Връх Полежан

Със своите 2851 метра връх Полежан е четвърти по височина след пиринските върхове Вихрен, Бански суходол и Кутело. Разположен е в северната част на Пирин, на Полежанското било, върху което лежат и по-малките му събратя – върховете Джангал, Малък Полежан, Малка и Голяма Стража, както и Джангалската порта, Джангалски хребет, Ушиците.

Връх Полежан

Полежан е гранитен връх. На север склоновете му са стръмни и се спускат към Полежанския циркус, а на юг са по-полегати (и тъкмо на тях са разположени две от най-красивите пирински езера – Полежанските). На запад склоновете му стигат до Газейския хребет, а на изток – до хребет, който завършва с небезизвестния връх Безбог.

До 1942 година върха се е наричал Мангър тепе. Думата е “мангър” турска и се превежда като “монета”. Наричали са по този начин Полежан, тъй като е покрит с каменни плочи, които подрънкват също като монети, когато вървиш по тях. Днес гранитният исполин се намира на територията на Национален парк “Пирин” и е част от резерват “Юлен”.

Популярни класически маршрути

Най-удобната изходна точка за изкачване на Полежан е хижа Безбог. Затова не е и никак чудно, че този летен туристически маршрут е най-популярен сред туристите. Ако и вие решите да пробвате силите си и да покорите един от най-красивите пирински върхове, нашият съвет е да поемете именно по този маршрут.

Хижа Безбог – връх Полежан

Ако отмаряте в хотел в Банско, за да стигнете до хижа Безбог първо трябва от Банско да потеглите в посока близкото Добринище, след което да се отправите към хижа Гоце Делчев. Стигнете ли до там трябва да паркирате автомобила си  и тръгнете към хижа Безбог.

До хижата можете да стигнете по два начина – с лифт или по маркирана туристическа пътека. С лифт изкачването е не само бързо и лесно, но ще сте буквално за 20 – 25 минути пред хижата.

Ако се спрете на изкачване пеш, трябва да поемете по туристическата пътека в зелена маркировка, която свързва двете хижи. Добре е да знаете обаче, че разстоянието между двете хижи не е малко и времето, което ще ви е необходимо, за да стигнете от едната до другата е около 2 – 2,30 часа.

Връх Полежан

Условно, маршрутът може да се раздели на няколко етапа 

Хижа Безбог – разклон Безбог/Полежан

Началото на изкачването започва от хижата, като се следва маркировката за маршрута за Попово езеро. Маркировката е в жълто и зелено. Първите няколкостотин метра са доста лесни за изминаване, тъй като пътеката е почти без денивелация. След първоначалния лесен старт идва ред на изкачването на Безбожкия превал, който местните наричат още Душевадката.

Пътеката от почти равна става доста стръмна и се налага да положите малко повече усилия, за да преодолеете баира. След около 30 минути ходене по стръмната пътека, можете да се поздравите с успешното преодоляване на първото препятствие и да се насладите на гледките, които се разкриват от баира към хижата и езерото Безбог.

Веднага след като преодолеете превала, пътеката навлиза за малко във високи клекове, но вие продължавате да следвате маркировката, като вече се оглеждате за разклонението за Полежан. Стигнете ли до разклона, трябва да поемете по немаркираната пътека в дясно.

 Повтаряме, че трябва да тръгнете по туристическата пътека в дясно, тъй като ако продължите по маркираната пътека в ляво, тя ще ви изведе до Попово езеро.

 

Разклон –  Безбожка седловина

Този етап е малко по-труден, тъй като  пътеката се изкачва нагоре в планината и става все по-стръмна и осеяна с доста камъни. Добрата новина е, че макар и доста стръмно, изкачването е сравнително кратко, след като пътеката ви извежда на седловината между Безбог и Полежан. Тук отново има разклонение, като пътеката вдясно води към връх Безбог, докато другата продължава към връх Полежан.

Седловината – връх Полежан

Пътеката продължава по източния склон на върха, следвайки ръба на седловината. Пътеката не е маркирана, но е съвсем ясно различима, а и на места има поставени пирамидки от камъни, които допълнително показват посоката. В началото на този етап ще стигнете до почти равна поляна, през която ще преминете сравнително бързо и почти без натоварване.

Когато стигнете до ръба на хребета обаче ви очаква стръмно и доста натоварващо изкачване до върха. Това е и най-тежкият етап от целия маршрут, защото ви предстои не само стръмно и дълго изкачване, но и изкачване, което трябва да направите по каменни сипеи, които са нестабилни. Затова трябва да сте много внимателни къде стъпвате, за да не паднете и нараните.

Колкото повече се приближавате до крайната си цел, толкова по-красиви гледки се разкриват пред погледа ви. Вдясно от вас се извисява красивия Безбог, долу в ниското се вижда Десилишко езеро, пред вас е Полежан, а малко зад него срамежливо се показват Голямата стража, Ушиците и Безименната Стража. Избирайки внимателно пътя си нагоре ще стигнете до крайната си цел след около час изкачване.

