105 cm Снежна покривка

Меню

Посочете информация за престоя

Пристигане
,
Напускане
,
Възрастни
12+ годишни
Деца
0-11 годишни

2 нощувки

2 нощувки

Величественият връх Мусала – само на 24 км от Банско

В Източна Рила, в близост до популярния курортен комплекс Боровец извисява снага най-високият в България връх – Мусала.

Висок 2925 м., Мусала е не само най-високият връх у нас, но и на Балканите, като преборва по височина дори връх Митикас (1917 м.), който се издига на митичния Олимп.

Връх Мусала със сняг | Lucky Bansko

Без значение дали вече сте изкачвали Мусала, или имате намерение скоро да направите прехода, винаги има нещо, което си струва да се научи за този величествен връх, който днес всички назоваваме с името Мусала.

Знаете ли например, че най-големите спорове, които се водят от специалистите вече години наред са за произхода на името му? Според някой от експертите името Мусала има арабски произход и означава „близо до Бога”, а според други „Мусалат”означава „доминиращ”.

Кой е прав и кой не, ние няма как да твърдим със сигурност, но е факт, че връх Мусала най-величествения и висок връх на Балканите… и това ни е напълно достатъчно.

Ако вече сте правили преход до най-високия връх в Рила, тогава знаете какво ви очаква, но ако още не сте, но обмисляте сериозно тази идея, е добре да знаете следното:

Най-доброто време за преход до връх Мусала е късната пролет или жаркото лято (особено ако не сте много опитни планинари). Дори и през лятото обаче, тръгнете ли нагоре към върха трябва да предвидите подходяща екипировка, която да включва освен удобни обувки, дъждобран и връхна дреха (задължително).

Казваме го, тъй като дори и през най-горещия месец август температурите на Мусала рядко надвишават + 5 градуса, което си е доста студено. Снежната покривка на върха се задържа до 8 месеца, а дебелината и може да надхвърля и метър.

Ето заради това, дори и в подножието да ви е много топло, сложете дебела връхна дреха в раницата си, за да сте подготвени за всякакви изненади по пътя.

Популярни маршрути

Изкачване връх Мусала | Lucky Bansko

Маршрутите за покоряване на връх Мусала са доста, но ние ще се спрем малко по-подробно на някой от най-популярните, а останалите само ще споменем набързо.

Класически маршрут от хижа Ястребец

Това е най-лесния и безопасен маршрут до върха, но е добре да знаете, че това е най-предпочитания от туристите маршрут и е хубаво да се настроите предварително, че ще вървите до върха с многото други ентусиасти, които през лятото опитват също като вас да покорят Мусала. Навалицата може да е малко досадна, но пък ако не сте сигурни в подготовката си е по-добре да изберете този маршрут.

Маршрутът започва от Боровец, от където трябва да се качите на лифта до хижа Ястребец. Пътуването с лифта е приятно и можете да се насладите на красивите гледки, а и ще ви отнеме само 30 минути, и ще ви спести близо 5 часа пешеходен преход.

От хижа Ястребец започват пешеходните етапи, като първият е от хижа Ястребец до хижа Мусала. Пътят до там е равен и удобен и ходенето няма да ви затрудни никак. Разстоянието от хижа Ястребец до хижа Мусала е около 3 км., денивелацията е +20 м., а времето, за което ще стигнете от едната хижа до другата няма да е повече от час.

Достигнете ли до хижа Мусала, можете да отморите за малко, а вдишате чист планински въздух, да хапнете и да съберете сили. (Близо до хижата има красиво езеро, на което можете да се полюбувате).

Следващият етап от маршрута е от хижа Мусала до заслон Леденото езеро. На този етап ви очакват малко повече трудности, тъй като денивелацията е по-голяма (+320 м.), а по пътя има и доста участъци с големи камъни, които могат малко да ви затруднят и позабавят. Разстоянието от хижата до Леденото езеро е малко повече от 2 км., което при среден темп на изкачване можете да изминете за около час – час и половина. Стигнете ли до заслона си дайте поне 10 – 15 минути почивка, тъй като за следващият етап ще ви трябват повечко усилия.

Казваме това, тъй като последният етап е най-кратък, но е и най-труден за изминаване, тъй като е с голяма денивелация (+216 м.), а пътеката е тясна и камениста. Разстоянието от заслона до връх Мусала е по-малко от километър и ще ви отнеме около 30 минути да се поздравите с покоряването на най-високия връх в България и на Балканите.

Този маршрут е напълно обезопасен, има много добра маркировка и е лесен за изпълнение, дори и да сте с малки деца. Време за изкачване – 3 часа.

Не забравяйте, че връх Мусала е в списъка със 100 – те национални обекта и ако имате книжка я носете с вас, за да си сложите печат в метрологичната станция на върха.

