България

България

Население

Населението на страната е приблизително 8,427 милиона души. По-голямата част от населението изповядва източноправославно вероизповедание.

География

България е разположена на 111 хиляди квадратни километра, а средната надморска височина на територията е 470 метра.  Страната е разделена на две части от Стара планина. Една трета от територията е заета от планини. Под охраната на ЮНЕСКО са Пирин планина, езерото Сребърна на река Дунав, Рилският манастир и много други.   България е известна с 1600-те си минерални извори с температура, която варира между 37º C и 101º C.

Климат

По-голямата част на България е с континентален – средиземноморски климат с наличие на четири сезона със средна годишна температура от 10.5º C. Характеризира се със студена зима и горещо лято. В годината има между 2000 и 2400 слънчеви часа. През лятото (от април до септември) средната температура е 22º С, а през зимата е 0º С. Снежната покривка се задържа около 4 месеца.

Държавно управление

България е официално парламентарна република, следователно висша законодателенна институция е нейният парламент. Изпълнителната власт е в ръцете на Министерския съвет и местните органи на властта.

Парична единица

Българският лев е основната парична единица и е фиксиран към Европейската официална валута при текущ курс 1.95583 BGN за 1 EUR.

Основни градове

  • София     1.3 милиона жители
  • Пловдив   350 хиляди жители
  • Варна       299 хиляди жители
  • Бургас      230 хиляди жители

Има летища в София, Варна и Бургас.

Икономически и политически предпоставки

Когато през 1997 година е въведен валутния борд в България, тя представлява политически стабилна държава с благополучно развиваща се икономика и вече присъстващи условия и гаранции за чуждестранни инвестиции. Законодателството в страната се променя в съответствие със законодателството на другите страни-членки на Европейския съюз.

Също така, България се слави с някои от най-либералните закони за чуждестранни инвестиции в региона. България не въвежда лимит по прехвърляне на печалбата и други възнаграждения или репатриране на инвестирания капитал.

Българската кухня

Много от традиционните за България продукти и ястия са известни по света. Българската кухня и българските напитки имат фенове дори сред най-изтънчените гастрономи и познавачи на кулинарното изкуство. България е прочута с киселото си мляко, което е с неповторим вкус и консистенция. Само в град Банско има около 250 ресторанта.

Архитектура и култура
По българските земи са останали следи от историята на Европа и цивилизацията. Тук могат да с открият останки от тракийската, гръцката, римската архитектура. В България са регистрирани над 40,000 различни паметници на културата, създадени през различните исторически епохи, има обявени 36 културни резервата, както и над 300 на брой музеи и галерии. Дори присъства в Списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство със 7 исторически паметника.

България се слави навсякъде с неповторимата си народна музика и танци.