Връх Кутело

С височината си от 2908 метра връх Кутело се нарежда на второ място сред пиринските първенци (след връх Вихрен – 2914 метра) и на трето място сред всички върхове в страната ни.

Връх Кутело

Географски данни

Разположен в северния дял на Пирин (на главното било на планината). Съставен е от няколко връхни възвишения с минимални различния във височината, разположени на почти хоризонтален ръб.

Изграден е от мраморни скали, а склоновете му се спускат стръмно (на места почти отвесно) към заобикалящите го долини и циркуси. На юг склоновете му се спускат към циркусите Казаните, на север – към циркуса Бански суходол, а на югозапад склоновете му  се “срещат” с долината на Влахинска река. Седловините Премката и Кончето свързват Кутело със съседните му върхове Вихрен и Бански суходол.

Изкачване на връх Кутело

Няколко са изходните точки, от които можете да започнете изкачването на Кутело:

Маршрут хижа Вихрен – връх Кутело

Изходната точка на този маршрут е хижа Вихрен, до която можете да стигнете и с личен автомобил. Ако сте на почивка в някой от хотелите Банско, трябва да излезете от града и да навлезете в планината в посока хижата. След около 20 – 25 минути ще сте горе и сте готови да започнете изкачването на Кутело.

Връх Кутело

Пътеката започва малко над хижа Вихрен (на около 200 м). Това всъщност е туристическата пътека, която туристите наричат още “Царска”. Тя е маркирана в червена маркировка, но и без маркировка няма как да се объркате, тъй като цяло лято по нея минават туристи, решили да изкачат връх Вихрен.

Хижа Вихрен – разклон за местност “Казаните”

Началото на прехода е сравнително лесен, тъй като пътеката няма голяма денивелация. След около 25 – 30 минути ще стигнете до разклон, който разделя “Царската пътека” от пътеката за местността “Казаните”.

Класическият маршрут за връх Вихрен продължава наляво и нагоре, докато пътеката за “Казаните” продължава направо.

Разклон “Казаните” – заслон “Казана”

След като поемете по пътеката към заслона, тя прави остър завой на ляво при Джамджиев ръб. Тук  трябва да сте внимателни, за да не поемете по грешната пътека. Пътеката за Джамджиев ръб продължава вляво, а пътеката за заслона “Казана” е вдясно.

Първите няколкостотин метра от маршрута ще изминете без проблем, тъй като началото пътеката е сравнително плавна. След това обаче идва най-трудната и опасна част, тъй като трябва да минете през малък участък, от едната страна на който има пропаст.

Преминете ли този участък пътеката се разширява и изкачването вече е ако не по-лесно, то поне безопасно. След още малко натоварване ще стигнете до място, на което се срещат маршрута от хижа Вихрен и този от хижа Бъндерица.

Двете пътеки се сливат в една и маршрутът преминава през високи клекове и подсича циркуса Малкия Казан и навлиза в Големия Казан, на възвишението на който се намира  заслона “Казана”. А стигнете ли до там сте минали половината от пътя до върха. Тук е и мястото, на което е добре да си отдъхнете малко повече и да се насладите на чудните гледки, които се разкриват към планината.

Връх Кутело

Заслон “Казана” – “Премката”

За да стигнете до връх Кутело първо трябва да преминете през седловината “Премката”, която свързва Кутело с Вихрен. Затова или трябва да продължите да вървите по маркираната пътека за “Премката” или да продължите право нагоре по немаркираната пътека.

 Ако се спрете на втория вариант е добре да знаете, че този маршрут, макар и по по-популярен сред туристите не е одобрен от Национален Парк “Пирин” за официален маршрут и преминаването по него не е разрешено.

“Премката” – връх Кутело

Изкачването през “Премката” може да ви затрудни малко, тъй като пътеката нагоре е доста стръмна и камениста. Следвайки пътеката трябва да вървите в дясно по склона на Кутело. Този етап ще ви отнеме повече от 40 минути, тъй като денивелацията е голяма, а пътеката, по която трябва да вървите е покрита с камъни и скали. Приблизително по средата на изкачването пътеката се разделя отново. Маркираната в червено пътека продължава към “Кончето”, а немаркираната – към връх Кутело.

Вие напълно логично трябва да поемете по немаркираната пътека, която след има – няма и 200 метра ще ви изкачи на върха.

Този маршрут е доста популярен сред туристите. Разстоянието от хижа Вихрен до връх Кутело е се изминава за около 3 – 3,30 часа (в посока), а нивото на трудност е средно.

Маршрут хижа “Бъндерица” – връх Кутело

Този маршрут е сравнително по-кратък и за да се изкачите до Кутело ще ви отнеме около 2 – 2.30 часа. Изходната точка е хижа “Бъндерица”, до която можете да стигнете с автомобил.  Стигнете ли до там ще видите пътека в зелена маркировка (за заслон “Казана”), по която трябва да тръгнете.

