Забележителности край Банско

Банско – Град музей

Банско е уникален град. Не само защото е световно известен курорт, в който целогодишно има идеални условия за почивка, спорт и развлечения. Множеството забележителности около Банско, както и в самия град предопределят разглеждането и извършването на интересни обиколоки из града и около него с дни.

В поредицата музеи могат да се научат удивителни факти от древна история, бит, фолклор; да се види самобитно изкуство като например Иконописната школа от Банско и художествени старинни занаяти; човек да се докосне до живота и дейността на велики българи от Банско, сред имената на които до Паисий Хилендарски се нарежда Неофит Рилски, както и Никола Вапцаров в по-късно време.

Радоновата къща - изложба | Lucky Bansko SPA & Relax

Тук може да се разгледа уникална Възрожденска архитектура, да се опитат в автентичния им вид прочутите бански ястия – чомлек, капама, бъркада, банско домашно вино и ракия. Неслучайно музеите тук са сред 100-те значими национални обекти, определени от  Туристическия съюз – всъщност целият град може да се нарече музей.

Това обаче още не е всичко. Има многобройни забележителности – исторически, религиозни, природни, които правят посещението на туристите в Банско още по-интересно.

Природните забележителности около Банско

Разбира се, когато  се говори за забележителности около Банско, природата е отделен акцент. Пирин не само чудно красива планина – тя е и ценна за човечеството с уникалните си растителни и животински видове.

Парк „Пирин“, който започва близо до Банско, още от 1983 година е под защитата на ЮНЕСКО като световно наследство.

Снимка Пирин парк | Lucky Bansko SPA & Relax

Паркът обхваща по-голямата част от Пирин планина. Самата планина е с подчертано алпийски тип – образувала се е при мощни нагъвания на земната кора, като последните издигания са били през Ледниковия период.

Високите върхове в Парка – от по над 2500 метра, са повече от 50. Тук е и Вихрен, който с неговите  2914 м е трети на Балканите по надморска височина. Между зъберите в планината има дълбоки бразди и долини, образували са се много морени.

Ледниковите езера са 170, като някои са в групи, други са самостоятелни, някои са с имена, други – без. Сред най-посещаваните са Поповите езера, Очите на Тодорка, Бъндеришките, Кременските, Влахинските, Валявишките езера и др.

В Парка има 20 маркирани маршрута за пешеходен туризъм с обща дължина от 370 километра, различно времетраене и трудност. Пресичането им дава възможност многобройни варианти за разнообразяване на преходите.

Има и немаркирани маршрути, за които обаче планинарите предупреждават неопитни туристи да не тръгват сами, а да са с водач, който познава трасетата.

Разработени са също така и образователни пътеки, по които специалисти запознават туристите с растителния и животински свят на района. Някои от тях са пригодени и за инвалиди.

Друга разновидност са специализираните маршрути, при които се изисква специална екипировка и опит, особено през зимата. При такива преходи опитни планинари трябва правилно да преценяват опасността от лавини, варианти аварийно да се напусне районът и т.н. Същото се отнася и за ски-преходите, и за карането на ски и сноуборд извън пистите.

Байкушевата мура

Байкушевата мура, която е на около 8 километра от Банско, заслужава специално внимание като една от най-интересните забележителности около Банско. Тя е на повече от 1300 години, с което е най-старата в България и е сред най-старите дървета изобщо в света. Обиколката й е 7,80 метра, диаметърът – 2,48, а височината – 26 метра.

Снимка на Байкушевата мура | Lucky Bansko SPA & Relax

Байкушевата мура има не само уникална възраст и размери. Интересна е и историята как е открита и датирана. Това е станало в далечната 1897 година, когато районът още е бил под турско робство.

Константин Байкушев – лесовъд, получил образованието си в Чехия и Германия, е натоварен от цар Фердинанд да проучи горските масиви в Пирин. От Цариград е взето специално разрешение, дори с екипа тръгнали турски войници.

Байкушев попада на мурата, по чудо оцеляла след голям пожар – наоколо тепърва отново тръгвала растителност. От Германия специално е доставен преслеров свредел, като по този метод през 1897-а са преброени 1200 годишни кръга на дървото. Мурата била оградена, а горските и Общината започнали да се грижат за нея.

Загадките на Безименния град

Безименния град е археологическа находка и забележителност около Банско на 4 километра от града. Тя е сред най-интересните не само в България, но и в международен мащаб. Разкрит е голям древен тракийски град- крепост. При което излизат удивителни факти, но учените се изправят и пред много загадки.

Археологически забележителности в Банско | Lucky Bansko

На мястото един изпод друг излизат културни пластове от човешка дейност през различни епохи – от Късното средновековие, до 4500-5000 години назад.

Удивителното е, че тук в различните пластове са намерени вещи и монети от различни периоди – от 4 век преди Новата ера, до 18 век от Новата ера. Което значи, че селището е било обитавано през всичките тези векове. Намерени украшения показват, че населението тук винаги е било заможно.

В същото време обаче никъде – нито в легенди, нито в песни, нито в документи – този град не е споменат. Затова го наричат Безименния.

Разкопките започнали след случайно откритие. През 2003 година миряни разчиствали терена, за да се възстановява параклисът в най-горната част на местността „Свети Никола“. Тогава попадат на зидове.

Археолозите поемат нещата и се оказва, че е открита раннохристиянска базилика, строена в края на 4 век. После се появява некропол, а след него попадат на големия тракийски град. А след тракийската крепост започват да се появяват следи от човешка дейност и улегнал живот от преди 4 500 – 5000 години. Явно това са предците на траките.

