Музеите в Банско

Банско: Почивка, спорт, развлечения, уникални музеи, фестивали, конкурси

Туризмът като организирана стопанска дейност в Банско започва да се развива целенасочено още от 1979 година. Днес градът е модерен международен курорт с условия за почивка и развлечения през всички сезони. Така в Банско идват туристи от цял свят, като броят им годишно стига до 500 000 души.

Концерт в Банско | Lucky Bansko SPA & Relax

Една голяма част от тях пристигат, за да се докоснат до богата хилядолетна история, за която тук са открити свидетелства още от времето на траките, а и от преди тях.

Кратко казано – музеите в Банско и района са сред забележителностите, които туристът непременно трябва да види. Изборът всъщност е много богат и отговаря на всевъзможните интереси- паметниците на културата в района са към 150 – с местно и национално значение, има и под закрилата на ЮНЕСКО като световно наследство. Самият курорт може да се нарече град-музей – музеите в Банско са компактно разположени в голям комплекс недалеч от луксозния апартхотел Лъки Банско.

Всичко това може да съчетае и с някои от многобройните международни фестивали, конкурси, тематични дни – джаз, опера, балет, етно, поп и т.н., които се провеждат последователно през цялата година.

Защо град-музей?

Не само музеите в Банско са основание градът да бъде град-музей. Самата архитектура тук е много интересно съчетание на Старина и Модерност. От десетилетия строителството на сградите и инфраструктурата в новата част на града се съобразява с международния туризъм – и като създаване на условия, и като привлекателен вид.

Град-музей Банско | Lucky Bansko SPA & Relax

Следват се най-съвременните тенденции с разнообразни архитектурни и дизайнерски решения за форми, цветове, съчетания. Така сами по себе си те са атрактивни и интересни за разглеждане.

Старата част си е направо архитектурен резерват с голяма историческа и етнографска стойност. Тук къщи на по над един век „разказват“ за епохата на Възраждането.

Районът на Банско винаги е бил богат край – със земеделието, животновъдството, занаятите. Но през Възраждането банскалии се замогват значително. Те търгуват не само по Егейското крайбрежие, но и със Западна Европа.

Много от тях отварят кантори в големи европейски градове, децата им учат там и развиват дейностите. Дори трима банскалии – братята Германови, основават банка и дават кредити даже на правителства.

Това замогване обаче привлича и многобройни банди. Те не само нападали кервани, но навлизали и в града. А и все още сме под робство – времето е несигурно за българите.

Това се отразява и на строителството по него време. За банскалии семейството и домът са били център на живота им и не са правили всичко за опазването им.

Улиците са се оставяли тесни, за да не могат да нахлуват по много конници наведнъж. Зидовете на къщите са били като крепостни стени – каменни, до два метра дебели, тежките порти са обковавали с желязо, прозорците били със здрави решетки, имали са и скривалища. Връзката между стаите пък била със сложно преплетени коридори.

Живеело се е на горния етаж, имало е „женска стая“, гостна, всекидневна за семейството и др. Отдолу са били работилниците или помещенията за земеделска продукция и инвентар.

Така днес старите къщи в Банско са „снимка“ с много детайли за живота на банскалии в миналото.

Музеите в Банско –  огърлица от перли

Всеки от музеите в Банско е със свое значение и принос – стои като перла в огърлица, която никъде другаде не може да се види.

Някои разказват за личности, останали на видно място в историята на България; други са свързани с християнската вяра, спомогнала за вековното оцеляване на банскалии в драматични и трагични времена; трети показват уникално изкуство, четвърти са събрали антики и старини от историята, и т.н.

Исторически музеи в Банско | Lucky Bansko SPA & Relax

От музеите в Банско, свързани с видни личности, най-популярни са имената на Паисий Хилендарски, Неофит Рилски и Никола Вапцаров.

На мястото на родната къща на автора на „История славянобългарска“ е построен съвременен мемориал. Сред експонатите тук е уникалното копие на монашеската килия, в която Отец Паисий е положил началото на Възраждането у нас, написвайки „Историята“.

В къщата на Неофит Рилски са експонирани издания от личната му библиотека, както и негови просветителски трудове за образованието на все още поробените българи. В музея на Вапцаров – също в родната му къща с престрояване, се използва съвременна мултимедия за представяне на живота и творчеството му.

