Посочете информация за престоя

Пристигане
,
Напускане
,
Възрастни
16+ годишни
Деца
0-15 годишни

2 нощувки

2 нощувки

Фестивалите в Банско

Разположен в Югозападна България, уютно сгушен в прегръдките на Пирин планина и в непосредствена близост до Родопи и Рила, с всяка година Банско привлича все повече туристи от цял свят.

Ще си кажете „Да, нали е най-популярния зимен курорт в България, логично е туристите да идват в градчето, когато падне снега и ски сезонът е открит”.

Така е… но само до някъде. Защото малкото планинско градче може да предложи много повече на своите гости не само по време на ски сезона, но и извън него.

Защото през последните 20 години Банско се превърна не само в един от най-популярните ски курорти в света, но и в културно средище, в което през цялата година се организират различни фестивали, един от друг по-интересни, вълнуващи и грабващи сърцата и на местни, и на туристи.

Затова и голяма част от хората, които избират да посетят града, го избират не само заради страхотните ски писти, добрата кухня, красотата на планината и добре уредените хотели в Банско, но и заради фестивалите.

Фестивали в Банско

Кукерско шествие – януари

Български кукери на снимка | Lucky Bansko SPA & Relax

Ако сте в Банско за посрещането на новогодишните празници, тогава ще ви бъде интересно да се включите в кукерското шествие, което изпълва улиците на града в първия ден от новата година.

Кукерският фестивал се провежда всяка година и събира кукерски групи от цяла България на едно място. Кукерското шествие е нещо, което не може да се опише, то си струва да се види. И тъкмо това правят голяма част от туристите, които избират да отпразнуват Нова година в някой хотел в Банско – задължително удължават почивката си, за да могат да участват в едно от най-зрелищните шествия свързани с традиционния български фолклор.

Магията на кукерите, красотата на костюмите, песните и танците, които завладяват града в утрото на новата година си струва да се видят. А и какво по-хубаво от това да изпратиш старата и да посрещнеш новата година прогонвайки злите духове и започвайки на чисто, взимайки участие в кукерското шествие, дори и само като зрител?

Летни театрални празници – юли

Лято, планина и театър…

Чували сте да се говори, че театралното изкуство е живо само в столицата и големите градове, нали? Е, ако сте в Банско през лятото ще разберете, че това изобщо не е вярно. Защото през юли градчето се превръща в театралната сцена на България.

В рамките на няколко дни жителите и гостите на града могат да се насладят най-добрите театрални спектакли, които са представяни в страната и да се срещнат на живо с някой от най-талантливите ни актьори.

Летните театрални празници всяка година посрещат почитатели на театралното изкуство от цялата страна, които искат да се потопят в магията на любимите си постановки, докато са на почивка в някой луксозен хотел в Банско. Ако сте любители на театъра и планината, дали няма да ви хареса една лятна почивка тъкмо в града, който може да ви предложи двете ви любими неща в едно?

Банско Бийт – юли

Няма меломан, който би пропуснал Bansko Beat Music Experience, напълно сигурни сме! Фестивалът се провежда три години поред и дава заявка да стане една от най-големите летни забележителности в Банско. За два дни в средата на юли балканското градче се превръща в гореща музикална арена, на която излизат световноизвестни музиканти и популярни родни изпълнители.

Атмосферата по време на фестивала е заразителна, музиката завладява сърцата на всички, а хотелите и механите се пръскат по шефовете. Обичате ли музиката? Тогава следващата година съчетайте почивката си с посещение на Банско Бийт!

Киномания под звездите – юли

Лятната ви почивка няма да е пълна, ако не изгледате поне един филм под звездите, нали? Е, и тук курортното градче няма да ви разочарова, особено ако изберете да почивате в средата на юли, когато се провежда ежегодния фестивал „Лятна киномания под звездите”. Само си представете романтиката на това да гледате най-новите документални филми под звездите и с любимия човек.

Банско Джаз Фест – август

Джаз фестивал - саксофон в Банско | Lucky Bansko SPA & Relax

Дори и да не сте фенове на джаза, няма как да не сте чували, че в Банско се организира най-големият Международен джаз фестивал не само в страната, но и на Балканите.

Фестивалът е с 20 – годишна история и е едно от най-значимите музикални събития в България. Започнал като покана на местен лекар до няколко български джаз изпълнители да гостуват и да изнесат концерт в града, днес фестивалът е една от най-големите забележителности и атракции в Банско и една от причините града и хотелите да се препълват с почитатели на джаза през август, когато се провежда международното джаз събитие.

Предполагаме, че и дори да не си падате много по джаза, няма да откажете да чуете изпълненията на едни от най-популярните джаз изпълнители от световен мащаб, които идват в Банско специално за джаз фестивала.

