Туризъм в Банско и региона

Снимка от град Банско | Lucky Bansko SPA & Relax

Град Банско е един от най-известните планински курорти в България, намиращ се в подножието на Пирин планина. Той привлича многобройни туристи от страната и чужбина през всички сезони благодарение на красотата и историята си.

В Банско и района има около 320 места за настаняване с над 16 000 места – къщи за гости, хотели с 2, 3 и 4 звезди и петзвездни луксозни хотели.

Нека ви разкажем по-подробно за града, активностите в него и забележителностите в околността.

Какво може да се открие в Банско?

През зимата в града се провеждат редица национални и престижни международни състезания от ски алпийските дисциплини. Осигурени са перфектни условия както за професионалисти, така и за любители и начинаещи.

През останалите сезони се предлагат многобройни развлечения и атракции в града и планината. Организират се излети и преходи до природни, културни, исторически и архитектурни забележителности. Някои от тях са уникални не само за България, но и в световен мащаб.

Предоставени са възможности за много спортове, включително екстремни. Културният календар е наситен целогодишно с международни фестивали, конкурси и концерти.

Разхождайки се из уличките, ще забележите голям брой магазини за разнообразни стоки – спортни, модни, предмети за всекидневието и занаятчийски изделия. Банкомати има на възлови места – обществени сгради, музейни обекти, хотели, нощни заведения и до лифта.

Освен за почивка в Банско, условията в града са подходящи и за бизнес срещи, конференции и обучения. Например апартхотел Лъки Банско СПА & Релакс вече три поредни години е домакин на престижния международен фитнес фестивал. През 2016-та посреща цели 600 фитнес инструктори от цял свят.

Градът е от около 8000 души, но от постоянния приток на туристи, територията на общината е силно оживена целогодишно.

Община Банско

Туризъм в Банско и региона

Община Банско е в Благоевградска област и е с население малко над 12 000 души. В територията на града освен общинският център на Банско, влизат град Добринище, който е балнеолечебен курорт на 6 километра от град Банско, и селата Филипово, Места, Обидим, Кремен, Осеново и Гостун.

Над 60 процента от населението на община Банско е ангажирано в туризма. Добре са развити селското стопанство, като тук водещи са животновъдството и производството на картофи, както и мебелното производство.

Община Банско е в топ 10 на общините, привлекли най-много средства от еврофондовете на глава от населението. Така община Банско е с добра инфраструктура и уредено движение, включително транзитното и товарно.

Добре поддържаната улична мрежа разполага с пешеходни зони, зони за паркиране, велоалеи.

Музейните обекти и архитектурните резервати са също добре поддържани.

Разгледайте официалния сайт на Банско, за да добиете по-добра представа за града и всичко, което той предлага: https://bansko.bg/

Карта на Банско и географско положение

Банско се намира в северното подножие на Пирин планина. Градът граничи с общините Разлог, Сандански, Кресна, Белица, община Гоце Делчев, Гърмен и община Велинград, която е към Пазарджишка област.

Туризъм в Банско и региона

До Банско се стига лесно – той е на 160 километра южно от столицата София, като 120 от тях са магистрала. От Пловдив е на 145 километра, от Благоевград – на 56. Могат да се ползват и автобуси от София и по-големите градове.

Пирин е планина от алпийски характер и релефът й е много разнообразен – от равнинен по речните корита до хълмист и ярко изразен планински. Банско е на 927 метра надморска височина, по река Места височината е 600 метра, а най-високата точка е връх Вихрен, който е 2914,3 м. Така средната височина е голяма – 1033 метра.

Това прави Пирин втора по височина планина у нас след Рила, където връх Мусала стига 2925 м. Така курортът освен за всички туристи, е атрактивен дори за алпинизъм.

Близо до Банско е националният парк Пирин, който с Рила и Централен Балкан е единият от трите национални парка на България. Наред с това паркът е признат от ООН като една от териториите в Европа със световно значение.

В него е природният биосферен резерват Баюви дупки – Джинджирица, който е включен в мрежата на ЮНЕСКО.

История на град Банско

Банската българска община е основана около 1850 година. Има обаче категорични свидетелства, че районът е с богата история, започваща от древността. При това населението там е било заможно. За това говорят намерените при археологически изследвания останки и скъпи за времето си украшения.

При разкопки на 4 километра от Банско е открит град-крепост от времето на траките. По находките се предполага, че тук е било войнственото племе Даи, което е споменато в „Илиада“ от Омир.

Туризъм в Банско и региона

Други находки предполагат още по-древна история – на по-голяма дълбочина са намерени сведения за човешка дейност, датирана до 5000 година пр. Хр., т.е. – предците на траките.

През различните периоди в историята градът-крепост се е престроявал. Имало е раннохристиянски храм. През Възраждането се развива усилена търговия с Егейското крайбрежие, а също и с големи търговски центрове в Западна Европа.

Периодът се характеризира с бърз подем и развитие на националното самосъзнание. Така районът става център и хранилище за Българското възраждане с голямо значение за историята ни.

