Скално образувание – “Сватбата”

Ако сте страстни любители на природата и обичате да изследвате нейните забележителности, то днес ви предлагаме да се отправите към една изключително интересна дестинация – скалното образувание “Сватбата”.

Скално образувание - “Сватбата”

Местоположение

Причудливият скален феномен се намира в един от най-красивите дялове на планината Родопи – Дъбраш. Разположен е в землището на благоевградското село Осеново и отстои на около 29 км от най-големия ни ски курорт Банско. 

Какво представлява?

 Разположено на площ от 31, 1 хектара, природното образувание представлява скален комплекс, който се състои от различни по големина и форми скални образувания, които наподобяват човешки и животински фигури. Скалите са придобили причудливите си форми под въздействието на ветровете и корозирането на варовиковите скали.

Как да разгледате отблизо скалния феномен?

Първата фигура от природното образувание ще видите почти веднага след отбивката за село Осеново. Там, в страни от самия път се извисява самотна 7 – 8 метрова скална гъба. Основата и стеблото на гъбата са изградени от седиментни, брекчи и други видове скали в различни цветове. “Шапката “ ѝ пък е изградена от вулканични скали като туфи, ксенотуфи и други.

Останалитефигури от скалното образувание се намират малко по-далеч от основната фигура и за да се видят отблизо трябва да продължите още малко по пътя. Следвайте основния път и след няколко завоя ще видите тясна горска пътечка, по която трябва да поемете.

Пътеката е с дължина около 700 м., но е с доста голяма денивелация, затова изкачването не е препоръчително за малки деца и хора с увреждания. За да стигнете до скалното образувание ще ви трябват 20 – 30 минути, но веднъж стигнете ли горе, ще забравите всички усилия, които сте вложили при изкачването. Панорамната гледка към “Сватбата”, която се разкрива пред погледа ще ви остави напълно безмълвни.

Разположени една до друга, в различни големини и форми, скалите от своеобразната скална композиция сякаш разказват своята история без думи. Погледнато отгоре, скалното природно образувание прилича на група хора, тръгнали заедно нанякъде. Някой от скалите са малки, други са със средна височина, а има и такива, които достигат до височина от 20 – 25 м.

По начина, по който ветровете са ги изваяли, някой от гъбите имат форма на малки деца, други – на мъже, жени и животни. И всички те сякаш са готови всеки момент да продължат по пътя си. А близо до тях се извисява снагата на огромна мечка, изправила се на два крака, която “ги гледа сърдито”.

Ако само гледката отгоре не ви е достатъчна и искате да добиете реална представа за размерите на скалните фигури, можете да слезете по наклонената тераса, която се намира в основата на феномена. Щом слезете долу ще се изумите от невероятно големите размери на някой от скалните образувания.

Защо се нарича “Сватбата”?

Местните наричат скалното образувание “Сватбата” или “Людето”, заради легендата, която се разказва от векове и се предава от поколение на поколение. Според нея, преди много години двама млади от близките села Осеново и Гостун се влюбили и решили да вдигат сватба.В деня на сватбата, сватбарите тръгнали от Осеново към Гостун, за да вземат булката.

По средата на пътя обаче свекървата се сетила, че е забравила да вземе нещо и решила да се върне. Помолила сватбарите да я изчакат и да не тръгват без нея, но те не я послушали и продължили по пътя си. Когато свекървата се върнала и не видяла никой да я чака се разярила ужасно и в яда си проклела всички сватбари. Още щом изрекла лютата си клетва, всички люде, поканени на сватбата се превърнали в скали.

Легендите разказват още

Ако решите да разгледате скалното образувание и попитате местните за него, напълно е възможно да чуете да го наричат “Друманови скали” или “Друманови дупки”.  Местните го наричат и по този начин, заради една друга легенда, според която сред скалите живял човек на име Друман. Когато турците дошли, дядо Друман заживял сред скалите, за да не приеме турската вяра.

Любопитно

Знаете ли, че “сватбарите” се увеличават? Според проучвания на експерти, корозивните дейности на ветровете продължават да извайват нови и нови скални фигури.

Разбира се, нашият живот е кратък и ние едва ли ще видим много нови форми, тъй като за да се оголят и придобият форма на скалите ще им трябват векове. Но поколенията, които идват след нас ще могат да се насладят на една от по-голяма и пищна “Сватба” след време.

Как да стигнете?

Ако сте на почивка в някой от хотелите в Банско, просто трябва да излезете от града и да поемете към Разлог в посока село Осеново.Разстоянието е около 29 км, пътят е само един, а природния феномен се вижда от пътя. Ако все пак се страхувате да не изгубите посоката, точните GPS координати на скалното образувание “Сватбата” са N 41.77244440608568, E 23.708278331905603.

