Механите в Банско

Банско е не само един от най-обичаните и посещавани курорти в страната ни, но и една от най-популярните дестинации за винен и кулинарен туризъм. Всяка година хиляди туристи избират Банско поради една основна причина – страхотната кухня, която може да се опита единствено тук.

Ако и вие сте избрали Банско за своята ваканция, сигурни сме, че не бихте пропуснали да опитате от традиционната кухня на банскалии. Сигурни сме и че още с пристигането си в града сте започнали да търсите най-доброто място за хапване, което може да ви предложи приятна атмосфера, добро обслужване, вкусна банска кухня и прилични цени.

Механите в Банско

Търсенето на най-добрата механа в Банско е трудна работа, първо, защото заведенията, в които можете да хапнете са повече от 300 и второ – защото всеки има своя представа кое заведение е най-приятно, най-уютно и къде храната е приготвена най-вкусно.

За да направим избора ви малко по-лесен направихме проучване и съставихме кратък пътеводител на най-популярните механи в Банско.

Механите в Банско

„Воденицата”

Механа „Воденицата” е едно от най-посещаваните заведения за хранене в Банско и има защо. Обстановката е изключително приятна, семпла и много уютна. Интериорът е почти изцяло от дърво, камък и ковано желязо, а това, че заведението се намира под основното ниво на къщата му придава още по-голямо очарование.

Във „Воденицата” можете да опитате повече от 50 автентични ястия от традиционна банска кухня, богат асортимент от домашно приготвени бански мезета и селекция от вина, които ще ви допаднат изключително много.

Ако решите да хапнете в механа „Воденицата” ви препоръчваме да опитате от специалитетите на жар, които се приготвят направо на масата и пред очите ви. Заведението предлага и богат избор от червени, бели вина и отлежала ракия, произведени в региона, които си струва да опитате.

За доброто ви настроение ще се погрижи фолклорна група „Бански старчета”, която изпълнява автентични песни от региона.

Механа „Воденицата” се намира в центъра на града, а точният ѝ адрес е: ул. „Христо Ботев” 1

„Зехтинджиева къща”

Механа „Зехтинджиева къща” е една от най-старите механи в Банско и е едно от най-посещаваните заведения в града. Механата ще ви очарова не само с традиционния си интериор, но и с гозбите, които се приготвят по стари бански рецепти. Заведението предлага много голямо разнообразие от типични за региона ястия, мезета и десерти, които се приготвят с домашни продукти.

Ако решите да се насладите на една прекрасна вечер в механа „Зехтинджиева къща” горещо ви препоръчваме да опитате специалитетите приготвени на жар, пърленките с масло и мерудия, агнешката супа, Катино мезе и други.

Докато хапвате вкусни ястия, за настроението ви ще се погрижи оркестър, който ще изпълни душата ви с български и македонски песни. А ако ви се прииска и да се хванете на хорото, нищо не ви пречи да се развихрите на дансинга.

Адресът на механа „Зехтинджиева къща” е ул. „Георги Ковачев” 11

„Мацурев хан”

Механа „Мацурев хан” е силен притегателен център за всички любители на домашно приготвената храна и отбраните вина. Заведението работи от 2006 г. и оттогава до днес не спира да изненадва гостите си с традиционни ястия, прекрасно обслужване и приятна жива музика.

Интериорът на механата е издържан в типичен за Банско стил. Тежките дървени маси с пъстри покривки, стените, облечени в камък и дърво, огромната камина, която зимно време сгрява цялото помещение… цялата обстановка сякаш пренася назад във Възрожденско Банско.

Механа „Мацурев хан” предлага богато меню, в което присъстват над 300 вида салати, над 200 гозби от традиционната банска кухня и над 70 вида бели и червени вина.

Ако посетите механата, докато сте гости на града ви препоръчваме да опитате от домашно приготвените бански мезета и по-специално от Банската крешчина (бански бут) и от специалитетите на домакинята – банска капама, печено агне, домашно овче мляко с горски плодове, чомлек и други.

Механа „Мацурев хан” се намира на ул. „Отец Паисий” 15, само на около стотина метра от църковния храм „Света Троица”.

Механите в Банско

„Момини двори”

Механа „Момини двори” е още една от механите в Банско, където можете да хапнете вкусна банска кухня в много приятна обстановка. Интериорът е издържан в дърво и камък, които изпъкват на фона на бялата мазилка. За разлика от повечето типични механи, в „Момини двори” можете да вкусите както от традиционна българска, така и европейска кухня. Заведението е и единственото, която предлага демонстрационна кухня или казано иначе, можете да гледате как пред вас се приготвя ястието, което сте си поръчали.

Ако посетите механа „Момини двори” ви препоръчваме да опитате от домашно приготвените бански специалитети, деликатесите приготвени на жар или от уникално вкусните сачове, които се приготвят тук. Не забравяйте да опитате и от отбраните бели и червени вина или от отлежалата люта ракия.

