Криосауна в апартхотел Лъки Банско

СПА центърът на апартхотел Лъки Банско разполага с модерна криосауна, от която можете да се възползват както гости на хотела, така и външни гости в СПА центъра.

Какво е криосауна?

Криосауната представлява вертикална кабина за извършване на криотерапевтични процедури, които включват охлаждане на цялото тяло (без главата) на температури от -120°C до -160°C.

Основният принцип, на който се базира криотерапията е охлаждане на тялото до много ниски температури за кратко време – от 1 до 3 минути.

Внезапният спад на температурата кара цялото тяло да претърпи т. нар. вазоконстрикция, последвана от вазодилатация. Това води до стимулиране на кръвообращението и доставянето на повече кислород и хранителни вещества до всички негови тъкани.

Терминът криотерапия идва от гръцката дума Kyros, която означава замразяване или лечение чрез студ. Това идва да покаже, че този начин на лечение се е използвал от дълбока древност.

Днес, най-вече благодарение на напредъка на технологиите, този вид терапия е един от най-предпочитаните високотехнологични методи за изгаряне на мазнини, забързване на метаболизма, отстраняване на токсините и бързо и неинвазивно моделиране на тялото.

Criosauna

Крио сауната в Лъки Банско

СПА центърът на Лъки Банско разполага с криосауна от висок клас. Устройството представлява вертикална, затворена кабина, която използва газообразен азот за бързо охлаждане до температури от -120 °C до -160 °C.

Криотерапията се провежда след предварителна консултация, подписване на бланка за съгласие и задължително под надзора на медицинско лице.

При пациенти под 18 г. изискваме задължително съгласие на родител.

Начин на използване на устройството за криотерапия

Преди началото на процедурата, всеки трябва да се запознае детайлно както с ползите, така и за противопоказания от терапията, описани по-долу.

Следва задължително подписване на бланка за съгласие и проверка на кръвното налягане от медицинското лице на хотела.

Ето и какви са задължителните условия и какво представлява процедурата:

 • Преди влизане в криосауната всички части на тялото трябва да бъдат напълно сухи, а дрехите изработени от 100% памук.
 • Изключително важно е да се свалят и всички метални предмети, в това число и сутиените с метални банели, тъй от много ниските температури в камерата металните предмети могат да причинят изгаряне на кожата.
 • След влизане в криосауната тя се затваря плътно и в нея се пусна течен азот под формата на газ, благодарение на който температурата спада до -120 или -160 ° C само за 40 секунди.
 • Престоят в крио сауна е от 1 до 3 минути. Препоръчително е терапията да се извършва не повече от два-три пъти седмично, а при по-продължително ползване, честотата на процедурите трябва да бъде намалена.

Криокамерата е снабдена с индикатори за прецизно проследяване на процеса. Ако се притесните или се почувствате некомфортно, трябва веднага да го споделите с нашия екип, който внимателно ще проследи или прекрати процедурата.

След края на сесията е препоръчително да се направи лека загрявка с упражнения, за да се нормализира кръвообращението.

Criosauna

Ползи от криотерапията

Криотерапията е напълно безвредна за човешкото тяло, тъй като въпреки екстремно ниските температури, по време на сесията се изстудява само повърхностния слой на кожата. Усещането е за приятно охлаждане, но не и за стилен студ.

Ползите от престой в криосауната на Лъки Банско са следните:

 • Детоксикира и помага за възобновяване на клетките: По време на крио процедурата клетките се свиват, което стимулира процесите на детоксикация и регенерация.
 • Помага за повишаване на вниманието и концентрацията: При охлаждане се стимулират и терморецепторите в мозъка и се отделя голямо количество от невротрансмитер, наречен норадреналин. Това стимулира мозъчните клетки, което от своя страна повишава концентрацията и насърчава психическото благополучие.
 • Намалява мускулните болки и възпаленията: Едно от големите предимства на криотерапията е, че предлага бързо възстановяване след спортни травми и преумора, елиминира отоците и намалява болките на мускулите и ставите. Този вид терапия се използва много често от професионални спортисти и атлети, които благодарение на принципа на замразяване успяват да се върнат обратно в оптимална форма.
 • Възстановява хормоналния баланс: Излагането на тялото на много ниски температури за кратко време стимулира ендокринната, отделителната и имунната системи. Това помага за възстановяване на хормоналния баланс и подобряване на всички функции на организма.
 • Намалява стреса и безпокойството: По време на криотерапия тялото освобождава ендорфини, които повишават доброто настроение и способстват за намаляване на стреса, тревожността, депресията и качествения сън.
 • Подобрява кръвообращението и извежда токсините от тялото: Минусовите температури при криотерапията стимулират и подобряват кръвообращението, което не само улеснява доставянето на кислород до всички клетки на тялото, но и му помага да се справи със свободните радикали ефективно и да изхвърли токсините навън.
 • Стимулира метаболизма и помага за отслабване: По време на излагане на тялото на ниски температури, то произвежда хормона норепинефрин. Той има способността да стимулира и забързва метаболизма. В тази връзка, научно доказано е, че дори при една процедура с криокамера могат да се изгарят до 1000 калории в тялото.
 • Подпомага регенерацията на клетките и помага при забавяне процесите на стареене: Криотерапията е начин да се засили производството на колаген, който е основен градивен елемент против стареене. Повишеното производство на колаген от своя страна способства за намаляване на бръчките, стяга и изглажда кожата и увеличава еластичността ѝ.
 • Стимулира имунната система: Използването на криосауна 2-3 пъти седмично не само подпомага имунната система, но също така има аналгетичен ефект. То стимулира производството на болкоуспокояващи и противовъзпалителни вещества като ендорфини и цитокини.

В допълнение, престоят в криосауната е полезен при лечение на хронични кожни заболявания като псориазис, екземи, дерматит, обриви.

Criosauna

Противопоказания на криотерапията

Криосауната не се препоръчва при следните състояния:

 • Бременност;
 • Тежка хипертония;
 • Прекаран миокарден инфаркт;
 • Хора със Синдром на Рейно;
 • Сърдечни заболявания;
 • Клаустрофобия;
 • Анемия;
 • Хора с увреждане на нервите вследствие на диабет;
 • Кръвоизливи;
 • Студова алергия;
 • Епилептични припадъци;
 • Артрози;
 • Хора с пейсмейкъри.

Често задавани въпроси

Колко време трае ефектът от престоя в криосауната?

Ефектът от всяка проведена терапия в криосауната трае около 6-8 часа, но резултатите са по-продължителни и трайни, ако се проведат повече сесии. За постигане на облекчение и намаляване на болката е необходимо да се преминат 2-3 процедури.

За кого е подходяща криотерапията?

Крио процедурата може да се прилага успешно както за спортистите, които благодарение на нея успяват да се възстановят забележително бързо след тежки тренировки, така и за всички, които търсят начин да се справят с хроничните кожни заболявания.

Тази терапия също така е за всички, които искат да ускорят процесите на регенерацията на клетките, да забързат метаболизма и да забавят процесите на стареене.

Ако се почувствам некомфортно мога ли да прекратя престоя си в криосауната?

Във всеки един момент по време на процедурата нашият екип е неотлъчно до вас и ако се почувствате некомфортно просто трябва да им кажете и криотерапията ще бъде прекратена.