Интересни места, които се намират в близост до природния феномен

Осеново

В миналото селото се е намирало малко по-нагоре в планината, но през 19 – ти век, поради неизвестни причини осеновчани слизат 5 – 6 км по-надолу и изграждат отново домовете си на мястото, на което се намира и днес. Новото място на селото избират под висок варовников скат, който наричат Свети Илия.

Ако решите да го посетите, не пропускайте да разгледате параклиса “Успение на Пресвета Богородица”. Макар, че е издигнат от местни жители едва през 2005 година си струва да му отделите малко време.

Задължително отделете и време, за да се изкачите на варовиковия скат Свети Илия, който се извисява над селото. От него се разкриват не само невероятно красиви гледки, които ще ви заредят с енергия, но и ако сте тихи и имате късмет, можете да мернете сред дърветата елегантната снага на някой елен. Според поверията, всяка година, точно преди Илинден на ската идва един елен, който остава на полянката в очакване местните да го улавят и пренесат в жертва на светеца.

Скално образувание - “Сватбата”

Гостун

Село Гостун (мястото, до което нещастните сватбари така и не стигнали) се намира на около 10 км от Осеново. Селцето е малко, но много спокойно и китно. Тук времето сякаш е спряло своя ход.

Разходете из калдъръмените улици, разгледайте запазената автентична архитектура, насладете се на прекрасните гледки и опитайте от невероятно вкусната местна кухня. А когато си отпочинете и се подкрепите, можете да разгледате забележителностите на това страхотно малко селце.

Една от най-големите забележителности на Гостун е намиращото се на около 9 км мегалитно тракийско светилище – Кара Кая. Светилището е култов обект, който е изграден около два центъра, единият от който се намира на самия скалист връх Кара Кая, а другият е при изворите на река Вищерица.

За да стигнете до светилището, трябва да поемете по туристическата пътека, която започва от самото село. Ако не откривате маркировката, попитайте местните и те ще ви упътят.

Ковачевица

Ковачевица е популярна туристическа дестинация, но ако досега не сте посещавали я, струва си да отскочите до там и да разгледате. Селото има древна история и със сигурност има какво да видите. Ако обичате архитектурата, Ковачевица е прекрасен пример за населено място, което държи на традициите и пази и почита своята история.

Тук всички къщи са запазени в автентичния им вид и ще ви е необходимо доста време, за да се разходите по тихите, тесни калдъръмени улички и да разгледате всичко. Селцето омагьосва всеки, който го посети. Тук сякаш цветовете стават по-ярки, слънцето грее по-силно, а въздухът е толкова чист, че имате чувството, че искри.

Забележителностите, които можете да разгледате в Ковачевица са доста, но най-голямата от тях безспорно е църквата “Свети Никола”. Трикорабната псевдобазилика е строена в периода 1841 – 1848 година и пази духа и вярата на хората от селото и до днес. В селото постоянните жители са много малко, но за сметка на това има достатъчно хотелчета, къщи за гости и малки семейни заведения, където можете да отпочинете и да опитате от местната кухня.

Ако разходката из Ковачевица не ви е достатъчна, можете да се отправите към планината, за да разгледате намиращия се на около 3 км извън селото параклис “Свети Георги”. А можете да поемете по туристическата пътека, която ще ви отведе до една от най-красивите каскади от водопади “Сини вир”.

Ковачевица се намира на около 9 км от село Осеново, така че няма да ви отнеме много време да стигнете от едното селце до другото.

Скално образувание - “Сватбата”

Обидимски манастир Свети Пантелеймон

На 10 км от скалното образувание “Сватбата” и село Осеново, в посока Добринище и Банско се намира Обидимския манастир Св. Пантелеймон. Светата обител е построена през 20 – ти век на мястото на по-стар манастир, който е бил разрушен до основи.

Според местните предания, началото на градежа на манастира дало едно съновидение. Човек от близкото село Обидим сънувал пророчески сън, в който му било посочено къде да отиде да копае, за да намери иконата на Света Богородица.

Той решил да провери, отишъл на посоченото в съня му място и наистина открил не само икона, но и още църковни атрибути. Така хората от Обидим и Добринище решили, че на това място трябва да бъде построен манастир. Днес манастирът е действащ, женски и ако го посетите, ще ви посрещнат топло и ще ви разкажат куп интересни истории, сред които е и невероятната история за чудодейното откриване на целебното аязмо в близост до манастира.

За да стигнете до манастира, трябва да отидете до Добринище и оттам да тръгнете в посока хижа Гоце Делчев. По пътя ще видите малко параклисче, до което трябва да спрете и да поемете пеш по пътека към манастира.  Разстоянието до обителта е около 4 км, но пътеката е с ниска степен на трудност и няма да усетите кога пред вас ще се изправите пред портите на Обидимската света обител.