Сауна в апартхотел Лъки Банско

Ако сте гости на СПА хотел Лъки Банско, можете да се възползвате както от разнообразни процедури и терапии, така и на релаксиращ престой в сауните в СПА центъра на хотела.

Видове сауни в Лъки Банско

Отделете малко време за себе си, в което искате да се насладите на пълен релакс на ума и тялото.

СПА центърът на хотел Лъки Банско разполага с няколко вида сауни, от които можете да се възползвате по време на престоя си.

Финландска сауна

Sauna

Лъки Банско разполага с две финландски сауни: една традиционна и една билкова.

Традиционната финландска сауна представлява дървена кабина, в която има нагорещени камъни, които се поливат с вода.

Водната пара способства да се повиши температурата на въздуха в помещението до 80-100°C.

Начин на използване

Преди да влезете в някоя от финландските сауни на Лъки Банско, трябва да си вземете душ. В сауната се влиза по халат или по бански.

След като влезете и се отпуснете, с помощта на черпак е добре да обливате камъните периодично с вода, за да се насладите на релакса и топлината в сауната.

Ползи от финландската сауна

Престоят в сауната на Лъки Банско носи редица ползи. Високата температура и топлината, осигурена от сауната, може да помогне за отпускане на мускулите и облекчаване на мускулните болки.

Освен това се стимулира кръвообращението и помага за пречистване на тялото от токсини, които са се натрупали не само под кожата, но и в дълбочина в организма. Като резултат престоят нормализира кръвното налягане и понижава нивата на стрес.

Противопоказания

Тъй като в традиционната финландска сауна температурата на въздуха достига до 80-100 градуса, престоят в нея не е препоръчителен, ако имате открити рани, страдате от остра сърдечна недостатъчност, тежка аортна стеноза или хипертония.

Сауната не се препоръчва и при бременност и след консумация на алкохол.

Финландска сауна в Лъки Банско
Sauna

Инфрачервена сауна

За разлика от традиционната финландска сауна, при която се използват горещи камъни за повишаване на температурата на въздуха, при инфрачервената сауна се използват инфрачервени лъчи, които затоплят тялото ви, без да нагряват въздуха около вас.

Тази сауна е много по-щадяща за организма, особено особено при хора с история на сърдечни заболявания.

Начин на използване

Престоят в инфрачервената сауна не се различава особено от този в традиционната сауна.

Основната разлика е, че не се налага да се регулира температурата на въздуха чрез поливане на камъните или по друг начин, тъй като сауната затопля въздуха посредством инфрачервена светлина.

Ползи от инфрачервената сауна

Инфрачервените лъчи на сауната ускоряват клетъчните функции, което стимулира кръвообращението, подобрява работата на сърдечно-съдовата система и укрепва имунната система.

Редовното използване на инфрачервена сауна помага и за намаляване на напрежението, подобрява оксигенацията и допринася за подобряване тена на кожата.

Освен това терапията в инфрачервена сауна намалява стреса и умората, ускорява процеса по заздравяване на рани, справя се с редица кожни проблеми като екземи, пъпки от акне, отпуска мускулите и намалява болките при заболявания като артрит.

Противопоказания

Въпреки, че е по-щадяща организма, инфрачервената сауна не се препоръчва при бременност, при наскоро претърпяна травма или сериозна операция, при тежки сърдечно-съдови заболявания, както и при затруднено дишане, дехидратация и обща слабост.

Инфрачервена сауна в Лъки Банско
Sauna

Често задавани въпроси

Какъв е препоръчителният престой в сауните?

Времето на престоя в сауната е обикновено около 20 до 25 минути. Нашата препоръка обаче е, ако посещавате сауната за пръв път да ограничите времето за престой до 5 до 10 минути.

Мога ли да ползвам безплатно сауните на СПА център Лъки Банско?

Всеки наш гост може да използва напълно безплатно както двете финландски сауни, така и инфрачервената сауна.

Мога ли да ползвам сауната няколко пъти?

Всяка сауна може да се използва неограничен брой пъти. Препоръката ни е след първото използване на сауна да излезете, да се хидратирате с чай, смути или прясно изцеден фреш от нашия Нутри бар, преди отново да влезете в сауната.