Водопадите край Банско

Водопади край Банско | Lucky Bansko
Банско се слави като отлична ски дестинация и курорт от международно ниво предлагащ разнообразие от опции за релаксираща почивка и зимни забавления за всеки вкус, за малки и големи. Курортът увеличи популярността си през последните години като една сравнително евтина европейска ски дестинация, която предлага ски писти както за начинаещи скиори, така и за напреднали и професионалисти.

Банско съвсем заслужено си е спечелил славата на предпочитана ски дестинация. Когато говорим за ниво на снежните условия и степени на трудност на  ски пистите, Банско съвсем спокойно може да се нареди до известните европейски ски курорти, от които Ленцерхайде например.

Могат да се открият разнообразни развлечения както в града, така и в планината и околностите. Банско привлича хиляди туристи от всички точки на света и е предпочитан също заради благоприятното си местоположение (на 160 км. южно от София).

Благодарение на усвоените от курорта европейски инвестиционни фондове, зимният курорт може да се похвали с добре изградена инфраструктура, добре организиран транспортен трафик и градска пътна мрежа, както и предлага добре поддържани ски писти, както и ясна маркировка и упътвания за туристите.

Ако вече сте били в Банско, то сигурно сте се убедили, че той е един от тези курорти, където винаги може да се види нещо ново. Програмата на Банско никога не е празна и целогодишно посетителите на курорта могат да се радват на различни престижни състезания в алпийските ски дисциплини, международни фестивали, концерти, както и етно фестивали представящи местни уникални традиции.

Екстремни ски в Банско | Lucky Bansko
Планинският курорт предлага освен това богато разнообразие от нощни заведения като клубове, барове, казина, игрални зали и ресторанти, механи, предлагащи уникална атмосфера и вкусна кухня за всички гастрономически пътешественици.

Банско е известен главно с отличните си ски писти и опции за зимни приключения в планината. Но какво да правим през останалите сезони в Банско? Китният планински курорт предлага и прекрасни дестинации за летен планински туризъм.

Банско предлага възможности за практикуване на различни спортове и в това число и екстремни спортове през лятото. Местностите Демянишка поляна, Тодорова орница, Шилигарника, Чалин валог, хижите Бъндерица, Вихрен, Демяница, Безбог, Гоце Делчев са едни от най-предрочитаните места за тази цел.

Чалин валог например е прекрасно място за пикници. Освен провеждане на пешеходни преходи и излети до различни местностти, околностите на Банско предлагат разнообразие от природни, културни и археологически забележителности, които са известни и уникални не само за Балканите, но и за Европа.

В Банско се предлагат колела за планинско каране, така че по планинските маршрути в Банско може да се насладите на планинско колоездене.

През лятото в курорта условията са също перфектни за параглайдинг, скално катерене, алпинизъм, рафтинг, каякинг, алпийски тролей, конна езда, проучване на ATV и джип турове, Off Road преходи, голф, пейнтбол.  Местностите в региона също предлагат отлични условия за спортен риболов.

Национален парк “Пирин”

Курортът може да предложи много когато става въпрос за природни забележителности и по-специално живописни водопади. На юг от Банско се намира Националният парк Пирин, който е включен в списъка на резерватите и националните паркове на ООН и природните и културни забележителности на ЮНЕСКО.

Парк Пирин  е съчетал в себе си богатство от величествени езера, реки, вековни дървета и местности, пещери и водопади, който оставят незабравим спомен у всеки, който ги е посетил. Всеки, който се интересува от водопади или просто иска да се наслади на красивата и живописна планинска природа на околностите на Банско, не трябва да пропуска това страхотно преживяване.

Кои са най-известните водопади в Банско?

Водопад Демянишки скок | Lucky Bansko

Демянишки скок

Този водопад е разположен до река Дамяница. Той е висок 11 метра и е разположен  на 1750 метра надморска височина на изток от долния напречен долинен праг на реката, който формира северната граница на местността Демяница.

За първи път местността около него е обявена за природна забележителност през 1965г. и площта му е защитена. На 3км. от него се намира водопад Юленски скок. В близост до Демянишки скок  се намира и горският път на Банско към хижа Демяница.

Любопитен факт е, че в подножието има образувал се еворзионен котел. Макар река Дамяница да е дълга само 14км. тя събира водите на шест езерни групи – Валявишки, Василашки, Газейски, Къркъмски, Типицки, Превалски. Тя извира на височина 2400м.  и накрая се слива с р. Бъндерица близо до Банско, след което и двете образуват река Глазне.
Водопад Бъндеришки скок | Lucky Bansko

Бъндеришки скок

Той е един от най-големите водопади образувани по коритото на р. Бъндерица със своята височина от 30м. Обявен е за природна забележителност през 1965г. Бъндеришкият скок се намира в бъндеришкия каньон близо до хижа Бъндерица и височината му е 1700м. Води началото си от скалния скат при Дончови караули.

