Радонова къща – родното място на сподвижника на Левски и Бенковски

Банско наистина не спира да ни изненадва. Със своето разнообразие от природни и исторически обекти от национално значение, това планинско градче има много какво да предложи за всеки и никак няма да ви скучно, докато сте там.

 

Радоновата къща в град Банско | Lucky Bansko

Освен отлични ски писти и разнообразие от механи и нощни заведения, в околностите на Банско се намират множество археологически забележителности, къщи на видни възрожденски дейци и природни феномени, които са от огромно значение на региона. Те са неизменна част от историческото наследство на местността около Банско и благодарение на тях можем да сега да научим какви са били битът и традициите на българите от онези времена.

Въпреки че Банско е малък град, той е имал важна роля като просветителен център в периода на Възрождението, благодарение на който са се съхранили българската памет, култура и духовност. В града се намират родните домове на някои от най-великите личности на българската история, белязали я завинаги със своето велико възрожденско и просветителско дело.

Банско сякаш ни предлага едно пътешествие с машина на времето, което ни пренася в миналото и ни дава възможност да научим интересни факти за това как са живели банскалии тогава.

Едно от местата, които с пълна сила доказват този факт е Радоновата къща. Тя е първият по рода си музеен комплекс в Банско. Експозициите и документалните материали в нея пряко свидетелстват за всички събития и промени, които претърпява местността по време на Възрождението. Всеки, който се интересува от българска история не трябва да пропуска да посети този паметен обект в Банско.

Радоновата къща представлява историко-етнографски комплекс и води началото си от 1971г. На  18-ти октомври 2007г. се чества откриването на къщата, което е повод за отбелязване

55-годишното музейно дело на град Банско 

В Радоновата къща може да се разгледа фото-документална изложба с името “Героично Банско”, която преживява обновяване и разширяване през 1988г.  Радоновата къща е обявена за паметник на културата и е от важно местно значение за региона на Банско.

Този музеен-комплекс носи значителен принос за многогодишната традиция  на музейното дело в региона на град Банско чрез своето многообразие от музейни експонати, автентичен снимков, документален и веществен материал, разкриващ истинския живот на хората и събитията, белязали периода на Възрождението.

Малко късче от богатото историческо минало на Банско

Радоновата къща води началото си от началото на 19 век. Основна заслуга за създаването на градски исторически музеен комплекс в Банско има ген. Крум Радонов, който прави безвъзмездно дарение на своя дял от къщата, останал от баща му през 2007 г. Определено време в тази част от къщата няма нищо до създаването на експозиционен план и измислянето на концепция на бъдещата музейна сбирка.

 

Къщата на Крум Радонов в Банско | Lucky Bansko

Понастоящем функцията на Радоновата къща е на градски исторически и етнографски музей на град Банско. Заради богатата си история и колекции, тя е обявена за културен паметник от местно значение. Благодарение на нейното съществуване се съхранява частица от богатото минало и бита на жителите на Банско.

В Радоновата къща е живял Хаджи Кандит Дагарадин , който има славата на виден деец на национално-освободителните борби. За него се знае, че е бил сподвижник на Васил Левски и Георги Бенковски.

За Радоновата къща се знае, че e принадлежала на богатата фамилия Хадживълчеви и по специално на Михаил Димитров Хадживълчев, който е роден през 1854 и е починал през 1920 г.  Той е бил участник в четата на Боньо Маринов.  Той напуска къщата, за да отиде да живее в София.  Михаил Хадживълчев настанява в къщата тъста си Хаджи Кандит Дагарадин.

По-късно Хаджи Дагарадин бива убит тази къща.  След неговата жестока смърт в къщата Михаил Хаджи Вълчев настанява роднина на Хаджи Кандит, който е Георги Хаджирадонов – бащата на Крум Радонов. Години по-късно той откупува къщата и от този момент нататък тя получава името Радонова къща.

