Финландска сауна в апартхотел Лъки Банско

СПА хотел Лъки Банско разполага с две финландски сауни (традиционна и билкова), на които можете да се насладите по време на престоя си.

Какво е финландска сауна?

Традиционната финландска сауна се нарича още суха сауна, тъй като при нея се използва силата на сухата топлина.

За разлика от парните бани, известни също като мокри сауни, влагата и парата във финландските сауни не надвишава 5-20%, а максималната температура на въздуха, която се поддържа в тях е между 80-100ºC.

Sauna

Като конструкция, този тип сауни представляват дървени кабини, оборудвани с пейки, разположени на различни нива. Целият интериор е от дърво, а в центъра на сауната има поставен нагревател. Върху него се поставя съд с камъни, които се загряват до висока температура.

Финландската сауна в Лъки Банско

Както споменахме в началото, апартхотел Лъки Банско разполага с традиционна и билкова финландски сауни, от които можете да се възползвате напълно безплатно като наши гости.

Сауните са разположени в СПА центъра на хотела, облицовани са изцяло от дърво с ниска топлопроводимост. В центъра на помещението има електрически нагревател, който нагрява поставените върху него камъни.

По време на престоя си във финландските сауни трябва да поливате с вода горещите камъни, тъй като те генерират водна пара, която повишава температурата на помещението до 80-100ºC.

Начин на използване на финландската сауна

Преди да посетите финландската сауна на нашия хотел трябва да вземете душ или вана.

В сауната се влиза с подходящо облекло като бански и халат. Добре е да носите със себе си хавлия за сауна, която да постелите на дървената пейка, преди да седнете.

След като се настаните удобно и се отпуснете, през определени интервали от време трябва да поливате вода върху горещите камъни, тъй като те способстват за генериране на водна пара. Благодарение на нея температурата в помещението достига до препоръчителните високи стойности.

Максималното време за използването на финландската сауна е до 25 минути, но нашата препоръка е да започнете с престой в сухата сауна за 5-10 минути, след което постепенно да увеличавате времето.

За да извлечете максимално ползите от посещението си във финландската сауна, след това може да се охладите в ледена стая, както и да си вземете студен душ.

Sauna

Ползи от финландската сауна

Ползите от посещението на суха сауна са следните:

  • Увеличава имунната защита: Топлината в сауната предизвиква състояние, наречено “изкуствена треска”. Това стимулира имунната система да произвежда повече бели кръвни клетки и антитела. Освен това по време на престоя в сауната тялото ви се поти и изхвърля натрупаните токсини, които са сред основните причинители на различни заболявания.
  • Намалява стреса и напрежението: Под въздействието на топлината тялото освобождава ендорфини (хормони на щастието), което спомага да се отърсите от стреса и напрежението и да се насладите на максимален релакс.
  • Детоксикира: Високата температура в сауната предизвикват дълбоко изпотяване и вредните токсини, натрупани в тялото излизат по естествен начин навън.
  • Почиства кожата: Максималното изпотяване в сауната отваря порите и почиства кожата в дълбочина, като премахва мъртвите кожни клетки и помага за клетъчното обновяване.
  • Предотвратява задържането на течности: Изпотяването не само помага за детоксикацията на тялото, но и за изхвърлянето на излишните течности. А това от своя страна води до забързване на метаболизма и спомага за загубата на тегло.

Не на последно място, топлината в сауната отпуска мускулите и намалява болките в ставите. Редовното посещение на сауната е силно препоръчително след интензивни тренировки във фитнеса или след спортни състезания.

Sauna

Противопоказания

Финландската сауна има много ползи за здравето, включително релаксация, детоксикация и грижа за кожата.

Въпреки това, има някои противопоказания, които трябва да вземете под внимание:

  • Сърдечно-съдови заболявания: Топлината в сауната предизвиква учестен пулс и разширяване на кръвоносните съдове, поради което престоя в нея на хора, които имат сърдечни проблеми, хипертония или аритмия не е препоръчителен.
  • Кожни заболявания: Някой кожни заболявания като псориазис, екземи и атопичен дерматит могат да се обострят от високата температура в сауната.

Ако сте с висока температура и треска също е добре да избягвате престоя в сауната поне, докато оздравеете и се възстановите.

Често задавани въпроси

Трябва ли да си запиша час за финландската сауна в Лъки Банско?

Ползването на финландските ни сауни е напълно безплатно за нашите гости. Не се изисква предварително записване на час.

Има ли ограничения в броя посещения на сауната?

Можете да се възползвате от релаксиращия ефект на финландските сауни на хотел Лъки Банско без ограничения в рамките на престоя си в хотела.

За какво да внимавам при престоя си в сауната?

Тъй като в помещението температурата е висока и се изпотявате обилно, е добре да приемате много течности, за да предотвратите дехидратацията на организма. Ние препоръчваме да пиете вода, билкови чайове и фрешове, които се предлагат в нашия Нутри бар.