бургас: 230 хиляди жители

Столицата е София – модерен европейски град, отстоящ само на 155 километра от Банско.  Функциониращи летища има в София, Варна и Бургас.

Икономически и политически предпоставки

Когато през 1997 година е въведен валутния борд в България, тя представлява политически стабилна държава с благополучно развиваща се икономика и отлични условия за чуждестранни инвестиции. Законодателството в страната се променя в съответствие със законодателството на другите страни-членки на Европейския съюз.

Също така, България се слави с някои от най-либералните закони за чуждестранни инвестиции в региона. България не въвежда лимит по прехвърляне на печалбата и други възнаграждения или репатриране на инвестирания капитал.

Българската кухня

Много от традиционните за България продукти и ястия са известни по света. Българската кухня и българските напитки имат фенове дори сред най-изтънчените гастрономи и познавачи на кулинарното изкуство в Европа и по света. 

България е прочута с киселото си мляко, което е с неповторими качества, вкус и консистенция. По последни данни, само в град Банско има около 250 ресторанта, предлагащи традиционни български ястия и световна кухня.  

Архитектура и култура

По българските земи са останали безценни следи от историята на Европа и цивилизацията. Тук могат да с открият останки от тракийската, гръцката и римската архитектура. 

В България са регистрирани над 40,000 различни паметници на културата, създадени през различните исторически епохи, има обявени 36 културни резервата, както и над 300 на брой музеи и галерии. България присъства в Списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство със 7 исторически паметника.

Като страна членка на ЕС, България се слави също с уникалната си народна музика, със своите танци, местните традиции, ритуали и фолклор.