Лифтове в Банско

Като гости на Банско и апартхотел Лъки Банско можете да се възползвате от множеството ски лифтове и влекове, с които разполага най-популярния ни ски курорт.

Видове лифтове в Банско

Курортът разполага с два шестседалкови, 6 четириседалкови, един 8-местен кабинков лифт тип “Гондола”, един двуседалков и няколко влека, включително и един за деца.

Ski slope in Bansko

Осемместен кабинков лифт

Кабинковият лифт, наричан още “Гондолата” е не само най-популярният, но и с най-голяма дължина лифт в Банско и втори по дължина (след кабинковия лифт Симеоново на Витоша).

Дължината на трасето, която изминава е 6233 м, а денивелацията, която “Гондолата” преодолява е 601 м. Станциите на кабинковия лифт са три: начална, междинна и горна.

Началната или долната станция се намира на около 2,5 км от центъра на курорта и е в близост до апартхотел Лъки Банско. Междинната станция е в местността Чалин валог, а горната станция на лифта е на Бъндеришка поляна (Меча поляна).

Пътуването с кабинковия лифт отнема около 25 минути, а капацитетът му е 2000 души на час.

6-седалкови лифтове

Шестседалковите лифтове в Банско са два:

 • Тодорка: Този лифт е с дължина на трасето от 2298, денивелацията, която преодолява е 700 метра, а капацитетът му е 2000 души на час. Лифт “Тодорка” обслужва три писти със средна трудност – ”Тодорка”, “Плато 2” и “Бъндерица” и една за начинаещи скиори “Плато 1”.
 • Коларски: Шестместният лифт “Коларски” е с дължина на трасето от 774 метра, денивелацията, която преодолява е 316 метра, а капацитетът му е 3000 души на час. Лифтът обслужва писти “Коларски”, “Стара писта”, “Томба” и “Юлен”.
Ski lift Bansko

4-седалкови лифтове

Четириместните лифтове, които обслужват ски пистите на Банско са шест:

 • Моста: “Моста” е високоскоростен лифт с дължина на трасето 2602 метра, денивелация от 581 м и капацитет 1940 души на час. Лифтът обслужва средно трудните ски писти “Шилигарник 1”, “Шилиграник 2” и “Стражите”.
 • Бъндерица 1: Лифт “Бъндерица 1” е с дължина на трасето 1745 м, денивелация 630 м и капацитет от 200 души на час. Лифтът обслужва писти “Балканиада”, “Тодорка” и “Томба”.
 • Бъндерица 2: Дължината на трасето на лифт “Бъндерица 2” е 972 м, денивелацията е 301 м, а капацитетът му е 2000 души на час. 4 – седалковия лифт обслужва пистите “Бъндерица”, “Плато 1”, Балканиада”, “Тодорка”, “Томба”, “Плато 2”.
 • Шилиграник: 4 – седалковият лифт е с дължина на трасето 2042, денивелация от 483 метра и капацитет от 2000 души на час. Лифтът прави удобни връзки с пистите “Шилигарник 1”, “Шилигарник 2” и “Стражите”.
 • Чалин валог: Лифт “Чалин валог” е с дължина на трасето от 1099 м, преодолява денивелация от 325 метра и е с капацитет от 1965 души на час. Обслужва пистите със средна трудност “Чалин валог 1 и 2”.
 • Плато: Последния 4 – седалков лифт в Банско е лифт “Плато”. Ски съоръжението е с дължина на трасето от 1099 метра, денивелацията, която преодолява е 381 метра и е с капацитет от 2200 души на час. Лифтът обслужва пистите “Бъндерица”, “Плато 1”, “Балканиада” и “Плато 2”.

2-седалков лифт

Лифт “Църна могила” е единственият двуседалков лифт в Банско.

Лифтът е с дължина на трасето 2420 метра, преодолява денивелация от 740 метра и е с капацитет от 700 души на час. Той обслужва само писта “Църна могила”, която към момента (2024 година) е затворена.

Влекове в Банско

Ски курортът разполага и с няколко ски влека:

 • Детска котва: Ски влек “Детска котва” е с дължина на трасето 540 м, денивелацията, която преодолява е 145 метра, капацитетът му е 800 души на час. Влекът обслужва само ски писта Юлен.
 • Влек Чалин: Влекът е с дължина на трасето 649 метра, преодолява денивелация от 87 метра и е с капацитет 902 души на час. Обслужва единствено писта “Чалин валог”.
 • Влек Паница Б: Дължината на трасето на влека е 412 метра, денивелацията 52 метра, а капацитетът – 678 души за час.
 • Детски влек: Дължината на трасето на детския влек е 100 метра. Обслужва 2 ски пътеки и 3 влека.
Ski lift Bansko

Работно време на лифтовете в Банско

Лифтовете и влековете в ски курорта през зимния сезон работят без почивен ден. Работното време на “Гондолата” е първо качване от Банско от 8,30 и последно качване от Бъндеришка поляна в 17,00 часа.

Останалите лифтове и влекове са първо качване от 08,45 и последно в 16,15 часа.

Изключение правят лифт Бъндерица, където първото качване е от 09,00 часа и лифт Плато, където първото качване е от 09,00 часа, а последното в 16,00 часа.

През летния сезон кабинковия лифт работи с актуализирано работно време.

Често задавани въпроси

Надеждни ли са ски лифтовете в Банско?

Всички лифтове на територията на ски курорта са поддържат в отлично състояние и са от висок клас. Осем от всички девет лифта са произведени от австрийската компания „Doppelmayr“, а лифт “Тодорка” е произведен от италианската компания „Leitner ropeways“.

Колко време отнема пътуването с кабинковия лифт?

Пътуването от долната до горната станция на лифта отнема само около 25 минути.

От къде мога да закупя еднодневна ски карта?

Всички видове ски карти могат да бъдат закупени директно на рецепцията на апартхотел Лъки Банско, както от началната станция на кабинковия лифт в Банско.

Услугата продажба на лифт карти в хотела спестява много време и е изключително удобна за гостите му.