Посочете информация за престоя

Пристигане
,
Напускане
,
Възрастни
16+ годишни
Деца
0-15 годишни

2 нощувки

2 нощувки

Какво ще Ви бъде интересно за културата на древните банскалии?

Какво ще Ви бъде интересно за културата на древните банскалии?

Банско е едно от тези места, които отлично са съчетали в себе си елементи на история и съвремие. Освен с прекрасни зимни гледки и отлични писти Банско се слави и с богатото си културно наследство и богатство от природни и исторически забележителности.

Какво ще Ви бъде интересно за културата на древните банскалии?

Без значение дали сте избрали Банско за зимна или лятна почивка, един от най-известните български зимни курорти със сигурност има какво да предложи на всички видове туристи. 

Факт е, че Банско предлага разнообразие от места и активности за малки и големи. 

Да си роден в Банско със сигурност е гордост предвид факта с колко много неща е известен курортът. Банско предлага множество забележителности, които си струват да се посетят от всекиго. 

Какво ще Ви бъде интересно за културата на древните банскалии?

В региона на Банско ви очакват исторически, природни и културни забележителности с национална важност. Те представляват интерес за хиляди български и чуждестранни туристи всяка година.

Ако изберете Банско като дестинация за следващата ви почивка, то имате чудесната възможност да разнообразите почивката си с дейности свързани със старите обичаи на курорта, които са от различни епохи.

Кои са най-главните неща, които трябва да видите в Банско?

Какво ще Ви бъде интересно за културата на древните банскалии?

Фолклорни фестивали

В Банско се организират различни събития, по време на които всеки любознателен пътешественик може да узнае много неща за историята на банско и неговите бит и култура. Програмата включва и различни обичаи характерни за региона на Банско.

 Сред обстановката на красивия градски площад можете да се потопите в историята на Банско от периода на Възраждането и да научите любопитни факти за този красив планински град

Какво ще Ви бъде интересно за културата на древните банскалии?

Старата част на Банско е едно от местата, където най-силно можете да усетите възрожденския дух на града.

 • възрожденски къщи
 • вековна архитектура
 • живописни стари тесни улици
 • църкви
 • автентични механи

всичко това, а и много още, ви очаква в красивия зимен курорт.

Какво ще Ви бъде интересно за културата на древните банскалии?

Туристическият информационен център на община Банско заедно с Музеен комплексБанско и Читалище „Никола Вапцаров-1894” организира ежегодно програма, която представя местни традиции, фолклор и обичаи от региона на Банско. Провежда се в периода от юни до септември като през този период градът се превръща във форум на балканската култура

Какво ще Ви бъде интересно за културата на древните банскалии?

Програмата под името Културни вечери „Традиция и изкуство“ включва представяне на различни типични за Банско занаяти като например:

 • изработване на дърворезба
 • създаване на сувенири от текстил
 • бродиране на сувенирни изделия
 • предене
 • плетене на кука игла
 • тъкане на разбой
 • пресукване на вълна
 • везане на гоблени и други.

Всички гости на град Банско могат да се запознаят отблизо със автентични стари занаяти и обичаи от региона на Банско

Във Веляновата къща, която е една от най-известните възрожденски къщи на Банско и е превърната в музей, можете да наблюдавате на живо как стари майстор занаятчии създават свои творения, а също и сами да създадете нещо и да усвоите даден занаят с помощта на майсторите от Банско.

Какво ще Ви бъде интересно за културата на древните банскалии?

Тук можете да се запознаете също и с автентично тъкане на разбой, което е един от основните занаяти на древните жители на Банско.

Концерти и тържества в планинския град се провеждат по случай празника на град Банско, който е на 5-ти октомври.

Друг интересен за туристите фестивал в Банско е летният театрален фестивал, който се провежда от 1-ви до 7-ми юли. По време на този фестивал на гостите на града се представят най-интересните спектакли от годината, в които участват звездни актьори.

За феновете на джаза би било интересно да присъстват на Международния джаз фестивал – Bansko Jazz Fest, който се провежда на централния градски площад от 8-ми до 13-ти август. 

Този фестивал вече се е превърнал в едно от най-важните български музикални събития. В него вземат участие световни джаз изпълнители и музиканти.

Фолклорни песни и танци

Друг начин да усетите автентичния дух на стария град Банско е като се докоснете до местното музикално богатство на региона.

По време на културната програма на Банско всички посетители на града могат да чуят автентична фолклорна музика и танци от региона на Банско. Всеки зрител може да чуе изпълнения от фолклорни състави от региона на Банско.

Какво ще Ви бъде интересно за културата на древните банскалии?

В Банско се организират също и уроци по свирене на музикални инструменти в читалище “Никола Вапцаров”, където всеки може да се научи да свири на гайда, тамбура. Има също и уроци по народни танци и фолклорно пеене.

Ако искате да се насладите на автентичен фолклор, не пропускайте един от най-главните събития в ежегодната празнична програма на града е фестивала “Между три планини”. Той се провежда съвместно с празниците на банската традиция. Във фестивала вземат участие повече от 800 международни певчески и танцови състави.

Да не забравяме и събора за народно творчество “Пирин пее”, който представя разнообразие от фолклорни изпълнения на талантливи изпълнители, прекрасни фолклорни танци и весела музика. Тук всеки посетител може да види автентични носии от региона на Банско и да се наслади на автентична фолклорна музика.

Информационни турове

Какво ще Ви бъде интересно за културата на древните банскалии?

На територията на Банско се организират различни турове до различни интересни обекти в региона:

 • археологически обекти
 • музеи
 • къщи-музеи.

Тези от вас, които обичат историята, не бива да пропускат информационните турове на музейния комплекс на Банско. 

Туровете се провеждат до различни интересни места като например крепостта Ситан Кале датираща от късноантичния период и археологическия комплекс “Свети Никола”, в който се провеждат и инфотурове.

За най-малките посетители на Банско се предлагат интерактивни образователни игри “Деца в музея”, които гарантират незабравими моменти за малчуганите.

Изкуство

За любителите на изкуството Банско предлага различни изложби. Тук можете да посетите изложби на абстрактно изкуство, фотографски изложби, както и да се запознаете с автентични арт творения от Банско включващи живопис, гоблени, дърворезба, уникални произведения от естествени материали, както и метални пластики.

Прожекции на филми

За любителите на киното Банско предлага информационни филми, свързани с бита и културата на Банско.

Какво ще Ви бъде интересно за културата на древните банскалии?

Празнични традиции

Празничната програма в Банско е наситена със събития през цялата година. Ако искате да научите повече за празничните традиции на старите българи в Банско, то не пропускайте да посетите този живописен планински град.

Коледната и Новогодишната програма на Банско са едни от събитията, които със сигурност не трябва да изпускате при зимния си престой в града.

Кукерски карнавал

Кукерският карнавал е един от най-известните традиционни празненства, с които се слави Банско.Той се провежда по традиция всяка година на 1-ви януари. В Разлог също се провежда Международен кукерски карнавал.

Всеки, който иска да се включи в новогодишните хора на Банско и да усети завладяващата магия на Кукерския карнавал, не бива да пропуска да посети това събитие.