Връх Тодорка – легендарен гигант в Северен Пирин

Ако сте се насочили към посока Банско, то няма въобще да съжалявате. 

Регионът на Банско е известен както със своите уникални и етнографски забележителности от национално значение, така и с уникалната си природа и красивите върхове, които гордо извисят снага над него.

В тази връзка, ако сте в Банско и търсите незабравимо лятно приключение, предлагаме ви да се екипирате добре и да поемете към Тодорин връх.

Тодорини езера | Lucky Bansko

Географски данни за Тодорин връх

Връх Тодорка, наричан още Тодорин връх или Голяма Тодорка, е един от най-впечатляващите и красиви гранитни върхове в Пирин. Той е висок 2756 метра и е разположен на Тодорино странично било, което представлява късо било с три върхови точки –  Голяма, Малка и Средна Тодорка.

Голяма Тодорка се издига в най-северната и най-високата част на билото. На югозапад от върха е разположена Средна Тодорка (2706 метра), а на югоизток – Малка Тодорка (2712 метра). В посока изток от циркуса са разположени две от най-красивите пирински езера – Тодорини очи, а в посока запад се простира Бъндеришка поляна.

На изток са разположени двете Тодорини езера (известни още като Тодорини очи) в циркус. Край тях минава пътеката от хижа Вихрен до хижа Демяница, която е добре маркирана. На запад и на юг от върха се намира Бъндеришката долина, чиято форма следва склоновете на Тодорин връх.

На някои места на връх Тодорка са построени ски писти. Благодарение на тях Банско се нареди сред едни от най-известните световни планински курорти.

На север се намира най-високата точка на върха. Нейната впечатляваща пирамидална  форма може да се види от Банско. На нейните склонове са изградени няколко писти.

От връха се разкрива невероятно красива панорама към върховете Вихрен и Кутело на запад, както и към Ушиците на изток На юг се вижда връх Каменица, а на север, ако времето е ясно, можете да видите Банско дотолкова добре, че да различите всички улици и сгради.

Ръба на билото на Тодорин връх се простира на югозапад и стига до кота 2706 мерта. След това се отклонява на югоизток до кота 2712 метра. 

Връх Тодорка разкрива величествената си красота гледан от връх Хвойнати и връх Вихрен със своята набраздена от лавинни улеи повърхност. Гледан от юг по посока Бъндеришки чукар, връх Тодорка по форма прилича на трапец. Гледката към върха от север от Разложката котловина обаче е най-величествена. Оттам върха изглежда като заострена пирамида, която е отделена от дълбока долина от връх Вихрен.

Ако пък погледнете връх Тодорка от Полежанския рид, той ще ни изглежда като дъговиден хребет, гледащ на запад с най-издадената си част. Този дъговиден хребет е с дължина от 1400м. и точно на него се разполагат трите височини – Голяма, Средна и Малка Тодорка. Те се виждат най-добре от бреговете на Муратово езеро, а също и от връх Каймакчал.

Това място е предпочитано място за изкачване от почитатели на приключенията през лятото. Важно е да споменем, че изкачването на този терен изисква предварителна физическа подготовка, а също така и мотивация.

Между Къркъмски чал на североизток и връх Тодорка на северозапад се разполага денудационна повърхнина. Тя се нарича Овча поляна и се разполага на рида, който разделя двата циркуса Каркъма и Василак. Името ѝ идва от факта, че големи стада овце са се отглеждали тук в миналото.

В подножието на връх Тодорка се намира местността Шилигарника, която е стартова точка за лифтовете. Намира се по маршрута  от град Банско за хижа Вихрен. Дели се на Горен и Долен Шилигарник

Името на местността идва от факта, че в миналото тук са нощували шилета.

Връх Тодорка - Тодорини езера | Lucky Bansko

Легенда за връх Тодорка

Названието на връх Тодорка, както и близките до него езера, се свързват с две легенди. 

Според първата легенда смелата българка Тодорка участвала в защитата крепостта Ситан.

Девойката до последния си дъх се борила с турските нашественици и избрала да смъртта пред това да приеме чуждата вяра. Легендата има различни варианти, като в едната версия участва персонажът Мурат бей, чието име носи връх Муратов.

