Сноуборд в Банско

Пистите в Банско предлагат чудесни условия както за начинаещи, така и за професионални сноубордисти. Степента на владеене на този спорт предполага и карането по писта с определена трудност на терена – синя, червена или черна.

Сноуборд в Банско

Пирин парк предлага също и необработени терени за любителите на извънпистовото каране. За привържениците на свободния стил, препоръчваме да посетят Фън парка на Банско. Гарантираме незабравимо преживяване.

През всяка година, ски курортът посреща множество състезания от световната купа по сноуборд в България. Сред тях са Parallel Slalom (Паралелен гигантски слалом), както и Snowboardcross, Parallel GS и други.

Тези терени обаче крият и много опасности. Ако изберете да карате по тях е важно да бъдете придружавани от опитен инструктор, който да ви насочи при нужда.

Каква са първите стъпки, ако карате сноуборд за първи път?

Най-важно ако сте начинаещи в сноубординга е да намерите добър инструктор. Той ще ви запознае с обстановката на пистата, правилните техники и нужната екипировка. Това е начинът да напредвате безопасно и с удобно за вас темпо.

След като сте попаднали на правилния инструктор, ще ви трябва оборудване:

  • Сноуборд
  • Ботуши
  • Облекло
  • Щеки

Ако не искате все още да закупувате нужната екипировка, винаги можете да я наемете от ски училището в Банско.

Инструктори и училища по ски и сноуборд в Банско

Всички ски училища в Банско предлагат и сноуборд курсове с добре подготвени инструктори. Когато избирате инструктор, препоръчваме ви да се запознаете с неговия опит и да се доверявате само на доказали се ски и сноуборд училища.

Апартхотел Лъки Банско има сключен договор с най-доброто от тях. Цените за инструктор стартират от 80лв. за двучасов урок на човек в група и стигат до 400 лв. за индивидуален урок за 4 часа. Получавате 10% отстъпка, ако сте отседнали в хотела.

В Банско има и британско училище по сноуборд.

Сноуборд в Банско

Сноуборд под наем в Банско

Както споменахме, ще имате нужда от сноуборд и екипировка. Можете да я наемете, като цените за наем на сноуборд варират между 15лв. и 50лв. В зависимост от мястото, от което наемате, високата цена невинаги гарантира добро качество.

Лъки Банско препоръчва при избор на сноуборд и екипировка, да се консултирате с избрания от вас инструктор. Той ще може да ви даде най-правилен съвет, спрямо вашите умения и нужди.

За чуждестранните гости на курорта е препоръчително да посетят гардеробите за сноуборд под наем заедно с учителите си. Така ще се избегнат комуникационни проблеми, защото не всички служители в гардеробите владеят английски език.

Сноуборд в Банско

Манол Калниев, който е дългогодишен сноуборд инструктор в Банско, препоръчва:

  • Отнасяйте се към планината с уважение.
  • Носете винаги подходяща екипировка.
  • Следвайте инструкциите на сноуборд учителите и избягвате необезопасените терени.

Ние сме напълно съгласни с него. Ще допълним, че освен правилната техника, важна е и подходящата екипировка. Сноубордът не е лесен спорт, изложени сте на ниски температури. Правилното облекло ще ви запази сухи и топли, докато не ограничава движенията ви.

Често задавани въпроси

Мога ли да карам сноуборд сам?

Независимо от вашия опит, никога не карайте ски и сноуборд сами. С вас винаги трябва да има опитен човек, който да ви помогне или да ви насочи при нужда. Също така, не карайте извън определените за това трасета.

Колко урока ще са ми необходими при сноуборд инструктор?

Ако сте начинаещи, ще имате нужда от поредица от три урока, които да продължават минимум по 1 час, за да можете да контролирате сноуборда си. Разбира се, колкото повече се упражнявате, толкова по-бързо ще подобрите уменията си.

Трудно ли ще се науча да карам сноуборд?

Макар и да е по-лесен от ските, сноубордът значително ще ви затрудни в началото. Важно е да запомните, че никой не се е родил научен и няма как да станете професионалисти за един ден. Винаги слушайте съветите на инструктора си, това е най-лесният начин да се научите да карате сноуборд.

Виж още