Църквата „Св. Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“ – Добърско

На 21 км. от Банско и на 18 км. от Разлог, удобно настанило се в полите на Рила и отправило взор към изумително красивите върхове на Пирин планина се намира едно от най-интересните и красиви села – Добърско.

И точно там, в самото сърце на селцето се намира и една от най-удивителните и изпълнени с тайни и загадки късносредновековни църкви, които привличат интереса и на туристи, и на изследователи години наред.

 

Църква "Св. Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат"

Църквата „Св. Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат” – Добърско

Ако само сте чували за тази църква, но никога не сте я посещавали, първото ви впечатление щом я приближите най-вероятно ще е леко разочарование. Православният храм е невзрачен, малък и с нищо не привлича погледа.

Всъщност, обяснение за вида на църквата има и той е съвсем логичен. Времето, което според откритите официални документи е строена е XVII век (1614 г.), а това е период, в който страната ни е била под османска власт. Според тогава действащите турски закони, християнски храм не можел да бъде по-голям и по-висок от турските храмове. Поради тази причина и добърчани вкопали храма в земята, не поставили купол, нито камбанария и го построили в малки размери.

Така, ако турчин мине покрай църквата, дори няма да я забележи, тъй като отвън прилича по-скоро на обикновена каменна жилищна постройка с малки размери (8.37 метра дължина, 6.5 метра ширина и 5.2 метра височина в най-високата част).

Забелязахте ли, че когато споменахме годината на построяването на храма вметнахме, че годината е 1614 според откритите официални документи? Официално това е годината на построяване на храма, но…

Според някой изтъкнати наши историци и археолози (в това число и проф. Божидар Димитров) църквата е построена още по време на Първото Българско Царство. В защита на своята теория историците посочват три много важни факта:

  • вътре в храма на пода е вкопана плоча, на която ясно е изписана година 1122;
  • църквата е трикорабна базилика, а това е градеж, който е характерен за храмовете, които са строени по време на Първото Българско Царство;
  • до края на 18 век село Добърско е бил важен религиозен, икономически и културен център и е малко вероятно добърчани да решат да градят първата си църква векове след като в страната ни навлиза християнството.

Има и още една теория (повтаряме) теория, според която вкопаната плоча с по-ранната година показва, че на мястото на днешния храм се е издигала по-стара църква и при строежа през 1614 г. майсторите са вградили плочата като знак за приемственост.

Оставяме на страна спора за точната дата на строежа на сградата и отново поглеждаме църквата отвън. Направете го и вие много внимателно и ще забележите на едната от външните стени издълбан християнски кръст, а на друга стена… свастика.

 

Св. Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат в Добърско

Кръст е разбираемо да бъде поставен на фасадата, но от къде идва свастиката?

Историците имат своя теория за свастиката и тя е, че най-вероятно камъкът със свастиката е пренесен от прабългарско капище и е вграден при строежа на църквата, за да се покаже приемственост между поколенията.

Още не сте пристъпили в църквата, а историите, теориите и легендите стават все повече и повече…

Името на църквата също буди много голям интерес, тъй като се оказва, че това е единствената църква в страната, което е кръстена на двама войни – Св. Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат. Необичайно и странно, нали?

В момента, в който пристъпите прага на малката, невзрачна на пръв поглед църква ще забравите света около вас. Казваме го напълно отговорно, защото сме абсолютно сигурни, че това, което ще видите ще ви изпълни с възхита.

Първото, което ще ви остави без думи е как един толкова малък храм може да бъде изографисан с 460 образа. Буквално всеки метър от 160 – те квадратни метра от храма е изрисуван с библейски образи и образи на местни герои.

И това не е най-странното и необичайното, а това как са изобразени образите! Само тук, и единствено тук можете да видите Свети Георги и Свети Димитър изобразени не на кон, а прави и в цял ръст, само тук можете да видите изрисувани повече от 30 образа на жени светици (нещо, което е напълно нехарактерно за това време), само тук можете да видите и дванайсетте апостоли отново в цял ръст (нещо много рядко срещано по нашите земи).

Ще видите и образите на светите братя Кирил и Методий, образите на които според историците са изографисани за пръв път точно в тази църква.

И още няма да сте видели най-интересното. Онова, което привлича хилядите туристи и кара историците да спорят дълги години наред е начинът, по който зографите са нарисували сцената „Преображение Господне”.

