Еко зона Белите скали

География и местоположение

Желаете ли да се потопите в незабравима атмосфера, която да ви възнагради със спокойствие и наслада ? Ако, отговорът е – да, то непременно трябва да посетите Еко зона Белите скали. Комплекс белите скали се намира на 20 км. от град Гоце Делчев ( в близост до с. Гайтаниново), като е разположен в популярния резерват ‘’ Славянка ’’.

Екозоната, както и самия резерват са част от защитените територии по ‘’ Натура 2000 ’’, така че те със сигурност ще могат да ви предложат едно незабравимо изживяване. Независимо дали сте почитатели на екомаршрутите или велопътеките, тук ще успеете да откриете всичко.

Местоположението на еко зоната е повече от превъзходно. Все пак резерват ‘’ Славянка ’’  разполага с богато разнообразие от растителни видове. През голямата част от годината тук цъфтят най-различни природни растения, които допринасят за образуването на един великолепен пейзаж. 

Именно поради това ви насърчаваме да посетите мястото, за да се насладите на неговата магия. Това е едно чудесно място за създаване на спомени със семейството, така че не губете повече време, а запалете личния ви автомобил и се насочете на тук. 

Природа

Еко зона Белите скали е популярна сред туристите, именно поради своята природа, която е обгърната от впечатляващия планински район. На територията на комплекса е напълно възможно да срещнете най-различни иглолистни дървета, храсти и цветя. 

Растителността е изключително уникална за България. Също така, тук се срещат над 1200 вида насекоми, лисици, диви свине и много други животни, характерни за този регион от страната.

Независимо от сезона тук съжителстват вечнозелени растителни видове, които според специалистите са характерни за планината Олимп. Препоръчваме ви да посетите местността през есента или ранна пролет. Тогава пейзажите наоколо изглеждат повече от превъзходно.

В интерес на истината, любопитен факт, който може би повечето хора не знаят е, че тук е било мястото на бивша кариера на мрамор, която е функционирала до края на 2006 година. С течение на времето обаче, нейната дейност се прекратява, поради обилните изворни води и съответно кариерата се запълва с питейна вода. 

Това от своя страна дава възможност за развъждането на различни видове риби, като амур, сом, шаран и много други. Предвид рибното разнообразие комплекса предлага на своите посетители да практикуват спортен риболов.

Едни от основните причини да посетите мястото е, за да може :

 • да се насладите на величието на превъзходната природа.
 • да избягате от напрегнатия градски живот.
 • да изследвате различните пейзажи.

Според различните научни изследвания е доказано, че времето прекарано сред природата може да ни повлияе изключително позитивно. Натовареното ни ежедневие е изпълнено със стрес и тревожност, което от своя страна се отразява негативно на цялото ни тяло.

Когато се потопите в природата на Еко зона Белите скали вие ще почувствате моментално облекчение. Пребиваването сред зелените пейзажи и чистия въздух ще намали нивата на стрес, страх и гняв, като за сметка на това ще увеличи приятните емоции. 

Еко зона Белите скали

Какво включва еко зоната

Както вече може би разбрахте, преди години еко зоната е била бивша кариера за добив. Това от своя страна ви навежда към мисълта, как това землище може да се превърне в толкова уютно и релаксиращо място ? За да, получите подобаващ отговор е необходимо да посетите комплекса. 

Тук ще успеете да се насладите на :

 • традиционна кухня
 • активен отдих
 • спокойствие 
 • приказен пейзаж 

Разбира се обаче Еко зона Белите скали предлага нещо повече от релаксация. Най-популярната активност сред гостите е несъмнено риболова, като той може да се практикува от всеки. До самия водоем има дори специални огнища, на които ще можете да приготвите вашия улов ! 

 Ако рибарството не е вашата страст, не се тревожете, защото тук има :

 • еко маршрути
 • велопътеки
 • места за излети
 • природни и културни забележителности 
 • детски площадки
 • спортни съоръжения ( за тенис,баскетбол и мини голф) 

По отношение на забележителностите, вие разполагате с много опции. Географското местоположение на екозоната е повече от страхотно, защото дава възможност за организирането на разходки дори до съседна Гърция. Но преди да се отправите на там, не забравяйте да разгледате емблематичния древен римски град – Никополис ад Нестум и манастирът Св. Георги Победоносец ’’ в гр. Хаджидимово. 

Границата с южната ни съседка е толкова близо, че буквално за 10-15 минути вие ще бъдете там и ще можете да се насладите на превъзходните селища и местности. А, ако случайно температурите не ви понасят не е изключена възможността да се потопите в прохладните води на Бяло море. 

Как да стигнем от хотел Лъки Банско?

Знаем че, почивката в хотел Лъки Банско е повече от невероятна, но ако приключенският ви дух не ви дава мир, защо не организирате разходка до Еко зона Белите скали ? Като за начало е редно да уточним, че тя е част от Комплекс Белите скали.

Веднъж щом запалите вашия автомобил следва да се насочите към град Гоце Делчев, откъдето съответно ще достигнете до самия комплекс. Общото разстояние, което ще трябва да изминете е 67.3 км., а това ще ви отнеме приблизително 1 час и 10 минути без наличието на усилен трафик.

Разбира се, времетраенето на пътуването може да се увеличи, тъй като вие ще минавате покрай толкова интересни забележителности и емблематични селища, че няма как да не спрете, за да ги разгледате. Типичен пример за това са – село Лещен и село Ковачевица.

Когато пристигнете ще забележете асфалтов път, който води към самата екозона. Не се тревожете, пътят е изцяло поддържан и то целогодишно, което го прави лесно проходим. Ако желаете да направите разходка пеша, комплексът разполага с обширен паркинг, на който можете да оставите вашия автомобил.

Посещението на екозона белите скали е възможно всеки ден, но разбира се всичко зависи от самите вас. Ние от своя страна, гарантираме че тук ще можете да се насладите на истински ‘’ релакс ’’, докато същевременно запълвате своето време с различните активности.