Местността „Рибарника”

Знаете ли, че съвсем близо до Банско се намира една местност, която през последните години привлича интереса на туристите, които избират курортното градче за своята лятна ваканция?

Ако и вие сте се спрели на Банско това лято, може би ще ви е интересно да узнаете малко повече за местност „Рибарника” и защо е толкова популярна и сред местните, и сред туристите.

История

„Рибарника” има много интересна история, която започва с първия български партизанин – Иван Козарев.

Изненадахме ли ви?

Иван Козарев паметник | Lucky Bansko

Ето ви една истинска партизанска история… Иван Козарев е роден през 1901 година в Добринище и в градчето (тогава селце) минават детските и младежките му години. През 1923 година буйния младеж взима участие в Септемврийското въстание, а през 1925 година става член на ВМРО.

Тъкмо членството му във ВМРО по-късно става причина за неговото преследване, няколкократното му задържане и престоите му в затвора. След излежаване на последната си присъда, Козарев преминава в нелегалност. И точно тогава (през 1941 година), криейки се в местността „Струго” около Добринище създава рибарника.

През лятото на 1941 година властите правят опит да заловят Козарев, като му устройват засада край рибарника и в престрелката Иван застрелва двама полицаи. Успява да избяга и така се слага началото на партизанското движение не само в България, но и на Балканите.

Малко по-късно заедно с Никола Парапунов създава първия партизански отряд в България и приема партизанското име Балкан. Иван Козарев загива от приятелски огън през 1944 година в близост до родното си Добринище, а местността, която до тогава се е наричала „Струго” се преименува от местните на „Рибарника”.

В днешно време можете да чуете малко такива (партизански) истории, но това е историята на местността „Рибарника” и няма как да не ви я разкажем.

Какво ви очаква днес в „Рибарника”?

На площ от около 8 дка са разположени три красиви планински езера, в които се отглежда риба за спортен риболов. Езерата са зарибени с балканска пъстърва, която достига тегло от 0,250 до 0,500 грама.

Рибарника до Банско | Lucky Bansko
Мястото и изключително атрактивно, спокойно, приятно и ако си падате по риболова, това е вашето място за релакс. Районът около езерата е много добре поддържан, а балканската пъстърва, с която са зарибени ви очаква да я надхитрите.

А най-хубавото е, че не се налага да си носите такъми от дома, тъй като в местността „Рибарника” са помислили за всичко. Просто трябва да дойдете на място и ще ви бъдат предоставени не само всички удобства за комфортен риболов, но и такъмите, от които имате нужда.

Ако не ловите, но пък обичате да си хапвате риба, в местността има страхотно ресторантче, където ще ви приготвят току-що уловена балканска пъстърва по традиционни бански рецепти.

Заведението е много популярно и сред местните и сред гостите на Банско и Добринище, които търсят елегантно и стилно място, на което да хапнат прясна пъстърва, приготвена вкусно и поднесена с финес.

Имате спортен дух и жажда за надпревара? Тогава можете да се включите в състезанията по спортен риболов, които се организират цяло лято в местността „Рибарника”. Ако сте на почивка в Банско, но винаги ви се е искало да покажете на всички уменията си да ловите риба, „Рибарника” ще ви даде поле за изява.

В състезанията можете да се включите индивидуално или семейно, а снимките от събитието са задължителни. (Все пак трябва, когато се приберете и се похвалите да имате и снимков материал, нали така?)

Къде се намира „Рибарника”?

Местността се намира на около 12 км. от Банско и на около 4 км. от Добринище.

Как да стигнете от хотел Лъки Банско до местността „Рибарника”?

От хотел Лъки Банско трябва да излезете от града в посока Добринище и да шофирате по главния път. След като стигнете до Добринище трябва да продължите по посока хижа Гоце Делчев и след около 4 км. ще стигнете до местността „Рибарника”. Пътят е добър, разстоянието – кратко (ще ви отнеме най-много 10 – 15 минути) и има достатъчно указателни табели, така че няма никаква опасност да се объркате.

Освен да изкарате един спокоен ден сред природата, наслаждавайки се на риболова, можете да използвате малко от времето си, за да посетите още няколко места, които се намират в близост до „Рибарника”.

Няколко идеи за разходки из околността

От местност „Рибарника” до връх Безбог и обратно

Ако докато сте в местността ви се прииска да разгледате някоя красиво място наблизо, задължително си направете една разходка до връх Безбог – няма да сгрешите изобщо.

Връх Безбог - снимка | Lucky Bansko

Връх Безбог е висок 2645 метра и е разположен на Полежанското плато в Пирин планина. Макар и не най-високия, връх Безбог е един от най-красивите и леснодостъпни върхове в България.