Начинът, по които Исус Христос е изобразен кара тълпи от туристите да идват в църквата „Св. Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат” – Добърско, да гледат изображението и да не вярват на очите си. Защото в тази сцена Исус Христос сякаш е в космически кораб (ракета).

Има още една подобна „космическа” сцена в храма и тя е „Възкресение Господне”, където Христос сякаш се намира в космическа капсула и тази сцена също предизвиква огромно удивление и възхита.

Ако потърсите сред образите на светците ще откриете и образа на Свети Павел, който е изографисан така, че в която и част на църквата да се намирате и погледнете към него, очите му винаги ще ви гледат.

За съжаление, по ония времена зографите не са оставяли имената си, тъй като се е смятало, че не те рисуват, а Бог движи ръцете им и днес няма никаква информация кой е бил зографът, който така изкусно е изографисал храма, но експертите са на мнение, че по стенописите е работил цял екип от майстор, чираци и калфи.

И още една теория…

Тъй като женските образи изографисани в храма за 30, а това не е било прието, някой от експертите смятат, че сред зографите е имало жена. Това е много трудно да се докаже, тъй като през тези векове жена да се занимава с такъв вид изкуство е било напълно немислимо, но пък теорията си я бива и затова я споделяме и ние.

Мислите си, че чудесата на църквата „Св. Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат” – Добърско приключват до тук? Не бързайте толкова!

Самият градеж на църквата удивлява изключително много, тъй като без значение на атмосферните условия навън, вътре температурата се поддържа еднаква, все едно работи… климатична инсталация. Постоянната температура, липсата на прозорци и димът от свещите са запазили стенописите непокътнати през вековете и когато през 1973 – 1976 г. екип от реставратори идва в храма се оказва, че реставрация на стенописите не се налага.

Експертите просто почистили стенописите, като отстранили наслоените сажди и образите на светците грейнали така, сякаш зографите току-що са приключили работа по тях и са си тръгнали.

След като разгледате църквата и решите да излизате, отново не бързайте, а се разходете из прекрасно подредения и пълен с цветове църковен двор. И там, край лехите от цветя ще забележите малък извор (аязмо), за който се носят легенди. Измийте си лицето, защото според легендата водата в аязмото е лечебна и хвърлете монета за здраве.

 

Иконопис в църква в село Добърско

Каква е легендата за аязмото ли?

… Било зимата на 1014 г. Малко след като войските на Самуил изгубили битката при Беласица и византийския император Василий II Българоубиец ослепил 14 000 български войни, една част от тях тръгнали към Рилския манастир, но уморени, спрели края аязмото да изкарат нощта. На сутринта си измили очите с водата от аязмото и усетили облекчение. Така една част от слепите войници решили да се заселят по тези земи, а аязмото се прочуло като лечебно…

Интересното е, че тази легенда е „разказана” в стенопис вътре в църквата „Св. Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат” – Добърско. Ако не можете да я откриете сами сред многото стенописи, попитайте местните и те ще ви покажат сцената.

В края на нашето пътешествие назад във времето сме сигурни, че вече се питате как да стигнете от хотел Лъки Банско до Добърско и неговата уникална църква.

Затова няма да отлагаме повече, а ще ви кажем, че разстоянието между Банско и Добърско е около 21 км. От Банско поемате в посока село Баня и шофирате само направо и след около половин час най-много ще стигнете до селото.

Още с влизането си в Добърско ще видите достатъчно указателни табели, които ще ви упътят към църквата, а ако случайно се наслаждавате на красивите гледки и пропуснете табелите или питайте местните, или карайте към центъра на селото.

Късносредновековната църква „Св. Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат” се намира в самия център на Добърско.

За малко да забравим… Ако имате туристическа книжка, не забравяйте да я вземете, тъй като църквата е един от стоте национални обекта и е обявена на културен паметник на ЮНЕСКО.

Православният храм не е действащ и е с работно време от 8.00 до 12.00 и от 13.00 до 17.00 часа. Ако предвиждате да го посетите събота или неделя, трябва да се обадите предварително.

И последно… Когато в църквата има група, вратите се затварят, за да не се нарушава спокойствието и за да може групата да се наслади изцяло на красотите на храма. Затова, ако отидете и вратите са затворени, не се изнервяйте, а просто изчакайте малко, струва си!