В началото туристическата пътека е без голямо натоварване, но след около 20 минути става доста стръмна. Маршрутът преминава през гората, излиза над висок клек и подсича Малкия Казан. След още малко по-сериозно натоварване ще стигнете до разклона, на който се събират пътеките от хижа Вихрен и хижа Бъндерица и продължавате до върха по маршрута, който описахме подробно малко по-горе.

Маршрут хижа Яворов – връх Кутело

Маршрутът с изходна точка хижа Яворов е най-дългият (и труден) и ще ви отнеме близко 10 – 11 часа. Затова, ако се спрете на него е препоръчително да планирате добре времето си или да предвидите място, на което да пренощувате.

За да започнете изкачването първо трябва да стигнете до хижа Яворов. За разлика от другите две изходни точки, до които можете да стигне с автомобил, до хижа Яворов ще ви се наложи да повървите. Ако приключението ви започва от Банско, трябва да излезете от града и да се насочите към Симитли.

Малко преди градчето ще видите разклон към Бетолово. Карайте към Бетолово и търсете табелата на Национален Парк “Пирин”. Стигнете ли до нея оставяте автомобила и поемате по маркираната пътека за хижа Яворов. Маркировката, която трябва да следвате е жълта, пътеката е с ниско ниво на трудност и за да стигнете до хижата няма да ви отнеме и час.

Стигнете ли до хижата сте готови да започнете прехода до връх Кутело. Маршрутът е част от международния пешеходен маршрут Е 4 и е в червена маркировка. Пътеката, която ще ви отведе до “Кончето” вече ви е позната.

Щом стигнете до там обаче, вместо да поемете по пътеката, която свива  вдясно и  продължава по склона, трябва да продължите и да преминете по самия ръб на “Кончето”. Преминаването на този етап става като се придвижвате по ръба, държейки се за метални въжета. Преминете ли успешно през този опасен участък ви остават няколкостотин метра, за да се изкачите на Кутело.

Маршрут хижа Вихрен – връх Вихрен – връх Кутело – хижа Вихрен

Ако имате достатъчно опит в планинарството и можете да изкачите за един ден два пирински върха.

Хижа Вихрен – връх Вихрен

Изходната точка на комбинирания маршрут отново е хижа Вихрен, а пътеката, по която трябва да поемете е в червена маркировка и води по класическия туристически маршрут за връх Вихрен. Следвайте я известно време, но когато стигнете до мястото, на което се раздвоява. Вместо към “Казаните” продължете по “Царската пътека”. Следвайте маркировката и няма да се объркате.

Пътеката лека-полека става по-стръмна, но след половина час катерене ще стигнете до равна поляна, където можете да отдъхнете и да се насладите на гледките. След краткия отдих ви очаква същинското натоварване, тъй като трябва да минете през Кабата, преди да атакувате върха. След около 30 – 40 минутно катерене по стръмния склон, можете да се поздравите, че сте покорили най-високия връх в Пирин.

Връх Вихрен – връх Кутело

Слизането е доста стръмно, затова трябва да бъдете внимателни, за да не подхлъзнете. След около час вървене ще стигнете до “Премката” и връх Кутело. Пътеката, която води към Кутело е доста тясна, хлъзгава и камениста, затова бъдете внимателни.

Връх Кутело – “Кончето” – Хижа Вихрен

Преминаването по ръба на “Кончето” си е истинско предизвикателство и ако имате страх от височини не ви препоръчваме да преминавате оттам. Успеете ли обаче да го преминете, просто трябва да следвате пътеката за заслон “Казана”, а оттам по червената маркировка да се върнете до хижа Вихрен.

Връх Кутело

Ако не искате да се връщате отново в хижата, можете от разклона да поемете към хижа Бъндерица.

Малко познати маршрути

Освен популярните туристически маршрути, с които ви запознахме, има още един да направите преход до Кутело, който тръгва от хижа “Загаза”. Тази хижа се намира на юг от връх Албутин.

За да стигнете до нея трябва от Банско да потеглите към Кресна. Стигнете ли до там трябва да продължите да карате 15 км по асфалтов път до местност Върбите, след което още 11 км по черен път до местност Пещерата. Щом стигнете до местността оставяте автомобила и тръгвате пеша по маркирана в кафяво пътека към хижата.

От хижата трябва да следвате маркираната в кафяво пътека към връх Албутин. След като изкачите върха продължавате по билото, следвайки пътеката в червена маркировка (пътеката е част от маршрута с изходна точка хижа Яворов). Оттам до изкачването на Кутело пътят вече ви е познат.

Връх Кутело

Полезно:

  • Макар, че изкачването на връх Кутело не е толкова тежко и сложно, то не е и толкова лесно, колкото ви се струва. Затова нашият съвет е, ако не нямате много опит в планинарството да не тръгвате сами, а да се доверите на планински водачи. Такива можете да наемете в информационния център в Банско или да поискате от хотела, в който сте отседнали да ви осигурят.
  • Бъдете много внимателни и излизайте в планината добре екипирани и достатъчно храна и вода.