Тук Паисий Хилендарски написва „История славянобългарска”, също така в града е роден и е живял видният просветител Неофит Рилски. Живяли са и редица духовници и учители, както и хайдути, участници във въоръжена борба за освобождение.

В историята на района се отличава Кресненско-Разложкото въстание. Тогава е провъзгласено „Разложко царство” с център Банско, което просъществува 7 дни. По-късно, през 1896 г., тук е околийският център на ВМОРО, а в Илинденско-Преображенското въстание през 1903 година масово участвали банскалии.

Днешната община, като територия, е включена в пределите на България през 1912 година.

Забележителности в околността на Банско

Гостите на курорт Банско имат шанса за преходи и екскурзии до уникални природни забележителности сред неповторимите гледки на Пирин планина, както и маршрути и екскурзии до забележителности в Родопите и Рила.

Туризъм в Банско и региона

Само на 14 километра от Банско е Байкушевата мура – нещо, което човек рядко може да види. Мурата е на повече от 1300 години, обиколката ѝ е близо 8 метра, а височината – над 25.

Освен това апарт хотел Лъки Банско СПА & Релакс 5 звезди организира и преходи, чиито маршрути включват неповторими природни забележителности – езерата Окото, Рибно, Муратово, Василашките и Валявишките езера, Попово езеро, връх Вихрен.

Много туристи се възползват и от възможността да посетят Ягодинската пещера със 1100-метрова пътека в най-ниския ѝ етаж, който е електрифициран и достъпен.

В Банско силно е развит и културният туризъм, защото районът е с богато минало и многобройни исторически, религиозни и архитектурни забележителности. Тук има над 140 паметници на културата от различни епохи, някои от които са уникални и със световно значение.

Такава е църквата в Добърско на 20 километра от Банско. Храмът е от 1614 година, а в стенописите му е отразено заселването по тия места на ослепени войници на Самуил след трагичната битка при близката Беласица през 1014 година. Стенописите са добре запазени и са под закрилата на ЮНЕСКО.

Голям е интересът към мемориала на Паисий Хилендарски. Само тук може да се види точното копие на килията, където Паисий Хилендарски написва „История славянобългарска“.

В околията са и други културни забележителности – музеите на Неофит Рилски, на Никола Вапцаров, Банската художествена школа с постоянна експозиция.

Веляновата къща

Сред многото забележителности в Банско особено интересна е Веляновата къща. Тя е показателна за бита и духа в района през Възраждането. Къщата е украсена със стенописи и дърворезба, което показва изящество и усет към красотата.

Едновременно с това е и „бойница“ за защита на семейството – дебели каменни зидове, прозорците със здрави решетки, скривалища.

Туризъм в Банско и региона

Освен Веляновата къща, всички къщи тук по онова време са се правили със зидове над метър. Освен за защита, са имали и доста практично домакинско решение на жилищния етаж – за вградени долапи, дрешници и др. На долния етаж са били отебори, работилниците или дюкяни.

Фестивали

Много туристи идват в Банско и специално за разнообразните международни фестивали, конкурси, културни празници, които се организират през цялата година.

Сред тях са балетен фестивал, оперен, международен джаз фестивал, фестивал на Балканската музика и кулинария, на изкуствата, който събира на една сцена народни танци със спортни и латино, класически и модерен балет, улични танци и др.

Има също така българо-македонското турне на големи хип-хоп звезди, детски международен форум за красота и таланти „Little Miss & Mister Galaxy”. Много интересен за чужденците и българите е кукерският фестивал.

На него могат да се видят от атрактивни и причудливи обредни облекла. Той „открива годината“ на 1 януари и е кулминация на коледните и новогодишни празници, които курортът организира през декември.

Разнообразни атракции

Градът предлага множество забавления и спортове за туристите през свободното им време. Има както масов спорт, планинска езда, колоездене и походи по екопътеки, така и екстремни атракции, които ще повишат адреналина ви.

Скално катерене с различна трудност се организира на 10 места, като местността Пещерите е на 3 километра от Банско.

Туризъм в Банско и региона

Организаторите на тези атракции са осигурили професионални инструктори по алпинизъм и планинско спасяване, обезопасени скали за обучение, разполагат с целия необходим учебен инвентар.

Рафтингът и каякингът се провеждат по Струма и Места. Туристическият бизнес в Банско работи със специално подбрани рафтинг клубове. Те са доказали професионализма си в организирането на тези атракции при гарантирано ниво на безопасност и го предлага на желаещите.

В добавка са и други атракции – Off Road маршрутите по терени с най-различни наклони и трудност.

След като се уморите от всички екстремни преживявания през деня, време е и да разпуснете. Градът разполага с механи и ресторанти в характерен бански стил. Разбира се, има и над 10 барове и дискотеки, за тези от вас, които обичат танците и вкусните коктейли.

Масови спортове

В Банско има условия за различни видове от по-масовите спортове. Изградени са модерни спортни площадки, на които безплатно може да се играе на открито тенис на корт, футбол, баскетбол, волейбол. Те са оградени, със съвременна настилка, беседки за почивка. До игрищата има обезопасени детски площадки с катерушки и люлки.

