Традиционната банска кухня

Традиционната банска кухня

Няма съмнение, че Банско е един от най-популярните български курорти, който с красотата си е известен не само в България, но и отвъд нея. Тук освен спиращи дъха планински гледки, заснежени писти и куп приключения ще откриете и богата кухня.

Едно е сигурно, в Банско няма как да останете гладни. Кухнята на Банско безспорно е една от най-вкусните в страната и предлага многообразие от ястия от традиционната българска кухня за всеки вкус.

Традиционната банска кухня е с неподражаем характер и на всеки, който има желание да я пробва, се препоръчва да иде в механа или ресторант, където менюто се приготвя по оригинални рецепти от Банско.

Традиционната банска кухня

Голяма част от специалитетите на Банско се приготвят  по специални рецепти, както и съдържат тайни смеси от подправки, на което се дължи и уникалният им вкус и аромат. Така че не пропускайте да посетите този красив български курорт, който може да изненада посетителите си с уникално вкусна кухня, която е съчетала в себе си вековни кулинарни традиции. Кухнята на Банско е уникален микс между вкусове и аромати, чийто съставки са събрали най- доброто от природата на региона.

Кухнята на Банско олицетворява живота на местните жители през вековете. Тя включва семпли свежи продукти, които са били достъпни на обикновените български жители в Банско. Домашно приготвените мерудии и месните колбаси са едни от нещата, с които банските майстор кулинари се гордеят.

Ако обичате автентичната българска кухня, не пропускайте да опитате специалитетите на Банско. Прекрасните комбинации между подправки и пресни продукти, както и специалният начин на приготвяне на банскалии, гарантират превъзходни кулинарни резултати. Банско има богато разнообразие от апетитни ястия. Обаче, за да ги изброим ще трябва да напишем книга, затова в статията ще разгледаме само едни от най-известните.

Те сами по себе си са кулинарни шедьоври в българската народна кухня и присъстват в менютата на повече от механите в Банско. А някои от тях са неделима част от традиционната празнична трапеза на банскалии. Сега ще се потопим из дебрите на кухнята на Банско и ще ви представим едни от най-известните традиционни за региона ястия.

Традиционни ястия от Банско:

Топли ястия

Банска капама

Традиционната банска кухня

Това е едно от най-вкусните и богати на съставки ястия в региона, така че не пропускайте да си го поръчате. То е типично зимно ястие и се приготвя главно при големи празници. Готви се за около 5-10 часа на бавен огън. Сервира се съвместно с чомлек. Банска капама се приготвя в глинен съд с ориз, кисело зеле, червено цвекло (наречено още чекане) и различни видове месо:свинско, пилешко, телешко, заешко, сланина, кървавица, суджук.

Добавят се също червено вино и подправки като кимион, червен пипер, дафинови листа, както и бански копрец– една от специалните подправки на Банско. При сервиране на готовата капама на отделни порции цялото съдържание от гювечето се поставя в тава. Наденицата се нарязва и пилешкото месо се обезкостява като се слага от всеки един продукт в една порция.

Катино мезе

Традиционната банска кухня

Още едно апетитно банско ястие за почитателите на местните гозби. Нужните продукти за катино мезе са свинско месо, гъби печурки, лук, лютеница, черен пипер ,чубрица. Ястието се приготвя задушено и става уникално вкусно.

 Чомлек

Традиционната банска кухня

Това ястие се счита за деликатеса на Пирин и с право. Ястието е задължителна част от празничната трапеза на банскалии. Вкусно и засищащо ястие, идеално за студените зимни дни. Сервира се обикновено с червено вино. Чомлек се готви в глинен съд за около 10 часа.

Главните съставки за чомлек са картофи, телешки джолан (но може и свински, ако нямаме), моркови,  цели картофи, кромид лук,  домати, различни подправки: черен пипер, дафинов лист, доматено пюре или сок от домати, бяло или червено вино. Въпреки че се приготвя със семпли продукти, ястието е много апетитно. Ястието се пече около 4 часа без картофите.

След като се опече гювечето с чомлека се изважда от фурната, джолана се обезкостява и се добавят обелени и нарязани картофи към гювечето, което се връща в печката, за да се пече допълнително 30 минути.