Музеите в Банско обаче са съхранили живота и делото на още значими за историята ни хора. Тук например е родната къща на Молера /Тома Вишанов/, положил основите на иконописа и стенописа на Художествената школа от Банско.

Църквите  „Света Троица“, която е в центъра на Банско и „Успение Богородично“, са паметници на културата с национално значение.

„Света Троица“ е впечатляваща не само с размерите си /дълго след построяването й тя е била най-голямата на целите Балкани/ но и с богатата, и красива украса.

Тук туристите научават и драматизма на построяването й между 1833 и 1835 година, за да се стигне до освещаването две години след това. „Успение Богородично“ от средата на 18 век е с уникален дърворезбен иконостас. Със стенописите си пък църквата в Добърско – на 20-ина километра от Банско, е под защитата на ЮНЕСКО.

Радоновата къща, Домът на изкуствата и Банската живописна школа

Сред музеите в Банско има три с експозиции, които обобщено показват периоди от историята на района и приносът му в националната култура.

Радоновата къща, която е от началото на 19 век и е построена в стила на местните традиции, е събрала  археологически находки, етнографска изложба и битови предмети от някогашното банско всекидневие.

Радоновата къща - изложба | Lucky Bansko SPA & Relax

Археологическите материали, снимките и артефактите обхващат периода от възникването на селището до 1912 година, когато идва Освобождението.

Тук има находки, от тракийско време, античност, средновековие, намерени при разкопки на крепости, раннохристиянски базилики, светилища и др. Етнографската експозиция включва носии, битова обстановка, обредност, естетически виждания и т.н.

Домът на изкуствата е свързан с музея на Вапцаров, но е и самостоятелен комплекс за изложби, спектакли, художествени и научни форуми. Една от постоянните изложби е за Банско като книжовен център, показани са снимки, документи, ръкописи, книги. Разбира се, значително място тук заемат Паисий Хилендарски и Неофит Рилски.

Живописната школа, създадена и развита от самобитни бански майстори, е показана в сградата на бивш метох от 1749 г. В експозицията са включени оригинали на икони, показани са копия на стенописи, църковни атрибути.

Специалистите са категорични, че Банската школа, която е резбарско-живописна, е принос в развитието на църковната живопис у нас със своя стилистика, макар че е имало нееднозначни творчески търсения, а творбите са сред най-добрите в националното ни изкуство.

Тя е самобитна, изчистена от външни влияния и се развива като характерно Възрожденско явление. За повече от век майстори от школата са нарисували хиляди икони в църкви и манастири, направили са уникални иконостаси.

Дело на майстори от школата са иконостасите  в „Света Троица“ и „Успение Богородично“ в Банско, техни творби има дори към централната църква в Рилския манастир, в Атонските манастири и други емблематични за Църквата места.

Банско – уникални обичаи и занаяти, които туристите могат да видят

В Банско са запазени автентични обичаи и старинни художествени занаяти, които предизвикват силен интерес на туристите и от страната, и от чужбина.

Затова те са специален акцент в програмите, предлагани на гостите. Ежегодно една седмица през месец май в старинната част на града се провеждат специални тематични празници, на които се демонстрират традиции от Банскофолклор, обреди, местна традиционна кулинария и т.н.

Баба показва традиционен стан | Lucky Bansko SPA & Relax

Туристите могат не само на живо да наблюдават работата на майсторите – дърворезба, тъкане и много други, но и да се включат в демонстрациите, да опитат „как става“ и дори да изработят нещо. Поради големия интерес, за някои изкуства се предлагат и кратки обучителни курсове.

Банският пикник също е много атрактивен. Той се провежда в живописни местности край града, до които се отива с конски каруци. Там пред гостите се изнася цял спектакъл – традиционни фолклорни песни, танци и свирни, обичаи, сценки за всекидневието на банскалии, местен хумор.

Обядът сред природата включва бански специалитети – пастърми, суджуци, гозби и домашно вино и ракия. Има и пикник – отвличане „от хайдути“ в автентични старинни носии и сценки от хайдушкия живот отново с богата фолклорна програма.

Интересно е да се видят и запазените валевици – големи сковани „корита“ за пране на одеала, черги и други подобни. В тях по стръмен улей от високо се спуска вода и се получава силна струя, която „бие“ чергите като в завъртяла се пералня, защото се образува водовъртеж.

За този вид пране са необходими денонощие или две, но пък е любопитно да се види изобретателността на банкалии „с подръчни средства“ в миналото.