Посочете информация за престоя

Пристигане
,
Напускане
,
Възрастни
16+ годишни
Деца
0-15 годишни

2 нощувки

2 нощувки

Фолклорът и Банско

България е една великолепна страна, която определено си заслужава да посетите. Тя има дълга история на вълнуващи и цветни фолклорни фестивали, които в никакъв случай не са за изпускане. В тях ще попаднете на всичко:

Първото ви посещение със сигурност ще бъде едно незабравимо изживяване. Подгответе се, тъй като стотиците различни фестивали се провеждат всяка година и през почти всеки един сезон. Всеки от седемте фолклорни региона на страната може да се похвали със свои собствени отличителни обичаи.

Всъщност списъкът с българските народни традиции е повече от богат. Той включва, както големи, така и малки събития, провеждащи се в отделни градове и села. Наред с това не забравяйте, че трябва да посетите и уникалната традиционна кухня, която също е на първо място в дневния ред.

Един от най-популярните национални фолклорни фестивали все още си остава събитието в Копривщица, което събира танцови и певчески състави от всички краища на страната. Провеждан веднъж на всеки пет години празника успява да привлича дори и чуждестранни любители, желаещи да покажат своите познания.

Ако по някаква случайност сме събудили вашият интерес и желаете да научите още малко, останете с нас и продължавайте да четете. Днес ще ви представим корените на фолклора в българската страна и няколко традиционни обичая характерни за популярният курорт Банско.

 

Кога се заражда фолклорът ?

Фолклорът се възприема като символичен вид изкуство, което представя същността на страните под една форма или друга. С течение на времето то се превърна в разпознаваем елемент, който бе интегриран дори в националните празници и политическите ритуали на българската страна.

От историческа гледна точка неговото развитие е било истинско предизвикателство, тъй като държавата по това време се е намирала в социалистически период. Едва първите стъпки към национализирането на фолклора и изобретяването на наследство се проследяват чак след освобождаването.

Макар този твърд факт, българският дух не е сломен и през 1951 година в София с много труд се създава първият държавен фолклорен ансамбъл. Специалистите посочват, че това може да се счита, като основният зараждащ се момент.

От този момент нататък изглежда, че всичко върви в положителна посока, тъй като вече всеки един от нас може да се похвали с пълна свобода в това отношение. Тази ценност се превърна в неизменна част от всеки един наш празник.

Фолклорът и Банско

 

Предистория

В интерес на истината изразителното тяло на културата, което се споделя от определена група хора наричаме фолклор. То по принцип обхваща традициите, които са общи за тези конкретни групи, включвайки ги под формата на приказки, пословици и шеги.

Фолклорът включва също обичайните познания и ритуалите на тържествата, като:

 • Коледа
 • народни танци
 • обреди за посвещение

  Всеки един от тях или в комбинация се считат за ценни артефакти. Съответно артефактите от този вид се предават от един регион в друг или от едно поколение на следващото.

  Като цяло забележителното творчество за съжаление не е нещо, което човек може да научи в официална училищна програма. Това е така, защото както споменахме те се предават неформално от един индивид на друг най-често под устна форма или чрез демонстрация.

  Трите основни потомствени култури за България са:

  • тракийската,
  • славянската,
  • прабългарската.

  С течение на вековете те оставят след себе си индивидуални откъси от своите впечатляващи митологични събития.

  Следователно когато се осъществи комбиниране между различните митологии се наблюдава неочаквана трансформация. По този начин се произвеждат народните вярвания и традиционни приказки, които са съществували до съвременната епоха, която сега именно наричаме български фолклор.

   

  Традиционни обичаи за България

  Българите смятат, че когато Бог е създавал света, той е дал различни ценни елементи на всяка държава. Някои са успели да присвоят бреговете и моретата, докато други се радват на своите великолепни планини и пасища. При достигането до България обаче не остава нищо и затова Бог дава късче от рая.

  Макар все още да има индустриален отпечатък от комунистическото управление, райските кътчета наистина съществуват тук и те не могат да бъдат сравнени с нищо на света. Пейзажът е един от най-красивите, тъй като е обсипан с богат набор на диви животни и процъфтели цветчета.

  Народът се опитва да бъде модерен подобно на другите европейци, но с чест пази традициите си дълбоко в своята душа, включвайки ги непрекъснато в живота си. Именно поради това ние ще ви изброим част от най-актуалните и завладяващи. 

  Баба Марта

  Началото на месец март или по-скоро още първият ден от месеца е специален момент. Тогава пролетта започва да преодолява времето и зимата губи своята сила. Българите из цялата страна празнуват момента, като завързват около китките си така наречените приспособления ‚‘‘ Мартеници ‘‘.

  Тези червени и бели кончета служат за почит и те остават на ръката на съответният носител докато той/тя не види щъркел. Животното символизира настъпването на благоприятните температури и официалният край на студа.  

  Фолклорът и Банско

  Нестинари

  Колкото и изненадващо да звучи българският народ е един от малкото по света, които имат обичай да ходят по гореща жарава. Това се случва веднъж годишно в едно специално селце наричащо се Българи. 

  След като слънцето залезе на 3-ти юни, огромна купчина жарава се разстила по главният площад. Специални танцьори, наричащи се нестинари, именно откъдето произлиза името на празника, ходят боси по огнените въглища, придружавани от народна мелодия. 

  Богоявление

  Януари месец обикновено се състои от студени и мразовити дни, но те не са достатъчни, за да спрат десетките българи, които на 6-ти скачат в ледените реки до своите градчета или села всяка година. Причината е честването на деня на св. Йоан Кръстител.

  Традицията започва с хвърлянето на кръст в реката от местният свещеник, където се провежда надпревара между смели мъже, борейки се кой пръв да го изкара. Според поверието първият,  успял да го откриете ще има късмет и здраве през цялата година. 

  Кукери

  Ако смятате, че необичайните зимни традиции са към края си дълбоко сте в лъжа. Страната е изключително известна из цяла Европа със своите кукерски изпълнения. В този ритуал хората се обличат като чудовища с цел да изгонят злите сили.

  Съответно за незапознатите, чудовищата се наричат под наименованието ‚‘‘ Кукери ‘‘. Представленията им могат да бъдат наблюдавани почти навсякъде от началото на месец януари до средата на март.

  Фолклорът и Банско 

  Можем ли да срещнем фолклора в автентичен вид при посещение в Банско ?

  Веднага щом посетите курортното градче това е напълно възможно. Още от първият ден на годината чак до късна есен, цялата общност тук празнува дълъг списък от религиозни, етнически и модерни празници.

  Обикновено те се обявяват чрез тържествено биене на камбаните и със стрък див здравец в ръка. Посещението на църквата е задължително, както и големите празнични вечери. 

  Те са винаги придружени с:

  • много вино,
  • богата трапеза,
  • весело настроение. 

  Атмосферата е повече от удивителна и си заслужава да се изживее поне веднъж.

  Фолклорът е неразделна част от Банско, както и от цялата страна. Независимо от възрастта, млади и стари се събират, носейки своята най-красива традиционна народна носия. А едва след това живописните песни и танци ги обединяват в истински обществен дух.

  Друг интересен факт е, че в продължение на повече от три десетилетия от 17-ти до 24-ти май Банско отбелязва историческото си участие в българската култура. В рамките на този период всеки любител може да се наслади на изложби от етнографски произход и на тематични вечери, посветени на хумора.

  Докато сте обладани от вековното и незабравимо творчество, не забравяйте да отделите време и да опитате местните гозби. Ястията са толкова страхотни, че ще искате дори по няколко порции, които да вземете за вкъщи.