Банско Опера Фест – август

Кой би предположил, че малкото планинско градче ще успее да приюти не само международен джаз фестивал, но и оперен такъв? Е, да, но Банско успява! Всяка година в края на август и началото на септември в града се провежда и оперен фестивал, който събира на една сцена един от най-изявените ни оперни звезди. Фестивалът се провежда на открита сцена и привлича почитатели на оперното изкуство от цял свят.

Фолклорен фестивал „Пирински върхове” – септември

Международният фолклорен фестивал „Пирински върхове” е едно от най-големите събития, които се провеждат през септември в Банско. Този фестивал събира заедно хора от различни националности, хора, възпитани в различни ценности и традиции, които идват в града, за да открият нови приятелства.

Фолклорният фестивал „Пирински върхове” е една от най-големите атракции в Банско, в който взимат участие фолклорни групи от цял свят. По време на фестивала могат да се видят групи от всички региони на страната, фолклорни групи от Балканските страни, от Европа, Америка, дори от Япония.

Фолклорен фестивал „Бохеми” – септември

За всички, които са избрали да почиват в началото на септември в някой хотел в Банско ще е много интересно да съчетаят почивката и разглеждането на многобройните забележителности в Банско с посещение на фолклорния фестивал „Бохеми”, който се провежда в града по това време.

Фестивалът е все още нов в културния календар на града, но бързо набира своите почитатели. Ако сте сред късметлиите да сте по това време в града, ще се насладите на фолклорни групи от Балканите, които огласят площада на града с музика, песни и танци.

Банско Балкан Фест – септември

Като хора от Балканите, едва ли ще останете безучастни към Банско Балкан Фест, който събира популярни балкански изпълнители на една сцена. В най-хитовия фестивал на балканската музика и неравноделните ритми взимат участие най-обичаните изпълнители от България, Сърбия и Гърция.

Банско Филм Фест – ноември

Банско Филм фест през ноември | Lucky Bansko SPA & Relax

Още една от атракциите в Банско, която събира много почитатели на филмовото изкуство. Филмовият фестивал, който се провежда в града е малко по-различен от всички останали филмови фестивали. Защо ли?

Защото единствено на Банско Филм Фест могат да се видят документални филми разкриващи красотата на планината, филми разказващи за екстремни спортове, за велики имена от ски спортовете. Организаторите на фестивала всяка година канят легендарни спортисти, с които посетителите на феста могат да се срещнат на живо.

Международен фестивал на изкуствата „Утринна звезда” – ноември

Фестивалът се провежда от 2008 година, а от 2010 година вече е с международен статут. Събитието е сред най-значимите културни арт събития не само за Банско, но и за страната и с всяка година участниците се увеличават.

Интересът към фестивала на арт изкуствата е наистина огромен и за участие в него пристигат деца, младежи, възрастни от цял свят, за да покажат своите арт заложби. В конкурсната програма на фестивала са включени различни изкуства – класически балет, изобразително и театрално изкуство, разнообразни танцувални и музикални стилове.

Откриване на ски сезона в Банско – декември

Скиори всички възрасти | Lucky Bansko SPA & Relax

Макар да не е фестивал, откриването на ски сезонът е голямо събитие и най-голямата атракция в Банско. Голяма чест е да присъстваш на откриването на сезона, затова и голям процент от любителите на зимните спортове избират да почиват в някой хотел в Банско тъкмо по време на тържествата за началото на сезона.

За Банско с любов…

Тук, в полите на Пирин планина се събират в едно минало, настояще и бъдеще. Точно тук, в малкото курортно градче всеки може да намери нещо за себе си – от разходки из планината, разглеждане на многобройните забележителности в Банско, дегустация на традиционна кухня, до спускане по ски пистите или посещение на различни фестивали, които се организират в града.

Забавленията и атракциите в Банско не липсват през цялата година и градчето се пълни с гости през всички сезони. Курортът е и сред най-предпочитаните места за посрещане на Великден, Св. Валентин, 8 – ми декември, Коледа и Нова година.

И интересът към почивка в някой хотел в Банско по празниците не е просто модна прищявка. Туристите избират града, защото той може да им предложи страхотна атмосфера, прекрасни гледки към планината, дневни и вечерни развлечения, забележителности, атракции и още, и още..

Дойдеш ли веднъж в Банско, сърцето ти остава завинаги тук и се връщаш отново, и отново. Защото това е мястото, което може да предложи всичко на своите гости.

Фестивалите в Банско са много и до един си струват да се посетят, храната е неустоимо вкусна, природата – прекрасна, забележителностите – много, а гостоприемността на банскалии – пословична.