Ски в Банско

На ски в Банско – като за Световно, но при най-ниски цени

Какви са условията за ски в Банско красноречиво говорят фактите от „визитката“ му. От 2009-а досега проведените тук Световни купи са шест – пет за мъже и жени в алпийските ски, и една в сноуборда през 2017-а.

Професионален скиор в Банско | Lucky Bansko SPA & Relax

До 2021-а в Банско ще има 5 старта за Световната ски-купа в различни дисциплини за мъже и жени, а през 2018-а ще е Световното по сноуборд.

Изборът къде да са световните състезания не е случаен – той става след обстойна международна проверка на пистите и съоръженията, хотелите и т.н.

В това отношение условията за ски в Банско се равняват на утвърдени зимни курорти като например Ленцерхайде в Швейцария. В същото време всички международни класации в туризма сочат Банско на първо-второ място в Европа по ниски цени.

Ски в Банско за масов туризъм

75-те километра писти за ски в Банско не са направени само за професионални състезатели, те са съобразени и с масовия туризъм. Много хора идват на ски в Банско не само когато имат по-дълъг отпуск, но през и през уикенд почивките.

За това 35% от пистите за ски в Банско са пригодени за начинаещи; пистите за скиорите със „средно ниво“ са 40 на сто, останалите 25% са за напреднали. Тук, разбира се, може да се практикува и сноуборд. И за ските, и за сноуборда в Банско има възможности за свободни стилове и каране нощем.

Снимка от кабинков лифт, Банско | Lucky Bansko SPA & Relax

За туристите се предлагат всякакви улеснения. Ски комплексът например  има  мобилно приложение с актуална информация в какво състояние са пистите, камери на живо и т.н. То може да се използва по всяко време и навсякъде – даже докато човек си е вкъщи и планира отпуската си.

Осигуряват се ски гардероби, транспорт до първата станция на кабинковия лифт през 15 минути, курсове с бусове през уикендите и празниците до самите писти и т.н.

Ски сезон Банско

Сезонът за ски в Банско започва още през декември, а климатът и 230-те машини за изкуствен сняг позволяват да продължи до април включително. Официалното откриване е в средата на януари, като датата се обявява 2-3 седмици предварително.

Церемонията е много пищна, в присъствието на световни имена – олимпийски шампиони и многократни носители на Световната купа. Сезон  2016-2017 например стартира в присъствието на Фриц Щробл, олимпийски шампион и  Марк Жирардели – пет пъти печелил Световната купа.

Те участваха в едно от традиционните атрактивни състезания при откриването на сезона за ски в Банско  – включване в отбора на шампион. В друго състезание пък се търсят съкровища. Сред наградите има и чисто нов автомобил. Всичко това е съпроводено с много концерти и празненства до сутринта.

На ски училище в Банско

В Банско човек може да се научи да кара ски и да се влюби в този спорт още от съвсем малък – тук има даже детска ски градина, детски влекчета, пътека-въртележка. Всъщност в Банско още преди над 40 години е имало ски училище в детските градини.

На ски училище в Банско могат да отидат и малки, и големи. Обучението по ски и сноуборд е с възможности както за индивидуални уроци, така и за групи. Обучителните центрове са поне 10-ина, дори ски учителите са си направили Сдружение.

Продължителността на курсовете в ски училище  е според желанието на обучаемите. Може да е половин ден, един ден, два, три – до две седмици. При групово участие – семейства, приятели, фирмен екип, курсистите се разпределят според нивото, на което владеят ските.

Един инструктор обучава от двама до 8 души, като разбира се, при индивидуална заявка обучението в даденото ски училище ще е персонално. Учителите са лицензирани и с дългогодишен опит, повечето са членове на направлението за професионални ски инструктори към Българската ски федерация.

Скиорско селфи на пистата | Lucky Bansko SPA & Relax

За обучението в ски училище за деца са подбрани инструктори с педагогически опит, защото се отчита, че при занимания с малките трябва да е забавно – ученето трябва да става като на игра и е по-специфично от обучението в училище за ски за възрастни. Естествено, и при водещото при обучението е удоволствието от карането.

При така предлаганите условия за ски училище в Банско, могат да се учат първи стъпки, а могат и да се усъвършенстват придобити умения до по-високо ниво.

Обучаемите може да са със своя екипировка, а могат и да наемат – всяко ски училище разполага с пълна екипировка за ски и сноуборд, както и сервиз за поддръжка.

При наемане има различни отстъпки – примерно 10%, ако се направи онлайн резервация, безплатна екипировка за деца под 12 години, ако родителите наемат оборудване.

Банско ски карти за деца и възрастни

В Банско ски карти се издават традиционно от години. Ползата е ясна – дават се по-малко пари, отколкото при индивидуални плащания и се пести време. Освен че се избяват чакания за всяко плащане, Фамилната карта, както и Сезонната, осигуряват бърз достъп до кабинковия лифт чрез специален коридор.

Кабинков лифт достъп | Lucky Bansko SPA & Relax

В Банско ски карти могат да се вземат от хотелска рецепция или от ски комплекса, като те включват и планинската застраховка. Освен Сезонна и Фамилна, има полудневни, които се продават от обяд; за ученици и студенти, които получават картата срещу заверена студентска или ученическа книжка; за деца до 12,99 години; за деца до 6,99 години с придружител, като един възрастен може да е с едно или две деца. В Банско ски карти за най-малките се издават срещу 1 лев дневно.

Всъщност в Банско ски карти могат да се ползват от доста широк кръг семейства. Сезонни фамилни карти има за двама родители, които са с едно дете до 15,99 години, с две, три, до пет деца. Необходими са обаче рожданните актове на децата. В Банско ски карти за деца до 6,99 години изисква и снимка, която обаче се прави на място при издаването на картата, което става на касите.

Трябва да се отбележи, че в Банско ски карти се издават по доста гъвкава система, при която според периода могат да се въведат намаления. Така например през 2016/2017 от средата на март до 17 април, когато официално приключи сезонът, цените паднаха.

От 58 лева, еднодневната карта за лифта на възрастен стана 46 лева. Цената на еднодневните карти за ученици на възраст между 7 и 12,99 години бе намалена от 42 на 32 лева, полудневните карти, които бяха 48 лева, поевтиняха с 10 лева. По-евтини станаха и билетите за лифта. В Банско ски карти и билети често се издават на промоции и по празници, което се обявява предварително.