Парна баня

В 5-звездния апартхотел Лъки Банско ви очаква както изключително луксозна обстановка, така и модерен СПА център, в който можете да насладите на разнообразие от процедури и терапии за лице и тяло.

Ако търсите процедура, която да ви донесе спокойствие и пълен релакс, препоръчваме ви да посетите двете арома парни бани, с които разполагаме в нашия СПА хотел.

Steam bath

Какво е парна баня?

Сауната и парната баня на пръв поглед доста си приличат. И двете представляват затворени помещения, с удобни пейки за сядане.

Разликата между сауна и парна баня е в температурата и влажността на въздуха:

  • Сауните са с температура на въздуха до 80-100° C, а нивото на влажност е само между 5 и 10 %. Това е така наречената суха топлина.
  • Парните бани са с температурата на въздуха до 45-48° C и ниво на влажност еблизо 100%.

Именно тази висока влажност носи много ползи за здравето, поради което парната баня е предпочитана от голяма част от нашите гости.

Парните бани действат отпускащо, отварят порите и извеждат отровите от организма. Те са по-щадящ метод от сауната заради по-ниската температура (48 градуса по Целзий).

Разбира се, не бива да се забравя, че високата влажност на въздуха в парната баня може да натовари допълнително организма.

Парната баня в Лъки Банско

Парните бани на апартхотел Лъки Банско се намират в СПА центъра на хотела. Помещенията са затворени и в тях има поставени места за сядане и релакс.

Парата се генерира чрез специален генератор, който осигурява гореща пара и влажна среда.

Допълнително в баните се нагнетяват аромати, които допълват ефекта от парата и топлината.

Начин на използване на парната баня

За да се насладите на престоя в парната баня на Лъки Банско е добре предварително да вземете душ. Тялото ви трябва да е чисто от масла, парфюми, кремове и грим.

В парната баня се влиза обикновено по бански или с хавлия. След като влезете в помещението просто открийте най-удобното място за сядане и се насладете на топлината и влагата.

Препоръчителният престой в парна баня е около 10 до 15 минути, но ако това е първото ви посещение, можете да останете и по-малко време.

След като излезете от изпълненото с топла пара помещение е добре да охладите тялото си, за да изведете излишната топлина от него. Препоръчваме ви да вземете хладен и дори топъл душ, за да не изпита тялото ви шок от рязката смяна на температурите.

Не забравяйте да пиете вода, за да компенсирате изпотяването на тялото.

Steam bath

Ползи от посещението на парна баня

Ползите за здравето от парната баня не са никак малко, но тук ще посочим основните.

Помага за намаляване на стреса

Посещенията в парна баня могат да намалят нивото на кортизол (хормон, който се отделя при повишаване на стреса) и да се почувствате много по-спокойни от преди.

Топлината в парната баня или сауната може да помогне на организма да увеличи отделянето на ендорфини (хормон на щастието), което допълнително помага за облекчаване на стреса и тревожността.

Подобрява кръвообращението

Престоят в парна баня подобрява циркулацията и стимулира кръвообращението, което подобрява еластичността на кожата. Друг ефект е, че се нормализира кръвното налягане и се подобрява здравето на сърдечно-съдовата система.

Подсилва имунната система

Редовното използване на парни бани засилва имунната система и предпазва организма от вируси и сезонни настинки. Доказано е, че излагането на тялото на топлина от водна пара стимулира левкоцитите в организма, а тъкмо левкоцитите се борят активно с вирусните инфекции.

Помага за намаляване на мускулните болки

Според проучване, проведено през 2013 година, престоят в парната баня или в сауната веднага след тежки тренировки може да помогне за намаляване на болките в мускулите и ставите, като отпусне нервните окончания на мускулите.

Премахва токсините и изчиства кожата

Комбинацията от топла пара и влага кара тялото да се изпоти. Това означава, че престоят в парна баня само за 10-15 минути може да освободи тялото ви от натрупани в него вредни токсини, като ги изведе навън заедно с потта.

Освен това парата спомага за отваряне на порите, почиства кожата от замърсявания, подобрява притока на кръв в цялото тяло и възвръща блясъка и свежестта на кожата.

Отваря синусите

По време на посещение в парна баня, топлата влага отваря лигавиците не само на синусите, но и на белите дробове и гърлото. Това подпомага за по-доброто дишане, което е изключително полезно, ако страдате от хронични бронхити или имате проблем със синусите.

Steam bath

Противопоказания на парната баня

Въпреки ползите, парната баня не е подходяща за всекиго.

Хора със сърдечни проблеми, бременни жени, хора с хипертония, както и тези, които страдат от тежки заболявания на дихателните пътища е добре да се консултират с лекар, преди посещение на парни бани.

Често задавани въпроси

Колко често мога да използвам парна баня?

Препоръчваме ви престой в парните бани на Лъки Банско не е повече от 10-15 минути до два-три пъти седмично.

Парната баня помага ли за отслабване?

Тъй като по време на престоя ви в парната баня се потите обилно, това може да помогне да свалите от теглото си (предимно водно тегло).

Какво не бива да забравям при посещението си в парна баня?

Важно е тялото ви да бъде много добре хидратирано. Затова е добре преди влизане в парната баня да пиете вода, а след като излезете да проиемете течности под формата на минерална вода, чай, смути или прясно приготвен фреш в нашия Нутри Бар.