На ски в Банско

На ски в Банско – като за световно, но при най-ниски цени!

Какви са условията за ски в Банско красноречиво говорят фактите от „визитката“ му. От 2009-а досега проведените тук световни купи са осем по алпийски ски и две по сноуборд. Всички те са наблюдавани от над 700 млн. зрители по целия свят. 

Курортът отново ще е домакин и през сезон 2023/2024 година. Най-добрите в зимните спортове ще се изправят един срещу друг за втори път от 2012 година насам на 10 и 11 февруари 2024 г. Дисциплините ще бъдат слалом и гигантски слалом. 

Мястото, на което се провеждат световните състезания не е случайно. Изборът се прави след обстойна международна проверка на пистите, съоръженията, хотелите и т.н.

В това отношение условията за ски в Банско се равняват на утвърдени зимни курорти, каквито са Ленцерхайде в Швейцария. В същото време всички международни класации в туризма сочат Банско сред първите места в Европа по ниски цени.

На ски в Банско

Ски писти в Бъндеришка поляна

До Бъндеришка поляна можете да стигнете с помощта на лифта за около 20-25 минути. Туристите могат да слязат на междинна станция Чалин Валог или да продължат към горната станция

Местността Бъндеришка поляна разполага със 75 км писти за ски. Те не са предназначени само за професионални състезатели, а са съобразени и с масовия туризъм.

Много хора идват на ски в Банско не само когато имат по-дълъг отпуск, но през и през уикендите.

Затова 35% от пистите за ски в Бъндеришка поляна са пригодени за начинаещи, пистите за скиори със средно ниво са 40 на сто, а останалите 25% са за напреднали. Тук, разбира се, може да се практикува и сноуборд. И за ските, и за сноуборда в Банско има възможности за свободни стилове и каране нощем.

За посетителите на курорта се предлагат всякакви улеснения. Ски комплексът има мобилно приложение с актуална информация в какво състояние са пистите, камери на живо и т.н. То може да се използва по всяко време и навсякъде – даже докато човек си е вкъщи и планира отпуската си.

Осигуряват се ски гардероби, транспорт до първата станция на кабинковия лифт през 15 минути, курсове с бусове през уикендите и празниците до самите писти и т.н.

На ски в Банско

Ски писти с различна трудност в Банско

Трудността на една писта са определя от нейния наклон и колко е стръмен той. В град Банско има от всички видове писти, които са подходящи за начинаещи, средно-напреднали, напреднали и професионалисти.  

По-долу ви представяме всичко, което трябва да знаете за ски пистите в Банско:

  • Ски писти със зелена маркировка – наклонът им е до 15%. Тренировъчният плац в Бъндеришка поляна е подходяща за прохождащите в зимните спортове. 
  • Ски писти със синя маркировка – това са и едни от най-натоварените писти, тъй като са подходящи за средно напреднали. Техният наклон е до 25%. Пистата Плато 1 е пример за такава.
  • Ски писти с червена маркировка – тук наклонът е до 40%. Такъв тип писти са подходящи за усъвършенстване на карвинг техниката или за подготовка за спускане по писта с черна маркировка, каквато е Алберто Томба. Пример за писти за напреднали в Банско са Балканиада, Бъндерица и Тодорка. 
  • Ски писти с черна маркировка – това са писти с повече от 40% наклон и са подходящи единствено за професионалисти. В никакъв случай за деца, начинаещи, средно напреднали и напреднали. Такава в ски писта в Банско, както споменахме и преди малко, е Алберто Томба, която е с дължина 493 м. 

Ски сезон Банско

Сезонът за ски в Банско започва още през декември, а климатът и 230-те машини за изкуствен сняг позволяват да продължи до април включително. Официалното откриване е в средата на януари, като датата се обявява 2-3 седмици предварително.

Всяка година церемонията е много пищна и е в присъствието на световноизвестни олимпийски шампиони и многократни носители на Световната купа. Организират се концерти, забавни игри и се раздават вълнуващи награди. Всичко това е съпроводено с много концерти и празненства до сутринта.

На ски в Банско

На ски училище в Банско

В Банско човек може да се научи да кара ски и да се влюби в този спорт още от съвсем малък – тук има даже детска ски градина, детски влакчета, пътека-въртележка. Всъщност в курорта още преди над 40 години е имало ски училище в детските градини.

