Времето в Банско


Времето в Банско – уникален климат за целогодишен атрактивен туризъм

Две са основните природни дадености, които правят Банско уникален курорт с условия за целогодишен туризъм – релефът и климатът. На практика времето в Банско  позволява дълъг ски-сезон – от декември до април, като зимата тук е сравнително мека. Пролетта, лятото и есента са прохладни и дават възможност за излети в планината, многобройни преходи, риболов, лов, различни видове спорт, екскурзии и т.н.

Добро време в Банско | Lucky Bansko SPA & Relax

Особеностите на климата в Банско се определят от близостта на Средиземноморския район; преходно-континенталния географски пояс, в който е градът и специфичния релеф на района.

Средиземноморските циклони окозват влияние основно през зимния сезон. Топлите въздушни маси от Средиземноморието идват тук през декември и януари, което прави зимата мека. Средните януарски температури в района са минус 1, 9 градуса.

През лятото влияние на времето в Банско започват да оказват Исландските циклони. Тогава действа и Азорският антициклон, северозападните ветрове се увеличават и това през топлите месеци прави времето в Банско по-прохладно. През най-топлите месеци юли и август, средните температури са 25 – 27 градуса

На този фон релефът на района също влияе на прогнозата за времето, като определя някои локални особености. Градът е в подножието на планина Пирин. Самата планина е с подчертано алпийски характер: теренът е силно насечен, като компактно се редуват равнинни части, високи планински масиви с дълбоки долини.

Едновременно с това има три планински зони – ниска, средна и високопланинска, като надморската височина в в територията на община Банско варира от 600 метра в равнините до шеметните 2914 метра на връх Вихрен. Естествено е тези релефни особености да оказват влияние на времето в Банско.

През лятото температурите среднопланинските зони са между 19 и 23 градуса, във високите части са 15-18 градуса. По поречията в долините пък духат слаби локални ветрове от склоновете към подножията, които носят прохлада.

Възможна ли е точна прогноза за времето в Банско?

Банско привлича стотици хиляди туристи годишно – близо половин милион, със съвременната си хотелска база, която позволява комфортна, релаксираща почивка по всяко време на годината.

Ски лифт през зимата в Банско | Lucky Bansko SPA & Relax

Банско предлага и многобройни развлечения в планината – Пирин е уникална и привлича много хора за най-различни активности на открито. Затова тръгналите на почивка масово търсят прогноза за времето в града.

Въпреки многото влияния – и външни, и локални, върху климата в Банско, туристите спокойно могат да се доверят на метеорологичната прогноза за времето.

На практика тези влияния са циклични, познати са и като въздействие, и като време, през което се проявяват. Както споменахме, Средиземноморските циклони нахлуват през декември и януари, през лятото действат Азорският антициклон и Исландските циклони.

Местните особености на климата, определяни от  терена, са постоянни. Тяхното познато действие и цикличността на външните влияния, улесняват съставянето на прогноза за времето в град Банско и региона.

Според плановете за почивка, може да се провери синоптичната прогноза за времето в Банско и региона по съответните зони – ниска, средновисока, високопланинска част. Община Банско е с територия около 475 квадратни километра, като обхваща най-вече части от Пирин, дял от Разложката котловина, зони от поречието на Места и нейни притоци, стига и до част от Родопите.

Дългогодишната метеорологична прогноза за времето в Банско сочи, че минималните денонощни температури през зимата са към 7-8 часа сутринта, а през лятото – между 4и 5 часа. Максимумът се достига към 15 часа.

В края на март започва затопляне, но до средата на май има вероятност от пролетни застудявания, така че тогава непременно трябва да се следи краткосрочната прогноза за времето.

Захлаждането започва през септември. Според статистиката на метеорологичната прогноза за Банско, средната дата за това е 24 септември. Имало е обаче и случаи застудяването да започне на 22 октомври.

Какви възможности дава времето в Банско през лятото

Банско е световноизвестен ски-курорт през зимата – и с обученията на начинаещи, и с условията за напреднали, и за професионалисти. Многобройно обаче и не по-малко атрактивни са възможностите за активности в планината, които дава времето в Банско през лятото.

Тук могат да се избира измежду най-различни  преходи – от по 50-60 минутни турове, през 17-часови преходи, до комбинирани маршрути и екскурзии. Много са атрактивни пикниците около Банско с богата фолклорна програма, специалитети от местната кухня с домашно вино и ракия.

Конни спортове | Aparthotel Lucky Bansko SPA & Relax

За любителите на риболова има организирани излети на три чудно красиви места в района с пъстърва, кефал, шаран, а местни майстори готвачи приготвят рибни ястия на жар. При тези излети има възможности за турове с ATV – та и планинско колоездене. Между другото, за колоезденето в региона има маркирани над 200 километра маршрути.

Конни бази пък предлагат почасова езда или за по-дълги планински преходи, може да се избере и „адреналиново“ скално катерене, рафтинг, различни класически спортове.