Величественият връх Мусала – само на 24 км от Банско

В Източна Рила, в близост до популярния курортен комплекс Боровец, се извисява най-високият в България връх – Мусала.Висок 2925 м., Мусала е не само най-високият връх у нас, но е и най-високият връх на Балканите, като преборва по височина дори връх Митикас (1917 м.), който се издига на митичния Олимп.

Връх Мусала със сняг | Lucky Bansko

Връх Мусала – да стигнеш до покрива на света

Дори и да не сте планинари и досега да не сте изкачвали нито един планински връх, покоряването на Мусала ще ви достави голямо удоволствие. Макар, че е най-високият връх у нас, покоряването му не е толкова тежко, колкото на Черни връх или Вихрен и е една добра разходка за цялото семейство.

Освен това винаги има нещо, което си струва да се научи за този величествен връх, който днес всички назоваваме с името Мусала.

Знаете ли например, че най-големите спорове, които се водят от специалистите вече години наред са за произхода на името му? Според някой от експертите името Мусала има арабски произход и означава „близо до Бога”, а според други „Мусалат” означава „доминиращ”.

Кой е прав и кой не, ние няма как да твърдим със сигурност, но е факт, че връх Мусала най-величественият и най-високият връх на Балканите и това ни е напълно достатъчно.

Ако вече сте правили преход до най-високия връх в Рила, тогава знаете какво ви очаква, но ако още не сте, но обмисляте сериозно тази идея, е добре да знаете следните няколко неща:

 • Най-доброто време за изкачване на връх Мусала е късната пролет или жаркото лято (особено ако не сте много опитни планинари).
 • Дори и през лятото трябва да предвидите подходяща екипировка, която да включва удобни обувки, дъждобран и връхна дреха.
 • Дори и през най-горещия месец август температурите на Мусала рядко надвишават + 5 градуса.
 • Снежната покривка на върха се задържа до 8 месеца, а дебелината и може да надхвърля и метър.

Дори и в подножието да ви е много топло, сложете дебела връхна дреха в раницата си, за да сте подготвени за всякакви изненади по пътя.

Изкачване връх Мусала | Lucky Bansko

Популярни маршрути за изкачване на Мусала 

Маршрутите за покоряване на връх Мусала са доста, но ние ще се спрем малко по-подробно на някой от най-популярните, а останалите само ще споменем набързо.

Най-близката точка, от която може да започне пътешествието си е курортният комплекс Боровец. Ако стигнете до там, имате няколко варианта за маршрути.

Ако наистина не сте на „ти” с планината, по-добрият вариант е да се спрете на най-лекия и бърз маршрут (спестявате си около 4 часа пешеходен преход), който започва с пътуване с лифт до хижа Ястребец.

Класически маршрут от хижа Ястребец и хижа Мусала до връх Мусала 

Това е най-лесният и безопасен маршрут за изкачване на Мусала. Въпреки това е добре да знаете, че това е най-предпочитаният от туристите маршрут и да се настроите предварително, че ще вървите до върха с многото други ентусиасти, които през лятото опитват също като вас да покорят Мусала. 

Навалицата може да е малко досадна, но пък ако не сте сигурни в подготовката си е по-добре да изберете този маршрут.

Маршрутът започва от Боровец, от където трябва да се качите на лифта до хижа Ястребец. Пътуването с лифта е приятно и можете да се насладите на красивите гледки, а и ще ви отнеме само 30 минути, и ще ви спести близо 5 часа пешеходен преход.

Щом слезете от лифта, трябва да направите последен преглед на раницата, да се уверите, че не сте забравили да сложите в нея яке, бутилка вода и малко сандвичи, с които да се подкрепите по пътя. Ако всичко е налично, просто станете, вдишайте от свежия планински въздух и изкачването ви на връх Мусала може да започне.

