Солна стая в апартхотел Лъки Банско

Апартхотел Лъки Банско разполага с уникална солна стая за халотерапия, от която можете да се възползвате, докато сте наши гости.

Какво е солна стая?

Солната стая (халотерапия) е форма на естествена терапия, при която се възпроизвежда микроклимат с висока концентрация на сол, както е в естествена солна пещера.

Солната стая в апартхотел Лъки Банско имитира пещера. Стените и пода на стаята за солна терапия са покрити със 100% хималайска сол, а солните кристали се разпръскват с устройство, наречено халогенератор.

Задачата на халогенератора е да насити въздуха с миниатюрни кристали сол, които се вдишват по време на терапевтичната сесия.

Salt room

Размери и технически характеристики на солната стая

Солната стая на Лъки Банско е разположена в СПА центъра на хотела.

Стаята, под формата на естествена пещера, е предназначена за индивидуално ползване от 2-ма възрастни и 2 деца едновременно.

Мястото е с магнетична атмосфера и действа разтоварващо и успокояващо.

За децата има оставени столчета и играчки, а възрастните сядат на вградени в стените ниши.

Начин на използване

Ако това е първото ви посещение в солната стая, препоръката ни е пристигнете няколко минути по-рано за вашата сесия.

Добре е да носите удобни, широки светли дрехи или халат. В солната стая се влиза без обувки.

Съветваме ви също така по време на солната терапия да се въздържате от носенето на парфюми с наситени аромати и да не използвате електронни устройства или телефони.

По време на самата сесия не се налага да правите нищо повече от това да се настаните на удобните места, да се отпуснете и да вдишвате миниатюрните солни частици, които се носят във въздуха.

Salt room

Ползи от халотерапевтичните сесии в солна стая

Ползите от вдишването на минерални соли и микроелементи в солни стаи са изключително много:

  • Подобрява функцията на дихателната система: Вдишаните фини солни частици водят до абсорбиране на секретите от носа и синусите и извеждането им от белите дробове и дихателните пътища. Престоят в солна стая влияе изключително благотворно и при респираторни състояния като астма, алергии, бронхити, конгестия на синусите, хронична обструктивна белодробна болест и други.
  • Укрепва имунната система: Солната терапия подпомага имунната система като увеличава резистентността на организма към различни вирусни инфекции. Вдишването на частици сол може да подобри работата на имунната, нервната и лимфната системи, да намали главоболието, да повиши енергийния поток и да спомогне за нормализиране на съня.
  • Намалява стреса и напрежението: Доказано е, че една 50-минутна терапия в солната стая се равнява на 4-часова разходка в борова гора. А както знаете, разходката на чист въздух води до мултисензорна стимулация и действа изключително успокояващо и релаксиращо не само на ума, но и на тялото.
  • Има лечебен ефект при кожни заболявания: Халотерапията има лечебен ефект при респираторни и кожни заболявания и може да се използва за положително повлияване на психични разстройства.
  • Подобрява състоянието на кожата: Чистите минерални соли, които се вдишват по време на сесиите в солните стаи имат естествени овлажняващи свойства и поддържат водния баланс на кожата. Това води до увеличаване производството на колаген, както и до намаляване на фините бръчки.

В допълнение, солните кристали на солта неутрализират електромагнитния смог, който се натрупва в резултат на прекомерната употреба на мобилни телефони и компютри.

Salt room

Противопоказания на солната терапия

Както при всяка друга терапия, и при терапията със сол е добре да се консултирате със специалист, особено, ако имате следните здравословни проблеми:

  • Инфекции, свързани със силна треска;
  • Тежки сърдечни заболявания;
  • Тежка форма на хипертония.

По време на бременност вдишването на солни частици също е добре да става след консултация с нашите специалисти, за да се гарантира безопасността на бъдещата майка и нейното бебе.

Често задавани въпроси

Полезно ли е посещението на солна стая за деца?

Солната терапия е изключително нежна и напълно естествена, поради което е подходяща както за укрепване на здравето на възрастни, така и на деца.

В солната стая в СПА центъра на апартхотел Лъки Банско разполагаме с играчки, с които децата могат да се забавляват, докато вдишват здравословните солни кристали.

Сесиите в солната стая са особено полезни за деца с отслабена имунна система и за деца със здравословни проблеми, свързани с респираторни заболявания на горните и долни дихателни пътища.

Сух или мокър метод прилагате?

В нашата солна стая използваме сух метод на терапия със сол в специално изградено помещение без влага. Температурата в помещението е около 20 градуса по Целзий, а сесиите обикновено продължават около 20 минути.

По време на сесията устройство, наречено халогенератор, създава терапевтичен климат, подобрен на този в солните пещери, морския бряг или боровите гори.

Може ли цялото семейство да посети заедно солната стая?

Солната стая на Лъки Банско е с капацитет за двама възрастни и две деца. Ако вашето семейство е четиричленно, можете заедно да се насладите на релаксиращия ефект от терапията със сол, която е подходяща за всички възрасти.

Безплатно или платено е посещението в солната стая?

Терапевтичната сесия в солната стая на апартхотел Лъки Банско е индивидуална и платена.