На ски училище в Банско могат да отидат и малки, и големи. Обучението по ски и сноуборд е с възможности както за индивидуални уроци, така и за групи. Обучителните центрове са поне 10-ина, дори ски учителите са си направили Сдружение.

Продължителността на курсовете в ски училище е според желанието на обучаемите. Може да е половин ден, един ден, два или три дни – до две седмици. При групово участие на семейства, приятели или фирмен екип, курсистите се разпределят според нивото, на което владеят ските.

Един инструктор обучава от двама до 8 души, като разбира се, при индивидуална заявка обучението в даденото ски училище ще е персонално. Учителите са лицензирани и с дългогодишен опит, повечето са членове на направлението за професионални ски инструктори към Българската ски федерация.

За обучението в ски училище за деца са подбрани инструктори с педагогически опит. Заниманията с малките трябва да е забавно и ученето да е като на игра, защото обучението е по-специфично от това в училището за ски за възрастни. Естествено, и при водещото при обучението е удоволствието от карането.

При така предлаганите условия за ски училище в Банско, могат да се учат първи стъпки, а могат и да се усъвършенстват придобити умения до по-високо ниво.

Учениците могат да са със своя екипировка, а могат и да наемат – всяко ски училище разполага с пълна екипировка за ски и сноуборд, както и сервиз за поддръжка.

При наемане има различни отстъпки – примерно 10%, ако се направи онлайн резервация, безплатна екипировка за деца под 12 години, ако родителите наемат оборудване.

Банско ски карти за деца и възрастни

В Банско ски карти се издават традиционно от години. Ползата е ясна – дават се по-малко пари, отколкото при индивидуални плащания и се пести време. Освен че се избяват чакания за всяко плащане, фамилната карта, както и сезонната, осигуряват бърз достъп до кабинковия лифт чрез специален коридор.

В Банско ски карти могат да се вземат от хотелска рецепция или от ски комплекса, като те включват и планинската застраховка. 

Освен сезонна и фамилна, има полудневни, които се продават от обяд:

  • За ученици и студенти, които получават картата срещу заверена студентска или ученическа книжка; 
  • За деца до 12,99 години
  • За деца до 6,99 години с придружител, като един възрастен може да е с едно или две деца. 
  • За най-малките карти се издават срещу 1 лев дневно.

Всъщност в Банско ски карти могат да се ползват от доста широк кръг семейства. Сезонни и фамилни карти има за двама родители, които са с едно дете до 15,99 години, с две, три, до пет деца. Необходими са обаче актове за раждане на децата. 

В Банско ски карти за деца до 6,99 години изисква и снимка, която обаче се прави на място при издаването на картата, което става на касите.

Трябва да се отбележи, че в курорта ски карти се издават по доста гъвкава система, при която според периода могат да се въведат намаления. Така например през 2016/2017 от средата на март до 17 април, когато официално приключи сезонът, цените паднаха.

От 58 лева, еднодневната карта за лифта на възрастен стана 46 лева. Цената на еднодневните карти за ученици на възраст между 7 и 12,99 години бе намалена от 42 на 32 лева, полудневните карти от 48 лева поевтиняха с 10 лева. 

По-евтини станаха и билетите за лифта. В Банско ски карти и билети често се издават на промоции и по празници, което се обявява предварително.

На ски в Банско

Често задавани въпроси

На кабинковия лифт в Банско могат ли да се качат хора с увреждания?

Да, модерният кабинков лифт е подходящ за хора с увреждания, като билетът за тях е на преференциална цена.

Има ли ски училище в Банско?

Да, предлагат се както индивидуални, така и групови уроци по сноуборд и ски. Ако сте гости на хотел Лъки Банско, получавате и 10% отстъпка, за да се насладите на ски почивката си на преференциални цени. 

Откъде можете да получите карти за ски?

На рецепцията в хотел Лъки Банско ще ви предоставим карти за всички ски писти на територията на Банско.  

Има ли ски влек на пистите в Банско?

Да, пистите в Банско разполагат с общо пет ски влека, от които един е предназначен за деца. Ски влекът “Стара котва” предлага обслужване на най-дълъг участък – 802 м.