Село Ковачевица

Ако сте гости на Банско и ви се иска да пообиколите района, предлагаме ви да се отправите на еднодневна екскурзия до едно от най-самобитните и красиви села в България – село Ковачевица.

Селото се намира на около 24 км. от Гоце Делчев, на 8 км. от Лещен и на 64 км. от Банско.

Разположено в прегръдките на Западни Родопи, от двете страни на река Канина (Кървава река) селцето впечатлява с тесните си, калдъръмени улици и с уникалната си архитектура. Тук времето сякаш върви със свой собствен ход, а гледките, на които очите стават свидетели се запечатват завинаги в сърцето.

Макар, че днес в Ковачевица живеят не повече от 37 души, тишината не е така оглушителна, както в други слабо населени села. В Ковачевица тишината носи спокойствие и мир на духа.

Стара къща в село Ковачевица

История на Ковачевица

Въпреки, че за пръв път селото е споменато в турските регистри едва през XVI – XVII век, то има много по-дълга и древна история. Според местни историци, първите заселници н територията на днешното село идват след нахлуването на турските орди в България. След падането на Търновското царство, голяма група от хора от току-що поробените региони на страната намират убежище в землището на селото и оформят няколко махали.

Следващото голямо заселване на Ковачевица е по време на насилственото помохамеданчване на българското население в Родопите. По това време хора от опожареното почти до основи близко село Рибново и от Банско намират своя втори дом в Ковачевица. Малко по-късно, през XVIII век към селото се отправят и няколко големи фамилии от Егейска Гърция (Западна Македония), които основават Арнаутската махала.

Горди били хората от Ковачевица и пазели своя дом и своята вяра с цената на всичко. Може би затова и в селото никога е нямало нито турска администрация, нито се е издигала някога джамия.

По време на Възраждането населението на село Ковачевица наброявало над 600 души българи и е било един от най-важните просветни и църковни центрове в района. В селото процъфтявали занаятите, търговията също била развита добре, а търговци от селото обикаляли по цяла Европа и били уважавани навсякъде като честни и отговорни хора. От всички занаяти, които били развити в Ковачевица, дюлгерството било на най-голяма почит.

Благодарение на уникалната самобитна Ковачевска строителна школа, която няма аналог в страната, днес село Ковачевица привлича туристи от близко и далеч, които идват в селото не само заради уникалната му природа, но и заради невероятно красивите ансамбли от каменни къщи.

Легенда за Ковачевица

Една от най-популярните легенди, които местните ще ви разкажат е за името на селото. Според тази легенда, в селото живеел ковач, който се споминал и жена му заела мястото му и в ковачницата. Когато нейните близки и роднини идвали да я посещават казвали: „Отивам при Ковачевица”. Така лека – полека „Ковачевица” се наложило като име не само на трудолюбивата жена на ковача, но и на селото, в което живеела.

Стара ограда в село Ковачевица

Забележителности, които можете да разгледате в село Ковачевица

От много години селото привлича много туристи от страната и чужбина заради многобройните си забележителности, красивата си природа и най-вече заради уникалната си архитектура. Точно заради архитектурата селото е обявено през 1977 г. за исторически и архитектурен резерват. И има защо!

Още в мига, в който стъпите на мегдана на селото, ще се върнете назад във времето. Чувството, което ще изпитате, докато се разхождате по тесните, калдъръмени улички просто не може да се опише. Тук всичко е от камък… Улиците са каменни, къщите са изградени почти изцяло от камък, дори покривите им са покрити с каменни плочи.

Къщите са строени през XVIII и XIX век от представители на Ковачевската строително – архитектурна школа. Както споменахме, тази школа няма друг аналог, което прави каменните ансамбли в Ковачевица безценни паметници на българската възрожденска архитектура.

Почти всички къщи в селото са строени на два етажа, като на първия етаж са се помещавали животните и се е складирала храната, а на горния етаж са били помещенията за живеене. Типичната ковачевска къща разполага с голям двор и е оградена от висока каменна ограда с тежка дървена порта.

Според специалистите, тъкмо факта, че къщите в Ковачевица са изградени от камък е една от причините да се запазят в напълно автентичния си вид и до днес.

Освен с великолепната архитектура на къщите, Ковачевица ще ви впечатли и една от най-големите си забележителности – църквата „Свети Никола”.

Трикорабната псевдобазилика е строена в периода от 1841 до 1848 г. и в построяването ѝ взимат участие всички хора от селото, кой с каквото може.

