Посочете информация за престоя

Пристигане
,
Напускане
,
Възрастни
16+ годишни
Деца
0-15 годишни

2 нощувки

2 нощувки

Къщата “Дядо Пене” Банско

Ако поне веднъж сте били гости на Банско, няма как да не сте отделили време да разгледате многобройните забележителности на Стария град. Със сигурност сте се възхитили на Веляноватаи Бенината къщи.

Разгледали сте къщата – музей на Вапцаров, помълчали сте пред паметника на Паисий Хилендарски и сте запалили свещица вцърквата “Света Троица”. А след разходката из града сте попитали местните къде можете да опитате автентична банска кухня и те са ви насочили към къщата “Дядо Пене”.

Къщата “Дядо Пене” Банско

Къщата “Дядо Пене” – един от символите на Банско

Разположена в самото сърце на курортното градче, само на няколко метра от църквата “Света Троица”, къщата носи духа на Възрожденско Банско и пази традициите живи.

История на два века

Сградата е построена през 1820 година от младото банско семейство на Никола и Кефалина Пумпалови. Съградена е в типичния възрожденски бански стил (банска укрепена къща) и носи всички негови архитектурни белези. Както всички къщи, строени през този период къщата е на два ката, има дебели, каменни стени, висока ограда и просторен двор, широк, открит чардак и разбира се множество скривалища и тайни проходи.

Архитектурата на сградата е наистина уникална, но това, което прави къщата “Дядо Пене” един от символите на града е по-скоро фактът, че не е просто семейна къща, а работи като хан вече близо два века (с малко прекъсване). В този хан, родът Пумпалови дълги години посрещат с вкусни гозби и топла постеля всеки, който мине през града и търси подслон или раздумка.

Под неговия покрив банскалии са се събирали да “нищят” политиката, да въртят търговия, да се радват и скърбят заедно. Ханът е посрещал гости и по време на Османското владичество и след Освобождението на страната, та чак до края на Втората Световна Война и идването на комунистическия режим.

След като режимът идва на власт, сградата е иззета от законните ѝ собственици, става държавна собственост и няколко десетилетия се стопанисва от различни държавни институции.  Заради запазената автентична архитектура през 1956 година къщата е обявена за паметник на културата.

След демократичните промени в България, наследниците на дядо Пене успяват да си върнат собствеността, а през 1992 година един от тях решава да я възроди за нов живот и да продължи традициите на рода си. Любен Пумпалов (трето поколение от рода Пумпалови) запрята ръкави и възстановява къщата в автентичния ѝ вид и отваря механата за посетители. От тогава до днес кръчмата е едно от най-посещаваните и обичани места за хапване и раздумка с приятели.

Какво ще откриете, ако посетите къщата “Дядо Пене” днес?

Кръчмата

Обзавеждането в кръчмата е битово и изцяло в традиционен бански стил.  Атмосферата е уютна, много приятна и изключително спокойна. “Дядо Пене” е едно от малкото заведения, в които всеки, който прекрачи прага му сякаш се връща назад във времето.

От масивните дървени конструкции и дебелите каменни стени, тежките дървени маси, бумтящата камина, до украсата с автентични предмети от Възрожденско Банско, всичко е направено с много вкус и огромна любов към традициите на града.

Къщата “Дядо Пене” Банско

Менюто

А менюто – то наистина ще ви допадне и ще ви се иска да опитате от всичко по много. Тук гозбите се приготвят така, както са се приготвяли в миналото. Зеленчуците се отглеждат на място и са изключително свежи и пресни, ароматните билки и подправки се берат високо в планината, а ястията се приготвят по стари семейни рецепти предавани от поколение на поколение.

Хапва ви се бански старец, чомлек, капама или свинско джоланче? А може би искате да опитате от постен печен боб, пълнени чушки с боб или пресни манатарки в масло? Или искате да пробвате прочутия бански шиш по хайдушки, прясно изпечена пърленка, домашно приготвена шкембе чорба или гъста и ароматна пилешка супа?Всички тези ястия са част от менюто на “Дядо Пене” и са истинско удоволствие за небцето.