Ако държите на живата музика е добре да знаете, че в заведението в определени дни от седмицата гостуват популярни изпълнители.

Адресът на механа „Момини двори” е ул. „Пирин” 1

„Банско”

Механа „Банско” е изключително колоритно заведение, което ще ви очарова с уютна обстановка, бързо и вежливо обслужване, хубава музика и невероятно вкусни ястия от банската и националната българска кухня.

Механата е предпочитана и от банскалии, и от гостите на града заради невероятната атмосфера, живата музика и голямото разнообразие от салати, ястия, мезета и напитки, които предлага.

Ако решите да изкарате една приятна вечер в механа „Банско”, препоръчваме ви да опитате от местните и рибните специалитети, капамата, домашно приготвените бански мезета (суджук, бански старец и други), палачинките с домашно сладко или с мед и орехи и от ароматните бели и червени вина.

Механа „Банско” се намира на около 200 метра от църквата „Света Троица” на ул. „Пирин”

„Дедо Йонката”

Механа „Дедо Йонката” е разположена в къща със 100 – годишна история, което ѝ придава един особен чар и доза мистичност. Заведението е разположено на двата етажа от къщата, а през летните месеци маси се разполагат и на открития чардак. Всеки ден гостите на механата могат да се насладят и на жива музика, която вдига настроението на макс.

Механата предлага разнообразно меню от традиционната банска кухня, като ястията се приготвят с продукти, отглеждани в дворовете на банскалии. Тук можете да опитате както популярни бански гозби като чомлек, капама, бански суджук, Катино мезе и други, така и европейска и средиземноморска кухня.

Ако решите да опитате вкусните ястия на механа „Дедо Йонката” ние ви препоръчваме да пробвате от специалитетите от дивеч, банските мезета и поне бутилка вино от собствената изба на заведението.

Механа „Дедо Йонката” се намира на ул. „Пирин” 84

Механите в Банско

„Ловна среща”

Механа „Ловна среща” впечатлява още в момента, в който пристъпите прага ѝ. Тук ще ви посрещне отново типично бански интериор (съчетание между дърво, камък и ковано желязо), който е разчупен от поставени по стените ловни трофеи. Обстановката е приятна, обслужването – добро, а гозбите, които можете да опитате са неустоимо вкусни. В механа „Ловна среща” можете да опитате както традиционната банска кухня, така и европейска и международна кухня. Заведението разполага и с голямо разнообразие от домашни вина.

Ако посетите механата, препоръчваме ви да опитате от банските специалитети – капама, свинско месо със зеленчуци на сач, студени бански мезета, свински или пилешки шиш, домашно сладко, палачинки с мед и орехи.

Механа „Ловна среща” се намира на ул. „Пирин” 29

„Обецанова механа”

Всеки, който идва за пръв път в Банско задължително посещава поне веднъж „Обецанова механа”. Това е най-старата механа, която работи в града и може да ви предложи както приятна обстановка и жива музика, така и традиционна банска кухня.

Решите ли да посетите „Обецанова механа” препоръчваме ви да опитате ястията с дивечово месо, традиционните бански гозби като капама и чомлек и домашното вино и ракия.

Механата се намира до църквата „Света Троица”, на пл. „Възраждане” 1

„Метоха”

Ако след разходката из центъра на Банско огладнеете и търсите симпатично място, където да ви поднесат вкусна кухня, то механа „Метоха” ще ви допадне много. Механата се намира буквално на няколко крачки от църквата „Света Троица”, точно срещу паметника на Паисий Хилендарски.

Обстановката, която ви очаква в „Метоха” е много приятна, интериорът е решен в типичния стил на Банско, а менюто от ястия, десерти и вина е богато.

Тук можете да опитате невероятно вкусните регионални ястия – агнешки и свински котлети, капама, бански старец, домашен суджук, чомлек и още куп други вкуснотии, приготвени от майстор готвачите по стари семейни рецепти.

А докато си хапвате в градината или в затворената част на механата, за идеалната ви вечер ще се погрижи оркестър, който ще изпълни популярни песни от региона.

Механа „Метоха” се намира на адрес: ул.” Никола Й. Вапцаров” 11

Ресторант „Сол и Пипер”

И преди да завършим нашия съвсем кратък списък на механите в Банско ще ви представим и ресторант „Сол и Пипер”. Ресторантът е доста популярен сред туристите, тъй като предлага уютна обстановка, приятна музика и разнообразно меню от традиционни ястия и напитки от региона на Банско.

Тук можете да хапнете типичните за Банско чобан салата, домашно кьополу, боб чорба, печени зеленчуци на сач, бански старец или суджук на жар, капама, чомлек, Катино мезе, шашлик от свинско месо и други.

Ресторантът се намира на ул. „Найден Геров” 20

Опитахме се да ви представим някой от най-популярните сред туристите механи в Банско, но ако вие откриете заведение, което сме пропуснали да споменем, но което ви е привлякло вниманието не го подминавайте, а влезте и вижте с какво може да ви изненада.