Инфрачервена сауна в апартхотел Лъки Банско

Ако търсите начин за пълноценна релаксация, предлагаме ви да си подарите едно посещение в инфрачервената сауна на апартхотел Лъки Банско.

Какво е инфрачервена сауна?

На пръв поглед инфрачервената сауна много прилича на традиционната финландска сауна. Също като нея, и тя представлява кабина, интериорът на която е изцяло от дърво и има пейки за сядане.

За разлика от традиционната сауна обаче, инфрачервената не нагрява въздуха в помещението, а използва инфрачервени лъчи. Те загряват директно тялото, като проникват в тъканите на 7 см дълбочина.

Тъй като в помещението не се генерира пара, влажността в инфрачервената сауна е близо до нула, а температурата не надвишава 40-55°C. Тази температура е по-щадяща и приятна, поради което в инфрачервената сауна времето за престой може да е и малко по-дълго.

Infrared sauna

Инфрачервена сауна в Лъки Банско

Сауната с инфрачервени лъчи, с която разполагаме в хотел Лъки Банско, се намира на тихо, спокойно и леснодостъпно място в СПА центъра на хотела.

Помещението е изцяло от дърво и разполага с удобни за сядане пейки. В кабината, на стратегически места има монтирани карбонови кабели, които излъчват напълно безвредни инфрачервени лъчи.

Времето за престой в инфрачервената сауна е около 20-25 минути, но препоръката ни е при първото си влизане в сауната да останете най-много 10 минути и да увеличавате времето постепенно с всяко следващо посещение.

Начин на използване

Използването на инфрачервена сауна в СПА центъра на Лъки Банско е изключително лесно. Единственото, което трябва да направите е да вземете предварително душ и да се хидратирате добре преди да влезете в сауната.

След като влезете в помещението, просто се отпускате и се наслаждавате на топлината на инфрачервените лъчи, които ще затоплят тялото ви дълбоко и много приятно.

Infrared sauna

Ползи от инфрачервената сауна

Сред основните ползи от сауната с инфрачервени лъчи са:

  • Детоксикация: Инфрачервените лъчи проникват в дълбочина до 7 см в тъканите, което кара тялото да се изпоти много по-бързо. Това от своя страна насърчава елиминирането и изчистването на токсините. Само за сравнение, потта, отделена под въздействието на инфрачервените лъчи съдържа 80-85% вода и 15-20% токсини и мазнини, което е около 5-6 пъти повече от нормалното изпотяване.
  • Намаляване на целулита и отслабване: В допълнение към обилното изпотяване, по време на престоя в сауната тялото изгаря до 900 калории. Тези калории съответстват на 45-минутно интензивно физическо натоварване. Освен това топлината от инфрачервените лъчи, която прониква директно в тъканите действа върху повърхностните мастни натрупвания (целулита) и спомага за забързване на метаболизма.
  • Подобрен тен на кожата: Терапията в инфрачервена сауна разширява кръвоносните съдове, като ефективно подобрява кръвообращението в цялото тяло. Тази повишена циркулация не само помага за елиминиране на отпадъчните продукти, но също така спомага за доставянето на повече кислород и хранителни вещества на кожата. Тъй като кожата се нуждае от хранителни вещества, за да произвежда колаген, посещението в инфрачервена сауна е страхотен начин за подобряване тонуса на кожата на лицето и за намаляване на бръчките.
  • Облекчаване на болката: Посещението в сауна с инфрачервени лъчи може да намали болката при артрит, болките в кръста, остеоартрит и други ставни и мускулни болки и травми.

Инфрачервените лъчи действат благоприятно и върху кожни заболявания като екземи, псориазис и други.

Infrared sauna

Противопоказания

Въпреки многобройните ползи, инфрачервената сауна не се препоръчва при някои заболявания и състояния.

Такива са например:

  • Бременност: По-високата температура в сауната повишава телесната температура и разширява кръвоносните съдове,. Това може да предизвика контракции. Поради това не се препоръчва за използване по време на бременност.
  • Тежки сърдечно-съдови заболявания: Топлината от инфрачервените лъчи увеличава сърдечната честота, заради което престоя в сауната не е препоръчителен при хора със сърдечна недостатъчност, сърдечна операция или трансплантация, нарушено коронарно кръвообращение и хипертония.

Често задавани въпроси

Подходяща ли е инфрачервената сауна за малки деца?

Децата поддържат по-висока телесна температура в сравнение с възрастните, поради което инфрачервените сауни не се препоръчват за ползване от малки деца.

Безплатна ли е инфрачервената сауна в Лъки Банско?

Като гости на нашия петзвезден СПА хотел можете да използвате безплатно както финландските ни сауни, така и инфрачервената сауна в СПА центъра ни.

Необходимо ли е да си запиша час?

Не е необходимо да си записвате предварителен час за инфрачервената ни сауна. Можете да я посещавате, когато ви е удобно, в рамките на работното време на СПА центъра – от 8:00 до 20:00 часа.