Посетителски център на Национален парк Пирин в Банско: пълно ръководство

Пирин е една от най-живописните и впечатляващи планини у нас, която се отличава с драматичен пейзаж и голямо биоразнообразие. Разположена е в Югозападна България и е част от Рило-Родопския масив.

Площта от 2585 кв. км., която заема, я определя като сравнително малък планински масив със силно нагънат релеф. 

Посетителски център на Национален парк Пирин

Национален парк Пирин – пазителят на красотите на Пирина

Национален парк Пирин е създаден през 1962 година с една основна цел – да се запази биологичното разнообразие в алпийските части на планината. Първоначално, Парк “Пирин” е обхващал площ от едва 6000 хектара, които включвали единствено алпийските територии между реките Бъндерица и Демяница.

Малко по малко, площта му е увеличена, като през 1974 година към него са включени резерватите “Малка Джинджирица”, “Сегментепе” и “Баюви дупки”. За последен път, територията му е разширена през 1999 година, когато към общата територия се включва и резерват “Юлен”.

Днес, Националният парк заема площ от над 40 000 хектара, което на практика е една доста голяма част от планината. Територията му е разделена условно на шест паркови участъка – “Вихрен”, “Безбог”, “Три реки”,Синаница”,  “Каменица” и “Баюви дупки”, към които принадлежат и дивите резервати “Баюви дупки” – ”Джинджирица”, “Юлен” и “Тисата”.

Национален парк “Пирин” обхваща и седем общини от област Благоевград: 

  • Банско
  • Симитли 
  • Сандански 
 • Разлог 
 • Кресна 
 • Струмяни
 • Гоце Делчев 

Посетителски център на Национален парк Пирин – Банско

Информационният посетителски център в град Банско е сравнително нов – отворен е за посетители в началото на 2016 година.

Той е официално подразделение към Дирекция Национален парк “Пирин” и е изграден с финансова помощ  по Програма “Околна среда 2007 – 2013 година”.

Къде се намира?

Мястото, на което е изграден Посетителския център не е избрано случайно. Ситуиран е в подножието на планината, така че да служи за удобна отправна точка за всички туристи и гости на града.

До него се стига изключително бързо от всички точки на града – разстоянието от центъра на Банско до сградата на местния Посетителски информационен център не отнема повече от няколко минути, дори и ако се движите пеша.

Какво представлява?

Разположен на площ от 373 кв. м., Центърът разполага с многофункционална зала, информационен център, прожекционна зала и зала с постоянна експозиция с над 20 отделни модула, които информират посетителите за огромното биоразнообразие на територията на Пирин. За най-малките посетители работи и специален детски кът за игри.

Какво можете да правите и научите в Банския Център на Национален парк Пирин?

Можете да получите полезна информация

Ако сте за пръв път в Банско и ви се иска да научите малко повече за изградените туристически маршрути, от Посетителския център ще ви дадат възможно най-изчерпателната и точна информация.

Ще ви разкажат за сложността и дължината на маршрутите, ще ви информират на какви препятствия можете да се натъкнете и ще ви посъветват дори как да се подготвите за похода в планината.

Ако не сте сигурни кой маршрут е подходящ за вас, служителите в модерния Информационен център на Банско могат да ви помогнат като ви насочат към туристическа пътека, която да отговаря на физическата ви подготовка. А ако имате желание, могат да ви осигурят и професионален планински водач, който да ви придружава по време на планинското ви приключение.

Ако пък посетите Центъра през активния ски сезон, оттам ще ви дадат актуална информация както за работното време на лифтовете, цените на билетите и оборудването, така и още много полезна информация, която ще направи почивката ви в Банско още по-вълнуваща.

Да се запознаете с богатата флора и фауна на Пирин

Ако ви се иска да научите малко повече за биоразнообразието на Пирин и опазването на защитените местни територии, можете да отделите от времето си, за да посетите прожекционната зала към Центъра.

Залата е с 30 седящи места. Оборудвана е с голям кино екран и мултимедия и в нея редовно се прожектират научно-популярни филми за флората и фауната, които могат да се видят на територията на пиринския Национален парк и резерват. 

Ако имате желание, можете да изгледате и някой от специализираните филми на НПП (Национален парк Пирин), от които ще разберете повече за защитените територии на Пирин планина.

Да се запознаете с любопитни факти за “жителите”, които обитават планинския масив

Центърът разполага с постоянна интерактивна модулна експозиция “Планинска гора”, която е изключително интересна и за децата, и за възрастните.

Експозицията е разположена в огромна зала, разделена на 22 модула, като във всеки модул са представени по изключително интересен и достъпен начин любопитни факти за “жителите” на планината.

Информацията е поднесена много забавно и по впечатляващ начин, който оставя всички посетители безкрайно възхитени от всеки модул на експозицията.

