Занаятите в Банско от историята до днес

Занаятите в Банско

Ако се интересувате от български бит и култура, то Банско определено ще ви плени.Тук можете да се докоснете до различни стари български занаяти и обичаи и да научите повече за българската история.

Планинският курорт е с богата празнична програма и сякаш всяко кътче е наситено с история и фолклор. Той определено е целогодишна туристическа дестинация и предлага богата гама от развлечения за възрастни и деца. Празниците в Банско предоставят отлична възможност на туристи и България, и чужбина да се запознаят със старите български занаяти.

Всеки един празник в Банско протича изключително пъстро и весело. Той продължава в  период от няколко дни, където облечени в красиви народни носии възрастни и деца представят възстановка на стари обичаи от региона и пеят народни песни.

Занаятите в Банско

Въпреки че Банско има и модерно лице, тук българските традиции са все още живи и разказват истории от изминали времена. Това може да се усети най-силно при разходка в Стария град на Банско. Историята на града е на повече от 10 века. Банско е селище още от Х век.

Културният календар на Банско започва още от първият ден на година с пъстроцветните кукерски игри и продължава до края на есента, когато градът чества Митровден, както и редица други празници по стария и новия календар.

Занаятите в Банско

Освен разнообразна празнична програма, красивото планинско градче има и вековни занаятчийски традиции, които са съхранили българската култура и памет за идните поколения.То крие в себе си хиляди тайни, които всеки, който се интересува от бит и култура може да разкрие.

Занаятите в Банско

В Банско имате възможността не само да се запознаете с тънкостите на традиционните занаяти за региона, но и дори да се научите на някои от тях и да си изработите занаятчийски предмет. Някои от банските занаяти са станали вече семейна традиция, като местните шедьоври сътворени от сръчната българска занаятчийска ръка привличат със своята уникалност вниманието както на български, така и на чуждестранни туристи.

Тук можете да видите прекрасни дърворезби, китеници, черги, ресначи, и много други уникални творения на местните майстори, в които сякаш е изобразена цялата палитра от цвее на природата на региона. Също така ще узнаете що е това шушони, бушле, разбой и други интересни предмети от бита на старите българи.

Занаятите в Банско

Тук можете да научите повече както за най-популярните стари регионални занаяти като дърворезба, тъкане на разбой, предене, везане, плетене на гоблени,  плетене на шушони, така и да узнаете факти за по-малко познати местни занаяти като плетене на кука игла, бродиране на сувенирни топки, ръчно създаване на сувенири от тъкани, пресукване на вълна. Освен това всички желаещи имат опция да се запишат на уроци по народни танци, както и на свирене на гайда, тамбура или народно пеене.

Къде в Банско можем да видим стари български занаяти?

Ако искате да се запознаете отблизо с изяществото на българските занаятчийски изделия, то не пропускайте да посетите Етнографската изложба-базар и Дома на изкуствата и поезията в Банско, която работи целогодишно. През летния сезон например в Банско се провеждат различни занимания, които включват демонстрация на автентични  местни занаяти и традиции от региона на Банско, което е супер атрактивно както за малки, така и големи. Местните обичаи и занаяти са презентирани по уникален начин.

Всяка година от началото на юли до 24-ти септември Банско организира програма, в която са представени различните стари занаяти от региона. Програмата включва живи демонстрации на начина на изработване на различни традиционни български изделия.

Занаятите в Банско

 На мястото пред Посетителския информационен център се разполага работилница, където бански майстор-занаятчии демонстрират своя талант. Инициативата набира все по-голяма популярност всяка година. Друго място, където се провеждат подобни събития, е Музей “Велянова къща”.Тези културни събития се реализират с подкрепата на Община Банско и Читалище “Никола Вапцаров” с цел да се разнообрази престоя на гостите на Банско и също така да опознаят традиционните български занаяти и обичаи от първа ръка.

