Резерват Юлен и антична крепост Юлен

Античната крепост, за която искаме да ви разкажем малко по-късно в този материал се намира в местността Юлен, която пък е част от природен резерват Юлен.

Къде се намира резерват Юлен?

Ако поне веднъж сте били в най-популярния ни ски курорт и сте отмаряли в любимия си хотел в Банско, тогава знаете, че курортното градче е “вратата” към Национален Парк Пирин.

Резерват Юлен и антична крепост Юлен

Източник снимка: bg.wikipedia.org

Защо ви казваме това ли? Ами защото природен резерват Юлен се намира тъкмо на територията на НПП (Национален Парк Пирин).

Юлен е високопланински резерват, разположен е на надморска височина от 1650 до 2851 метра, а територията, която обхваща е с площ от 3156.2 хектара.

Създаден е през 1994 година с основната цел да се защитят ценните растителни и животински видове, които се срещат на територията му.

Флора и фауна на природен резерват Юлен

Флората на резервата е изключително разнообразна. На територията му могат да се видят както вековни гори от ела, бяла мура, черна мура, обикновен смърч и отделни групи черна мура, така и над 700 различни вида висши растения, 44 от които са включени в Червената книга.

Освен това в границите на резервата се срещат редки растения като златиста кандилка, планински божур, скална острица, нарцисоцветна съсънка, слоново хоботче и много други.

Резерват Юлен и антична крепост Юлен

Източник снимка: bansko.net

Фауната на природния резерват също е много богата, като територията му е местообитание на вълци, мечки, лисици и други видове бозайници.

Най-голямо значение за Юлен обаче имат птиците, които са най-многобройни като видове. Тук могат да се видят синигери, кълвачи, глухарчета, балкански кеклик, сокерица и много други.

Езерни групи в резерват Юлен

Природният резерват е изключително богат и на водни басейни. На територията му са разположени няколко многобройни планински езера и езерни групи, сред които:

Василашки езера 

Тази езерна група се състои от общо 13 ледникови езера. Езерата са разпръснати из Василашкия циркус и са едни от най-красивите езера в Пирин. 

До езерата може да се достигне по обособени туристически маршрути, като най-популярния от тях е с начална точка хижа Вихрен (на около 10 км над Банско).

Полежански езера 

Тази група се състои от три езера, които се намират на около 600 – 700 метра едно от друго. Разположени са от южната страна под връх Полежан

Един от най-удобните маршрути, ако искате да се насладите на красотата им е от хижа Безбог – връх Безбог – връх Полежан.

Типицки езера 

Типицките езера са група от три ледникови езера (две постоянни и едно временно). Разположени са в Типицкия циркус, откъдето носят името си.

В близост до тази езерна група се намират и някой от езерата от Василашката езерна група и Тодорини езера

Що се отнася до това как се стига до Типицки езера, то най-удобният маршрут започва от хижа Демяница.

Стражишки езера 

Стражишките езера или Газейски езера, както са по-известни сред местните са група от три езера, разположени стъпаловидно в Стражешкия (Газейския) циркус. 

Езерата се отичат едно в друго и дават началото на малка река, която заедно с още две реки образува река Демяница.

До езерната група може да се стигне най-лесно по маршрут, който тръгва от хижа Демяница.

Антична крепост в местност Юлен

Още в началото на материала ви обещахме да ви разкажем за една от най-големите тайни, които крие в пазвите си природния резерват, а именно антична крепост Юлен.

Античната крепост се намира в местността Юлен, на територията на природен резерват Юлен и отстои на около 12 км южно от Банско

При проведените археологически проучвания на крепостта специалистите са установили, че тя е била построена и в нея за живели хора още преди Римската империя да завладее тези земи.

Укреплението не е особено голямо. Външните му крепости стени са с дължина около 100 метра и ширина между 25 и 40 метра.

Каква роля е изпълнявала крепостта в древността все още няма категоричен отговор, но според някой от експертите най-вероятно е била военно укрепление.

Към момента от крепостта има запазени части от крепостната стена, които можете да видите, ако решите да се разходите до античната крепост.

Как можете да стигнете до античната крепост Юлен?

Ако решите да посетите крепостта, докато почивате в любимия си хотел в Банско, трябва да излезете от града и да поемете по пътя за хижа Демяница.

Резерват Юлен и антична крепост Юлен

Източник снимка: bg.wikipedia.org

По пътя има достатъчно указателни табели за хижата, така че няма как да сбъркате пътя. 

Малко преди да стигнете трябва да оставите колата и да поемете пеш по маркирана пътека през гората, която ще ви отведе право до хижа Демяница.

Разходката до там е доста приятна и ненатоварваща, тъй като пътеката не е с голяма денивелация, а и преминава покрай красиви горски масиви, през обширни поляни и покрай два от най-красивите водопади в Пирин: Юленски скок и Демянишки скок.

Юленски скок – водопадът се намира на около 20 – 30 минути след началото на пътеката и няма как да го пропуснете. Водите му се спускат от 9 метра и когато е пълноводен, гледката е наистина впечатляваща.

Водопад Демянишки скок – той се намира съвсем малко преди да достигнете хижата. Неговите води се спускат в красива каскада от 11 метра и падат с грохот в реката. За съжаление можете да се насладите на водопада само отдалеч, тъй като подстъпите към него са обрасли и няма как да се приближите съвсем близо.

Щом стигнете до хижата трябва да попитате местните на къде да поемете и те с радост ще ви упътят в правилната посока.

Добре е да знаете обаче, че макар официалното име на античната крепост е “Юлен”, на името на природния резерват, на територията на който се намира, можете да я срещнете и под името “Градището”. 

Затова не се изненадвайте, ако местните ви покажат пътя за “Градището”, когато ги попитате как да стигнете до крепост “Юлен”.

Що стигнете и разгледате крепостта можете да се върнете по същия път до хижата, където да отпочинете или да си направите пикник на някоя от многото обширни поляни, които ще видите в близост.

А можете да оставите почивката и хапването за малко по-късно, когато връщайки се по пътеката отново ще стигнете до водопадите.

И край двата водопада има обособени беседки, на които можете да седнете, да хапнете и да си отпочинете добре, преди да се върнете отново в града.