Запознайте се с културата и традициите на древните банскалии

Какво ще Ви бъде интересно за културата на древните банскалии?

Банско е едно от тези места, които отлично са съчетали в себе си елементи на история и съвремие. Освен с прекрасни зимни гледки и отлични писти, община Банско се слави и с богатото си културно наследство и богатство от природни и исторически забележителности.

Какво ще Ви бъде интересно за културата на древните банскалии?

Без значение дали сте избрали Банско за зимна или лятна почивка, един от най-известните български зимни курорти със сигурност има какво да предложи на всички видове туристи. 

Факт е, че в Банско се предлага впечатляващо разнообразие от места за посещение и вълнуващи активности за малки и големи. 

Да си роден в Банско е гордост, предвид факта с колко много неща е известен курортът. А да си негов гост е удоволствие, което много малко планински селища в България могат да предложат. 

 

Какво ще Ви бъде интересно за културата на древните банскалии?

Банско предлага множество забележителности, които си струва да се посетят от всекиго. В региона на Банско ви очакват исторически, природни и културни забележителности с национална важност. Те представляват интерес за хиляди български и чуждестранни туристи всяка година.

Ако изберете Банско като дестинация за следващата ви почивка, то имате чудесната възможност да разнообразите почивката си с дейности свързани със старите обичаи на курорта, които са от различни епохи.

По-долу разказваме за най-любопитните събития, локации и занимания, с които можете да превърнете почивката си в запомнящо се изживяване, след което да си тръгнете от Банско заредени с преживявания, емоции и впечатления.

Кои са най-главните неща, които трябва да видите в Банско?

Какво ще Ви бъде интересно за културата на древните банскалии?

Фестивалите на Банскалии – традиции и съвременност

В Банско се организират различни събития, по време на които всеки любознателен пътешественик може да узнае много неща за историята на Банско и неговите бит и култура. Програмата включва и различни обичаи характерни за региона на Банско.

Сред обстановката на красивия градски площад, можете да се потопите в историята на Банско от периода на Възраждането и да научите любопитни факти за този красив планински град. 

Кукерски карнавал

Кукерският карнавал е един от най-известните традиционни празненства, с които се слави Банско. Той се провежда по традиция всяка година на 1-ви януари. В Разлог също се провежда Международен кукерски карнавал.

Ivaneskoto at bg.wikipedia, Public domain, via Wikimedia Commons

Всеки, който иска да се включи в новогодишните хора на Банско и да усети завладяващата магия на Кукерския карнавал, не бива да пропуска да посети това събитие.

Фолклорни фестивали и традиционни празнични програми

Празничната програма в Банско е наситена със събития през цялата година. Ако искате да научите повече за празничните традиции на старите българи в Банско, то не пропускайте да посетите този живописен планински град.

Коледната и Новогодишната програма на Банско са едни от събитията, които със сигурност не трябва да изпускате при зимния си престой в града.

Ако искате да се насладите на автентичен фолклор, не пропускайте един от най-главните събития в ежегодната празнична програма на града е фестивала “Между три планини”. Той се провежда съвместно с празниците на банската традиция. Във фестивала вземат участие повече от 800 международни певчески и танцови състави.

Annboeva, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Да не забравяме и събора за народно творчество “Пирин пее”, който представя разнообразие от фолклорни изпълнения на талантливи изпълнители, прекрасни фолклорни танци и весела музика. Тук всеки посетител може да види автентични носии от региона на Банско и да се наслади на автентична фолклорна музика.

Съвременни театрални и музикални фестивали

Концерти и тържества в планинския град се провеждат по случай празника на град Банско, който е на 5-ти октомври.

Друг интересен за туристите фестивал в Банско е летният театрален фестивал, който се провежда от 1-ви до 7-ми юли. По време на този фестивал на гостите на града се представят най-интересните спектакли от годината, в които участват звездни актьори.

За феновете на джаза би било интересно да присъстват на Международния джаз фестивал – Bansko Jazz Fest, който се провежда на централния градски площад от 8-ми до 13-ти август. 

Този фестивал вече се е превърнал в едно от най-важните български музикални събития. В него вземат участие световни джаз изпълнители и музиканти.

 

Какво ще Ви бъде интересно за културата на древните банскалии?

Архитектурните забележителности на Банско

Старата част на Банско е едно от местата, където най-силно можете да усетите възрожденския дух на града. Тук буквално на всяка крачка ще ви чака нов паметник на културата, архитектурата и изкуството на града. 

В това число влизат:

 • Възрожденски къщи
 • Вековна архитектура
 • Живописни стари тесни улици
 • Църкви
 • Автентични механи и др.

Къщата-музей “Никола Вапцаров”, Веляновата къща и Музеят “Паисий Хилендарски” допълват пейзажа на всичко това, което ви очаква в красивия зимен курорт. 

 

Какво ще Ви бъде интересно за културата на древните банскалии?