Обслужването

Никое ястие няма да се услади толкова много, ако не бъде поднесено с усмивка, нали? Е, в тази банска кръчма ще ви посрещнат най-усмихнатите момичета и момчета. Те ще ви посрещнат още на вратата, ще ви настанят и обслужат бързо, компетентно и с голямо желание, така че да се почувствате не като гости, а като част от семейството. А собственикът по някое време ще се появи до масата ви, за да ви попита дали имате нужда от нещо и дали сте доволни от ястията, които са ви приготвили.

Хотелът

“Дядо Пене” не е само превъзходна механа, в която можете да хапнете вкусно. Към нея има и хотелска част, в която можете да отседнете, ако решите. Стаите не са много на брой, но пък са много удобни, просторни и оборудвани с всичко необходимо, за да отморите пълноценно. Обзавеждането е подбрано в много вкус и напълно кореспондира с възрожденския стил на къщата.

Къде се намира къщата “Дядо Пене”?

Всеки, който попитате в Банско ще ви ориентира точно за две секунди в правилната посока. Защото както вече споменахме, тази сграда е не само един от символите на града, но и се намира в самото сърце на Старо Банско.

Къщата се намира буквално на 5 метра от масивната каменна ограда на другия символ на града – църквата “Света Троица”, така че няма как да я пропуснете. Но ако все пак искате да знаете точния ѝ адрес, то той е: град Банско, ул. ”Александър Буйнов” 1.

Кога можете да посетите “Дядо Пене”?

Заведението работи целогодишно и е без почивен ден. Работното му време е от 11.00 до 23.00 часа. Тъй като е едно от най-популярните заведения в града, нашият съвет е, ако планирате да го посетите и да се насладите на уникалната атмосфера и вкусните гозби на “Дядо Пене” да направите предварителна резервация.

Къщата “Дядо Пене” Банско

Ако вече сте посещавали прочутата кръчма сигурни сме, че нямате търпение да се върнете в Банско и да я посетите отново. Ако още не сте го направили следващия път, в който сте в курортното градче не пропускайте да се потопите в невероятната и много уютна атмосфера на механата.

Тук ще ви посрещнат като скъпи и дългочакани гости, ще ви обслужат много професионално и ще ви нагостят с едни от най-вкусните и ароматни гозби, приготвени по стари семейни рецепти. А докато вие си хапвате и се наслаждавате на приятната атмосфера, за доброто ви настроение ще се погрижи оркестър, който ще изпълни специално за вас и гостите на кръчмата популярни мелодии от автентичния бански фолклор.

Знаете ли, че?

  • Къщата носи името “Дядо Пене” още от построяването си. След като семейство Пумпалови решават да отворят хан, те го кръщават на малкия си си син Петър. Но тъй като на бански диалект Петър на галено се изговаря като Пене, ханът става популярен под името “Пене”.
  • Механата е член на сдружението “Уникално Банско”, чиято основна цел е да съхрани автентичната кухня, с която града се гордее. Като член на сдружението, заведението предлага традиционна кухня, приготвена по стари семейни рецепти като държи на високия стандарт на храните, които предлага.
  • “Дядо Пене” е една от малкото бански механи, където при предварителна заявка могат да ви приготвят специално вегетарианско, безглутеново или друг вид ястие. А ако искате да опитате нещо по-специално, а то не се предлага в менюто, отново няма да имате проблем, тъй като от заведението ще се постараят да удовлетворят желанието ви и да приготвят специално за вас ястието, което искате да хапнете.
  • Механата разполага с богата разнообразна изба и може да ви предложи широка гама от качествен български и чужд твърд алкохол и бира. Заведението разполага и много голямо разнообразие от висококачествени вина, произведени в най-добрите винарски райони от страната и чужбина.