Пътека към царството на еделвайса

Пътека към царството на еделвайса

Източник снимка:bg.wikipedia.org

Обичате разходките в планината, но не се чувствате подготвени за дълги и натоварващи преходи? Или сте с малки деца и търсите не много натоварващ туристически маршрут, който да изминете цялото семейство?

Ако сте в района на Банско или Разлог и искате да изкарате един наистина страхотен ден сред планината, предлагаме ви да поемете по екопътека “Към царството на еделвайса”.

Обща информация за туристическия маршрут

Официално екопътеката е изградена през 2007 година и е съвместен проект между Община Разлог и Национален парк “Пирин”.

Маршрутът е с обща дължина от 16 километра и се движи по стар горски път, който извежда до хижа Яворов.

Трасето е с денивелация от 990 метра, трудността е от средна до висока, а времето, което ще ви е необходимо, за да стигнете от началната точка до хижа Яворов е около 3 – 4 часа.

Екопътеката е много добре маркирана, има обособени погледни площадки и места на почивки и е подходяща както за пешеходен туризъм, така и за велотуризъм.

Пътека към царството на еделвайса

Източник снимка:pochivka.bg

От местност Бетоловото до хижа Яворов – една приятна разходка сред природата

Екопътеката започва от местност Бетоловото, която се намира над град Разлог.

За да стигнете до нея трябва да поемете по пътя Банско – Симитли и просто да следвате указателните табели.

Веднъж стигнали, преди да поемете по пътеката “Към царството на еделвайса” можете разгледате намиращите се в близост останки от средновековни църкви.

В местността се намират “Писаната църква” и средновековните църкви “Свети Никола” и “Бялата църква”. Археологическите обекти все още се проучват, но си струва да им отделите малко от времето си, за да ги разгледате.

Пътека към царството на еделвайса

Източник снимка:wikimapia.org

След като разгледате археологическия парк в местността, трябва да откриете пътеката, която води към хижата. Тя е добре маркирана (в жълта маркировка), а за по-голяма атрактивност създателите ѝ са поставили по целия път мечи лапи, които да указват посоката, в която трябва да вървите.

Трасето на пътеката преминава през Контролно – информационен пункт на Национален парк Пирин, където ще видите леговище на мечка и гнездо на орел (орелът е символ на Пирин планина).

Пътека към царството на еделвайса

Източник снимка:bg.wikipedia.org

След това горският път ще ви отведе до един изключително приятен кът за отдих, където можете да отморите и да се насладите на красивите гледки, които се разкриват както към Разложката котловина, така и към Рила и Пирин.

По целия маршрут ще се натъквате на причудливи скални образувания, буйни водопади, красиви водни каскади, ще преминавате през вековни гори и обширни поляни, ще се наслаждавате на аромата на планински билки и цветя и ако сте големи късметлии може да срещнете дори някой и друг добронамерен горски обитател.

А докато преминавате по трасето, на много места по пътеката ще видите информационни и образователни табла, от които можете да научите повече за фауната и флората за района. Специално внимание разбира се отделено на еделвайса – едно от най-красивите и редки планински цветя, които растат на нашата територия.

Последната “спирка” преди да стигнете до крайната точка на маршрута е местност Варницата, където отново има обособени места за отмора и почивка.

Докато си почивате и се наслаждавате на красивите гледки към Рила и Пирин, можете да разгледате и поставените в близост до кътовете за отдих образователни табла, които дават изключително интересна и богата информация за биоразнообразието на НП “Пирин”.

Крайната точна на маршрута е хижа Яворов, където можете да хапнете нещо вкусно и да отпочинете добре, преди да поемете по обратния път надолу към град Разлог.

А ако не ви се прибира, можете да пренощувате в хижата и на другия ден да поемете по някой от многобройните маршрути, които тръгват оттук.

Пътека към царството на еделвайса

Източник снимка:bg.wikipedia.org

Популярни пешеходни преходи, които тръгват от хижа Яворов

Хижа Яворов – връх Баюви дупки

Маршрутът е с дължина 6 км в посока, трудността му е висока, а времето, което отнема преминаването му е 4 – 5 часа.