Голфърите могат да приемат предизвикателството да играят на планински терен. В Банско разполагат с игрище шампионски тип с 18 дупки и второ с 5 дупки. Може и да се тренира също така в изцяло оборудваната с най-модерна техника голф академия, която е сред водещите в Централна и Източна Европа. Осигурен е транспорт до игрищата и обратно.

В Банско организират атракции и от хобитата. Един от вариантите за въдичарите е излет до комплекс „Рибарника“. Не е нужно да си носят принадлежности, всичко се осигурява под наем на място.

Там ще могат да се потопят в хобито си сред уникалните природни гледки, а след това уловът да бъде вкусно приготвен и консумиран на открито. Има варианти и за няколко язовира.

Ловците пък могат да излязат в различни държавни дивечовъдни стопанства – Старият Дикчан, Харами бунар, Батища, Вищерица. Най-често срещани тук са благороден елен, муфлон и диво прасе. Всичко това може да е и само фото лов, като изживяванията го правят една от големите атракции в района.

Планинската конна езда се провежда се провежда на 10 километра от града – в база „Русалиите“. Тя е с инструктор и водач на коня, подходяща е и за начинаещи. Може да се замени със стрелба с лък или въздушна пушка. В добавка може да се разгледа ферма за пауни и фазани.

Туризъм в Банско и региона

От юни до септември районът е подходящ и за планинско колоездене. Има 2250 м велоалея, изградена от Община Банско, но има и 200 километра маркирани маршрути.

Ски и зимни спортове

От средата на декември до март-април Банско е притегателен с отличните условия за ски. В пистите и прилежащите им съоръжения за ски са вложени над 40 милиона евро за съвременни технологии и техника за спорт, безопасност и удобства.

Банско е един от най-известните ски курорти. Тук се провеждат състезания за Еврокупата по ски алпийски дисциплини и биатлон. През 2019 година в Банско ще се проведе Световната купа по ски за мъже, а през 2020-а – ски за жени. „Файненшъл таймс“ посочва Банско като най-добрия ски курорт в цяла Източна Европа.

Туризъм в Банско и региона

Ски писти

Покрай професионалния спорт в Банско са осигурени и условия за любители, и начинаещи. От 75-те километра Банско ски писти, 35% писти са за начинаещи, 40% писти са за средно напреднали и останалите 25 на сто писти са за напреднали.

Всички писти са обезопасени и отлично поддържани. Има и редица ски училища, ски гардероби, ски оборудване. За малките има подвижна пътека-въртележка, както и детска ски градина.

Изграден е уникален 16-километров ски път, който свързва града с най-голямата писта. Той е осветен, подсигурен от машини за сняг, подходящ е и за скиори, и за сноубордисти, средно напреднали.

Лифтове

В Банско има различни лифтове, които обслужват дадените ски писти. Тези лифтове са удобни за бързо стигане до началото на дадената писта, с възможност туристите да се насладят на невероятно красива панорама.

От осигурените лифтове може да се избира седалкови лифтове, кабинков и влекове. Общата им дължина е 22 километра. Кабинковият лифт е с 8-местна кабина и обслужва писти с номера 1 и 2, дълъг е 6315 метра, свързва града със ски комплекса.

Има 3,4 и 6-седалкови лифтове, влековете са едноместни и двуместни и има и детски влек.

Машините за сняг са 230 и са в състояние да покрият всички ползвани трасета, така че има възможност снежното покритие да се гарантира дори чак до май месец.

Сноуборд

Поредното признание за Банско като идеални условия за зимните спортове, дойде от Комитета по сноуборд към Международната федерация по ски. През януари 2018 г. тук ще са стартовете за Световната купа.

Преди това ще се организира подготвителен 10-дневен лагер за всички състезатели по сноуборд в Банско.

Целта е при отличните условия в Банско състезателите по сноуборд да се подготвят максимално добре както за световната купа в Банско, така и за олимпиадата в Пьончанг.

Тази година в Банско за първи път имаше стартове за Световната купа по сноуборд, като участие взеха над 200 от най-добрите състезатели по в сноуборд.

Често задавани въпроси 

Какъв е климатът в района на Банско?

Банско се намира в район с планински климат. Това означава, че лятото е прохладно, а зимата е студена и продължителна.

Кога да посетите Банско?

Ако обичате да карате ски или сноуборд, Банско ще ви приветства хубава снежна покривка от декември до април. В случай че обичате прохлада през лятото, заповядайте между юни и септември, когато температурата в града е около 26 градуса.

Как да изберете подходящите оферти за почивка в хотел в Банско?

В сайта ни ще намерите оферти, които са насочени към различните сезони и празници. Спрямо времето от годината, в което искате да посетите хотела, можете да изберете пролетен, летен, есенен или зимен пакет.

В тях има включени закуски и/или вечери на блок маса, спа терапии, вътрешен и външен басейн, био басейн и др.