От хижа Ястребец започват пешеходните етапи:

 • Първо стигате от хижа Ястребец до хижа Мусала. Пътят до там е равен и удобен и ходенето няма да ви затрудни никак. Разстоянието от хижа Ястребец до хижа Мусала е около 3 км., денивелацията е +20 м., а времето, за което ще стигнете от едната хижа до другата няма да е повече от час.
 • Достигнете ли до хижа Мусала (2430 м. надморска височина), можете да направите кратка почивка, да вдишате чист планински въздух, да хапнете и да съберете сили. Близо до хижата има красиво езеро, на което можете да се полюбувате. От тук до най-високата точка на България ви остават около 3, максимум 4 часа изкачване, затова след кратката почивка е време да поемете отново на път.
 • Пътеката към връх Мусала започва от езерото, което се намира до хижата. Отново няма опасност да объркате посоката. За разлика от първия преход обаче, тук вече ще ви се наложи да се поизпотите, тъй като започват стръмни участъци, които изискват да впрегнете малко мускулите на краката си.
 • След около час изкачване по стръмната пътека ще стигнете до Алековото езеро, което е третото от седемте Мусаленски езера. То е разположено на 1160 м. надморска височина и е наречено така на името на най-близкия връх, който се намира до него – Алеко. След кратка почивка, колкото да се насладите на гледките, продължавате изкачването.
 • И тази отсечка е доста стръмна, но не е непреодолима, така че дори и малко по-бавно и с повече почивки, за около час ще стигнете до последното място, на което можете да отпочинете, преди да атакувате върха.
 • Следващият етап от маршрута е от хижа Мусала до заслон Леденото езеро. На този етап ви очакват малко повече трудности, тъй като денивелацията е по-голяма (+320 м.). По пътя има и доста участъци с големи камъни, които могат малко да ви затруднят и забавят.
 • Заслон Леденото езеро се намира в подножието на върха и е идеалното място да се подкрепите с храна, да си поемете въздух и да съберете сили за последния щурм. Последният етап е най-кратък, но е и най-труден за изминаване, тъй като е с голяма денивелация (+216 м.), а пътеката е тясна и камениста. Разстоянието от заслона до връх Мусала е по-малко от километър и ще ви отнеме около 30 минути да се поздравите с покоряването на най-високия връх в България и на Балканите.

Стигнете ли до заслона, имате два варианта, по които можете да минете за върха – зимен и летен маршрут. Зимният маршрут минава през доста стръмни участъци и затова е обезопасен с въжета, за които трябва да се държите. Пътеката на летния маршрут отново е стръмна, но не е толкова опасна като пътеката на зимния маршрут и след около 30 минутно катерене нагоре ще можете да се поздравите, че сте успели да стъпите на върха на света.

Достигнали крайната си цел, можете най-сетне да се огледате спокойно, да успокоите дишането си и да се насладите на невероятните гледки, които се разкриват пред очите ви.

И да, ако сте чули, че от върха при ясно време се вижда Бяло море, не си губете времето в търсене на посоката, от която можете да го видите. Това е просто легенда, тъй като е практически невъзможно да видите морето поради сферичната форма на Земята.

За сметка на невъзможното за виждане Бяло море можете да разгледате намиращите се на връх Мусала Метеорологична станция на Националния институт по метеорология и хидрология и Научна лаборатория, както и да си направите снимки от върха.

Спускането от първенеца минава по същия маршрут. Поемате по маркираната пътека до хижа Мусала, а оттам до хижа Ястребец и после на лифта до Боровец.

Ако не сте много уморени, можете от хижа Ястребец да вървите пеша до Боровец, но това ще ви отнеме още 4 часа пеша из планината.

Летният маршрут за изкачване на връх Мусала от хижа Ястребец ще ви отнеме между 3 и 4 часа в едната посока.

Разбира се, до върха можете да стигнете по още много маршрути, но всички те изискват малко по-голяма подготовка и отнемат повече време.

Този маршрут е напълно обезопасен, има много добра маркировка и е лесен за изпълнение, дори и да сте с малки деца. Времето за изкачване по него е 3 часа.

Не забравяйте, че връх Мусала е в списъка на 100-те национални  туристически обекта и ако имате книжка я носете с вас, за да си сложите печат в метрологичната станция на върха.

Можете да изминете класическия маршрут и пеша (без лифт), като тогава от Боровец трябва да вървите по черен път до хижа Мусала и оттам до заслон Леденото езеро – връх Мусала. Времето за изкачване към върха без лифт е 6-7 часа.