Да научите повече за Национален парк Пирин

Посещението в мултифункционалната зала ще е изключително подходящо за вас и вашето семейство, ако искате да научите повече за планината и как да се ориентирате в нея. При определен брой желаещи да се запознаят с планинското оцеляване, в мултифункционалната зала се провеждат образователни лекции от планински водачи и паркови служители.

Добитите знания можете да приложените и на практика, ако се включите в някой от организираните от Центъра походи по различни маршрути на планината. 

По време на похода, ще получите допълнителна информация за животните и растенията в Пирин, ще видите отблизо застрашени животински и растителни видове и ще узнаете още много интересни и любопитни факти за възникването и развитието на Национален парк “Пирин” в течение на времето.

Да участвате в програмата “За Природата се учи най-добре от самата Природа”

Тази програма е специално създадена, за да образова и разшири познанията за планината за хора от всички възрасти. Обучението се провежда сред природата, в т. нар. “Открити класни стаи”.

Уроците за забавни, интересни и с практическа насоченост и от тях можете да научите доста. След приключване на “открития” урок, ако имате желание, можете да се включите в някой от походите по “образователните” пътеки, които се организират от парковите служители като Национален Парк Пирин.

Да се включите децата си в някоя от скаутските групи

Ако сте на почивка в Банско с децата си, можете да ги включите в скаутските групи, които се водят от опитни служители на Посетителския център. Децата ви със сигурност ще се радват да се запознаят отблизо с красотите на планината. А уменията по оцеляване, които ще добият като скаути са нещо, което никога няма да забравят.

Да си отпочинете, докато децата ви се забавляват в детския кът за игри

Докато вие си отпочивате или търсите полезна информация за туристическите маршрути, по които да поемете, децата ви могат да си поиграят в специалния детски кът. В него, чрез интерактивни модули като горски телефони и други забавни игри, малките ще научат много за планината и ще се заредят с много положителни емоции.

Полезна информация за Посетителски център Банско

До Центъра можете да стигнете, без да се налага да ползвате сложно упътване. Сградата, както вече споменахме, се намира на много удобно място, в подножието на планината и на около 16 км от входа на Национален Парк Пирин.

Точният адрес, на който ще откриете Посетителския център е ул. “ Пирин” 104, а времето, в което можете да го посетите, е както следва:

 • Работно време през зимните месеци – от 9.00 до 17.00 часа (без почивен ден)
 • Работно време през лятото – от 9.00 до 17.30 часа (без почивен ден)

Ако решите да разгледате Центъра групово, трябва да направите предварителна заявка.

Посетителски център на Национален парк Пирин

Как да стигнете до Посетителския център, ако сте гости на хотел Лъки Банско?

Хотелът се намира на изключително удобно място, което ви позволява да стигнете до Центъра както пеша, така и с личен автомобил. В първия вариант времето, което ще ви отнеме е около 10 минути, а ако пътувате с кола – не повече от 5-6 минути.

Ние съветваме да посетите Посетителския център пеша, за да се насладите пълноценно на красотата на градчето и на заобикалящата го природа.

Но ако решите да ползвате автомобил, тогава можете да зададете координатите на GPS-а и след около 2,5 км ще сте пред сградата на Посетителския център на Национален парк Пирин в Банско.

Защо Банско е предпочитана начална точка за много туристически маршрути в Пирин?

Банско попада в района на планинския участък “Вихрен”, чиято туристическа мрежа е най-силно развита. Това означава, че от градчето тръгват изключително много туристически маршрути с различна степен на трудност и продължителност.

Буквално от края на Банско тръгват многобройни туристически маршрути до природни забележителности като водопадите на река Демяница, Байкушевата мура, Бъндеришка поляна и водопад Бъндеришки скок. От тук тръгват и пътеките до връх Вихрен, Тодорка и други близки върхове.

В Банско се намира и началната станция на лифта, който извежда до извисените над града ски писти. Казано с други думи, Банско е вратата към Национален парк Пирин и от тук можете да стигнете до всички природни забележителности, които искате да посетите.

Освен многобройните природни забележителности, за посещението на които Банско е идеалната отправна точка, градчето има и много богатото археологическо, архитектурно и културно наследство, на което можете да се насладите.

Банско впечатлява с изключителни образци на напълно запазени автентични Възрожденски къщи от типа ”банска укрепена къща”, с къщите –  музеи на Вапцаров, Неофит Рилски, с Паметника на Паисий Хилендарски, църквата “Света Троица” и много други.

За големия интерес на туристи от близко и далеч към Банско голяма роля играе и автентичната банска кухня, която няма аналог. Само тук можете да опитате традиционни ястия, приготвени по стари семейни рецепти и да вкусите от уникалните домашни вина, които произвеждат в района.

Посетителски център на Национален парк Пирин

Ако все още не сте били гости на града, не се колебайте, а стягайте куфарите. Посетете Посетителския информационен център на НПП, поискайте информацията, която ви е необходима и опознайте красотите на Пирина.

Уверяваме ви, че ще останете очаровани както от природните забележителности на планината, така и от уникалната история на Банско и от гостоприемството на банскалии.