Сухото езеро

Преди много, много години, единственият начин кервани със стоки и поклонници да стигнат до Рилския манастир бил по една тясна планинска пътека, която пресичала планината.

Пътеката преминавала през Кирилова поляна, стигала до Сухото езеро, продължавала до „Кобилино бранище” и стигала до хижа Мальовица и едноименния връх. Оттам се спускала и стигала чак до долината на река Бели Искър.

Днес пътеката все още съществува, но вместо поклонници и кервани по нея минават туристи, които искат поне за ден да се откъснат от натовареното си ежедневие и да се потопят в магията на Рила планина.

Ако обичате да изследвате планината и търсите интересен маршрут за еднодневна разходка, предлагаме ви да изпробвате силите си по един от най-популярните туристически маршрути, който започва от Кирилова поляна и стига до Сухото езеро.

Сухото езеро в Рила Сухото езеро | Lucky Bansko

Къде се намира езерото и защо се нарича така?

Сухото езеро е едно от най-ниско разположените езера в Рила. Намира се на височина от 1892 м. и заема площ от около 200 метра дължина и 120 метра ширина (ширината и дължината варират в зависимост от това дали езерото е пълноводно или не).

Езерото е ледниково, безотточно и се подхранва от топящите се снегове и от два малки потока, които тръгват от близките „Кобилино бранище” и „Поповокапските езера”. Тъй като се пълни основно от топящите се снегове, през лятото езерото често пресъхва и затова и носи името „Сухото езеро”.

Еднодневен маршрут Кирилова поляна – Сухото езеро

Този маршрут се нарича още и Ботанически маршрут, тъй като преминава не само през изключително красиви местности, но по пътя можете да се насладите на голям брой ботанически видове, които се срещат единствено в Рила.

По целия маршрут и около Сухото езеро могат да се видя рилски ревен, рилска иглика, давидово винче, див лук, рилски крем, рилска теменуга и други.

Как да стигнете до началото на маршрута?

Споменахме, че туристическата пътека започва от м. Кирилова поляна, но преди това трябва да стигнете до Рилския манастир. Стигнете ли до портите на манастира имате два варианта – или първо да разгледате манастира и после да поемете към Сухото езеро или да оставите разглеждането на обителта накрая.

Нашият съвет е да изберете втория вариант, тъй като за да разгледате изцяло манастира ще са ви необходими поне няколко часа. По-добрият вариант е да оставите разглеждането на обителта след като посетите Сухото езеро, за да можете да го разгледате спокойно и без времето да ви притиска.

Пътеката, по която трябва да поемете към м. Кирилова поляна, (от която започва туристическият маршрут до Сухото езеро) започва зад манастира и минава покрай пещерата, в която е живял като отшелник Иван Рилски.

Едва ли има българин, който да не знае кой е Свети Иван (Йоан) Рилски, но нека споменем и ние… Свети Иван Рилски е роден в село Скрино през 876 г. От детските си години до 20 – 25 годишна възраст е бил пастир, но след като родителите му почиват се отказва от всичко светско и материално.

Раздава всичко, което има и постъпва в манастира „Св. Димитър”, където се замонашва. Връзката му с природата и нежеланието му да живее в материалния свят го карат да посвети живота си на отшелничество и така той се заселва в една пещера Рила.

Целия си живот Иван Рилски посвещава в помощ на болните и бедните и върши много чудеса. Делата му го правят много известен още приживе, но светецът до последния си ден не се отказва от аскетичния си отшелнически живот и път.

Всеки, абсолютно всеки, който стигне до Рилския манастир трябва да отдели малко от времето си, за да посети пещерата на Иван Рилски. Затова и нашият съвет е да не я подминавате, а да поспрете и да отдадете почит към живота и делото на един от най-значимите люде в цялата българска история.

След това малко отклонение продължавате по пътя си и скоро ще стигнете до местност Бачкова чешма, а стигнете ли до там трябва да следвате маркировката, която показва пътя до Кирилова поляна. Преходът до поляната е много приятен и ненатоварващ, а по пътя можете да се насладите не само на красиви гледки към върховете на Рила, но и да поспрете и да разгледате църквите „Покров Богородичен” и „Свети Лука”.

Живописна местност в Рила | Lucky Bansko

До местност Кирилова поляна можете да стигнете и по асфалтиран път, който при сухо време е доста приличен. Пътят тръгва зад Рилския манастир и извежда право до местността

Кирилова поляна – Сухото езеро

Кирилова поляна (1500 м.) е изключително красива местност, от която започват и други популярни маршрути като Кирилова поляна – Рибни езера – Смрадливото езеро, маршрути до близките хижи „Гранчар”, „Мальовица” и други, но сега няма да ви запознаваме с тях, а ще продължим към Сухото езеро.

