Село Лещен

Мечтаете ли за място, на което да забравите напълно суетата на големия град? Жадувате ли за тишина, спокойствие и пълно блаженство? 

Тогава ви съветваме да посетите село Лещен.

Къща в село Лещен

Защо да посетите село Лещен?

Всъщност, Лещен не е за всекиго. 

Селцето е за тези от вас, които искат да се насладят на красивата природа, тишината и домашната, селска кухня. Лещен е за тези от вас, които обичат българската история, българските традиции и които искат поне за малко да се върнат назад във времето. 

Защото Лещен е романтика, вдъхновение и магия!

Къде се намира село Лещен?

Село Лещен се намира в Югозападна България. Разположено е по южните склонове на Западни Родопи на около 900 м. надморска височина

То отстои на около 8 км. от Гърмен, на около 57 км. от Банско и на около 110 км. от Благоевград.

Какво прави Лещен популярна туристическа дестинация?

Представете си следното…

Шофирате по тесния планински път към селото. Навлизате все по-навътре в планината, а зеленината ви обгръща отвсякъде. Край пътя, та чак до където погледа ви стига, има вековни букови и елови гори. Завоите следват извивките на река Канина, а слънцето проблясва закачливо през листата на дърветата.

Шофирате бавно, защото няма за къде да бързате. Иска ви се да се насладите колкото се може по-дълго на красотата на природата. Толкова е тихо и красиво. Усещате, как безпокойството и напрежението ви напускат и дори не осъзнавате, че започвате да се усмихвате без никаква причина. Следва последен завой, и пред вас изниква табелата на село Лещен.

Бавно навлизате в селото, оставяте колата на мегдана, там, под големия орех и тръгвате пеш.

На където и да се обърнете, виждате каменни двукатни къщи, изградени от лещенските майстори преди 200 години. Всяка къща има огромен, огрян от слънцето чардак, просторно дворче със зелена морава и алеи, в които растат морави теменуги, маргарити и дъхави иглики.

Пасторалната картина се допълва от натежалите с едри гроздове лозници и от тихото мучене на крави в далечината. 

Къщите са наредени от двете страни на тесните, калдъръмени улички, а някой са толкова близо една до друга, сякаш са се привели, за да си шушукат тихо в маранята на следобеда. Вие вървите по калдъръма и с всяка стъпка сякаш се връщате назад във времето.

Ето това му е специалното на село Лещен! Тук човек може да почувства най-силно връзката с корените си, за да се зареди с енергия и да изкара един незабравим ден.

Табела на входа на село Лещен

Как е възникнало селото?

Според редица археологически открития, в землището на Лещен е имало поселение още от дълбока древност. Точни сведения кога е възникнало селото няма, но името му е споменато за пръв път през 1671 г. Тогава, през 1671 г., в един османски документ името на селото е споменато във връзка с покупка на стоки.

Историците са на мнение, че първите заселници на Лещен са били семейства, които са се заселили в района заради златоносните пясъци на река Канина. 

Дали наистина първите заселници са дошли да търсят злато не можем да кажем със сигурност, можем да кажем обаче, че са били скопосни люде, които здраво са се хванали на работа и само за има – няма 50 години са превърнали селото в едно доста богато и добро място за живеене.

В началото на XIX век Лещен е в разцвета си и се превръща във важен търговски център. По същото време се изграждат църква и килийно училище, а Лещен става силен притегателен център за много фамилии от околността, които се заселват в селото. По това време къщите наброяват 56.

През 1907 година населението на селото вече е наброявало близо 500 души, а земеделието и занаятите са силно развити. До 30-те години на миналия век, Лещен запазва позициите си на важен търговски и общински център, но след това постепенно започва да се обезлюдява. 

Лека-полека хората напускат селото, като днес постоянните му жители са едва 10.

Макар днес жителите му да се преброят на пръстите на двете ръце, в селото се развива активен селски туризъм и това го превръща в една от най-желаните и популярни дестинации в България през всички сезони.

Църква в село Лещен

Какво да видите в село Лещен?

Можете да започнете опознаването на Лещен с разходка из селото

Тръгнете от мегдана и продължете по тесните, калдъръмени улички. Изкачете се на високо и се огледайте. 200-годишните къщи, накацали една над друга са гледка, която ще запазите завинаги в спомените си. Надникнете в дворовете, преливащи от зеленина и цветове, влезте в някоя от къщите и разгледайте.

Споменахме ли ви, че ако планирате почивка в Лещен или ви се иска да пренощувате в селцето, за да усетите напълно духа му, можете да отседнете в някоя от 15- те къщи в Лещен, които предлагат нощувки?

Реставрираните старинни къщи са запазили автентичния си вид и тъкмо в някоя от тях можете да усетите най-силно връзката с миналото. Ако нямате толкова време, можете просто да се разходите, и когато останете без сили, да седнете в някоя от местните кръчми, за да опитате от домашно приготвената храна, която предлагат тук.

