Забележителности във и около град Банско

Разположен в прегръдките на планината, на територията на Национален Парк Пирин, Банско е един от най-обичаните и предпочитани курорти в България.

Тук всеки може да открие нещо за себе си – от отлично поддържани ски писти с различна степен на трудност, безброй атракции, забавления и активности на открито до многобройни забележителности в самото градче и около него.

Снимка Пирин парк | Lucky Bansko SPA & Relax

Забележителности в Банско

Банско е световноизвестен планински курорт, който предлага прекрасни условия за почивка през цялата година.

Той е уникален град с древна история и архитектура, който съвсем заслужено намира място като част от 100-те национални туристически обекта на България.

Това е град, в който близо 140 сгради са със статут на исторически и архитектурни забележителности, голяма част от които да са с национално значение.

В редовете по-долу можете да видите всички забележителности в Банско, които можете да посетите по време на почивката си в града.

Къща-музей Никола Вапцаров

Ситуирана в центъра на Банско, родната къща на един от най-обичаните поети на България – Никола Вапцаров – отваря врати като музей през 1952 година. Това слага началото на музейната дейност не само в града, но и в Пиринския край.

В музея гостите на града могат да се запознаят с живота, дейността и творчеството на поета.

Църква Света Троица

Църквата е една от най-големите забележителности в Банско и негов символ. Изграждането ѝ започва през 1883 година и в него взима участие цялото население на Банско – от най-богатите фамилии до семействата, които могат да дарят само труда си.

Света Троица впечатлява не само с архитектурата си на трикорабна безкуполна сграда, но и с уникалните стенописи, великолепната кула-камбанария и с размерите си, които за времето, в което е градена, са забележителни.

Веляновата къща

Това е една от най-запазените в автентичния си вид възрожденски къщи в Банско. Тя е уникален представител на характерната единствено за Банско архитектура от времето на Възраждането – Банските къщи -крепости.

Освен с архитектура, Веляновата къща впечатлява и с удивителната си външна и вътрешна украса, дело на Уста Велян Огнев.

Къща-музей Неофит Рилски

Бенината къща или както е популярна днес, къщата – музей Неофит Рилски – се намира на около 10-20 метра от църквата Света Троица.

В тази къща е роден и живял един от най-великите български книжовници и просветители Никола Поппетров Бенин (Неофит Рилски).

Днес в музея има уредена експозиция, която разказва за живота и дейността на един от любимите синове на Банско – Неофит Рилски.

Постоянна иконна изложба

Постоянната иконна изложба в Банско е ситуирана в най-старата и точно датирана сграда в града. Сградата е строена през 1749 и е изпълнявала ролята на женски метох към Хилендарския манастир, а по-късно преминава под управлението на Рилския манастир.

В нея от 1986 година се помещава постоянната иконна изложба в Банско. Изложбата е изцяло посветена на делото и дейността на прочутата Банска художествена школа, основател на която е Тома Вишанов – Молера.

Радоновата къща - изложба | Lucky Bansko SPA & Relax

Духовно-исторически център Свети Паисий Хилендарски

Духовно-историческият център е издигнат през 2002 година в непосредствена близост до мястото, на което е била родната къща на Паисий Хилендарски. Тя пренася посетителите си във времето, в което хилендарският монах е живял и творил своята “История Славянобългарска” .

В Центъра могат да се видят както уникална музейна експозиция и копие на монашеската килия на Паисий Хилендарски, така и копие на параклиса в манастира, в който Паисий се е молил.

Паметник на Св. Паисий Хилендарски

Паметникът на Св. Паисий Хилендарски е създаден през 1976 година на мястото, на което се предполага, че е била родната къща на Паисий. Негов автор е скулптура Стойчо Тодоров.

Паментикът се намира в центъра на града, в близост както до музей Никола Вапцаров, така и до църквата Света Троица и Духовно – историческия център.

Старият град

Разположен в немного голямо каре, Старият град на Банско впечатлява с тихите си калдъръмени улички и запазените в автентичния си вид възрожденски къщи.

Мястото е подходящо както за разходка, така и за посещение на множеството културно-исторически забележителности, които се намират в близост.

Забележителности около Банско

Колкото впечатляващи са забележителностите в курортния град, толкова впечатляващи са и забележителностите в района на Банско.

Какво можете да видите, ако предприемете кратка еднодневна разходка около града – разказваме в следващите редове.

Национален Парк Пирин

Парк Пирин се намира в Пирин планина. Създаден е през далечната 1962 година и първоначално е носил името Парк Вихрен.

Паркът е разположен на над 40 хектара и обхващащ седем общини. На територията му се намират три резервата (Баюви дупки-Джинджирица, Тисата и Юлен) и шест паркови участъка.

От 1977 година, заради голямото си биосферно разнообразие, Национален Парк Пирин е в списъка на ЮНЕСКО за защитени територии.

Връх Вихрен

Връх Вихрен е най-високият връх на Пирин и втори по височина в България след връх Мусала в Рила. Висок е 2914 метра и гледан от Банско има формата на пресечена пирамида.

Към Вихрен от Банско тръгват много туристически маршрути, повечето от които са с начална точка от хижа Вихрен.

Ледниковите езера

Пирин е богат на ледникови езера, които наброяват над 170.