И така…

Стигнете ли до поляната трябва да се огледате за маркировка бяло – зелено – бяло и да я следвате. Пътеката тръгва през букова гора и след около половин час не особено труден преход ще стигнете до местност Къркулиците.

Тук ви очаква малко екстремно изкачване, но стигнете ли на най-високата точка на Къркулиците, ще забравите всички трудности, които сте преминали. Сигурни сме в това си изказване, тъй като гледката, която се открива от оттам към Рилския манастир и околните върхове е удивителна.

След като минете през Къркулиците пътеката продължава през борова гора и зелени поляни и няма да усетите как ще стигнете до следващото (последно) малко възвишение. След това ви остава само да се спуснете към долината на Сухото езеро. Стигнете ли до долината ви очаква още съвсем малко път и можете да се поздравите с успешния преход.

Остава ви само да се насладите на красотата на езерото, което почти през цялата година е заобиколено от красиви горски цветя. Направете си една хубава почивка, направете си пикник и насладете се на гледките, които са наистина невероятни.

А ако имате късмет, можете да видите на поляните около езерото някой от редките ботанически видове, които виреят само в Рила и заради които този преход се нарича още и Ботанически маршрут.

Времето, което ще ви е необходимо, за да минете по целия маршрут от Кирилова поляна до Сухото езеро е около 2 часа (при нормален ход) и час и 45 минути (при усилен ход). Денивелацията, която трябва да преодолеете по време на прехода е около 400 – 500 м. Преходът е със средна трудност и можете да го изминете и с деца.

Ако имате сили (и желание) можете да продължите с прехода до „Кобилино бранище”, с оттам да поемете по маркираните пътеки за Рибни езера, Мальовица, Говедарци, Боровец и т. н.

Ако преходът Кирилова поляна – Сухото езеро ви е бил напълно достатъчен за еднодневна разходка из Рила, просто трябва да поемете по обратния път и да слезете до Рилския манастир и спокойно да го разгледате.

Рилския манастир | Lucky Bansko

Колкото и пъти да сте посещавали Рилския манастир, светата обител има с какво още да ви изненада. Винаги има какво още да видите, винаги има нещо, което предния път сте пропуснали или за което не ви е останало време.

А на тези от вас, които досега не са посещавали Рилския манастир, съвсем искрено ви завиждаме, тъй като първото съприкосновение с най-големия манастирски комплекс в страната е нещо, което никога не се забравя.

Манастирът е основан от най-големия български светец Иван Рилски, за да подслони него и няколко негови ученици. Обителта се намирала малко по-навътре в планината и била съвсем малка и скромна.

На сегашното си място манастирът започва да се изгражда около 1335 г. По това време е изградена Хрельовата кула (която можете да видите и днес) и няколко от жилищните сгради на манастира.

Манастирският комплекс такъв, какъвто и днес можем да го видим започва да се изгражда през XIX век, като по това време е построена и централната църква в двора на манастира „Рождество Богородично”(1834 – 1838 г.)

Манастирската обител е съкровища, които пази частици от българската история и християнската ни вяра. Това е мястото, на което всеки усеща покой, спокойствие и тишина, които достигат до всяка една брънка от тялото.

Как да стигнете до Сухото езеро от Банско?

Ако сте на почивка в Банско и решите да направите преход до Сухото езеро, от Банско трябва да поемете в посока Рилски манастир. Разстоянието от курортното градче до манастира е 94 км. и за да стигнете ще ви отнеме около час и половина.

Ако решите да изминете пеш целия преход, то тогава трябва да оставите автомобила си на паркинга пред манастира и да поемете по пътеката зад него и да следвате пътя, който ви посочихме малко по-горе.

Ако искате да си спестите малко от пътя пеш, можете да продължите по асфалтовия път зад манастира, който ще ви отведе направо до местността Кирилова поляна и оттам да започнете прехода до Сухото езеро.

Който и вариант да изберете, няма да съжалявате, че сте отделили един ден от почивката си, за да се насладите на красотите на Рила планина.

Други варианти

Ако прехода до Сухото езеро ви се стори кратък и решите да продължите към заслон „Кобилино бранище” и хижа Мальовица, можете да пренощувате в хижата и на другия ден да се върнете обратно.

Имате и опция за нощувка в манастирската обител, ако искате да я разгледате малко по-детайлно и да си отпочинете след прехода.