Водопад Демянишки скок

Често посещавате Банско, защото градчето има една особена атмосфера, която не можете да откриете никъде другаде. Харесва ви да го посещавате през всички сезони. Обичате да се разхождате из криволичещите му улички, да се наслаждавате на страхотната банска кухня, да разглеждате забележителностите в града и околностите, а най-много ви харесва, че можете да се отдадете на пълен релакс и различни СПА процедури в някой от хотелите в града.

И сега сте в Банско или планирате съвсем скоро да го посетите, но ви се иска този път да направите нещо малко по-различно… Иска ви се да направите кратък преход из околностите на курортното градче, да видите някоя природна забележителност, да усетите истинския пулс на планината и да се насладите с очите си на красотата на Пиринския край?

Ако наистина това е желанието ви, ние ви предлагаме да си направите една еднодневна разходка до красивия водопад Демянишки скок… и още малко по-нататък.

Снимка на водопад | Lucky Bansko

Къде се намира Демянишки водопад?

Водопад Демянишки скок се намира на река Демяница. Разположен е на височина от 1750 м., водите му падат от 11 метра височина и е обявен за природна забележителност през 1965 г.

Как да стигнете до него?

Ако сте в Банско, трябва да излезете от града и да поемете в посока хижа Вихрен. Карайте внимателно и се оглеждайте за информационни табели (спокойно, има ги достатъчно). На около 3 км. от града ще видите отбивка за хижа Демяница. Видите ли я, отбийте и карайте в посока хижата и след няколко километра ще стигнете до една чешма, а близо до нея ще видите информационна табела, която указва пътя на туристическия маршрут „Река Демяница разказва…”

Паркирайте колата си някъде наоколо, сложете раницата на гръб и разходката ви до водопад Демянишки скок може да започне.

Пътеката, която върви до водопада е прилично широка и много приятна за разходка, така че дори и с малки деца, няма да ви представлява никаква трудност да вървите. Почти няма денивелация, ходенето както споменахме е много приятно, а това, че с всяка крачка гората става все по-красива и по-красива си е още един страхотен бонус.

Тъй като пътеката следва течението на река Демяница, не е изненада, че Демянишки скок няма да е единственият водопад по трасето, нали? Затова не се изненадвайте, ако след около 30 – 40 минути стигнете до първия водопад на река Демяница – водопад Юленски скок.

Водопадът е разположен на около 1650 м., а водите му падат в дерето на реката от височина 9 – 10 метра. Гледката наистина е внушителна и си струва да отделите малко от времето си, за да се насладите на тази природна забележителност.

Край водопада има особени места за почивка, така че ако сте си взели нещо за хапване, мястото е идеално за кратка почивка и зареждане на „батерийките”.

След кратката почивка подминавате Юлен скок, продължавате да вървите по пътеката и скоро ще стигнете Демянишка поляна, а след нея и до крайната си цел – водопад Демянишки скок.

Макар и подстъпите към него да са силно обрасли с растителност и е трудно да се доближите, водопадът впечатлява бурните си, пенливи води, които се спускат, нежно галейки всяка скала по пътя си, за да паднат с оглушителен грохот във водите на река Демяница.

Тук можете да останете колкото ви душа иска и да се насладите на уникалната природна забележителност, която се намира само на няколко километра от Банско.

Стигнахте до водопада и после какво?

Единият ви вариант е просто да се върнете обратно и до края на деня да отмаряте край басейна на хотела или… Или можете да продължите разходката си до хижа Демяница.

Ако изберете втория вариант, просто трябва да продължите по пътеката следвайки синята маркировка и след около километър (15 – 20 минути) ще стигнете до хижа Демяница.

Тук можете да си отпочинете, да хапнете, а ако решите, че преходът ви е харесал и искате още, можете и да пренощувате и на другия ден да се отправите към следващото предизвикателство – преход от хижа Демяница до Тевно езеро.

Хижа Демяница се намира на 1891 м. височина. Построена е през 1931 г. с пари и дарения от туристическото дружество на град Банско. Днес, освен основната сграда към хижата има изградени и бунгала.

Преходът от началото на пътеката при местност Тодорова Орница до хижата (отиване и връщане е около 4 часа).

Хижа Демяница | Lucky Bansko

Туристически маршрут хижа Демяница – Тевно езеро

Знаем, че казахме, че ще ви разкажем как да стигнете само до водопад Демянишки скок, но тъй като сме сигурни, че разходката ще се хареса на голяма част от вас и ще ви се прииска да продължите още малко пътешествието си из красивите кътчета на Пирин решихме да ви запознаем с още една интересна туристическа дестинация, която може да ви се прииска да изследвате.

