Банско джаз фест за 27-ми път през 2024

Международният джаз фестивал Банско – традиция без аналог в България

Международният джаз фестивал в Банско се провежда вече почти три десетилетия – през август тази година ще се насладим на неговото 27-мо издание.

Банско джаз фест се провежда винаги през август, като през 2024 година ще се проведе от 3-ти до 10-ти август. Изключения могат да се правят, но рядко, а програмата се обявява отрано. 

През тази фестивална седмица Банско става джаз.

Джаз фест в Банско | Lucky Bansko SPA & Relax

Вечерните концерти започват на открита сцена в центъра на града, на площад “Никола Вапцаров” от 19.00 часа и продължават над 5 часа. След края на фестивалната вечер джазът продължава в местен пиано бар. През деня в града също звучи джаз на различни места има камерни сцени, включително и в големи барове и ресторанти.

Международният джаз фестивал Банско – традиция без аналог в България

За близо 30 години фестивалът си е изградил традиции, натрупал е огромен организационен опит и международни контакти, придобил е световна известност.

Специално за феста идват хиляди любители на джаза от различни страни. Форумът е включен в офертите на многобройни туристически агенции и присъства в най-големите музикални сайтове и класации. 

Популяризират го и самите изпълнители, които са от различни краища на света. Те постоянно имат международни изяви и турнета, но в отзивите си неизменно сочат отличната организация и готовността си за нови участия в Банско.

Поддръжниците на Банско джаз фестивал са многобройни, но могат да се споменат следните:

 • Суперизвестният британски изпълнител Рей Дорсет (Mungo Jerry);
 • Групата от Унгария – Djabe;
 • Юичиро Токуда – Япония;
 • Шели Берг – САЩ;
 • Анжела Рейховен – Холандия;
 • 8WD – Германия и много други. 

Голяма част от тях през годините действително участват нееднократно на джаз фестивала в Банско.

Рей Дорсет коментира, че тук отвореното сърце на публиката го вдъхновява. Традиционното участие на почти всички именити български джаз изпълнители говори за отношението им към фестивала.

Основен инициатор и организатор на феста е покойният Емил Илиев, който по професия е лекар. Освен, че е негов основател, приживе той го развива до сегашния формат, който няма аналог в България. 

От 2008 година основен спонсор на международния джаз фестивал Банско е  местната Община.

Банско – фестивалният джаз център на Балканите

По качество на представяната музика и мащаби, международният джаз фестивал Банско е най-значимият на Балканския полуостров. Това се вижда от дългия списък на емблематични за джаза изпълнители и състави от всички континенти, които са участвали във феста.

Джаз фестивал - известни личности | Lucky Bansko SPA & Relax

Списъкът е наистина огромен. От международно популярните български изпълнители са участвали почти всички – Васил Петров, Милчо Левиев, Йълдъз Ибрахимова, Антони Дончев, Хилда Казасян, Камелия Тодорова, Петър Салчев,  Михаил Йосифов, Калин Вельов, Боби Вълчев, Теодосий Спасов и много, много други.

Имената на чуждестранните изпълнители също не могат да се изброят, без да се пропусне някой. 

Едни от най-именитите сред тях са следните:

 • Емблематичният американски джаз изпълнител Соломон Бърк;
 • Кенди Дълфър от Холандия;
 • Немският изпълнител Аксел Цвингенбергер;
 • Вики Алмазиду от Гърция;
 • Бени Голсън и Джаки Райън от САЩ;
 • Руският артист Олег Киреев
 • Клаудио Крон, бразилец, който много години твори във Великобритания;
 • Изпълнители от Египет – Ефтекасат;
 • Япония – Кейто Сайто;
 • Швейцария – Силван Цинк;
 • Музиканти от Белгия, Полша, Словения и т.н.

Завидни са и броят участия, и качеството на биг бендите, представили се на Банско джаз фестивала през близо трите десетилетия. Оркестрантите на Националното радио, които са безспорни  професионалисти с много опит, участват традиционно.

Тук са свирили формации на Георги Борисов, Вили Казасян и Ангел Заберски, както и оркестри от Германия, Австрия, САЩ, международен квартет с участието на уникалния Петър Славов и много други.

Показателно за високото ниво на изпълнителите е участието на музиканти от оркестъра, представящ официално НАТО. Турският армейски оркестър пък е имал съвместно участие с Йълдъз Ибрахимова.

Това потапяне в „свободната музика“ с водещи изпълнители обяснява притегателната сила на международния джаз фестивал Банско  за меломани от всички краища на света. Някои от тях дори планират отпуската си съобразно феста, други си „заделят“ няколко свободни дни, за да се насладят на джазовите дни и нощи в Банско.

Всеобхватност в жанра

Международният джаз фестивал Банско е всеобхватен за жанра. В програмите се  подбират изпълнители и състави със стилове, които да представят всички направления.

