Седемте рилски езера – парченце от рая в Рила

Всеки, който е в района на Банско не бива да пропуска да посети тази прекрасна природна забележителност. Супер идея е да отделим един ден да посетим този необикновен природен феномен.

Седемте рилски езера са най-атрактивни за посещение през лятото и са отлична опция за еднодневна екскурзия, с която да избягаме от забързаното ежедневие на града и да се насладим на възхитителна природа. Те са едни от най-забележителните природни обекти на Балканския полуостров.

Посещението на този обект е едно незабравимо преживяване. Магнетичаната и приказна красота на рилските езера привлича не само български туристи, но и посетители от целия свят.

Седемте рилски  езера | Lucky Bansko

Интересни факти за седемте рилски езера

Седемте рилски езера е група езера с ледников произход, разположена в планината Рила. Това е най-посещаваната от български и чуждестранни туристи езерна група в България и е част от стоте национални туристически обекта.

Всяко едно езеро има собствено име и е уникално само по себе си:

  • Сълзата
  • Окото
  • Бъбрека
  • Близнака
  • Трилистника
  • Рибното
  • Долното

Езерата  се намират в живописни циркуси в Дамгския дял на Северозападна Рила и се разполагат стъпаловидно между 2095 и 2535 метра н.в. Циркусът, в който се разполагат е обграден от върховете Сухи чал, Харамията, Отовишки връх. Заемат вдлъбнатини по склона на планината и отделните езера се свързват помежду си посредством малки поточета. В процеса на преминаване на  водата по тези поточета са се образували малки водоскоци и водопади.

Първите три езера ( Сълзата, Окото и Бъбрека ) се оттичат всяко поотделно в Близнака, от който водата преминава последователно през Трилистника, Рибното и Долното езеро. През последните две езера минава един вече по-мощен поток, който, изтичайки от най-долното езеро, дава началото на река Джерман (която е ляв приток на Струма).

Любопитни факти за рилските езера

Името на всяко едно от седемте рилски езера представя характерните черти на съответното езеро. Езерото, което се намира на най-голяма надморска височина, носи името Сълзата , тъй като водата му е кристално чиста и прозрачна.

След него по височина е Окото (нарича се също Сърцето), което е с почти овална форма. Окото е циркусното езеро с най-голяма дълбочина в България – дълбочината му е 37,5 m

Бъбрека е езерото, чийто брегове са най-стръмни от цялата група. Четвъртото езеро по ред е Близнака. То е най-голямото по площ от езерната група.

Езерото Трилистника е с неправилна форма и невисоки брегове. Най-плитко от всички е Рибното езеро, на североизточния му бряг се намира хижата „Седемте езера“. С най-ниско разположение  е Долното езеро, от където започва да тече река Джерман.

Легенди за рилските езера | Lucky Bansko

Легенда за рилските езера

Според легендата за седемте рилски езера преди хиляди години, когато на земята още не живеели хора,  планината Рила била дом на двама великани – мъж и жена. Тяхната любов била много силна и те почитали изключително много красотата и уюта на своя прекрасен дом.

Домът им бил неземно красив, там било винаги топло, слънчево и много уютно. Нямало живо същество, което да не се влюби в това място и да не иска да живее там.  Всички стихии и целият свят се радвали на великаните и тяхната любов.

Обаче един ден ги сполетяла беда, зли сили минали покрай техния дом. Когато видели това красиво място, злите сили изпитали завист към семейното щастие на великаните, ядосали се и поискали да разрушат дома им и да унищожат любовта им завинаги. Така те започнали да пращат към тях черни облаци и опустошителни ветрове. Земята била разтърсвана от страшни земетресения.

Великанът защитавал свсички сили всеи стрък тревичка, всяко малко поточе или цветче, пазел своята любима и отбивал атаките на жестоките зли сили. За съжаление това само ги озлобявало още повече  и те решили да осъществят злия си план докрай.

В една тежка битка великанът намерил своята смърт. Щастливи от своята победа злите сили си тръгнали и оставили  след себе си само разрушени скали, опропастени долини и една изпълнена със скръб супруга. Тъгата на младата вдовица била толкова голяма, че сълзите ѝ течали безкрайно и се стичали по хребетите направо в долините.  Нейните сълзи докато течали се събирали в доловете и така от тях се образували кристално чисти езера с изумителна красота – Рилските езера.

Преди езерото Бъбрека планинските водачи ни показват огромна скала, намираща се в посока към езерото Сълзата. Формата на скалата приличи много на фигури на мъж и жена с огромни размери. Според легендата това са двамата влюбени великани, които ще останат вечно да бранят своя красив дом.

Път до рилските езера | Lucky Bansko

Как да стигнем до там?

От София до Рилските езера пътуването е 1 час и 30 мин. По-малко от 90 км се изминават от София до долната станция на двуседалковата въжена линия „Рилски езера”.  Сълзата, Окото, Бъбрека, Близнака, Трилистника, Рибното и Долното могат да се достигнат след  4-5-часова разходка от хижа Рилски езера и 4 км. от Паничище.

Оттам до рилските езера има рехабилитиран асфалтов път, който се поддържа в добро състояние. Разстоянието от Сапарева баня до рилските зера е 13,5км. Още като влизаме в Сапарева баня можем да се ориентираме по табели указващи ни пътя към курортното селище Паничище.

 Още на влизане в Сапарева баня табелки указват пътя към курортно селише Паничище, а на излизане от града по целия път има табели за лифта. В района на долната лифтена станция има платен паркинг.

Чрез лифта до хижата стигате за по-малко от 20 минути, като преодолявате разстояние от над два километра и денивилация от шестстотин метра. През по-голямата част от пътуването ви с лифта ще сте сред вековна гора от борове и мури, а в горната му част ще се насладите на прекрасни гледки в Национален парк Рила, особено на изток към Мальовишкия дял на планината. Горната станция на лифта се намира на около сто метра от хижа Рилски езера.

Най- близките езера се намират на около 40 мин. пеша от хижа Рилски езера. До езеро Бъбрека се стига като се върви по горната пътека край трасето на влека по Сухия рид.  До Рибното се стига по старата пътека на югоизток. По време на своята разходка можем да тръгнем по едната пътека и да се върнем по другата.

Маршрут до рилските езера | Lucky Bansko

Маршрути до Седемте рилски езера

От Сапарева баня се тръгва по асфалтов път до хижа „Пионерска“. От хижа „Пионерска“ хващаме лифт към Рилските езера отиващ към хижа „Рилски езера“. От Говедарци можем да стигнем до езерта като хванем асфалтов път до хижа Вада  и оттам хижа „Рилски езера“.

От Говедарци тръгваме по асфалтов път до курортен комплекс Мальовица, после от хижа Мальовица  се отнправяме към хижа „Рилски езера“