Маршрут от хижа Грънчар до връх Мусала 

Това е най-популярният маршрут до Мусала от южната му страна, и е най-предпочитаният маршрут, ако ще покорявате върха от Банско

Ако сте на почивка в Банско и сте решили да направите прехода, от града трябва да стигнете до Якоруда, Белмекен или Рибни езера и оттам по добре маркирани пътеки да стигнете до хижа Грънчар

Този маршрут също е напълно безопасен, ще се насладите на красиви гледки, ще минете покрай едни от най-красивите върхове в Рила  – Маришки чал, Юрушки чал, Голям и Малък Близнак.

Последният етап на изкачването може малко да ви затрудни, тъй като денивелацията е доста голяма, но пък усилията напълно си струват. Времето, което ще ви отнеме прехода по този маршрут е около 5 часа.

Връх Мусала в Рила | Lucky Bansko

Маршрут от хижа Марица до връх Мусала

Още един много приятен маршрут до Мусала от южната му страна. През първите етапи преходът много приятен и лек, а пътеката е почти без денивелация.

Маршрутът минава през долината на река Марица, изкачва се близо до Маришките езера, преминава през едни от най-красивите върхове на Рила и през Маричините езера

Последният етап от езерата към връх Мусала е малко по-труден заради голямата денивелация. Времето за изкачване в този вариант е 4 часа.

Маршрут от хижа Заврачица до връх Мусала 

Този маршрут е малко по-труден, и ако нямате добра подготовка е добре да го пропуснете. Преходът започва от Боровец до хижа Заврачица и минава през Маришки чал. 

Маршрутът минава през участъци с камъни и по-голяма денивелация и отнема малко повече от 5 часа.

Маршрути за покоряване на връх Мусала за напреднали

Освен тези популярни и най-безопасни маршрути, има още няколко маршрута, за които обаче се изисква добра подготовка. Ако все пак решите да изпробвате някой от тях е добре да сте добре екипирани и да ви придружава опитен водач. 

Маршрутите за напреднали са:

 • От хижа Чакър войвода през Стълбицата до Мусала;
 • От хижа Мусала по Мусаленския венец от южната му страна;
 • По билото на Мусаленския венец.

Това са летните маршрути, но има и зимни, по които можете да минете, ако имате желание. Добре е преди това обаче да си дадете сметка доколко сте подготвени, тъй като зимните маршрути дори и през лятото са доста по-опасни за преминаване.

Ако предвиждате да направите зимен преход до върха, тогава задължително трябва да сте с водач и да имате много добра подготовка и екипировка.

Как да се подготвите за изкачването

Най-важното нещо за изкачване на връх, без значение кой е той, са облеклото и обувките. Преди да тръгнете по някой от маршрутите за покоряване на връх Мусала се оборудвайте със стабилни обувки за планина и удобни дрехи. 

Колкото и да е топло долу, на върха температурите са доста по-ниски, затова в раницата си трябва да имате топло яке с качулка и някоя блузка с дълъг ръкав.

От голяма помощ ще са ви и планинарските щеки, които ще осигурят по-голямата ви стабилност по време на изкачването.

Носете си шапка и слънчеви очила и не забравяйте преди да започнете изкачването да се намажете със слънцезащитен крем. Казваме това, тъй като в планината слънцето и вятъра са по-силни и ако не сте взели предпазни мерки, когато се приберете ще установите, че лицето ви е изгоряло.

В раницата, освен топли дрехи не забравяйте да сложите и няколко сандвича, бутилка вода и поне едно-две енергийни блокчета. Съветваме ви да носите сандвичи, а не цяла кошница за пикник, тъй като ще ви предстои натоварено изкачване, а храната в раницата ще ви тежи.

Заредете телефона си, и си запишете  телефоните на спасителната служба за всеки случай.

Ако не се чувствате уверени да се впуснете в това приключение сами, по-добре се включете в някоя група за организирано изкачване на връх Мусала с водач. Такива се организират редовно, само трябва да се поинтересувате къде можете да се запишете.

Важно е да следите прогнозата за времето няколко дни преди заминавате, тъй като в планината то често е доста променливо, а никак няма да е приятно изкачването ви, ако по пътя ви завали.

