Времето в Банско

Тук можете да следите на живо климатичните условия в Банско, включително информация за температури, вятър, влажност на въздуха, видимост и валежи. 

Следете също информация за краткосрочна и дългосрочна прогноза за времето в Банско:


Времето в Банско – уникален климат за целогодишен туризъм

Две са основните природни дадености, които правят Банско уникален курорт с условия за целогодишен туризъм – релефът и климатът. На практика времето в Банско  позволява дълъг ски сезон – от декември до април, като зимата тук е сравнително мека. 

Пролетта, лятото и есента са прохладни и дават възможност за излети в планината, многобройни преходи, риболов, лов, различни видове спорт, екскурзии и т.н.

Добро време в Банско | Lucky Bansko SPA & Relax

Особеностите на климата в Банско се определят от близостта на Средиземноморския район; преходно-континенталния географски пояс, в който е градът и специфичния релеф на района.

Средиземноморските циклони оказват влияние основно през зимния сезон. Топлите въздушни маси от Средиземноморието идват тук през декември и януари, което прави зимата мека. Средните януарски температури в района са минус 1, 9 градуса.

През лятото влияние на времето в Банско започват да оказват Исландските циклони. Тогава действа и Азорският антициклон, северозападните ветрове се увеличават и това през топлите месеци прави времето в Банско по-прохладно. През най-топлите месеци юли и август, средните температури са 25 – 27 градуса

На този фон релефът на района също влияе на прогнозата за времето, като определя някои локални особености. Градът е в подножието на планина Пирин. Самата планина е с подчертано алпийски характер: теренът е силно насечен, като компактно се редуват равнинни части, високи планински масиви с дълбоки долини.

Едновременно с това има три планински зони – ниска, средна и високопланинска, като надморската височина в в територията на община Банско варира от 600 метра в равнините до шеметните 2914 метра на връх Вихрен. Естествено е тези релефни особености да оказват влияние на времето в Банско.

През лятото температурите в среднопланинските зони са между 19 и 23 градуса, във високите части са 15-18 градуса. По поречията в долините пък духат слаби локални ветрове от склоновете към подножията, които носят прохлада.

Възможна ли е точна прогноза за времето в Банско?

Банско привлича стотици хиляди туристи годишно – близо половин милион, със съвременната си хотелска база, която позволява комфортна, релаксираща почивка по всяко време на годината.

Ски лифт през зимата в Банско | Lucky Bansko SPA & Relax

Банско предлага и многобройни развлечения в планината – Пирин е уникална и привлича много хора за най-различни активности на открито. Затова тръгналите на почивка масово търсят прогноза за времето в града.

Въпреки многото влияния – и външни, и локални, върху климата в Банско, туристите спокойно могат да се доверят на метеорологичната прогноза за времето.

На практика тези влияния са циклични, познати са и като въздействие, и като време, през което се проявяват. Както споменахме, Средиземноморските циклони нахлуват през декември и януари, през лятото действат Азорският антициклон и Исландските циклони.

Местните особености на климата, определяни от  терена, са постоянни. Тяхното познато действие и цикличността на външните влияния, улесняват съставянето на прогноза за времето в град Банско и региона.

Според плановете за почивка, може да се провери синоптичната прогноза за времето в Банско и региона по съответните зони – ниска, средновисока, високопланинска част. Община Банско е с територия около 475 квадратни километра, като обхваща най-вече части от Пирин, дял от Разложката котловина, зони от поречието на Места и нейни притоци, стига и до част от Родопите.

Дългосрочната прогноза за времето в Банско сочи, че минималните денонощни температури през зимата са към 7-8 часа сутринта, а през лятото – между 4 и 5 часа. Максимумът се достига към 15 часа.

В края на март започва затопляне, но до средата на май има вероятност от пролетни застудявания, така че тогава непременно трябва да се следи краткосрочната прогноза за времето.

Захлаждането започва през септември. Според статистиката на метеорологичната прогноза за Банско, средната дата за това е 24 септември. Имало е обаче и случаи застудяването да започне на 22 октомври.

