Блог

Преди да поговорим за иконната изложба и какво можете да видите там, ще започнем малко по-отдалеч, като ви разкажем за сградата, в която изложбата се помещава.

Знаете ли, че съвсем близо до Банско се намира една местност, която през последните години привлича интереса на туристите, които избират курортното градче за своята лятна ваканция?

Банско е курорт, популярен по цял свят като една от най-добрите дестинации за любителите на зимните спортове и има защо. Пистите в курорта са много добре поддържани, сезонът е дълъг, а хотелите предлагат добро обслужване на своите клиенти.

Освен притегателен център за всички фенове на ски спортовете и планинските забавления, Банско притежава богато историческо минало и има какво да предложи на тези, които се интересуват от българска история. В Банско се намира домът на един изключително талантлив български поет, отдал живота си за борба за мир – Никола Йонков Вапцаров.

Ако ви влече българската история, то ще ви бъде любопитно да опознаете историческата страна на Банско. Планинският курорт Банско може да предложи наистина много когато става въпрос за български исторически и архитектурни обекти. В Банско има повече от 120 паметника на културата и един от тях е къщата музей „Неофит Рилски“.

Банско се слави като отлична ски дестинация и курорт от международно ниво предлагащ разнообразие от опции за релаксираща почивка и зимни забавления за всеки вкус, за малки и големи.

Със своите 2914м. над морското равнище връх Вихрен неслучайно е наречен перлата на Банско. Намира се в северната част на Пирин и по-точно на главното било между Хвойнати връх и връх Кутело, между реките Влахинска и Бъндерица.

В Източна Рила, в близост до популярния курортен комплекс Боровец извисява снага най-високият в България връх – Мусала. Висок 2925 м., Мусала е не само най-високият връх у нас, но и на Балканите, като преборва по височина дори връх Митикас (1917 м.), който се издига на митичния Олимп.

Преди няколко години, в местността „Свети Никола”, намираща се между Банско и Добринище археолозите правят едно от най-неочакваните и загадъчни открития – Безименният град.

Разглеждате из интернет и търсите перфектното място, което може да ви предложи освен спокойствие, вкусна храна, разходки сред природата, много забележителности и местенца, където да хвърлите въдиците си и да опитате да надхитрите някое шаранче, което да извадите ей така, за спорта?

1 2 3 7