Пътуване във времето

Пътуване във времето

Банско не е само зимен курорт, а град – музей, където новото и старото съжителстват заедно.В града и неговите околности има повече от 140 паметници на културата, които ще Ви поведат на едно вълнуващо пътешествие през богата българска история:

Апартхотел Лъки Банско СПА & Релакс | Снимка на града Апартхотел Лъки Банско СПА & Релакс | Банско парк Апартхотел Лъки Банско СПА & Релакс | Архитектура

Музеен комплекс Банско – посещение с екскурзовод на къщата-музей на Никола Вапцаров, къща-музей на Неофит Рилски, Велянова къща, църквата "Св. Троица", постоянна изложба на икони "Банска художествена школа", мемориала на Паисий Хилендарски – единственото място, където днес може да се види точно копие на килията, в която е написана "История Славянобългарска". 

Добърско – Църквата "Свети Свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат", спечелила голямата награда на Държавната агенция по туризъм за 2008г., която се присъжда за развитие на културно – историческото наследство, превърнато в туристическа атракция.Църквата датира от 1614 г. и е под закрилата на ЮНЕСКО.Има уникални, много добре запазени стенописи, които не могат да се видят никъде другаде по света. 

Белица – Освен реадаптацията и спасението на танцуващите мечки, паркът "На четири лапи" се утвърждава и като атракция за хиляди туристи от страната и чужбина.

Байкушевата мура – едно от най-старите дървета в България и на Балканския полуостров.Възрастта й се определя на повече от 1300г. и впечатлява със своите величествени размери – обиколка на ствола 8 м и височина 22 м. 

Огняново – Лещен – Ковачевица – уникално съчетание на прекрасна природа и забележителна възрожденска архитектура – бели къщи с големи чардаци, просторни селски дворове и тиклени покриви, калдъръмени улички, провиращи се между високите, подобни на крепостни стени огради.

 Рилски Манастир – разположен на 1,147 метра надморска височина сред прохладата и ухаещите иглолистни гори на Рила.Той е най-големият манастирски комплекс в България, обявен за национален исторически паметник и вписан в книгата на ЮНЕСКО за световното наследство. 

Мелник и Роженски манастир – Мелник е най-малкият и един от най-впечатляващите градове музеи в България. Впечатляват старите мелнишки къщи с природосъобразната си архитектура, с размерите си, с богатството си, с винарските си изби, с усета на българина за практичност и красота. Роженският манастир е разположен на 5 км. от Намиращ се сред най-ниските, югозападни дипли на Пирин, Мелник е един от най-големите манастири в България. Той предлага изключителна гледка към върховете на Пирин, Беласица и до популярните мелнишки пирамиди.