Името му (както сами се досещате) означава нещо, което носи нещастие и затова ще откриете много легенди за него, в които има свирепи кланета, нещастия и други злощастни събития.

Легендите за връх Безбог са наистина много, но една най-популярните от тях е, че по време на турското нашествие в страната ни, голяма част от населението от близките села се скрило на върха, за да опази вярата си. За нещастие, турския башибозук ги открил много бързо и настанало зверско клане, в което всички хора били избити до крак.

Друга легенда разказва, че бог Перун имал красива дъщеря, която живеела край Самодивските езера. В красавицата се влюбил бог Бес, който я искал за жена и решил да я открадне.

По следите му тръгнал брата на хубавицата – Дженгал, който настигнал бог Бес на връх Безбог и го убил с камъни. (Истина или не, и днес можете да видите една огромна камара с камъни, която стои на върха).

Как да стигнете до хижа Безбог?

Хубавото е, че можете да стигнете до хижа Безбог бързо, лесно и без изобщо да се напрягате. Просто трябва от местността „Рибарника” да стигнете с колата си до хижа Гоце Делчев и оттам да се качите на лифта, който ще ви изкачи до хижа Безбог.

Лифтът е открит, двуседалков, работи целогодишно, а времето, което ще ви е нужно да се качите до хижата е около 30 минути. (Любопитен факт е, че когато през 80 – те години на миналия век седалковият лифт е открит е бил най-дългия лифт в България – 3500 метра).

Времето, през което ще изкарате издигайки се все по-нагоре и по-нагоре в планината ще остави във вас страхотни спомени. Ще се насладите на невероятните гледки, които ще се разкрият пред вас, а на душата ви ще стане леко и радостно.

Лифтът ще ви остави на горната станция, която се намира точно до хижа Безбог. Тук вариантите ви са няколко: можете да седнете на верандата на хижата с чаша ароматен чай и да се наслаждавате на прекрасните гледки или можете да продължите разходката си до езерата, които се намират в близост.

Ако не си падате много по разходките, най-близкото езеро, което можете да видите е Безбожкото езеро, което се намира в непосредствена близост до хижата. (Езерото е ледниково езеро и дълбочината му достига до 7 метра).

Ако искате обаче да се насладите до край на разходката, съветваме ви да отидете до Поповото езеро или Папазгьол (както го наричат местните).

Как да стигнете от хижа Безбог до Поповото езеро?

Преходът до езерото ще ви отнеме не повече от час и половина, теренът е със средна трудност (да не кажем, че е доста лесен и приятен, без голяма денивелация и много стръмни участъци).

Поповото езеро в Пирин | Lucky Bansko

Ако решите, че искате да стигнете до най-голямото езеро в Пирин, от Безбожкото езеро трябва да поемете по маркираната пътека, която ще видите в дясно и… това е. Няма къде да се объркате, няма и да се изморите много, и след час и половина ще зърнете едно от най-красивите езера не само в Пирин, но и на Балканите.

Поповото езеро е не само най-голямото езеро в Пирин (разположено е на площ от 120 дка и е дълбоко 30 метра), но е второ по големина планинско езеро на Балканите.

Местните разказват легенда, според която в езерото преди много години се е удавил един поп, а килимявката му изплувала отгоре и образувала малко островче в него.

Днес езерото е едно от най-посещаваните от местните места за организиране на пикник сред природата, така че нищо не ви пречи да си направите пикник и вие.

От местността „Рибарника” до минералния плаж в Добринище

Ако рибата не кълве, или пък след обилния обяд в заведението, което се намира тук ви се прииска да направите малко тен, можете да отскочите до минералния плаж на Добринище.

Как да стигнете до плажа?

Ако тръгвате от Банско, трябва да стигнете до центъра на Добринище. Само на 200 метра от центъра ще откриете комплекса с басейни с минерална вода. Минералният плаж разполага с открити (външни и вътрешни) барове, басейн на деца, детски кът със забавления и други.

Ако тръгвате от местността „Рибарника”, просто трябва да поемете посока Добринище – няма как да сбъркате посоката.

Районът около Банско е изпълнен с още много забележителности (и природни, и културни, и исторически), така че няма защо да се притеснявате, че избирайки курорта за лятната си ваканция ще скучаете. Това няма как да се случи, тъй като тук всеки може да намери нещо за себе си. Но каквото и да правите, както и да се забавлявате, отделете си поне един ден, в който да посетите местност „Рибарника” – доволни ще останете!