Минерални води в Добринище

Ако сте избрали хотел в Банско и сте планирали своята почивка в най-популярният ски курорт, то отделете си поне ден, за да отскочите до Добринище, няма да съжалите и за секунда.

Минерални води в Добринище

Къде се намира планинското градче?

Ако кажем, че градчето се намира на „един хвърлей разстояние” от най-посещавания ни зимен курорт Банско няма изобщо да ви подведем. Защото Добринище отстои само на 5 – 6 км. от Банско и за да стигнете до него ще ви трябват само 10 – 20 минути.

Ако трябва да бъдем по-конкретни, тогава ще кажем следното…

Добринище се намира на около 850 м. надморска височина, уютно сгушено в пазвите на цели три планини – Пирин, Родопи и Рила. Освен, че се намира в изключително красив район, градчето е много популярно и с минералните си извори, които имат целебни сили.

До 1966 година селището се е наричало Добринища, а от 2006 г. с решение на Министрески съвет е със статут на град. В планинското градче днес живеят около 2700 жители, по-голямата част от които работят в сферата на туризма.

История

Земите на днешния град са били населявани от много дълбока древност и това не е изказване, което правим ей така. Археологическите проучвания в града и в землището му показват, че тези места са бил населявани още от времето на неолита.

Откритите при разкопки останки от жилища, оръдия на труда, керамика и други артефакти показват, че в края на шестото хилядолетие преди Христа на територията на планинското градче е процъфтявало неолитно селище.

Тези землища по-късно са били населявани и от славяни, и от траки, и от византийци, и от римляни. Свидетелства за това са откритите множество артефакти като монети, украшения, керамика и т. н., и т. н.

Първите писмени данни за Добринище са открити в турските регистри от 1605 г., в които е упоменато, че в Солунския вилает, Невроокопската кааза има населено място, което се състои от няколко разпръснати махали. Населеното място се споменава под няколко имена: Добронище, Добрунища, Добрущене и други.

Според преданията и легендите, името си селището получава заради невероятно красивата си природа и заради минералните си води. Когато хората идвали в Добринище, толкова много им харесвало всичко, което виждали, че цъкали с език и казвали: „Добри неща, добри неща”.

По време на османското нашествие, по-голямата част от жителите на Добринище го напускат и в него остават шепа хора, които се заселват близо до църквата. Почти обезлюдено, селището спира да съществува за близо 100 години и за него няма никакви данни.

По време на Възраждането обаче Добринище лека – полека се възстановява, разраства и процъфтява. По това време се развиват търговията и животновъдството, което позволява на селището да възкръсне и хората да се върнат в него. Открива се първото училище в градчето, строят се храмове и църкви, започва едно истинско не само икономическо, но духовно и религиозно възраждане.

Селището е освободено от турско робство през 1912 г., но за зла участ още на следващата година (1913г.) е опожарено почти напълно по време на Междусъюзническата война.

През 1920 години жителите на Добринище започват лека – полека да го възстановяват.

Какво можете да видите и правите в Добринище?

Да се топнете в минералните води

Ненапразно Добринище е един от най-големите балнеолечебни курорти в Югозападна България. На територията на града има 17 минерални извора, водите на които се използват за лечение на множество заболявания.

Всичките минерални извори се намират в градчето или в радиус от 1 км. от него. Средната надморска височина, на която са разположени е 850 метра, а общият им дебит е около 18 л/сек. Минералните води на Добринище са хипотермални и с температура от 38,4 до 40,3 градуса по Целзий.

Въпреки, че във водите се съдържат сулфати, натрий, силиций, флуор и други, те са слабо минерализирани, без специфични мирис и цвят, което ги прави подходящи и за пиене.

Според класификацията на Клуф, минералните води на града се класифицират като „много меки”.

Един от най-популярните (и лечебни) минерални извора е Сребърния извор. Той се нарича така, заради наличието на сребърни йони, които както се знае имат силно антиоксидно и противовъзпалително въздействие върху човешкия организъм. Освен това Сребърния извор оказва благотворно влияние при заболявания на очите.

Минерални води в Добринище

Какво лекуват минералните води на Добринище?

Балнеолечебните процедури с минералните води на планинското градче могат да се прилагат външно, инхалационно и вътрешно.

Когато минералните води се прилагат външно (чрез минерални бани) водата оказва благотворно влияние върху хронични заболявания на костите, мускулите, ставите, сухожилията, заболявания на нервната система като лумбаго, ишиас, плексит, радикулит, заболявания на женските полови органи, кожни заболявания и други.

Ако процедурите се прилагат вътрешно (чрез пиене), минералните води са добро средство за лечение на хронични заболявания на бъбреците и пикочните пътища, заболявания на жлъчните пътища и черния дроб, стомашни и чревни заболявания и други.

Инхалационното лечение с минералните води на Добринище пък помага при лечението на белодробни и дихателни заболявания.

На територията на Добринище работи обществена градска баня и открит минерален басейн за всички, които просто искат да се насладят на лечебните свойства на минералните извори.

Ако и вие решите да отделите един ден, за да разгледате Добринище и да се „топнете” в минералните води на града, можете да се възползвате и от откритите и закритите басейни в хотелите и от минералния плаж, които работят в градчето.

Да се разходите с лифта до Безбог и Поповото езеро

От Добринище тръгват много туристически маршрути и стига да имате желание можете просто да поемете по някой от тях. Ние обаче ви съветваме, особено ако нямате много голям опит с преходите в планината, просто да се качите до хижа Безбог като използвате лифта, изходната точка на който е хижа Гоце Делчев (на 11 км. от Добринище). Въжената линия ще ви изкачи до хижа Безбог, където можете или да си отпочинете добре сред красивата природа на Пирин и да се върнете обратно или да продължите до Поповото езеро.

Да разгледате забележителностите в градчето и околностите му

Добринище е малко населено място и за да го обиколите няма да са ви нужни повече от 1 – 2 два часа, но въпреки, че е малко, то има своите забележителности, с които се гордее.

Църквата „Свети Свети Петър и Павел”

Ако плана ви включва само разходка из града, тогава ви съветваме да не пропускате да разгледате църквата „Свети Свети Петър и Павел”. Църковният храм е строен през 1835 г. Църквата е трикорабна псевдобазилика, изградена е от дялани камъни и до 1913 година е имала дървена камбанария.

По време на Междусъюзническата война камбанарията е опожарена, но през 1926 г. е съградена отново. Църквата е една от най-популярните и големи забележителности на Добринище, обявена е за паметник на културата с особена културна стойност, а най-любопитното е, че според експерти, повечето икони, които се намират в нея са дело на Тома Вишанов – Молера.

Минералният плаж

Едно от най-популярните места, които привличат туристите от близо и далеч е минералният плаж на Добринище, който разполага с два открити минерални басейна, от които се разкрива прекрасна гледка към планината.

Минерални води в Добринище

Сред забележителностите на Добринище си заслужава да се видят още:

  • единствената в България градина от еделвайси;
  • параклис „Свети Никола” (разположен е на едноименната местност, отстояща на няколко километра от града);
  • „Безименният град” (намира се също в местността Свети Никола);
  • водопад Свети Никола (намира се на около 10 – 15 минути пеш в посока Добринище от беседката на „Безименния град”);
  • „Римското банче” (баня от римско време, останките от която се намират по течението на река Добротишка);
  • манастир „Свети Палейтемон” (ситуиран е на около 3 км. от Добринище).