Изкачването на връх Мусала ще ви донесе много нови емоции, ще ви накара да погледнете с широко отворени очи на света и ще ви даде увереност, че стига да искате, можете да изкачите всеки един връх, без значение дали става дума за планината, в живота или в кариерата.

Ако сега сте в Банско и имате време да се опитате да покорите най-високия връх на Балканите, не го пропускайте.

Полезна информация за гостите на Банско

Ако сте на почивка в хотел в Банско и решите да атакувате връх Мусала, най-лесно можете да го направите, ако от Банско поемете към Боровец. 

Разстоянието между двата курорта е около 140 км, а времето, което ще ви отнеме да стигнете до Боровец е близо 2 часа.

Ако решите да изкачивате върха от хижа Ястребец и да използвате лифт, то той тръгва от курорта Боровец. Ще го откриете най-лесно като стигнете до края на пешеходната зона на курорта.

Лифтът работи целогодишно, като лятното му работно време е от 8,30 до 18,30 часа, а зимното е от 8,00 до 16,00 часа. Лифтът е кабинков, тип Гондола, и в една кабинка могат да пътуват четирима пътници.

Щом стигнете до най-популярния курорт в Рила можете да се изкачите с лифта до хижа Ястребец и оттам да поемете по класическия маршрут, с който ви запознахме по-горе. 

А можете  да тръгнете и по Мусаленската пътека, която започва от Царска Бистрица и която ще ви изведе до хижа Мусала, от където маршрутът се слива с класическия маршрут.

Любопитни факти за връх Мусала

Завършваме с няколко интересни факта за върха, които със сигурност ще ви накарат да преживеете изкачването си с един малко по-различен поглед.

Знаете ли, че:

 • Величественият връх е бил преименуван на името на съветския диктатор Йосиф Висарионович Сталин и от 1950 до 1962 година връх Мусала се е наричал Сталин.
 • Мусала е с 8 метра по-висок от връх Митикас на Олимп (Гърция), от а от българския връх Вихрен в Пирин е по-висок с 11 метра.
 • Върхът е покрит със сняг 254 дни от годината.
 • Според някой специалисти, първият, който е покорил връх Мусала е Филип II, бащата на Александър Македонски.
 • Първото регистрирано групово изкачване на Мусала е осъществено на 08. 04. 1923 година, а водач на групата е Павел Делирадев.
 • На връх Мусала е измерена най-ниската температура в България за всички времена (-31,2 С).
 • На върха се намира най-високо разположената метеорологична станция в Югоизточна Европа. Станцията е и една от най-старите метеорологични станции в Европа. Метрологичната станция е изградена е през 1923 година по лично нареждане на цар Борис III.
 • В началото на миналия век се оказало, че на Балканския полуостров няма станция, която да прави метрологични изследвания. Затова цар Борис III издава нареждане на най-високия връх да се построи „Наблюдателница”. След пускането ѝ в експлоатация данните, които станцията събирала били предавани по личната телефонна линия на царя.
 • Рила е на челно място по височина на Балканите и на шесто в Европа след планините Кавказ (връх Елбрус – 5642 м.), Алпите (връх Монблан – 4807 м.), Сиера Невада (връх Муласен – 3482 м.), Етна (3340 м.), Пиренеи (връх Ането – 3404 м.).
 • Рила е наречена „водната планина”, тъй като на нейна територия има над 200 езера, а от недрата ѝ извират не само многобройни минерални извори, но и три от най-големите ни реки: Места, Марица и Искър.
 • Най-високото планинско езеро се намира в Рила и се нарича Леденото езеро. То е разположено на 2709 метра надморска височина.
 • Според легендата, при ясно време от Мусала може да се види Бяло море. Истината е, че това е невъзможно, тъй като планините в страната и в Гърция пречат на пряката видимост, а и самата форма на планетата ни прави невъзможно да се видят толкова отдалечени обекти. Но пък легендата е много красива и ако искате, никой не ви пречи да вярвате в нея.

Според някой историци, най-древното име на Мусала е било Тангра, но за това твърдение няма неоспорими доказателства.