Фестивалите в Банско – какво ви очаква през всеки месец от годината?

Разположен в Югозападна България, уютно сгушен в прегръдките на Пирин планина и в непосредствена близост до Родопи и Рила, с всяка година Банско привлича все повече туристи от цял свят.

Ще си кажете „Да, нали е най-популярният зимен курорт в България. Логично е туристите да идват в градчето, когато падне снегът и ски сезонът е открит”.

Така е… но само донякъде. Защото малкото планинско градче може да предложи много повече на своите гости не само по време на ски сезона, но и извън него.

През последните 20 години, Банско се превърна в нещо много повече от един от най-популярните ски курорти в света. А именно – в културно средище, в което през цялата година се организират различни интересни и вълнуващи и фестивали, привлекателни както за местни, така и за туристи.

Голяма част от хората, които избират да посетят града, го избират не само заради страхотните ски писти, добрата кухня, красотата на планината и добре уредените хотели в Банско, но и заради фестивалите.

Ето защо, днес ви превеждаме през ежегодния фестивален календар на Община Банско. По-долу ще откриете какво ви очаква в планинското градче месец по месец – от началото до края на годината.

Фестивали в Банско през Януари

Традиционно кукерско шествие

Български кукери на снимка | Lucky Bansko SPA & Relax

Ако сте в Банско за посрещането на новогодишните празници, тогава ще ви бъде интересно да се включите в кукерското шествие, което изпълва улиците на града в първия ден от новата година.

Кукерският фестивал се провежда всяка година и събира кукерски групи от цяла България на едно място. Кукерското шествие е нещо, което не може да се опише; то си струва да се види.

И тъкмо това правят голяма част от туристите, които избират да отпразнуват Нова година в хотел в Банско – задължително удължават почивката си, за да могат да участват в едно от най-зрелищните шествия, свързани с традиционния български фолклор.

Магията на кукерите, красотата на костюмите, песните и танците, които завладяват града в утрото на новата година, си струва да се видят. А и какво по-хубаво от това да изпратиш старата и да посрещнеш новата година, прогонвайки злите духове и започвайки на чисто?

Достатъчно е да вземете участие в зрелищното кукерското шествие в Банско, дори и само като зрители!

Фестивали в Банско през Юли

Летни театрални празници

Чували сте да се говори, че театралното изкуство е живо само в столицата и големите градове, нали? Е, ако сте в Банско през лятото ще разберете, че това изобщо не е вярно. Защото през юли, градчето се превръща в театралната сцена на България.

В рамките на няколко дни, жителите и гостите на града могат да се насладят най-добрите театрални спектакли, които са представяни в страната и да се срещнат на живо с някой от най-талантливите ни актьори.

Всяка година, фестивал “Летни театрални празници” в Банско посреща почитатели на театралното изкуство от цялата страна. Това е една прекрасна възможност да се потопите в магията на любимите си постановки, докато почивате в някой луксозен хотел в Банско.

Ако сте любители на театъра и планината, дали няма да ви хареса една лятна почивка тъкмо в града, който може да ви предложи двете ви любими неща в едно?

Банско Бийт Фест

Няма меломан, който би пропуснал Bansko Beat Music Experience, напълно сигурни сме! Фестивалът се провежда вече няколко години поред и дава заявка да стане една от най-големите летни забележителности в Банско.

За два дни в средата на юли, балканското градче се превръща в гореща музикална арена, на която излизат световноизвестни музиканти и популярни родни изпълнители.

Атмосферата по време на фестивала е заразителна, музиката завладява сърцата на всички, а хотелите и механите се пръскат по шевовете. Обичате ли музиката? Тогава следващата година съчетайте почивката си с посещение на Банско Бийт Фест!

Лятна Киномания под звездите

Лятната ви почивка няма да е пълна, ако не изгледате поне един филм под звездите, нали?

Е, и тук курортното градче няма да ви разочарова, особено ако изберете да почивате в средата на юли, когато се провежда ежегодният фестивал „Лятна киномания под звездите”.

Само си представете романтиката на това да гледате най-новите художествени и документални филми под звездите, с любимия човек.

Фестивалите в Банско през Август

Джаз фестивал - саксофон в Банско | Lucky Bansko SPA & Relax

Банско Джаз Фест

Дори и да не сте фенове на джаза, няма как да не сте чували, че в Банско се организира най-големият Международен джаз фестивал не само в България, но и на Балканите.

Фестивалът е с 20-годишна история и е едно от най-значимите музикални събития в страната. Започнал като покана на местен лекар до няколко български джаз изпълнители да гостуват и да изнесат концерт в града, днес фестивалът е една от най-големите забележителности и атракции в Банско.

Той е и една от причините градът и хотелите да се препълват с почитатели на джаза през август, когато се провежда международното джаз събитие.

Предполагаме, че и дори да не си падате много по джаза, няма да откажете да чуете изпълненията на едни от най-популярните джаз изпълнители от световен мащаб, които идват в България и Банско специално за джаз фестивала.

