Парк Белица

Само до преди 25 – 30 години в България имало една немалка група хора, които изкарвали прехраната си като разхождали мечки по градовете и селата и ги карали да изпълняват номера.

Тези т. нар. мечкадари отделяли малките мечета от майките им и ги „обучавали” да изпълняват команди, като прекарвали през най-чувствителната част от тялото на животните (носа) метална халка, чрез която ги контролирали. Животните изпитвали невъобразим ужас и болка, а животът им силно наподобявал АД…

Започнахме по този начин, защото не бива да забравяме миналото (колкото и срамно да е), за да не допускаме то да се повтори отново. Защото няма по-голямо издевателство от човек над животно от това да го държиш завързано с верига и причинявайки му болка да го принуждаваш да изпълнява номера.

За щастие, тези времена отдавна са отминали и днес подобна експлоатация на животни е немислима, а който иска да види кафяви мечки по-отблизо, може да ги открие свободни и необезпокоявани от никой на територията на Национален парк Белица.

Парк Белица | Lucky Bansko SPA & Relax

Паркът за реадаптация на танцуващите мечки в Белица е разположен в местността Адрианов чарк, в Рила планина и днес е само мястото, където танцуващите мечки могат да живеят свободно, но и много популярна туристическа дестинация както за еднодневни разходки, така и за почивка за двама.

Територията на парка се простира на площ от около 12 хектара., а най-близките градове до него са Белица (12 км.), Банско (35 км.) и Благоевград (84 км.).

Историята за създаването на парк Белица започва така…

Всичко започнало в края на 90 – те години на миналия век, когато фондация „Четири лапи”, съвместно с фондация „Бриджит Бардо” и редица международни експерти изучаващи поведението на кафявите мечки решават да открият начин да изземат от незаконните им собственици танцуващите мечки и да им създадат добри условия за живот в естествената им среда.

В края на миналия век обаче в България не съществувал механизъм, който да дава правото да бъдат отнети животните от мечкадарите, но след години на борба и това се случило – фондациите за закрила на животните открили начин да се справят с проблема. Сега оставало да се открие подходящото място, на което изтерзаните животни да могат да живеят свободно и необезпокоявани.

Търсенето на спокойно убежище приключило, когато на територията на община Белица е открито идеалното място, на което да се разположи парка.

А то, мястото не било избрано никак случайно. Районът бил не само доста обширен и предоставял възможност мечките да се усамотят, но и се намирал на 1200 – 1345 м. надморска височина, която създавала идеалните условия за живот на кафявите мечки.

Така след усилията на много доброволци, община Белица и фондации като „Четири лапи” и „Бриджит Бардо”, през ноември 2000 г. паркът за реадаптация на танцуващите мечки в България бил открит.

Първоначално площта на парка била доста по-малка, а секторите, в които били разпределени танцуващите кафяви мечки били само три. Няколко години по-късно, след като от фондациите за защита на животните успели да изземат всички танцуващи мечки в България, площта на парк Белица била увеличена до 12 хектара., а секторите били увеличени на седем.

Първите обитатели на парка били мечките Стефан, Калинка и Марияна, които били първите освободени танцуващи мечки в България. През следващите години в парк Белица пристигат всичките 26 регистрирани танцуващи мечока у нас, а през 2010 г. паркът приема няколко мечки от Сърбия и една малко мече, спасено от частен хотел.

Днес всички мечки са се адаптирали и живеят свободни и в естествената си среда… и да, любимци са на посетителите, които с всяка година стават повече и повече.

От създаването си до днес, парк Белица се е превърнал в едно от любимите места за почивка за двама или за разходка през уикенда.

Какво представлява паркът?

Мечки в парк Белица | Lucky BanskoКакто споменахме, в организацията на парка са взели участие световноизвестни експерти, изучаващи поведението на кафявите мечки от цял свят, които много прецизно изготвили разпределението и оформянето на свободната зона за танцуващите мечки.

Специалистите избрали не само подходящата надморска височина, на която да създадат парка, но и място, на което да има гъсти, вековни гори, хълмове и множество зелени полянки, на които мечоците да си почиват и препичат на слънчице.

Самият парк е разделен на седем сектора, в които мечките са разпределени според здравословното им състояние и характера, а във всеки сектор има различни по форма езерца за къпане на мечоците, както и изкуствени бърлоги за сън, където животните могат да се усамотят и съберат сили. Всичко това осигурява на мечките спокойствие, уединение и най-вече един много близък до естествената им среда живот.