Докато била гонена от турците, тъй като не искала да бъде заловена, Тодорка се изкачила до върха над крепостта, скочила от него и открила смъртта си.

Втората легенда разказва история за местна девойка на име Тодорка, която не можела да убеди своя баща да я даде за жена на нейния възлюбен Васил (или Василаки). Тодорка напуснала бащиния дом и се качила на високия връх. Когато го изкачила, тя започнала да плаче. От потеклите ѝ сълзи се появили двете езера Тодорини очи (или наречени също Тодорини сълзи).

Погледнати отвисоко, те наистина приличат много на две очи. 

Нейният любим Васил я търсил дълго. Така той достигнал връх Василашки чукар и в пристъп на отчаяние се хвърлил в езерото под върха (което е едно от Василашките езера).

В друга версия на легендата, Тодорка не е войнствен герой, а играе ролята на любима жена или сестра на овчаря Васил. Той изплакал очите си заради тъга по нея и така са се образували езерата Тодорини очи. 

Някои легенди гласят, че Мурат бей, който дава названието на Муратов връх, е отвлякъл Тодорка и това донесло мъка на овчаря Васил.

Връх Тодорка и хижа Вихрен | Lucky Bansko

Маршрут за изкачване на връх Тодорка

До върха можете да стигнете по няколко маршрута, най-популярният от които е от хижа Вихрен. Този маршрут е и най-живописен, сравнително лесен за преодоляване и е много подходящ за планинари, които нямат голям опит.

Времето, което е нужно, за да покорите върха е около 4 часа в едната посока, а денивелацията е 791 метра.

По-долу ще откриете описание на всяка отделна фаза от този маршрут, за да знаете какво да очаквате и как да се подготвите.

От Банско до хижа Вихрен

Началният етап на изкачването започва от Банско, откъдето трябва да стигнете до хижа Вихрен.

Вариантите да го направите са няколко:

  • С осигурен транспорт от хотела в Банско, в който сте отседнали;
  • С маршрутка, която тръгва от Банско и стига до хижата;
  • С личен автомобил.

Да стигнете от курортното градче до хижата ще ви отнеме между 20 и 25 минути.

Когато стигнете до хижа Вихрен сте вече по-близо до планината. Тук не ви трябват превозни средства. 

Ако започнете изкачването си от хижа Вихрен ще изминете пътеката до подножието на Тодорината порта, която се припокрива с пътя, който води към връх Тодорка. Избраната пътека е с разнообразен терен, като по нея основно има изкачване, но има и равни места. 

Оттук може да се види прекрасна 360-градусова панорама.

От Хижа Вихрен до Жабешкото езеро

За да стигнете връх Тодорка трябва да тръгнете по маркираната в зелено пътека от хижа Вихрен, която води към хижа Демяница. Този етап се преминава в много спокойно темпо, тъй като няма голяма денивелация.

В началото маршрутът преминава през дървен мост, построен над река Бъндерица. Само на няколко метра встрани от мостчето се намира езерото Окото, на което си струва да отделите няколко минути от времето си. Ако решите да пропуснете езерото, просто преминавате през мостчето и продължавате да следвате пътеката.

След около час нормален ход ще стигнете до Жабешкото езеро, което е известно с това, че в него живеят голям брой жаби. 

След като го преминете Жабешкото езеро, можете да започнете същинското изкачване на връх Тодорка.

От Жабешкото езеро до Тодорина порта

От езерото пътеката се разклонява на две – едната пътека е маркирана и продължава към хижа Демяница, а другата няма маркировка и води към връх Тодорка. 

Вие трябва да поемете по немаркираната пътека, но няма място за притеснения, тъй като макар и без маркировка, пътеката води само и единствено към върха. По пътя ще видите на много места пирамидки от камъни, които могат да ви служат като ориентир.

Този етап е най-дълъг и труден и за преодоляването му ще ви е нужен около час, без да се броят почивките. Пътеката лъкатуши зигзагообразно, преминава през някои стръмни участъци, но пък гледките, които се разкриват към върховете Вихрен, Кутело, Стражите, Полежан, Куклите, Каменица и езерата Тодорини очи се струват усилията.

От Премката (Тодорина порта) до връх Тодорка

От Тодорина порта или Премката ви остават още само около 200 м. по-стръмно изкачване, за да стигнете до единия от върховете на Тодорино било – Малка Тодорка. 

