Блог

На 22 км. от Сандански и в непосредствена близост до причудливите Мелнишки пирамиди се намира Мелник – най-малкото градче в България, чието население наброява едва 325 жители.

Само на няколко километра от Мелник и в непосредствена близост до прочутите Мелнишки пирамиди се намира един от най-старите средновековни манастири в Пирин планина – Роженски манастир „Свето Рождество Богородично”.

Природата е дарила Рила с божествена красота и невероятно разнообразие от растителен и животински свят. В Рила се намират голям брой реки, извори, потоци и кристално чисти езера.

Паркът за реадаптация на танцуващите мечки в Белица е разположен в местността Адрианов чарк, в Рила планина и днес е само мястото, където танцуващите мечки могат да живеят свободно, но и много популярна туристическа дестинация както за еднодневни разходки, така и за почивка за двама.

За тези от вас, които не са чували,  Мелник е най-малкият град в България. Намира се в югозападното подножие на Пирин планина. Той е типичен малък град от планински тип с население от 385 души  разположен в живописна местност в югозападна България, на 22 км. югоизточно от Сандански в област Благоевград.

Църквата „Света Богородица” или „Успение Богородично” е построена във вида, в който днес можем да ѝ се насладим през втората половина на XVIII век и до построяването на църквата „Света Троица” е изпълнявала ролята на енорийски храм за местното население.

Почти няма българин, който да не е чувал за Банско и неговата красива природа. Регионът на известния зимен курорт Банско не спира да ни изненадва със своето разнообразие от впечатляващи природни феномени и спиращи дъха живописни гледки.

Банско е бил важен културен център, където се възражда българската култура, изкуство и духовност. Живописният курорт е дом на един от най-бележитите български личности, оставили дълбока следа в нашата история.

Преди да поговорим за иконната изложба и какво можете да видите там, ще започнем малко по-отдалеч, като ви разкажем за сградата, в която изложбата се помещава.

1 2 3 8