Връх Полежан

Този маршрут е с дължина 3,4 км, денивелацията му е 611 м, а времето, което ще ви отнеме да го преодолеете е около 2,30  – 3,00 часа (в едната посока). Нивото на трудност е средно.

Хижа Демяница – връх Полежан

От 2017 година този маршрут е официално разрешен от Министерството на околната среда и водите. Туристическата пътека започва от хижа Демяница, след което се изкачва стръмно нагоре пресичайки Газейския циркус. Оттам завива покрай Газейското езеро, след което слиза в седловината между Полежан и Малък Полежан.

В сравнение с първия маршрут, с който ви  запознахме, изкачването на Полежан от хижа Демяница нито е толкова популярно и нито толкова безопасно. Затова нашият съвет е, ако не сте опитни планинари да се придържате към популярния летен маршрут от хижа Безбог.

Комбинирани летни маршрути

Хижа Безбог – връх Полежан – връх Малък Полежан

Ако изкачването до Полежан не ви затрудни особено и имате още сили да продължите обиколката на красивите пирински върхове, то можете след като го изкачите (следвайки маршрута, с който вече ви запознахме) да продължите към Малък Полежан. Малък Полежан се намира в югозападна посока от Полежан, а разстоянието между двата върха е не повече от няколкостотин метра.

Хижа Безбог – връх Полежан – връх Безбог

Ако се спрете на този маршрут, имате два варианта. Първият е от изходната точка (хижа Безбог) да следвате маркираната пътека за Попово езеро, след което при разклона да тръгнете по немаркираната пътека за Полежан и Безбог.

Щом стигнете до разклонението на пътеките, вместо да поемете нагоре към Полежан да свърнете по другата пътека, която ще ви отведе до връх Безбог. След което трябва да се върнете по обратния път и да поемете по пътеката за Полежан. Вторият вариант е първо да изкачите Полежан, а на връщане да стигнете до Безбог. Ако търсите нашето мнение, съветът ни е да изберете втория вариант.

Хижа Безбог – връх Полежан – Попово езеро

И при този маршрут по-добрият вариант е първо да се изкачите на Полежан, а на връщане да се отклоните към Попово езеро. Пътеката, по която трябва да поемете е маркирана в зелено. Маршрутът е приятен и лесен за преминаване, тъй като пътеката няма голяма денивелация, а настилката по нея е в по-голяма си част пръст (липсват камъни и сипеи).

За да стигнете до езерото ще са ви необходими не повече от 20 минути, а щом стигнете до там със сигурност ще ви се иска да останете малко по-дълго. След заслужената почивка край бреговете на езерото просто трябва да се върнете на пътеката и да продължите надолу към хижа Безбог.

Връх Полежан

Попово езеро е най-голямото езеро в Пирин и е едно от най-популярните за посещение места в близост до Банско и Добринище. Разположено на височина от 2233,5 метра, на площ от 123,6 дка, езерото ще ви впечатли с красиви гледки към върховете Момини двори, Сиврия, Джангал, Кралеви двори и Джано, които го заобикалят.

Популярни зимни маршрути

Можете да атакувате Полежан и през зимата. За да го направите обаче трябва да имате достатъчно голям опит със зимните преходи и изкачвания в планината.

Един от най-популярните зимни маршрути отново е с начална точка хижа Безбог. Стигнете ли до там, трябва да минете покрай Безбожкото езеро (или направо през него, ако е достатъчно замръзнало), след което да започнете изкачването на Душевадката.

Тъй като това изкачване и през лятото не е особено лесно, трябва да сте много внимателни и да се придържате в ляво покрай клековете. Преодолеете ли тази стръмна отсечка, продължавате по пътеката, след което свивате вдясно към връх Безбог. Приближите ли върха, трябва да го посечете и да излезете на седловината към Полежан. След това трябва да продължите да се придвижвате по ръба ѝ и накрая да започнете изкачването на върха.

Съвет: Ако решите да пробвате силите си и да изкачите Полежан през зимата, не тръгвайте сами. Вместо това наемете планински водач, който има опит в изкачване на планински върхове в зимни условия. Освен подходящата зимна екипировка и достатъчно вода и храна, задължително носете с вас щеки, снегоходки и котки (за изкачване на последните метри до върха).

Връх Полежан

Освен този зимен маршрут има и още един, който според специалистите е малко по-безопасен. Той започва от хижа Безбог, преминава през седловината и излиза на рид, който се спуска северно от връх Безбог. След това продължава право нагоре към Полежан.

Въпреки, че този маршрут е малко по-безопасен и за неговото преодоляване се изисква опит и много добра зимна екипировка. И тук е задължително да сте оборудвани с планински щеки и снегоходки.