Повече за личността на Крум Радонов

Крум Радонов заема важна роля в историята на България. Пълното му име е Крум Георгиев Радонов с псевдоним Бай Георги и по произход идва от семейство на дребни земеделци-собственици. Роден е на 8 март 1912 година в семейството на Георги Хаджирадонов и Райна Хаджирадонова в град Банско. Умира през 2002г. Има брат на име Христо Радонов.

Той е бил учител и деец на Българската комунистическа партия (БКП).  Участвал е в комунистическото партизанско движение в България по времето на Втората световна война. Крум Радонов е бил също военен деец, офицер, генерал-лейтенант и командир на Четвърта Горноджумайска въстаническа оперативна зона. Брат му също е генерал-лейтенант. Крум Радонов завършва образованието си Неврокопското педагогическо училище през 1931 година.

На 11 юли си сътрудничи с Иван Козарев и така се превръща в един осново полагателите на Разложката партизанска чета. През април 1943 година той оглявява  Партизански отряд „Никола Парапунов“.

В 1943 година военнополевия съд в Неврокоп го осъжда задочно на смърт. От март 1944 г. командва Четвърта Горноджумайска въстаническа оперативна зона, от август е и заместник-командир на Рило-Пиринския партизански отряд.

В 1944 – 1945 година е член на горноджумайския областен комитет на БРП.  Написва мемоарната книга „Спомени“ и е също така активен участник в дискусията за Никола Вапцаров

Какво може да се види в Радоновата къща?

Радоновата къща има много какво да предложи на всеки посетител. Къщата е на два етажа и в нейните жилищни помещения са показани експозиции, от който може да се проследи развитието на Банско в исторически план (от основаването на планинския град до освобождението му от османско владичество през 1912г.) Показано е разнообразие от експонати, отразяващи културно-историческото наследство на Банско. В нея са представени автентични традиционни предмети от всекидневния живот в Банско.

 

Радоновата къща - изложба | Lucky Bansko SPA & Relax

 

 

Къщата разполага с богат  архив от документални, снимкови и многобройни веществени материали от възрожденския исторически период.

Посетителите на музейния-комплекс могат да видят как точно местните жители в Банско са обзавеждали и декорирали домовете си. В музея може да се види също така разнообразие от автентични документи и също така богат архив от снимки от момента на създаването на къщата до наши дни.

На първия етаж на къщата, където се намират възстановени стопански постройки, е разположена интересна експозиция, в която са показани редица автентични находки, които са открити по време на проведените археологически разкопки в региона през последното десетилетие.

Музейните експозиции включват напълно запазени  в оригиналното си състояние съдове и различни керамични фрагменти, предмети от бита, разнообразни колекции от монети, фрагменти от стъкло,  експонати от раннохристиянски базилики, фрагменти от крепости. Те са истинско свидетелство за това, че региона е бил населяван още от времето на тракийската цивилизация, а също и по време на Античния и Средновековния период.

На втория етаж пък може да се види експозиция представяща богат етнографски материал. Тя включва богато разнообразие от битови предмети, свидетелстващи за материалния и духовния просперитет. Там могат да се видят също цветни носии, красиви накити, килими и други неща.

Етнографската експозиция ни помага да разберем по-добре особеностите от начина на живот и традиционните  обичаи на нашите деди. Предметите от бита се характеризират с простота на изработката, но също така и с изящен стил и красиви декорации. Трябвало да бъдат едновременно достъпни за обикновените хора, практични за употреба в ежедневието, но в същото време да отговарят и на естетическите изисквания от периода.

Как да открием Радоновата къща?

Историко-етнографски музей „Радонова къща“ е разположен в центъра на Банско на улица „Атон“. Намира се много близо до Културно-исторически център „Отец Паисий“. Музейният комплекс на Радоновата къща е с работно време всеки ден от 9:00 до 12:00 ч. и от 14:00 до 17:00 ч.