Занаятите в Банско

В края на септември  Банско се провеждат и културни вечери с името “Традиции и изкуство”, където също могат да се видят демонстрации на българска дърворезба и плетене на бушлета. Тук българи и чужденци могат да се научат на везене и различни други занаяти от българския бит. Сега ще се отправим на едно историческо пътешествие в Банско и ще ви разкажем накратко за местните занаяти там.

Занаятите в Банско

История на занаятите

Периода на Възраждане

По време на Възраждането Банско наистина процъфтява в множество аспекти. Рзвиват се силно търговската и занаятчийската дейност в региона. По това време планинският град се явява един от най-важните търговско-занаятчийски центрове в Североизточна Македония.

Занаятите в Банско

Тогава е момент на разцвет за занаяти като кожарство, дърводелство, воденичарство, тепавичарство. Построени са голям брой работилници по течението на река Глазне. Богатството от гори в региона благоприятства развитието на разнообразие от традиционни дървообработващи занаяти, както и занаяти свързани с обработката на платове и кожа. Зараждат се занаяти като:

 • дърворезба
 • дървосругарство
 • коларство
 • бъчварство
 • бъкличарсво
 • самарджийство
Занаятите в Банско

В тях майстор-занаятчиите  са изработвали врати, шкафове, струговани крака за маси и  столове, бъчви, дървени хавани,чаши, както и популярните бански пищялки. Правели са се също различни сечива, които са предназначени за земеделието и горски сечива. Изработвали са се също и  разнообразни предмети от бита: ръчни воденици, свещници, кантари, звънци.

Освен железарство, друг особено добре развит занаят в региона е сарачеството. Този вид занаят е един от най-старите занаяти от региона на Родопите свързани с обработката на кожа. Сарачеството се появява в резултат от опитомяването на коня и когато той започва да се използва като животно за впряг, езда или превоз на товари.  Думата “сарач” има арабски произход и означава седло.

Занаятите в Банско

Дърводелство  и резбарство

Тези занаяти са най-силно развити в региона и имат дългогодишни традиции в исторически план. В Банско има повече от 60 работилници. С цел да се съхрани занаятчийската традиция и да се осъществи приемственост е построен Техникум по горско стопанство и дървообработване през 1946 г. в Банско.

Занаятите в Банско

Как са се изменили в годините?

Занаятите в Банско

През годините доста от семейните празници и традиции са се променили. Някои от тях са изчезнали напълно, а други савидоизменени и са приспособени към съвременния начин на живот.

Известни личности с принос към занаятчийството в региона на Банско

Уста Тодор Х. Радонов е едно от известните имена в занаятчийството на Банско. Той създава сложни железни машини и часовникови механизми. Едно от неговите творения функционира все още днес. Негов часовник на високата кула-камбанария в Банско показва времето. В Зографския манастир пък може да се друг негов часовников механизъм, който е с по-добра изработка.

Кои занаяти са все още актуални и  днес?

Благодарение на безбройните днешни потомци на старите майстори-занаятчии традиционните занаяти на Банско и околията не са забравени, а напротив – те не спират да се развиват. Традициите, които наследяват, се предават от стари бански фамилии на занаятчии. Те ги развиват и популяризират и по други места освен Банско. Освен запазване на семейните традиции, в момента голяма част от тези съвременни потомци  са се специализирали в дървообработване и мебелно производство.

Занаятите в Банско

Майсторите занятчии изработват различна по вид дърворезба. Те изработват резбовани пана, различни дървени сувенири, както  и струговани сувенири за дома като например:

 • купи
 • солници
 • салфетници
 • панери
 • вази
 • свещници
 • бурета
 • поставки за ножове
 • моливници и други

Също така дърворезбарите потомци на  старите занаятчийски родове извършват дърворезба върху мебели и етнографски макети, изработка на дървени мебели и сувенири от дърво по поръчка. Само малък процент от тях са специализирани в мебелна резба. А само малък брой хора се занимават с резбоване, изработване на различни  сувенири и художествени произведения в Банско. Един от най-старите потомствени резбари в Банско се слави с това, че притежава безценна колекция от ръчно изработени чаши от различни видове дървен материал.