Някой от най-популярните и посещавани от тях са:

  • Муратово езеро;
  • Очите на Тодорка;
  • Поповите езера;
  • Бъндеришките езера;
  • Кременските;
  • Влахинските езера;
  • Валявишките езера.

До повечето езера има туристически маршрути и пътеки с различна трудност.

Байкушевата мура

Най-популярното и най-старото иглолистно дърво в България се намира на около 10-15 км от Банско и на 300 метра от хижа Бъндерица.

Наречена на откривателя си Костадин Байкушев, Байкушевата мура е на възраст от 1300 години. Тя е с впечатляващи размери от 26 метра височина, 7,6 метра обиколка и 2,6 метра дебелина.

Снимка на Байкушевата мура | Lucky Bansko SPA & Relax

Безименният град

Уникалният град е разположен на малък хълм между Банско и Добринище. Открит е напълно случайно по време на ремонтни дейности по възстановяване на параклиса “Свети Никола”, който е разположен на най-високото място на хълма.

По време на археологическите проучвания на Безименния град специалистите откриват уникални находки, сред които скелети на много високи хора. За тях се счита, че са били от тракийското племе Даи. Там се откриват и много бронзови накити, над 50 питоса и други вълнуващи находки.

Археологически забележителности в Банско | Lucky Bansko

Крепост Ситан кале

Крепостта Ситан кале е късноантична крепост, която според експертите е била издигната, за да охранява Разложката котловина.

Разположена на около 5 км от Банско, в посока хижа Вихрен, твърдината е сред най-популярните и посещавани забележителности около Банско.

Писаната църква

Руините на старохристиянската църква са разположени в непосредствена близост до курортния град, в местността Бетоловото.

Местното население я именува “Писаната”, тъй като по време на разкопките са открити много шарени (писани) парчета,. Те показват, че храмът е бил богато изографисан.

Скално образувание Сватбата

Природният феномен или скалното образувание Сватбата се намира на 29 км от Банско. То представлява скален комплекс от различни по форма скални образувания, които наподобяват човешки и животински форми.

Нарича се Сватбата, тъй като според легендата, свекървата проклела всички сватбари, докато те се придвижвали към мястото на сватбената церемония.

Добринище

Разположено между три планини (Пирин, Рила и Родопи), Добринище е популярно със 17-те си минерални извора, които на практика го превръщат в един от балнеоложките центрове на България.

Освен с лечебните си минерални води, градчето се гордее с древната си история, с храмовете си и с уникалната природа, която го заобикаля.

Разлог

Съседния на Банско град Разлог е популярна дестинация за всички, които търсят тишина, спокойствие и красиви гледки.

Градчето има древна история, многобройни забележителности, сред които Историческия музей Никола Парапунов, църквите Свети Георги и Свето Благовещение и много други.

Сред най-популярните обекти, които привличат безброй туристи е Слънчевия календар, разположен в градския парк на града и Панорамната алея “Стъпалата”. Алеята води до върха на хълма Голак и до най-голямата атракция на града 12-метровата кула “Стъпалата”, от която се разкриват невероятни гледки към планината.

Снимка от град Разлог | Lucky Bansko SPA & Relax

Добърско и църквата Св. Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат

Разположено на около 20 км от Банско, село Добърско крие в пазвите си една от най-уникалните църкви не само в Пиринския край, но и в България.

Тя е наглед малка, вкопана в земята църквица, която обаче впечатлява с уникалните си стенописи и странни и чудновати символи, за значението на които експертите спорят и до днес.

Обидимски манастир Свети Панталеймон

Манастир Свети Пантелеймон се намира на 4 км от село Обидим и на около 6 км от Добринище. За разлика от повечето исторически забележителности около Банско, манастирът е сравнително нов.

Градежът му започва в началото на миналия век, след пророчески сън на един от жителите на селото, на когото се явила Богородица и му показала къде трябва да копае.

Човекът изпълнил точно заръките и открил икона на Света Богородица, свещоливник и железен кръст. Така станало ясно, че на това място трябва да бъде изграден манастир.

Това са само част от легендите, в които е обвит манастира, но и само една е достатъчна, за да привлече интереса на туристите.

Лещен и Ковачевица

Разположени уютно в прегръдките на Родопите, и Лещен, и Ковачевица впечатляват с автентичната възрожденска архитектура и красивите гледки.

Тихите, калдъръмени улички, гледките, които се разкриват към планината и спокойствието, което се носи във въздуха и в двете села пренасят назад във времето.

Карта със забележителности във и около град Банско

Често задавани въпроси

Мога ли от Банско да правя планински преходи?

Банско ненапразно се нарича още “врата” към Национален Парк Пирин. От курортния град тръгват много туристически маршрути, по които да поемете.

А ако нямате голям опит в преходите, хотели като апартхотел Лъки Банско предлагат организирани планински преходи с водач.

Какво още не бива да пропускам в Банско и района?

Банско е изключително популярно и с регионалната си кухня, която можете да опитате само тук. Ястията, които можете да опитате в курортното градче и близките селища се приготвят по автентични рецепти, които се предават от поколение на поколение.

Къде се намира курортния град Банско?

Банско се намира в северната част на Пирин и отстои на 150 км от София, на 56 км от Благоевград и на 50 км от Гоце Делчев.