Банско Опера Фест

Кой би предположил, че малкото планинско градче ще успее да приюти не само международен джаз фестивал, но и оперен такъв? Е, да, но Банско успява!

Всяка година в края на август и началото на септември, в града се провежда и оперен фестивал, който събира на една сцена едни от най-изявените ни оперни звезди.

Фестивалът се провежда на открита сцена и привлича почитатели на оперното изкуство от цял свят. Информация за участниците в събитието можете да следите както в официалния туристически портал на общината, така и тук – в своеобразния туристически портал на “Лъки Банско”.

Септемврийски фестивали в Община Банско

Фолклорен фестивал „Пирински върхове”

Международният фолклорен фестивал „Пирински върхове” е едно от най-големите събития, които се провеждат през септември в Банско. Този фестивал събира заедно хора от различни националности – хора, възпитани в различни ценности и традиции, които идват в града, за да открият нови приятелства.

Фолклорният фестивал „Пирински върхове” е една от най-големите атракции в Банско, в който взимат участие фолклорни групи от цял свят. По време на фестивала могат да се видят групи от всички региони на страната, фолклорни групи от Балканските страни, от Европа, Америка и дори Япония.

Фолклорен фестивал „Бохеми”

За всички, които са избрали да почиват в началото на септември в някой хотел в Банско, ще е много интересно да съчетаят почивката и разглеждането на многобройните забележителности в Банско с посещение на фолклорния фестивал „Бохеми”, който се провежда в града по това време.

Фестивалът все още е новост в културния календар на града, но бързо набира своите почитатели. Ако сте сред късметлиите да сте по това време в града, ще се насладите на фолклорни групи от Балканите, които огласят площада на града с музика, песни и танци.

Банско Балкан Фест

Като хора от Балканите, едва ли ще останете безучастни към Банско Балкан Фест, който събира множество популярни балкански изпълнители на една сцена. В най-хитовия фестивал на балканската музика и неравноделните ритми вземат участие най-обичаните изпълнители от България, Сърбия и Гърция.

Събития в Банско през Ноември

Банско Филм Фест

Банско Филм фест през ноември | Lucky Bansko SPA & Relax

Още една от атракциите в Банско, която събира много почитатели на филмовото изкуство. Филмовият фестивал, който се провежда в града, е малко по-различен от всички останали филмови фестивали. Защо ли?

Защото единствено на Банско Филм Фест могат да се видят документални филми, разкриващи красотата на планината, филми разказващи за екстремни спортове, за велики имена от ски спортовете. Организаторите на фестивала всяка година канят легендарни спортисти, с които посетителите на феста могат да се срещнат на живо.

Международен фестивал на изкуствата „Утринна звезда”

Фестивалът се провежда от 2008 година, а от 2010 година вече е с международен статут. Събитието е сред най-значимите културни арт събития не само за Банско, но и за страната и с всяка година участниците се увеличават.

Интересът към фестивала на арт изкуствата е наистина огромен и за участие в него пристигат деца, младежи и възрастни от цял свят, за да покажат своите артистични заложби.

В конкурсната програма на фестивала са включени различни изкуства :

  • класически балет
  • изобразително и театрално изкуство
  • разнообразни танцувални и музикални стилове

Откриване на ски сезона в Банско през Декември

Скиори всички възрасти | Lucky Bansko SPA & Relax

Макар да не е фестивал, откриването на ски сезонът е голямо събитие и най-голямата атракция в Банско. Голяма чест е да присъстваш на откриването на сезона, затова и голям процент от любителите на зимните спортове избират да почиват в някой хотел в Банско тъкмо по време на тържествата за началото на сезона.

За Банско с любов…

Тук, в полите на Пирин планина, се събират в едно минало, настояще и бъдеще.

Точно тук, в малкото курортно градче, всеки може да намери нещо за себе си – от разходки из планината, през разглеждане на многобройните забележителности в Банско, до дегустация на традиционна кухня, спускане по ски пистите или посещение на различни фестивали, организирани в града.

Фестивалите в Банско са много и до един си струват да се посетят, храната е неустоимо вкусна, природата – прекрасна, забележителностите – много, а гостоприемността на банскалии – пословична.

Забавленията и атракциите в Банско не липсват през цялата година и градчето се пълни с гости през всички сезони. Курортът е и сред най-предпочитаните места за посрещане на празници като – Великден, Свети Валентин, 8-ми декември, Коледа и Нова година.

Нещо повече – интересът към почивка в хотел в Банско по празниците не е просто модна прищявка. Туристите избират града, защото той може да им предложи страхотна атмосфера, прекрасни гледки към планината, дневни и вечерни развлечения, забележителности, атракции и още, и още…

Дойдеш ли веднъж в Банско, сърцето ти остава завинаги тук и се връщаш отново и отново. Защото това е мястото, което може да предложи на своите гости цялото разнообразие на хубавия живот!