Описание на климат и средни температури месец по месец

За планирате предстоящата си почивка, добре е да сте запознати с времето в курорта през различните периоди от годината. По-долу ще ви дадем подробна информация за климата през всеки месец. 

 • Времето в Банско през януари – минималната температура понякога достига до -20 градуса, а максималната 12. Обичайната снежна покривка в Банско в този период между 60 и 100 см.
 • Времето в Банско през февруари – минималната температура достига до -10 градуса, но максималната бавно се покачва, стигайки до 15 градуса. Обикновено февруари е месецът, в който дневните температури са най-ниски, рядко достигайки максималната си стойност.
 • Времето в Банско през март – времето в Банско през март се усеща пролетно. Максималната температура достига до 19 градуса. Минималната обаче отново е доста под нулата, тя достига до -15 градуса.
 • Времето в Банско през април – минималната температура рядко пада под -2 градуса, а максималната достига до 20.
 • Времето в Банско през май – през този период времето в Банско е предимно слънчево, липсват минусови температури, а градусите понякога стигат и до 22.
 • Времето в Банско през юни – наближаването на летния сезон се усеща с 30-градусовите максимални температури, а минималните са рядко под 9.
 • Времето в Банско през юли – това е и най-горещият месец в Банско през лятото. Разбира се, в планината е по-прохладно, и температурите рядко са над 32-33 градуса, но са отчетени и рекорди, достигащи 37 градуса.
 • Времето в Банско през август – възможни са големи температурни амплитуди. Дните през август е възможно да започнат с 10 градуса и да достигнат до 35. Обикновено обаче не надвишават 30.
 • Времето в Банско през септември – обикновено климатът наподобява този през август, но се отличава с облачност в края на месеца. Валежи не са изключени.
 • Времето в Банско през октомври – това е един от най-ветровитите периоди от годината с по-висока влажност в курорта. Минималните температури са около 5 градуса, а максималните – 25.
 • Времето в Банско през ноември – присъщо за месец ноември в Банско са дъждовете, облачността и по-високата влажност. Минималните температури стигат и до малко под нулата, а максималните около 18 градуса.
 • Времето в Банско през декември – времето през декември в Банско е предимно облачно със снеговалежи с дневна температура около 5-7 градуса. Минималната рядко е под -5 градуса. 

Какви възможности дава времето в Банско през лятото

Банско е световноизвестен ски курорт през зимата с обученията си за начинаещи, и с условията за напреднали, и за професионалисти. Многобройни и не по-малко атрактивни са възможностите за активности в планината по време на почивка в Банско през лятото.

Тук могат да се избира измежду най-различни преходи – от по 50-60 минутни турове, през 17-часови преходи, до комбинирани маршрути и екскурзии. Много са атрактивни пикниците около Банско с богата фолклорна програма, специалитети от местната кухня с домашно вино и ракия.

Конни спортове | Aparthotel Lucky Bansko SPA & Relax

За любителите на риболова има организирани излети на три чудно красиви места в района с пъстърва, кефал, шаран, а местни майстори готвачи приготвят рибни ястия на жар. При тези излети има възможности за турове с ATV-та и планинско колоездене. Между другото, за колоезденето в региона има маркирани над 200 километра маршрути.

Конни бази пък предлагат почасова езда или за по-дълги планински преходи, може да се избере и „адреналиново“ скално катерене, рафтинг, различни класически спортове.

Често задавани въпроси

Кога е откриването на зимния сезон в Банско?

Обичайното откриване на зимния сезон в Банско е през декември месец на Бъндеришка поляна. Организират се редица игри и забавления за малки и големи. 

Какъв е климатът в Банско през лятото?

Дневните температури са около и над 30 градуса, което ви позволява да се отдадете на множеството активности, които предлага курортът. Това могат да бъдат походи, риболов, колоездене, скално катерене и др. 

Каква е средната годишна температура в Банско?

Средната годишна температура в курорта е около 10 градуса, като най-ниски са температурите от декември до февруари и най-високи през юли и август.