Манастири в Югозападна България

Разгледали сте забележителностите в Банско, посетили сте атракциите в града, и ви се иска да обиколите региона, за да се запознаете с повече от забележителностите на Югозападна България.

Всъщност, в тази част на страната има какво да се види и откъм природни, и откъм исторически и културни забележителности. Но най-голямото богатство са манастирите, които се намират тук. Ако имате време и желание, можете да отделите малко от времето си докато сте на почивка в град Банско и да разгледате манастирите в Югозападна България.

Манастири в Югозападна България, които не бива да пропускате да посетите

Рилски манастир „Свети Иван Рилски”

Рилски манастир "Св. Иван Рилски" | Lucky Bansko SPA & Relax
Освен, че е най-известният и най-посещаваният манастир в страната, Рилският манастир е и най-голямата света обител в България.

Манастирът възниква през X век и е тясно свързан с живота на Свети Иван Рилски, който идва по тези места, за да живее в отшелничество.

Първоначално манастирът е бил построен на друго място, но през 1335 година протосеваст Хрельо го възстановява на мястото, където се намира днес.

През всичките години на своето съществуване манастирът е мощно книжовно и духовно средище, което пази и съхранява българщината. Зад манастирските двери са творили видни книжовници като Паисий Хилендарски и Неофит Рилски, а в изографисването на църквата „Рождество Христово” (1343) е участвал и самият Захари Зограф.

Манастирът осигурява защита и подслон на редица български революционери като Левски, Пейо Яворов, Гоце Делчев и други.

Прекрачвайки манастирските порти, ще ви посрещне високата цели пет етажа манастирска част, ще останете запленени от кулата на Хрельо, а църквата „Рождество Христово”ще ви изпълни със смирение.

Как да стигнете от град Банско до Рилски манастир „Св. Иван Рилски”?

Разстоянието от Банско до манастира е 94 км. и за да достигнете до крайната си дестинация ще ви е необходим около час. Не е трудно да стигнете до светата обител, просто трябва да карате по пътя София – Кулата и да отбиете на Кочериново. Оттам има само един път, който ще ви отведе право до вратите на манастира. Пътят е асфалтов и доста приличен, но е тесен и с много завои, затова бъдете внимателни.

Рилския манастир „Свети Иван Рилски” е част е Стоте национални обекта и в списъка на ЮНЕСКО.

Роженски манастир „Рождество Богородично”

Роженски манастир Свето Рождество Богородично | Lucky Bansko

Ако досега не ви се е отдавало да посетите Роженския манастир, задължително го направете, докато сте на почивка в хотел в Банско.

Сгушен в полите на Пирин планина, на няколко километра от Мелник, манастирът ще ви изненада със сигурност.

Никой не знае кога точно е възникнал, но първите сведения за неговото съществуване са от XIII век. В ръкопис от 1551 година се споменава, че манастирската обител е претърпяла големи разрушения, но през XVI век е възобновена. От това време датират главната църква, някой от жилищните сгради и трапезарията. През XVIII век се възобновяват още сгради, като през този период завършва и вътрешното оформление на главната църква (1732).

По време на турското владичество обителта е превърната в метох, от 1912 година, след разрешаване на спор за собствеността му окончателно става собственост на православната ни църква.

Манастирът е действащ и е отворен за посещения целогодишно.

Как да стигнете до Роженския манастир „Рождество Богородично”?

Разстоянието от град Банско до светата обител е 110 км. и за да стигнете ще ви отнеме час и половина. До манастира се стига, като от Мелник продължите към село Рожен. От селото до манастира има няколко километра асфалтов път, който ще ви изведе право до манастирската обител.

Можете да направите разходката си още по-приятна и запомняща се като си планувате един трип за разглеждане на забележителностите, които в този район са на кратки разстояния една от друга.

Най-добрият вариант е да тръгнете от хотела в Банско по-рано и първо да посетите местността Рупите. Местността е не само изключително красива, но и там се намира къщата на пророчицата баба Ванга и построеният от нея храм „Света Петка Българска”. Следва красивото градче Мелник, което ще ви посрещне с руйното си вино и красивите старинни къщи, а след като разгледате Роженския манастир, на връщане можете да спрете в село Златолист, където се намира храмът на пророчицата Преподобна Стойна.

Бобошевски манастир „Св. Димитър”

Бобошевски манастир „Св. Димитър” | Lucky Bansko SPA & Relax

Основан по време на Второто Българско Царство, манастирът дълго време е бил важен книжовен и духове център. От светата обител, която първоначално е носила името Руенски манастир е започнал монашеския път на Св. Иван Рилски.

Първоначално манастирът се е намирал близо до село Скрино, но по време на турското робство е разрушен напълно. Възстановен е по времето на султан Баязид II, но не на първоначалното си място, а там, където се намира и днес – в близост до село Бобошево.

До Освобождението Бобошевския манастир е важен духовен и книжовен център и е най-богатият манастир в страната. След Освобождението постепенно запада и обеднява, а сградите, без църквата са разрушени.

