Лифтове в Банско

Богат избор на лифтове в Банско

Туристите имат богат избор на лифтове в Банско: един кабинков, два 6-седалкови и шест 4-седалкови, както и влекове, включително детски. Всички лифтове са високонадежди, поддържат се в отлично състояние. 8 от 9-те лифта са производство на „Doppelmayr“ – австрийска фирма, която от 2002 г. работи в обединение с швейцарска група.

Ски писта в Банско | Lucky Bansko SPA & Relax

Лифтът „Тодорка“ е производство на италианската „Leitner ropeways“ и работи от 2015 година, когато заменя дотогавашната 3-седалкова линия.

Пет от австрийските лифтове са в експлоатация от 2003-4 година, „Чалин Валог“ е от 2007-а, „Коларски“ е от 2010 г., а „Плато“ – от 2011-а.. Общата дължина на различните лифтове в Банско е 22 километра.

8-местният кабинков лифт в Банско – разходка в приказен свят

8-местният кабинков лифт в Банско сам по себе си е неповторимо изживяване. С неговите 6233м. е най-дългият в курорта и втори в България –  Симеоновският лифт във Витоша го „изпреварва“ с 40-ина метра. Гондолата в Банско има връзка с всички писти.

Ски лифт през зимата в Банско | Lucky Bansko SPA & Relax

Гледките от атрактивния кабинков лифт в Банско са безкрайно дивни, живописни, красиви. Те отморяват, възстановяват духа, вдъхновяват. Пълнят очите с простор, светлина, цветове. С величествени върхове и гори, застинали в завладяващо спокойствие; с небе, което сякаш е по-необятно от навсякъде другаде.

„Разходката“ с кабинков лифт в Банско всъщност не е просто атракция – тя  изцежда стреса, обновява, вдига настроението, зарежда с красиви спомени за цял живот.

При 25-минутното пътуване с лифта се преодолява височина от 597 м. между града, в който е началната станция и Бъндеришка поляна. Лифтът може да се ползва и през зимата.

Летният график за ползване всъщност включва периода от юни до края на ноември, като през юли и август движението е по-интензивно. За лято 2017 еднопосочният билет за възрастни е 16 лева, двупосочният – 20.

За студенти и ученици съответно цените са 18/14 лева; за деца между 7 и 12,99 години – 16/12 лева и деца до 6,99 години – 1 лев. Еднодневната карта за велосипедисти с включен превоз на колелото, съответно е 30/27/20/1 лв. През зимния сезон цените на билетите не се различават много, а през годините не е имало резки поскъпвания. През зимата има богат избор на абонаментни карти.

През топлите месеци „разходката“ с кабинков лифт в Банско може да се съчетае с посещение на атракционния парк на Бъндеришка поляна. Там има водна пързалка с дължина 400 метра, спускания по улей с туби, мини голф, мини футбол, кътове и заведения за отмора.

Другите лифтове в Банско

Измежду седалковите лифтове в Банско, със своите 2606 метра „Моста“ е най-дълъг. Той е 4-седалков, високоскоростен, денивелацията при него е 582 м. В местността Платото образува своеобразно кръстовище – над него минава лифтът „Плато“. Обслужва пистите „Плато 1“ /лесна/ и „Плато 2“, и „Стражите“, които са средно трудни.

Втори по дължина от седалковите лифтове в Банско е 6-местният лифт „Тодорка“ с неговите 2415 метра. Пътуването е 6 минути, преодолява се надморска височина от 703 м, капацитетът е 2000 човека на час. Обслужва средно трудните писти „Тодорка“, „Бъндерица“, и „Плато 2“, както и лесната „Плато1“.

Снимка на седалков лифт в Банско | Lucky Bansko SPA & Relax

По дължина на трасетата на седалковите лифтове в Банско,  трети е 4-местният „Шилигарник“ с 2042 метра. Преодоляваната денивелация е 483 м,  капацитетът на час е 2000 души. Лифтът прави връзка с лесните писти „Плато1“ и „Преход към „Шилигарник“, и средно трудната „Плато2“.

Следващият от седалковите лифтове в Банско е „Бъндерица 1“ с дължина 1745 метра, 4-седалков, с денивелация от 360 метра. Превозва до 2000 туристи на час и прави връзка с пистите „Бъндерица“, „Плато2“ и „Тодорка“, които са средно трудни, и с лесната „Плато1“. 4-седалковият „Бъндерица2“ е по-къс – 972 метра, с по-малка денивелация – 301 м, но също е с възможност да превозва на час по 2000 души и има връзка със същите пити, като „Бъндерица 1“.

Лифт „Коларски“, или още „Стара писта“, е вторият 6-местен от седалковите лифтове в Банско. През 2010 година заменя дотогавашния 4-седалков лифт. Денивелацията е 316 м, превозва по 3000 души на час. Връзката му е с „Бандерица“ и „Стара писта“, средно трудни.

„Чалин валог“ е шлем лифт с дължина от 1100 м, преодоляваната денивелация е 325 м, превозва 1965 души на час. Връзката му е със средно трудните писти Чалин Валог 1 и 2. „Плато“ обслужва пистите „Плато1“ и „Плато2“, часовият му капацитет е 2000 души.