Стигнете ли до там, трябва да продължите и да преминете и през другия връх – Средна Тодорка. Едва след това можете да сте сигурни, че сте на финалната права.

Добрата новина е, че макар и доста камениста, пътеката не е с голяма денивелация и можете да се наслаждавате на гледките, които се разкриват пред вас. Преминете ли през двата по-малки върха, ще стигнете до почти равно било, което ще ви отведе право на връх Тодорка.

С всяка една крачка, гледката става все по-внушителна. При ясно и хубаво време можете да се насладите на едни от първенците на Пирин – Вихрен и Кутело, а ако се обърнем на другата страна можете да се полюбувате на върховете Каменица, Полежан и Стражите

Другите места, които можете да видите оттам са хижа Вихрен, както и двете красиви Тодорини езера.

Достигането до 2746 м надморска височина ще ви отнеме около 4 часа в едната посока. 

Освен от хижа Вихрен, Тодорин връх може да бъде покорен и като се тръгне от Шилигарника. Този маршрут е доста по-кратък и отнема около 2 – 2,30 минути в едната посока). Там се намира единственото истински скалисто място на върха. То представлява тесен зъбер, който свързва горните станции на лифтовете с върха.

Ако не сте с достатъчно голям опит, по-добрият вариант е да е следвате по-дългия, но за сметка на това доста по-безопасен маршрут.

Какво ще видите, докато се изкачвате до връх Тодорка

Изкачването на върха преминава през множество природни забележителности, на които си заслужава да обърнете внимание,

Езеро Окото

Пиринското Езеро Окото се намира почти в началото на маршрута. То е най-мъничкото и най-ниско разположеното езеро от групата на Бъндеришките езера

Площта, която заема е около 2,6 декара, размерите му са приблизително 57 на 65 метра, а височината, на която е разположено е 2026 метра. Интересното си име езерото получава заради формата си на красиво око.

Жабешкото езеро

Жабешкото езеро също е от групата на Бъндеришките езера. То е разположено на южния склон на връх Малка Тодорка на височина от 2032 метра. Площта, която заема е 5,6 декара, дълбочината му е само 2 метра, а неговите размери са 138 на 68 метра.

Особеното на това пиринско езеро е, че водите му са топли и в тях се наблюдава голяма популация на попови лъжички и съответно на жаби. Тъкмо поради наличието на огромен брой жаби и езерото получава името Жабешко езеро.

Езерата Тодорини очи

Очите на Тодорка или Тодорини очи са две от езерата, част от групата на Василашките езера. Те са разположени  на стръмните склонове на Средна Тодорка и Голяма Тодорка. 

Горното езеро се намира на височина от 2536 метра и заема площ от 13,2 дка. Дълбочината му е близо 8 метра, а размерите му са 151 на 124 метра дължина и ширина.

Долното езеро е разположено на височина от 2510 метра, а площта, която заема е 6,7 дка. Размерите му са: дължина от 110 метра, дълбочина – 3,7 метра и ширина – 32 метра. 

И двете езера са с ледников произход и са зарибени с пъстърва.

Полезни съвети за изкачване на връх Тодорка

Преди да поемете по някой от туристическите маршрути до връх Тодорка е важно да се информирате за прогнозата за времето. В случай, че се очаква силен вятър или дъжд, по-добре е да отложите атакуването на върха, докато времето се оправи.

Ако не сте напълно уверени в способностите си, или ако за пръв пръв път правите подобен преход в планината, по-добрият вариант е да се включите групита, водени от професионален планински водач.

Тъй като ще прекарате доста време навън сред природата, препоръчително е да си вземете храна, вода и топли и удобни дрехи.

В раницата е добре да сложите още дъждобран, допълнителен чифт чорапи, блуза с дълъг ръкав, слънцезащитен крем с висок фактор, слънчеви очила, шапка и фенерче.

Преди тръгване е препоръчително да се уверите, че телефонът ви е напълно зареден и че имате записани номерата на Планинската спасителна служба

Тодорка е един от най-красивите върхове в Пирин и преходът до него не е много труден, но все пак с планината шега не бива и е важно освен добрата предварителна подготовка да имате и планинска застраховка.