И така… хижа Демяница – Тевно езеро

Това е един от най-популярните туристически маршрути, който тръгва от местността Тодорова Орница, която се намира на около 8 км. над град Банско. Ние няма да описваме подробно маршрута, тъй като до хижа Демяница той съвпада с маршрута до водопад Демянишки скок.

Затова започваме от хижа Демяница и продължаваме към едно от най-красивите езера в Пирин – Тевно езеро.

От хижата трябва да поемете по пътеката, следвайки синята маркировка. Ще навлезете в гората, където ще можете да се насладите на невероятно много на брой и различни дървесни и растителни видове, ще се озовете на зелени полянки, изпъстрени от край до край с цветя и скоро пред погледа ви ще се открие невероятно красива гледка към цялата долина.

Няма турист, който да не остане безмълвен поне няколко минути пред тази уникална красота…

Все още омагьосани от гледките трябва да продължите по пътеката, но бъдете много внимателни, тъй като маркировката на места изчезва и има опасност да объркате посоката. Ако не виждате маркировка се огледайте за малки пирамиди от камъни – ако ги виждате, значи сте на прав път и можете спокойно да продължавате напред.

С изкачването нагоре пътеката става по-стръмна и камениста, затова е добре да сте с удобни обувки и топли дрехи. След около 30 – 40 минути ще стигнете до Превалските езера, където можете да си отдъхнете за мъничко.

Превалските езера са група от четири планински езера, които са разположени в Превалския циркус между върховете Валявишки чукар (2664 м.) и Превалски чукар (2605 м.) и седловините Мозговишка порта и Чаирска превала.

Преходът продължава през Мозговишка порта, като през цялото време трябва да следвате синята маркировка. Изкачването е стръмно, на места ще трябва да преодолявате морени, а трасето може да е и доста хлъзгаво, затова бъдете много внимателни.

При Мозговишката порта пътеката със синята маркировка за Тевно езеро се пресича с червената маркировка на пътеката от хижа Вихен, но спокойно – и двете ще ви отведат до заслона Тевно езеро.

Преминете ли през Мозговишката порта, следва кратко спускане, след което ще видите заслона на Тевно езеро.

Тевно езеро | Lucky Bansko

Тевно езеро е едно от най-невероятно красивите високопланински езера не само в Пирин, но и на Балканите. Разположено е на височина от 2515 м. в подножието на върховете Валявишки чукар и Момин двор, Тевно езеро е и най-голямото езеро от езерната група в циркуса Белемето.

Площта на езерото е 65 дка, а дълбочината му е около 4 метра. В близост до езерото се намира и един от най-популярните заслони, който целогодишно е посещаван от туристите – заслон Тевно езеро.

Мислехме да спрем до тук, но историята за Тевното езеро няма да е напълно завършена, ако не ви разкажем легендата за необичайното му име.

А легендата започва така… Преди много, много години имало една девойка, която много обичала да идва край езерото и да го съзерцава. Веднъж тя се огледала във водите на езерото и си пожелала очите ѝ да станат сини като водите на езерото.

На другата сутрин щом отворила очи видяла, че желанието ѝ е изпълнено и очите ѝ са езерно сини. Девойката се зарадвала, но не благодарила за дара на езерото, а вместо това си пожелала косите ѝ да станат златни като лъчите на Слънцето. Езерото изпълнило и това нейно желание и косите на девойката станали златни. Тя отново се зарадвала, но не благодарила на езерото, а продължила да иска и още, и още.

Тогава езерото се разгневило на неблагодарната мома и водите му потъмнели от гняв. Оттогава се нарича Тевно езеро (тъмно езеро).

Преходът от хижа Демяница до Тевно езеро е около 3 часа в едната посока.

Ако искате да посрещнете изгрева на Тевно езеро, можете да пренощувате в заслона, който е може би най-популярния заслон в цял Пирин. Имайте обаче предвид, че заслонът е с капацитет от 30 места и поради голямата популярност на маршрута често капацитетът му е запълнен.

Ако имате достатъчно опит в планинските преходи, можете да изминете целия маршрут от началото на пътеката, да видите водопад Демянишки скок, да стигнете до хижа Демяница и да стигнете до Тевно езеро за един ден.

Ние ви съветваме обаче да разделите прехода на две, като първия ден се насладите на водопадите и стигнете до хижа Демяница, а на следващия ден с нови сили да продължите към Тевно езеро.

В близост до Банско могат да се видят още куп природни забележителности, някой от които са много популярни, други – не толкова, но винаги има нещо, което не сте видели и което си струва да видите сега или следващият път, когато дойдете в Банско.