Легендата разказва, че когато селяните решили да построят храма, турските власти им отказали разрешение за строеж. Тогава местен търговец, който бил и прочут бръснар, отишъл до Истанбул, за да се срещне със султана и да измоли разрешение за строеж.

Тъй като бил наистина много добър бръснар и го знаели чак в Истанбул, търговецът успял да получи разрешение лично от султана, който разрешил църквата да се строи като поставил едно – единствено условие – да бъде ниска, за да не се вижда отдалеч.

Ковачевци спазили това условие и изградили храма си нисък, но го направили достатъчно голям и широк и не спестили нищо от украсата му. Макар, че не е изографисана от вътре, църквата и днес впечатлява с разпределение на пространството, с огромния си резбован иконостас и с 12 – те икони от средата на XIX век, най-вероятно дело на зографи от Тревненската зографска школа. В храма могат да се видят и две много ценни икони „Свети Георги на кон” и „Свети Димитър на кон”, които са дело Георги Стергюв от Банската художествена школа.

През 1900 г. в двора на църквата е издигната 12 метрова камбанария, а братята Алексови даряват две камбани, мелодичният звук на които може да се чуе и днес по време на големи празници. На камбанарията е бил поставен и часовник, който за съжаление не е запазен до днес.

До църквата се намира и килийното училище, в което децата на село Ковачевица са се учили на четмо и писмо през XVIII век, което също си струва да посетите.

Въпреки, че днес постоянните жители на селото са малко на брой, Ковачевица предлага доста места както за нощувки, така и за хапване. Атмосферата в многобройните малки заведения е много приятна и уютна, а храната, която ще ви предложат е изключително вкусна.

Ако имате сили и желание за още разходки, от селото тръгват няколко туристически маршрута.

Стара църква в село Ковачевица

Туристически маршрут „Сини вир”

Ако решите да си направите малка разходка до „Сини вир” трябва да отидете в центъра на селото, където ще откриете табела с указания за посоката и информация за маршрута. До водопада се стига по горска пътека (на места стръмна) за около час, но щом стигнете до него ще забравите всички неволи по пътя.

„Сини вир” представлява невероятно красива каскада от водопади и прагове, водата на които се спуска от непристъпните скали във водите на река Канина. При падането си, водите са издълбали няколко котела, най-големият и най-красивият от които се нарича Сини вир.

До местността можете да стигнете и по обиколен маршрут, за който обаче ще са ви необходими около три часа ходене из горските пътеки. И този маршрут тръгва от центъра на селото, но за разлика от краткия върви почти изцяло по самото корито на реката срещу течението ѝ.

Маршрут Ковачевица – параклис „Свети Георги”

Параклисът се намира на около 3 км. източно от селото и за да стигнете до него ще ви отнеме не повече от час. „Свети Георги” е построен през 1995 г. на едно от най-високите места над Ковачевица и днес е един от най-посещаваните и тачени паметници на културата в региона. Параклисът е изграден изцяло с доброволен труд от местни майстори. В близост до него се издига десет метров кръст, до който също можете да стигнете.

От Ковачевица тръгват още много туристически пътеки и маршрути като „Ковачевица – местност „Кози камък”, „Ковачевица – връх Беслет” и други.

Имате ли време, не пропускайте да разгледате и намиращите се в близост село Лещен и село Огняново.

Лещен е изключително красиво и старо село, което също като Ковачевица ще ви омагьоса с уникалната архитектура на възрожденските си къщи, с тихите си калдъръмени улички и с изключително красивата си природа. Не пропускайте да разгледате и намиращата се в края на селото уникална глинена къща, която сякаш е излязла от романа „Властелинът на пръстените”.

Огняново пък е известно с минералните си бани и през последните години се превърна в една от най-популярните туристически дестинации в страната. Тук можете не само да хапнете нещо вкусно в някоя от малките кръчми, но и да се потопите за час – два в някой от многобройните минерални басейни.

пътека село Ковачевица

Как да стигнете до село Ковачевица?

Ако пътувате от Банско, трябва да излезете от града и да поемете в посока Добринище и да шофирате по главния път. Ще минете през селата Огняново, Гърмен и Лещен. На около 8 км. от Лещен ще стигнете до крайната си цел – село Ковачевица. Разстоянието от Банско до Ковачевица е 64 км. и за да стигнете до него ще ви е необходим около час и 15 минути.

Ако пътувате от Гоце Делчев, трябва да излезете от града и да поемете в посока Гърмен – Лещен. Разстоянието от Гоце Делчев до Ковачевица е около 22 км. и ще стигнете за около 30 – 35 минути.