Самият тракийски Безименен град е бил буквално непрестъпен – върху скала, която от три страни е отвесна с височина над 100 метра. Крепостна стена от обработени големи камъни е с дебелина 1,20 м.

В града са открити каменни основи и постройки със запазена височина до 3 м. и дебелина-0,65м. Извън крепостния зид също е имало селище. Открити са  копия, брадви, стрели, ножове, украшения – обеци, пръстени, гривни и т.н.

Добринище – с  „особен статут“ сред многото забележителности около Банско

Добринище е с по-специално място в списъка със забележителности. Със 17-те си минерални извора, градът е популярен балнеоложки курорт.

С лекарско предписание водата може да се пие, да се правят инхалации или бани. Така на 6 километра от Банско има лечебен център за широк спектър от заболявания – на двигателния апарат, стомашни, на отделителната система, дихателни, кожни, неврологични и др.

Градът се нарежда и сред историческите забележителности около Банско. Тук има разкрито селище, датирано към средата на 6-ото хилядолетие преди Новата ера.

Открити са основи на жилища, както и оръдия на труда, фигурки на хора и животни, антично светилище. Открити са и свидетелства за траките и римляните – селища, керамика, монети от първи век, когато е управлявал император Нерон.

Сгради от Римско време | Lucky Bansko SPA & Relax

От римско време има и басейни до минералните извори. При два от тях се вижда, че върху римската основа има османски градеж.

В периода 18-19 век тук има бурен икономически растеж, като се развива търговия със Сърбия и редица страни от Западна Европа. Това има всестранно влияние, включително и върху строителството и архитектурата, което може да се види и днес.

Добринище е със свое място и в религиозните и културни забележителности около Банско. Интересна е историята на църквата  „Успение Богородично”, построена през 1684 г.

Тя е била разрушена от турците и възстановена през 18-19 век. Отново е разрушена през Балканската война и възстановена две години след края й. През 1980 г. се срива, но пак е изградена. От първата половина на 19 век е останала интересна каменна икона с ктиторски надпис.

От църковните забележителности около Банско много ценен е иконостасът в църквата в центъра на Добринище от 1835 година. Той е  с 3 входа, с позлатена дърворезба, частично оцветена. И още един принос на Добринище  – тук има уникална градина за еделвайси.

Разлог – неизменно в списъка със забележителности около Банско

Град Разлог е кметство на самостоятелна община. Туристите обаче редовно го включват в списъка си със забележителности около града, които да посетят. Защото в този град определено има какво да се види, а е само на 6 километра северно от Банско.

Снимка от град Разлог | Lucky Bansko SPA & Relax

Особено интересна е възстановката на Българския древен календар. Той е имал Слънчев и Лунен цикъл, и е обобщение на хилядолетни наблюдения.

Инсталацията е в централната градина на Разлог и е от 12 морени, каквито в България има само в Пирин и Рила.  Мраморните късове са подредени в слънчев кръг, а върху тях са издялани животински фигури – овен, кон, заек и т.н.

Възстановката е направена по археологическа находка – амулет, датирана към 8 век от Новата ера. Тя е единственото засега пълно изображение на Българския древен календар, намирано у нас.

Летоброенето на древните по нашите земи днес може да ни се стори малко сложно. Но в Разлог по интересен начин ще научим как някога са се ориентирали за пространството и времето според разположението на Земята, Луната, Юпитер, 12-те съзвездия.

В историческия музей в Разлог може да се направи интересна „разходка“ назад през епохите – тук има над 5000 експоната – от оръжия през старопечатни книги, до етнографски материали за бита в района, занаяти, облекло и т.н.

Тук туристите – и българи, и чужденци, силно се впечатляват от запазената самобитна и много красива възрожденска архитектура. Къщите от тогава дори са се наложили като специфичен архитектурен модел – Разложко-чепински и са паметници на културата.

Освен че са самобитни и е любопитно да се види разположението на помещенията, обзавеждането и подредбата, те говорят много за естетическия вкус на българите в района, ценностната им система, развитието на града.

В списъка със забележителностите около Банско влизат и археологическите разкопки. Особено интересна е  „Писаната църква“, където средновековна манастирска света обител е било „вписана“ в основите на раннохристиянска църква от пети век.

Районът и местностите около и близо до Банско несъмнено излъчват притегателна сила за туристите, със своята изключително красива и приказна атмосфера и атрактивни места, които определено заслужават да се видят на живо. Затова, ако сте любители на планинските разходки или културните забележителности, споменатите по-горе в статията, препоръчани места, определено трябва да станат Ваши топ дестинации.

Основна картинка Ескейп Банско | Lucky BanskoНаред с природните си забележителности, по време на Вашата визита, ще бъдете очаровани и от многобройните развлечения в Банско, а за любителите на по-силните усещания, също има предвидени разнообразни атракциони. Така например, след осъществяване на пълноценната Ви обиколка по красивите природни забележителности на Банско, можете да включите към програмата си и забавления за отборни играчи като Ексейп стаи. Петзвездният Апартхотел Лъки Банско СПА & Релакс, например, предлага на своите гости многобройни начини за забавление като един от най-новите и предпочитани такива са Ескейп стаите, които се помещават в хотела. Ескейп стаите са общо 2 – Стаята на Хакера и Стая Египет, като предлагат гарантирано забавление за деца над 6 годишна възраст. Пъзел стаите са отличен избор и при планиране на тийм билдинг с колегите или просто когато желаете да се забавлявате заедно с приятели по един наистина вдъхновяващ начин.