Часовникът на Тодор Хаджирадонов

Часовникът на Тодор Хаджирадонов е типичен пример за самобитния талант, с който банскалии са спечелили името си на творци и визионери. Той е създаден от Уста Тодор преди повече от век и половина – време, през което механизмите му никога не са спирали да работят и да отброяват времето с точност до секундата.

Часовникът е разположен в камбанарията на църквата „Света Троица“ в Банско. Задвижва се от два речни камъка с тегло около 22 килограма и е изпълнен с майсторски прецизни елементи от дамаска стомана. 

Църковната кула на Банско

Църквата „Света Троица“ ще запомните и с един друг впечатляващ детайл, а именно – кулата. Това уникално по рода си архитектурно творение е създадено от гранитни камъни, образуващи правилна четиристенна призма. Изчистена и хармонична, тя е допълнена от камбанария с декоративен покрив и двуметров кръст, изработен от естествена мура. 

В камбанарията на църквата се намира часовникът на Тодор Хаджирадонов, а самата кула се превръща в символ на Банско. 

Местните традиции и занаяти

Туристическият информационен център на община Банско заедно с Музеен комплекс – Банско и Читалище „Никола Вапцаров-1894” организира ежегодно програма, която представя местни традиции, фолклор и обичаи от региона на Банско. Провежда се в периода от юни до септември като през този период градът се превръща във форум на балканската култура. 

 

Какво ще Ви бъде интересно за културата на древните банскалии?

Програмата под името Културни вечери „Традиция и изкуство“ включва представяне на различни типични за Банско занаяти.

Като например:

 • Изработване на дърворезба
 • Създаване на сувенири от текстил
 • Бродиране на сувенирни изделия
 • Предене
 • Плетене на кука игла
 • Тъкане на разбой
 • Пресукване на вълна
 • Везане на гоблени и др.

Всички гости на град Банско могат да се запознаят отблизо със автентични стари занаяти и обичаи от региона на Банско. 

Във Веляновата къща, която е една от най-известните възрожденски къщи на Банско и е превърната в музей, можете да наблюдавате на живо как стари майстор занаятчии създават свои творения, а също и сами да създадете нещо и да усвоите даден занаят с помощта на майсторите от Банско.

 

Какво ще Ви бъде интересно за културата на древните банскалии?

Тук можете да се запознаете също и с автентично тъкане на разбой, което е един от основните занаяти на древните жители на Банско.

Музикално и танцово творчество

Друг начин да усетите автентичния дух на стария град Банско е като се докоснете до местното музикално богатство на региона.

По време на културната програма на Банско, всички посетители на града могат да чуят автентична фолклорна музика и танци от региона на Банско. Всеки зрител може да чуе изпълнения от фолклорни състави от региона на Банско.

 

Какво ще Ви бъде интересно за културата на древните банскалии?

В Банско се организират също и уроци по свирене на музикални инструменти в читалище “Никола Вапцаров”, където всеки може да се научи да свири на гайда или тамбура. Има също и уроци по народни танци и фолклорно пеене.

Информационни турове

На територията на Банско се организират различни турове до много от интересните обекти в региона:

 • Археологически обекти
 • Музеи
 • Къщи-музеи
 • Галерии и др.

Тези от вас, които обичат историята, не бива да пропускат информационните турове на музейния комплекс на Банско. 

 

Какво ще Ви бъде интересно за културата на древните банскалии?

Туровете се провеждат до различни интересни места като например – крепостта Ситан Кале, датираща от късноантичния период и археологическия комплекс “Свети Никола”, в който се провеждат и инфотурове.

За най-малките посетители на Банско се предлагат интерактивни образователни игри “Деца в музея”, които гарантират незабравими моменти за малчуганите.

Изкуството на Банската школа

За любителите на изкуството, Банско предлага и различни изложби. Тук можете да посетите изложби на абстрактно изкуство, фотографски изложби, както и да се запознаете с автентични арт творения от Банско включващи живопис, гоблени, дърворезба, уникални произведения от естествени материали, както и метални пластики.

Молерите – художниците от Банско

Славата на банската школа излиза извън пределите на България, а в Банско и до днес могат да бъдат видяни автентични творби на Тома Вишанов – Молера, неговия син Димитър Молеров и тяхната иконописна школа.

Богородица Платитера от църквата “Света Троица” в Банско – Димитър Молеров

В Банско има постоянна иконна изложба на банските зографи, а иконите и на Молерите могат да се видят също така в църквата „Света Троица”, параклиса „Архангелски събор” към Рилския манастир и възрожденската църква “Успение Богородично” в метоха Пчелино. 

Прожекции на филми

За любителите на киното, Банско предлага информационни филми, свързани с бита и културата на Банско.

Какво ще Ви бъде интересно за културата на древните банскалии?

За програмата с предстоящи прожекции и филмови фестивали можете да се информирате в Туристическия информационен център на града или в официалния уеб сайт на Община Банско, където можете да се запознаете и с пълния календар от предстоящи културни мероприятия.