Костурета с чекане и сланина

Традиционната банска кухня

Това вкусно ястие тип яхния с интересно име всъщност се приготвя по много лесен начин. За него се използва стар боб, който се вари  на бавен огън в глинено гърне. След като веднъж заври, водата на боба се сменя и се оставя да заври отново с новата вода.

Към него после се прибавя глава червено цвекло от туршия, което се нарича “чекане”. Добавят се сухи червени чушки по избор и парчета сланина. Може да се сервира с парче бански суджук, както и чаша червено вино.

Комбари с каджел

Традиционната банска кухня

Още една апетитна рецепта от автентичната банска кухня, подходяща за зимния сезон. Приготвя се от кисело зеле (наречено кажел), картофи (наречени комбари), кромид лук изсушени червени чушки, семена от копър, черен пипер, сол, олио.

Бъркада

Традиционната банска кухня

Това е вид царевичен качамак.  Оформя се като гнездо и се сервира пълнено с банска кървавица, сланина, черен дроб.

Суи чушчи с нога и ушо

Традиционната банска кухня

Сушен зелен фасул със свински крачета и уши. То съдържа  още свинска мас, червена чушка, чесън, магданоз, черен пипер и сол на вкус. Сервира се с червено вино.

Традиционни кулинарни деликатеси на Банско:

Бански суджук

Традиционната банска кухня

Регионален деликатес със запомнящ се неповторим вкус- това е банският суджук. Приготвя се оттелешко и свинско месо. Съотношението е 7 кг. свинско и 3кг. телешко. Другите съставки са свински черен дроб, праз лук, кимион, черен пипер, чубрица, копър. Смесените продукти се пълнят в свински черва, след което се сушат както всеки вид суджук.

Бански старец /Бабички/Бабек

Традиционната банска кухня

Този добре познат деликатес от региона се е превърнал в символ на Банско и никоя трапеза в Банско не може да мине без него. Редица бански ястия се сервират заедно с бански старец. Прави се от свинско филе и бонфиле.

Съставки на бански старец:
  • свинско месо
  • сланина
  • свински черен дроб
  • свинско шкембе (за пълненето)
  • сол
  • черен пипер
  • кимион
  • сол

Този вид легендарен суджук се приготвя и по други региони на България, но бански старец има отличителен вкус благодарение на оригиналната рецепта, по която се приготвя,както и подправките, които му придават оригинален вкус. След като е готов суджукът се окачва някъде да съхне на проветриво място. Вкусното мезе готово за консумация след престой за не по-малко от 6 месеца.

Крешчина

Традиционната банска кухня

 Приготвя се от най-крехката и цветна част от сушен свински бут.

Банска кървавица

Традиционната банска кухня

Десерти:

Борек

Традиционната банска кухня

Един апетитен и супер бърз за приготвяне десерт от Банско. Прави се от тиква, брашно, олио, смлени орехи, захар. Продуктите се смесват и всичко се пече в тавичка. Може да се сервира с топка сладолед. По съвременната рецепта може да се ползват кори за тесто.

Кукурини

Традиционната банска кухня

Банското наименование на това ястие се превежда като “къдри”. Представлява сладки тестени кръгчета, които се накъдрят по краищата при пържене. Тъй като се приготвя бързо и не изисква много продукти, този десерт е бил предпочитан по време на периоди на глад и бедност.

Кукуини се приготвя от тесто, което се прави от яйце, брашно, две лъжици олио. Тестото се оставя да престои 1 час, след което се разточва тънка кора. Взема се чаша и от кората с нея се изрязват кръгове. С помощта на нож се правят разрези от центъра на всяко кръгче към периферията му.

Тестените кръгчета се нареждат по две или три едно върху друго и се залепват с белтък. При нареждането им се внимава разрезите да се разминават след което се пържат,  докато не се зачервят на маслена баня. След като са готови се поръсват с пудра захар и са готови за сервиране.

Шупла

Традиционната банска кухня

Това е вид тестена закуска, характерна за региона на Банско и Разлог. Съставките за нея са две яйца, сода, брашно, натрошено сирене, вода. Съставките се смесват до получаване на тесто, което се поставя в тава и се пече. Намазва се с масло малко преди да е готово.