Бъндеришкият каньон се характеризира с доста стръмен и скалист терен с дължина 2 километра. Реката продължава своя път под земята в подножието на връх Кутело в северната част на Бъндеришка поляна, където се намира хижа Бъндерица.

Долината на река Бъндерица е дълбока и тясна (стига до дълбочина 30м.) и това представя трудност при слизането надолу до водопада. Водите ѝ захранват с енергия малката ВЕЦ край хижа Вихрен. Местността около водопада е с площ  0,4  и в нея расте изобилие от бяла, черна мура, бял бор и други видове.

Водопад Юленски скок | Lucky Bansko

Юленски скок

Водопад Юленски скок e образуван от река Дамяница. и се намира в местността Градището в Пирин планина на височина 1650м.  и по-специално в средното течение на река Дамяница. Височината му е 9 м. В близост до водопада е разположен Юленски резерват.

Въпреки своята красота, водопадът е на стръмно място и при слизане край него трябва да проявим предпазливост. Водопадът се спуска по каменни прагове, които преграждат коритото на реката В неговото подножие, също както при Демянишки водопад, има образувал се дълбок ерозионен котел (наподобяващ скален казан), издълбан от силата на падащата вода. Над коритото на река Дамяница има построена площадка, от която водопада може да се наблюдава. До него може да се стигне като се тръгне от Банско в посока хижа Дамяница или на юг от местността “Тодорова орница“.
Водопад Св. Никола | Lucky Bansko

Водопад Свети Никола

Този водопад е разположен до малкият черният път между Банско и Добринище, който е само 8 км. в източната част на Пирин. Намира се близо до две забележителности, привличащи целогодишно туристи – Безименният град и местността Свети Никола.

Кръстен на тази местност, водопадът се намира точно при стръмните скали на местността Свети Никола, като до него се стига по-утъпкана и тясна пътека и е с височина 7м. Най-долният му пад достига не повече от 5-6м. Теренът около водопада позволява спокойно да слезем до него. В подножието му има образувано езерце. Две от няколкото негови каскади дори могат да се видят от подножието на Безименния град. Ако не знаете, този град е бил съвсем случайно открит по време на изграждането на параклиса Св. Никола през 2003 г.

Водопад Скакалото | Lucky Bansko

Водопад Скакалото

Водопад Скакалото, познат още като Влахински водопад, е един от водопадите, които са по-отдалечени от региона на Банско. Разположен е на надморска височина от 550 м. само на 15 мин. или 9км. разстояние от село Влахи, което се намира на разстояние от 8км. от град Кресна.

Село Влахи е мястото, където се намира и изходната точка на водопада и до него се стига само през град Кресна. Разположен е в скалиста местност с красива зеленина. Той се намира в долното течение на Косовска река, което е десен приток на Влахинска река.

Коритото на реката е преградено от скален ръб и там се образува живописен 20-25 метров воден пад, който на дъното се разбива в малка скала и образува малко езеро. В подножието му струята на водата е образувала малък еворзионен котел.

Достигането до самия водопад е трудно, както и спускането надолу по него и предлага екстремно преживяване, но напълно си заслужава усилията, тъй като гледката отдолу към водопада е изумителна.

Водопадът е пълноводен почти през цялата година и на него може да се пробва “Каньонинг“– вид спорт, който представлява спускане по въже от върха на водопада до подножието му под водната струя.  До водопад Скакалато може да се стигне като се тръгне от църква „Свети Пророк Илия“ по посока към река Влахинска.
Попинолъшки водопад | Lucky Bansko

Попинолъшки водопад

Този водопад, който е признат за природна забележителност се намира в местността Попина Лъка в Северен Пирин на 18 км. от град Сандански. Водопадът е формиран на течението на река Башлийца на около 100м. от мястото където се слива с река Сърчалийца и се ражда река Санданска Бистрица.

Разположението му е на 1230 м. надморска височина и височината му е 12м. Водопадът образува два долни пада и е пълноводен през цялата година. Много близо до него се намира хижа Яне Сандански, която е хижата с най-ниско разположение в Пирин планина, както и курортното селище “Туричка черква”.

Водопадът се намира близо до вилно селище Попина Лъка. Обявен е за природна забележителност през 1965г. Местността Попина Лъка се характеризира с просторни зелени ливади и бистри ручеи и предоставя перфектни условия за пешеходен туризъм, планинско колоездене.

Близкото разположение на река Санданска Бистрица дава добри условия за риболов. Мястото изобилства също от вековни иглолистни гори, сред които могат да се открият и широколистни видове, на които се дължи и изключително чистият въздух в местността.

Заповядайте в Банско и изживейте вълнуваща среща с прекрасната и вдъхновяваща природа на Пирин. Природното богаство на региона впечатлява всеки турист и е гаранция за незабравими приятни моменти.