Пътеката започва над хижа Яворов, а маркировките, която трябва да се следват са две – червена и жълта.

Маршрутът върви през гора, после преминава през заслон Бункера и след около два часа се стига до Сухиндолското езеро.

Езерото е не само много красиво, но е и последното място, на което можете да си напълните вода, преди да продължите.

От езерото започва изкачване на Окаденския рид. Тук трябва да се следва червената маркировка, която води към заслон Кончето.

Изкачването е стръмно и на места опасно и върви по билото на Карстовия ръб. След това пътеката подсича връх Разложки суходол и излиза на мястото, от което се предприема атака към връх Баюви дупки.

Пътека към царството на еделвайса

Източник снимка:luckybansko.bg

Връщането може стане или по обратния път или да се продължи към хижа Вихрен. Възможно е и да се стигне до връх Бански суходол, а оттам до хижа Бъндерица и да се слезе на Банско.

Този преход е доста труден, затова, ако нямате много добра подготовка ви съветваме да го пропуснете.

Пътека към царството на еделвайса

Източник снимка:bg.wikipedia.org

Хижа Яворов – карстов ръб Кончето

Този маршрут е с дължина от 8 километра в едната посока, трудността му е висока, а времетраенето му е около 5,3 – 6 часа.

Пътеката започва над хижа Яворов и изкачването първоначално е доста приятно и ненатоварващо. Малко по-малко обаче наклонът става все по-голям и изкачването става по-трудно.

Някъде по средата на пътя се достига до заслон Бункера и малко след него до Сухиндолското езеро, където трябва да си напълните вода и да си отпочинете добре.

След езерото наклонът на пътеката става още по-голям, а изкачването – по-трудно. Но щом стигнете до Суходолския превал ще забравите всичките си неволи, защото пред вас ще се разкрият невероятни гледки към карстовото било на Пирин, та чак до връх Вихрен.

Щом се насладите на гледките и успокоите малко дишането си, трябва да продължите прехода си по билото на планината. 

Маршрутът преминава под връх Баюви дупки (подсича го) и излиза на заслон Кончето.

След заслона продължавате да се изкачвате още 15 – 20 минути, докато стигнете до връх Бански суходол, от който започва на практика карстов ръб Кончето.

Тук ви очаква едно истинско предизвикателство. Карстовият ръб е с дължина около 400 метра, а на места широчината му достига до едва половин метър.

Пътека към царството на еделвайса

Източник снимка:bg.wikipedia.org

За да преминете през него трябва да се държите за обезопасителните въжета. И да, доста страшно е да се движите по ръба, но пък усилието наистина си струва.

Преминете ли през Кончето имате няколко варианта. Можете да слезете към хижа Вихрен през връх Вихрен, да се върнете до хижа Яворов през циркуса Баюва дупка или да слезете до хижа Бъндерица.

Едва ли е нужно да ви казваме, че и този маршрут е доста труден и не е препоръчително да предприемате прехода, ако нямате добра предварителна физическа подготовка.

Хижа Яворов – връх Баюви дупки през циркуса Баюви дупки

Дължината на този маршрут е 7,5 километра, трудността е средна, а времетраенето му е около 4 – 5 часа.

Маршрутът започва източно от хижа Яворов, в посока Яворова поляна. Маркировката, която трябва да следвате е зелена, но на места липсва, така че не разчитайте много на нея.

Стигнете ли до Яворовата поляна трябва да продължите и след около километър ще стигнете до голяма ливада, от която тръгва тясна пътека, която води към Каменитишкия превал.

Пътека към царството на еделвайса

Източник снимка:bg.wikipedia.org

Първоначално пътеката е много приятна, но после наклонът става по-голям. Маршрутът  преминава през местността Погледеца, навлиза в гора, след известно време гората оредява и малко след това започва подхода към Събите.

Щом се изкачите по билото на Събите, пътеката ще се влее в пътеката с червена маркировка, която води от хижа Яворов до хижа Вихрен. Тук трябва да внимавате, защото не трябва да тръгвате по нея, а да поемете пътеката, която е най-вляво, тъй като тя ще ви изведе право на върха.