В местните ресторанти в Лещен продуктите са наистина напълно екологични и се отглеждат на място. Задължително опитайте някой от местните специалитети като кюфтета с кълцано месо, печена кокошка, или палачинки с домашно сладко, „Увияч” (месо с кашкавал).

Надникнете и в църквата „Света Параскева”. Църквата е строена през 1833 г. и е запазена в напълно автентичния си вид. Влезте, запалете свещ и разгледайте стенописите, които греят в ярки цветове. 

Обърнете внимание на стенописа „Възнесението на Свети Илия”, на иконите на „Света Параскева” и „Света Неделя”. Докоснете се и до 300-годишния купел, в който са се кръщавали поколения след поколения лещенци.

Ако искате да научите повече за културното наследство на село Лещен, можете да се отбиете до читалището. Там ще откриете богата колекция от снимки, музикални инструменти, носии, домашни тъкани и много други предмети от бита.

Накрая, преди да си тръгнете, можете да си купите нещичко за спомен от някое от малките арт дюкянчета и да се отправите към най-голямата атракция на селото – „Глинената къща”.

Глинената къща не е с 200-годишна история, напротив. Тя е наш съвременник, но е толкова уникална, че няма турист, който не я е посетил да ѝ се полюбува поне отдалеч.

Постройката е изградена изцяло от глина, дърво и слама и прилича много на къщата на популярния анимационен герой Фред Флинстоун. Ако сте в Лещен само за ден, можете да я разгледате отвън, но ако решите, че ви се иска да пренощувате в нея, можете да я наемете и да останете няколко дни в Лещен.

Красива къща в село Лещен

Забележителности в близост до селото

В Родопите и особено Западните Родопи са вълшебни, а щом стане дума за района на Лещен, възможностите ви за забавления са толкова много, че ако не планувате да останете няколко дни в селото, ще трябва да избирате коя от всички забележителности в Лещен да посетите.

И все пак…

Ако сте любители на селския туризъм и ви допада уюта на Лещен, тогава много ще ви допадне посещението на село Ковачевица. Селото се намира на 8 км. от Лещен, така че спокойно можете да съчетаете посещението на двете села.

Ковачевица и Лещен доста си приличат по запазените каменни двукатни къщи с китни дворове, все по-популярните глинени къщи, красивата природа, калдъръмените улички и тишината, която обгръща от всякъде. 

В Ковачевица не пропускайте да разгледате църквата „Свети Никола”, да посетите някоя от каменните двукатни къщи, да хапнете вкусна, домашна храна и да запалите свещичка в параклисчето над селото.

Ако пък предпочитате разходките из планината, в района на село Лещен се намират резерват „Тъмната гора”, скалните образувания „Черната скала” и „Козият камък”, водопад „Синият вир”, каньонът на река Канина и други.

Сред забележителностите около Лещен е и екопътеката Огняново – Лещен.  Тя е 13 км и преминава през четири села от община Гърмен – Ковачевица, Горно Дряново, Лещен, Скребатно и стига до Огняново. По нея можете да тръгнете от което село да желаете, а докато изминавате маршрута, пред вас ще се разкриват уникално красиви гледки. 

Не е за подминаване и балнеологичният курорт Огняново, който се намира само на няколко километра от Лещен. В Огняново можете да се потопите в някой от многобройните минерални басейни за пълен релакс и зареждане на „батериите”. 

Ако имате време и ви се прииска да останете в района, в Огняново има както много малки семейни хотелчета, така и еко къщи, в които можете да отседнете.

Така и така сте дошли в тази част на Родопите и сте разгледали вече толкова много, нищо не ви пречи да се разходите набързо и до станалото много популярно в последните години село Рибново или да отскочите до Гърмен.

Родопският край е забележителен и наистина трудно ще намерите място, което да не ви впечатли с красиви гледки, богата история и вкусна, екологично чиста храна.

От всички места, които можете да посетите, докато сте на почивка в Банско обаче селата Лещен и Ковачевица ще ви допаднат най-много.

Затова, ако търсите място, което да ви върне назад във времето, не пропускайте да посетите Лещен. Защото Лещен е едно от малкото места в България, което притежава магия и огромно очарование, което ще ви завладее изцяло.

Как се стига до село Лещен?

Лещен е с малко по-специфично местоположение и за да съжаление до него няма как да стигнете с автобус или друг обществен транспорт. Единственият вариант е използвате личен транспорт, но това не бива да ви отказва да се насладите на красотата му.

Ако сте на почивка в хотел в Банско, трябва да поемете в посока Добринище. Няма къде да се объркате. Карате направо в посока Огняново и Гърмен, като на Гърмен ще видите табела за Лещен. Следвайте си пътя и ще стигнете без никакъв проблем.

Разстоянието от Банско до село Лещен е около 57 км., които ще изминете за около 50-60 минути.

Ако пътувате към Лещен от Гоце Делчев, разстоянието между тези две населени места е само 14, 38 км. и пътят ще ви отнеме не повече от 10 минути.