Днес от светата обител е запазена единствено малката еднокорабна църква, която да напомня, че на това място някога е имало богат, голям действащ манастир.

Как да стигнете?

Манастирската обител се намира на 75 км. от град Банско и на около 4 км. от Бобошево. След като влезете в селото ще видите табели, които трябва да следвате. Пътят е приличен и можете да достигнете до крайната си цел пеш или с кола.

Горнобрезнишки манастир „Св. Пророк Илия”

Горнобрезнишки манастир „Св. Пророк Илия” | Lucky Bansko

Горнобрезнишкия манастир няма древно минало. Построен е през 1992 година на мястото на стар манастир, който е бил напълно разрушен по време на османското иго.

Манастирът е действащ, девически и разполага с манастирска част, двор, камбанария и малка църква.

Разстоянието от Банско до Горнобрезнишкия манастир е 65 км. и за да стигнете, ще ви е нужен около час.

Светата обител е разположена в ниската част на Малашевската планина, на около 5 км. от Кресна и в непосредствена близост до село Горна Брезница. До обителта води приличен път, така че няма да имате проблеми да стигнете до него.

Местността, на която е разположен девическия манастир е приказно красива, а въздухът е лековит.

Руенски манастир „Св. Иван Рилски”

Руенски манастир „Св. Иван Рилски” | Lucky Bansko

Манастирът се намира в близост до село Скрино, родното място на Св. Иван Рилски. И Руенския, както Горнобрезнишкия манастир е издигнат на място, на което някога е имало манастир. През 1995 година родолюбиви българи започват изграждането на новия манастир, който е действащ от 2002 година.

Ако решите да посетите светата обител е добре да знаете, че няма да можете да го направите в понеделник, сряда и петък, тъй като монасите спазват примера на отшелничеството и посетители не се допускат.

Но ако отидете по празници или през уикенда ще можете да чуете монашеския хор по време на литургията, да опитате от сладкото и локума, който монасите си произвеждат сами и да се насладите на тишината и спокойствието, което обгръща целия манастир.

Ако сте настроени авантюристично, можете след като разгледате манастира да поемете по някоя от пътеките, които тръгват от светата обител и да посетите местностите Светена вода, „Кръста” или пещерата, където е започнал отшелнишкия път Св.Иван Рилски.

До село Скрино ще стигнете за около час – час и половина. Разстоянието от Банско до селото е 82 км., но пътят е приличен и няма да имате проблеми. Ако решите, можете преди да стигнете до манастира да спрете в Благоевград и да го разгледате.

Сандански манастир „Св. Св. Козма и Дамян”

Сандански манастир „Св. Св. Козма и Дамян” | Lucky Bansko

Санданския манастир се намира в живописната местност „Смилово”, на около 2,5 км от Сандански.

Според данни от археологическо проучване, на мястото на днешната света обител е имало манастир още по време на ранното християнство. В манастира се живеели двамата братя Козма и Дамян, които били лечители и лекували хората при „Мирото” – извор, който съществува и днес.

Знае се, че старият манастир е съществувал и през Средновековието, чак до падането на страната ни под турско владичество, когато е напълно разрушен.

През 1928 година граждани на Свети Врач (днешен Сандански) започват изграждането на сегашния манастир „Св.Св. Козма и Дамян”.

Днес манастирът е действащ, но няма монаси.

Пътят от Банско до Сандански е 88 км. и ще ви отнеме около час и половина. Можете да съчетаете посещението на манастира с разходка из Сандански и да разгледате страхотния парк на града.

Хаджидимовски манастир „Св. Великомъченик Георги Победоносец”

Хаджидимовски манастир Георги Победоносец | Lucky Bansko

Светата обител се намира в непосредствена близост до Хаджидимово и на 12 км. от Гоце Делчев.

Обителта е разположена на хълм над Хаджидимово, върху старо християнско светилище, посветено на Св. Георги Победоносец. През годините на турското владичество светилището е разрушавано и изгаряно много пъти, докато е изоставено напълно.

През 1865 година обаче на мястото на светилището се построява манастира, който можете да разгледате и днес. Съществува легенда, според която на овчар от селото му се явил млад мъж на бял кон, който му казал да отиде на мястото, където се е намирало светилището и да започне да разкопава могилката. Младият мъж се появявал в съня на овчаря няколко дни поред, и въпреки проблемите с турците, овчаря започнал да разкопава. След време построил малко параклисче, което просъществувало няколко години. Така започва историята на Хаджидимовския манастир „Св. Георги Победоносец”.

Интересното е, че по време на разравянето на хълма е открита икона, която дори след построяването на манастира не е изнасяна. Едва през 1965 година е била предадена за датиране и се оказало, че е икона от 1750 – 1800 година. Иконата днес е изложена за поклонение в светата обител и можете да се поклоните пред нея.

За да стигнете до манастирската обител „Св. Георги Победоносец” ще ви е нужен около час, а после можете да спрете в Гоце Делчев и да изпиете по едно кафе.