Къща Музей – Никола Вапцаров

Уникален исторически символ на Банско

Освен притегателен център за всички фенове на ски спортовете и планинските забавления, Банско притежава богато историческо минало и има какво да предложи на тези, които се интересуват от българска история. В Банско се намира домът на един изключително талантлив български поет, отдал живота си за борба за мир – Никола Йонков Вапцаров. Къщата-музей на Вапцаров в Банско е една от задължителните за посещение дестинации в региона.

Къща на Никола Вапцаров | Lucky Bansko

Къщата музей „Никола Вапцаров” представлява един от първите музеи в региона на Пирин и съответно един от най-старите. Музеят е изграден в къщата, в която един от най-ярките и популярни български поети на XX век. Никола Вапцаров е живял със семейството си след 1912 г. Именно в тази къща и поетът сътворява едни от най-популярните си стихове. Една част от нея заемат експозиционни и лекционни зали, а другата е битова част.

Къщата–музей се е превърнала в един от уникалните символи на това красиво планинско градче, коета е и роден град на много забележителни българи като Неофит Рилски и Паисий Хилендарски. Вече повече от 60 години къщата-музей Никола Вапцаров поддържа духа на поета жив в сърцата на хората.

Ежегодно се стичат хора от цяла България, а и от чужбина, за да узнаят повече за живота на любимия син на Банско, да усетят автентичната обстановка на дома му и да се доконат до частица от поетичния му гений. А всеки българин непременно трябва да посети родния дом на този велик български поет.

Каква е историята на родния дом на Никола Вапцаров?

След като къщата-музей отваря врати като музей през 1952 г. с това и се поставя и началото на музейното дело в региона на Банско. Така тя става един от най-старите музейни обекти в региона на Пирин планина.  Музеят представя етнографска сбирка от лични вещи, снимки, разкази, спомени свързани с живота на Никола Вапцаров (1909 г. – 1942 г.), който се характеризира с това, че е бил поет антифашист.

Интериор на къща Никола Вапцаров | Lucky Bansko

Представени са тематично свързани експозиции, които образно представят отделните периоди от живота на писателя. Неговото бележито творчество му отрежда почетно място сред най-известните български поети на ХХ век. Експозициите представени в музея представят етнографска сбирка за живота на поета и обхващат целия период от детството до смъртта му като по желание на майка му Елена Вапцарова е въстановена автентичната домашна обстановка с максимална точност, каквато е била по време на детството му.

Цялата възстановка на къщата се осъществява благодарение на майката, сестрата и брата на талантливия поет. А пък сестра му Райна е била сред първите екскурзоводи в експозицията.  Представени са също стаята, където е работила неговата майка Елена Вапцарова, както и всекидневната и гостната. Във всекидневната може да се види оригиналната люлка, където е спял Никола Вапцаров като бебе.

Музеят претърпява няколко реконструкции. През 1953 година приземният етаж на сградата е преконструиран като музейна зала, която след това бива разширена преди 1969 г. Извършена е пълна реконструкция на музея през 1979г. и през периода от 1989 до1991 година. Последната експозиция се завършва през 1992г. след края на реконструкциите на музея.

Идеята зад този проект принадлежи на режисьора Въло Радев, който е известен класик в българското кино, а на реализация на проекта се отдават водещи експерти в областта. Те въвеждат неконвенционални методи за представяне на информация в мемориален музей, модерни начини за озвучаване и осветление, които помагат на посетителя да се пренесе в миналното и да опознае по-добре тази велика личност в българската поезия.

През периода 2008-2009 г. в къщата- музей отново е извършен основен ремонт и възстановена напълно битовата част. Подготвен е също и детайлен план за нова музейна експозиция.

Името на къщата има интересна история. Родът Вапцарови се нарича така, тъй като преди нанасянето на новото семейство къщата се е ползвала като вапцарница, което означава бояджийница. Местните жители са я наричали вапцаровата къща, и така след време името Вапцарови започва да се отнася към нейните обитателите  – семейството на талантливия поет.

Къщата музей „Никола Вапцаров” отваря врати като музей по случай награждаването на Никола Вапцаров с Международната награда за мир, който през своя 32-годишен живот е оставил своята значима следа не само в българската литература, но и история.

Никола Вапцаров е бил сътрудник на нелегалната по това време Българска комунистическа партия и отявлен антифашист. През 1942 г. поета е арестуван и получава смъртна присъда по силата на Закона за защита на държавата за организиране на подривна дейност срещу установения държавен ред по време на война.

Какво може да се види в къщата-музей?