Можете да изминете класическия маршрут и пеш (без лифт), като тогава от Боровец трябва да вървите по черен път до хижа Мусала и оттам до заслон Леденото езеро – връх Мусала. Време за изкачване без лифт- 6 – 7 часа.

Маршрут от хижа Грънчар

Това е най-популярният маршрут до Мусала от южната му страна, и е най-предпочитаният маршрут, ако ще покорявате върха от Банско. Ако сте на почивка в Банско и сте решили да направите прехода, от града трябва да стигнете до Якоруда, Белмекен или Рибни езера (както ви е най-удобно) и оттам по добре маркирани пътеки да стигнете до хижа Грънчар. Този маршрут също е напълно безопасен, ще се насладите на красиви гледки, ще минете покрай едни от най-красивите върхове в Рила (Маришки чал, Юрушки чал, Голям и Малък Близнак).

Връх Мусала в Рила | Lucky Bansko

Последният етап на изкачването може малко да ви затрудни, тъй като денивелацията е доста голяма, но пък усилията напълно си струват. Времето, което ще ви отнеме прехода по този маршрут е около 5 часа.

Маршрут от хижа Марица

Още един много приятен маршрут до Мусала от южната му страна. През първите етапи преходът много приятен и лек, а пътеката е почти без денивелация.

Маршрутът минава през долината на река Марица, изкачва се близо до Маришките езера, преминава през едни от най-красивите върхове на Рила и през Маричините езера. Последният етап от езерата до върха е малко по-труден заради голямата денивелация. Време за изкачване – 4 часа.

Маршрут от хижа Заварчица

Този маршрут е малко по-труден, и ако нямате добра подготовка е добре да го пропуснете. Преходът започва от Боровец до хижа Заварчица и минава през Маришки чал. Маршрутът минава през участъци с камъни и по-голяма денивелация и отнема малко повече от 5 часа.

Освен тези популярни (и най-безопасни) маршрути, има още няколко маршрута, за които обаче се изисква добра подготовка. Ако все пак решите да изпробвате някой от тях е добре да сте добре екипирани и да ви придружава опитен водач. Маршрутите за напреднали са:

 • от хижа Чакър войвода през Стълбицата до Мусала;
 • от хижа Мусала по Мусаленския венец от южната му страна;
 • по билото на Мусаленския венец.

Това са летните маршрути, но има и зимни, по които можете да минете, ако имате желание. Добре е преди това обаче да си дадете сметка доколко сте подготвени, тъй като зимните маршрути дори и през лятото са доста по-опасни за преминаване.

Ако предвиждате да направите зимен преход до върха, тогава задължително трябва да сте с водач и да имате много добра подготовка и екипировка.

Знаете ли, че…

 • Величественият връх е бил преименуван на името на съветския диктатор Йосиф Висарионович Сталин и от 1950 до 1962 година връх Мусала се е наричал Сталин;
 • Мусала е с 8 метра по-висок от връх Митикас на Олимп (Гърция);
 • Върхът е покрит със сняг 254 дни от годината;
 • Според някой специалисти, първият, който е покорил връх Мусала е Филип II, бащата на Александър Македонски;
 • Първото регистрирано групово изкачване на Мусала е осъществено на 08. 04. 1923 година, а водач на групата е Павел Делирадев;
 • На връх Мусала е измерена най-ниската температура в България за всички времена (-31,2 С);
 • На върха се намира най-високо разположената метрологична станция в Югоизточна Европа. Станцията е и една от най-старите метрологични станции в Европа. Метрологичната станция е изградена е през 1923 година по лично нареждане на цар Борис III;
 • В началото на миналия век се оказало, че на Балканския полуостров няма станция, която да прави метрологични изследвания. Затова цар Борис III издава нареждане на най-високия връх да се построи „Наблюдателница”. След пускането ѝ в експлоатация данните, които станцията събирала били предавани по личната телефонна линия на царя;
 • Рила е на челно място по височина на Балканите и на шесто в Европа след планините Кавказ (връх Елбрус – 5642 м.), Алпите (връх Монблан – 4807 м.), Сиера Невада (връх Муласен – 3482 м.), Етна (3340 м.), Пиринеи (връх Ането – 3404 м.).
 • Рила е наричана „водната планина”, тъй като на нейна територия има над 200 езера, а от недрата ѝ извират не само многобройни минерални извори, но и три от най-големите ни реки: Места, Марица и Искър;
 • Най-високото езеро в Рила е Леденото езеро. То е разположено на 2709 метра надморска височина;
 • Според легендата, при ясно време от Мусала се вижда Бяло море. Истината е, че това е невъзможно, тъй като планините в страната и в Гърция пречат на пряката видимост, а и самата форма на планетата ни прави невъзможно да се видят толкова отдалечени обекти. Но пък легендата е много красива и ако искате, никой не ви пречи да вярвате в нея.