Тъй като мечките са били малтретирани почти през целия си живот, много от тях са изгубили инстинкта си да си намират сами храна, затова в парка ги хранят по три пъти на ден с разнообразно и подходящо за мечки меню.

Служителите крият храната на мечките на различни места из секторите, за да помогнат на изтерзаните животни да възвърнат инстинктите си, откривайки храната си сами както биха го правили, ако са живели цял живот в горите.

Докато се били „собственост” на мечкадарите, изтерзаните животни не са правили и друго естествено нещо за вида си – не са спели зимен сън. В парка обаче, след известен период на адаптация танцуващите мечки вече спят зимен сън, а това е много голямо постижение и признание за положените усилия от страна на всички работещи в парка.

Единственото, върху което се провежда стриктен контрол е размножаването на мечките. То не е разрешено, тъй като поставя малтретираните животни в риск от една страна, а от друга страна – мечетата, които биха се родили в плен никога не биха могли да живеят самостоятелно.

Застрашени видове в парк Белица | Lucky Bansko

Разходка в Парк Белица

Ако сте на почивка за двама в Банско, препоръчваме да ви отделите от времето си и да се запознаете с пухкавите животни от близо. Ако ви допада идеята ни, ето как протича самата разходка.

Първо, важно е да знаете, че разходката в парка се осъществява на всеки кръгъл час и можете да я направите само придружени от екскурзовод.

По време на обиколката екскурзоводът ще ви разкаже историите на всяка една от мечките, които живеят в парка и ще ви разведе из всичките седем сектора, където можете да видите как живеят мечките в естествената си среда. Ако сте късметлии, можете да видите всички мечки, но дори и да има някоя по-срамежлива, това си е нейно право да не ви се покаже (тя си е у дома си все пак).

Пътеките, по които ще минете са обезопасени с високи телени огради с електропастир, а екскурзоводите се шегуват, че не е много ясно дали „пастирът” е поставен, за да пази хората от животните или животните от хората.

Минавайки от сектор в сектор, ще имате шанса да видите само на няколко метра от себе си мечки, които се разхождат, хранят, играят или почиват в естествената си среда. Винаги има и любопитковци, които сякаш нарочно се разхождат край оградата, за да привлекат вниманието ви… и успяват.

Обиколката ви ще завърши в някой от двата информационни центъра, където можете да научите още интересни неща за живота и поведението на кафявите мечки, а ако имате сили можете да изгледате и кратък филм за тежкия живот на танцуващите мечки в България. (Филмът не се препоръчва за хора със слаби нерви, тъй като има кадри, от които ще ви се изправят косите).

Как да стигнете до Парк Белица?

Ако сте на почивка за двама в хотел в Банско като Лъки Банско , трябва поемете по пътя за село Баня в посока град Белица. Разстоянието между Банско и Белица е около 22 км., а от Белица до Парка на танцуващите мечки е 12 км. След като стигнете Белица, ще видите указателни табели за парка, така че няма как да объркате посоката.

Пътят до парк Белица е асфалтов и доста добър, така че няма да ви отнеме много време, за да стигнете до крайната си дестинация. Пред самия парк има обособен паркинг, където можете спокойно да оставите колата си и да започнете разходката си.

Имайте предвид обаче, че паркът има работно време, което е както следва:

  • През месеците април и май работното време е от 10.00 до 18.00 часа без почивен ден;
  • От юни до септември паркът работи от 10.00 до 20.00 часа без почивен ден;
  • През месеците октомври и ноември работното време е с часове от 10.00 до 16.00 часа;
  • От декември до март парк Белица не работи с посетители.

От 2016 г. разходката в парка става с входна такса, която е между 2 и 6 лева.

Други интересни дестинации в близост до парк Белица, които можете да посетите, докато сте на почивка за двама в Банско.

Станков водопад

Станков водопад | Lucky BanskoПриродната забележителност се намира само на около 2 км. от Парк Белица и голяма част от посетителите на парка включват посещението на водопада в разходката си.

Разположен по поречието на местната река Станкова, водите на водопада се изливат от 8 метра височина и представляват една наистина краси

ва гледка.

За любителите на пешеходните разходки из планината, Парк Белица е включен в 3 екопътеки, които преминават през него – „Летящите цветя”, „Властелинът на планините” и „Пазителката на живота”.

Екомаршрутите са с ниска до средна трудност и са подходящи за цялото семейство, а по пътя има доста обособени места за почивки и наблюдение.