Разбира се, широко са застъпени корените на джаза – блус, суинг, диксиленд, би-боп. Едновременно с това се показват и съвременните търсения  в „свободната музика“.

Джаз фестивал - саксофон в Банско | Lucky Bansko SPA & Relax

Тази нагласа за свободата на творчеството е оставила място на фестивала и за етно музика и импровизации, въпреки че те са с друг характер. Така на феста е имало интересни, завладяващи представяния например от Египет, от Индонезия и т.н. От нашите изпълнители са участвали Стоян и Елица, „Булгара“, свой проект представиха Теодосий Спасов, Мирослав Тадич и Влатко Стефановски, и др.

Разбира се, като се говори за джаз фестивала в Банско, не може да не се спомене юбилея му, неговото 20-о издание. То постави рекорд – участваха 300 изпълнители, които бяха от 30 държави.

Човек може да си представи какъв взрив на импровизации и емоции разтресоха публиката. Впрочем импровизациите не бяха само в музиката, на сцената се случиха много атракции. 

Така например от „Спагети суинг“ сготвиха спагети в буквалния смисъл. Маурицио Сичилиано – вокалист, приготви 3 вида макарони на специален плот. Линда и Елизабета пък – вокалистки на групата, ги раздадоха на зрителите.

Патриция Лакуидара също поднесе изненада  с признанието, че се вдъхновила да стане певица от една балканска песен. Тя я изпя на италиански, а зрителите пригласяха рефрена молитвата към Свети Георги.

На юбилейното издание се изявиха още пианистът Аксел Цвингенбергер, Влатко Стефановски с триото си от Македония, класната Камелия Тодорова, Севън от Швейцария, Хилда Казасян и много други. На юбилейното издание прозвучаха също така песни на Челентано, Мина, Павароти, Бонгусто, Бускалионе.

В официалната част грамота  за принос към фестивала получи Йълдъз Ибрахимова, отличени бяха и всички кметове, допринесли за развитието на международния джаз фестивал в Банско.

През годините фестивалната програма се развива и обогатява, като и през тази година се очакват атрактивни популярни джаз изпълнители от цял свят и много родни звезди да си дадат отново среща в Банско. 

На сцената ще се качат различни джаз изпълнители, джаз трио и квартет формации и много млади певци и инструменталисти от България и света.

Сред чаканите събития е и Банско джаз академия 2024. Академията се организира от Сдружение Брас Асоциация, с подкрепата на Министерството на културата. 

Целта на провеждането на джаз академията в рамките на Банско джаз фест е да даде възможност на млади таланти да добият опит и да получат ценни насоки.

Академията ще включва 2 уъркшопа дневно в рамките на джаз феста, участие на дневната джаз сцена на площад “Никола Вапцаров” и участие в различни джаз точки в града. Участие в нея могат да вземат млади певци и инструменталисти от България и света.

Любопитната история на международния джаз фестивал Банско

Звучи като приказка, но е факт: сегашният джаз фестивал Банско, който през август 2017 отпразнува 20-години, се е зародил в дерматологична клиника. 

Идеята се появила в началото на 90-те години и е била на Емил Илиев – лекар-дерматолог, специализирал иглотерапия в страни от различни континенти.

Джаз фестивал - оперно пеене | Lucky Bansko SPA & Relax

Преди да открие в Банско клиниката си за лечение и здравословен живот, д-р Илиев е работил в Германия, бил е запознат с международния опит как да се осигурява комфорт за пациентите, за да бъде престоят им да е като почивка и забавление.

Още повече, че те били от различни страни в Европа, включително от Швейцария, Австрия, Германия, с повишени очаквания и изисквания. Като изтънчено развлечение той включва в програмата камерни джаз концерти, за които започва да кани утвърдени изпълнители като Васил Петров, Камелия Тодорова, Вили Казасян, Людмил Георгиев, Пепи Славов и т.н.

Самият Илиев се е занимавал сериозно с музика и е почитател на джаза, а при контактите му с известните изпълнители в жанра, се заражда идеята за джаз фестивал Банско

Преди 20 години и повече години тя е звучала доста екзотично. В Банско тогава не се е мислело със сегашните мащаби за туризма. През лятото хората имали доста земеделска работа и мисълта в малкото градче да се направи голям летен фестивал, посветен на този специфичен жанр, не им е била много близка. 

Д-р Илиев обаче още тогава успява да види перспективите за туризъм в града и че Банско може да стане джаз център от международен мащаб. На концертите в клиниката той започва да кани свои познати от местната интелигенция, бизнесмени и хора от Общината. 

За кратко време те се увеличават значително, което вдъхва допълнително увереност на Емил Илиев.

Така, благодарение на упоритостта му, през 1998 година международният джаз фестивал Банско се случва с участници от  България, САЩ, Франция и др.