Къщата-музей се състои от три функционални части. Всички експонати на музейната експозиция са разположени на два етажа. Представени са  редица оригинални официални документи като например кръщелното свидетелство на Вапцаров, тефтерче на Никола Вапцаров, подарено от майка му, свидетелства за завършено образование.

Никола Вапцаров къща-музей | Lucky Bansko

На стените са представени откъси от поемите на Вапцаров, както и различни тетрадки и лични вещи на поета. Показан е и личен печат на друг известен български поет – Пейо Яворов както и стар търговски тефтер.

На първия етаж на музея се прожектират филми на различни езици за живота и дейностите на поета: английски, немски, руски и на френски език за Вапцаров. Представен е  личният разказ на майката на Вапцаров – Елена, както и посетителите могат да  чуят запис на една от любимите му песни  под формата на акапелно изпълнение от български мъжки хор. Песента събужда у всеки, който я чуе силни чувства.

Така чрез помощта на подбрана селекция от филми, събрани в една видеопрограма, музейните посетители имат прекрасната възможност да се запознаят с истинския живот на поета отблизо. Във видео залата, която е разположена в две помещения, всички посетители на музея могат да разгледат родословното дърво на поета, както и на други родове от Банско, което е представено на специално пано на стената.

Това родословно дърво е представено по оригинален начин. На една от стените има колаж от запазени черно-бели снимки, представящи различни събития от живота на поета и хората от семейството му.

Под неговите клони са обозначени имената на множество родолюбиви българи родени в Банско. Те са били участници в национално – освободителните борби, с които е и прославен региона на Банско. Сред тях са изявени учители, просветители, художници, строители, майстори, – всички които са помогнали до една или друга степен на Банско да оформи своя духовен облик през периода на Българското възраждане, през чийто период Банско също изживява своя Златен век.

Могат да се видят също и първите публикации на негови стихове, които са събрани по-късно в отделна стихосбирка, както и копия от оригинални ръкописи на поета. Също така лични вещи като костюма на Никола Вапцаров, както и носените от него по време на разстрела ризата и часовник се съхраняват във витрина. Фондът на къщата-музей пази общо около 3000 експоната.

Вторият етаж е бил в тази част от къщата, която е била най-вече обитавана. В двете малки зали, които са разположени на горния етаж, е проследен животът на Никола Вапцаров след момента  когато започва обучението си в Морското машинно училище във Варна. Презентиран е богат документален и снимков материал, който включва и единствената по рода си стихосбирка на Вапцаров, която е преведена на различни езици – „Моторни песни”, издадена, когато поетът е бил жив.

Благодарение на музея, стихосбирката ще остане завинаги жива в българската памет. Тази експозиция включва също и почетната награда от Световния съвет на мира, която поетът получава посмъртно през 1952 г. като е избран измежду десетки предложения от различни страни. На конгресите на Световния съвет на мира в Париж и Прага през 1949 г. са учредени международни награди на мира, които да се връчват  само на отдадени борци за мир по време на Втората световна война.

Вапцаров получава своята награда посмъртно на втория конгрес на мира във Варшава една година по-късно през месец декември 1953 г. Наградата и медалът му  са предадени на майката на поета Елена Вапцарова след предварително изготвяне.

Името на този велик български поет напълно заслужено притежава световна величина. Къщата-музей на Никола Вапцаров е обявена за исторически паметник на културата от национално значение в брой 18 на Държавен вестник от 1973 г. Тя е също така един от 100-те национални туристически обекта. А през 2009г. ЮНЕСКО обявява Никола Вапцаров за личност на годината. Една година по-късно през месец декември 1953 г.

За изграждането на Никола Вапцаров като личност е допринесъл значително поетът Пейо Яворов, които е бил близък приятел на баща му и е бил известен участник в национално-освободителните борби. Яворов е най-любимият поет на Никола Вапцаров. В ранните творби на Вапцаров може да се забележи Яворовия стил.

Какви са традициите свързани с къщата-музей Никола Вапцаров?

Във връзка с годишнини от рождението на великия поет се организират различни литературни вечери, четения  и филмови прожекции.

Никола Вапцаров наследство | Lucky Bansko

Как да стигнем дотам?

Къщата-музей Никола Вапцаров се намира в центъра на град Банско, в Старият град . Ще я откриете  на ул. Никола Вапцаров 3, точно на централния площад, в близост до сградата на общината и непосредствено до паметника на известния български поет. Входната такса е 3лв. а за учащи и пенсионери – 1лв. Работното време на музея е от 8.30 – 13.00 и от 14.00 – 18.00 часа.