Читалище „Никола Вапцаров – 1894” – един от символите на българската история в Банско

Искате да се запознаете по-отблизо с традициите и обичаите на Банско? Или ви се иска да се насладите на някоя богата културно – музикална програма, докато сте гости на града? Тогава мястото за вас е едно – читалище „Никола Вапцаров – 1894”!

Читалище Вапцаров в Банско

Банско е град, който ревностно пази своето богато историческо, културно и архитектурно наследство, а читалището му е най-големият културен център не само за града, но и за цялата община.

История на читалище „Никола Вапцаров – 1894” – един от символите на българската история в Банско

Годината, в която е създадено читалището е далечната 1894 г. Това е време, в което все повече банскалии жадуват за нови знания и изпитват силна необходимост от място, на което да могат едновременно да се обогатяват и развиват, но и да опазват традициите и обичаите си, предавайки ги от поколение на поколение.

Не знаем кой е дал идеята за създаване на читалището, нито знаем как тази инициатива е станала реалност, но знаем, че в началото то се е наричало „Селска почивка” и още през първите години от своето създаване започва да се развива активна просветна и самодейна дейност.

Създателите на читалището имали ясна визия за начина, по който могат да достигнат до сърцата на всички банскалии и осъзнавали силата на изкуството, което има върху хората. 

Затова и едно от първите неща, които направили веднага след като събрали книжен фонд за библиотеката си е да създадат самодейна театрална трупа, която да представя пред банската публика популярни за времето си театрални постановки.

Това бил начинът да запознаят хората от Банско с останалия свят, представяйки го през призмата на театралните постановки.

Първата постановка на самодейния театър, сформиран в читалището е „Многострадалная Геновева”. Имената на самодейни актьори, участвали в постановката се губят във времето и днес са неизвестни, но се знае, че когато в града е обявено, че ще има театрално представление, читалището се препълнило от хора, дошли да видят що е това театър.

„Многострадалная Геновева” постигнала огромен успех и това поставило началото на богата театрална програма, която банскалии посрещали с много голям интерес. 

Веднъж привлечени от магията на Мелпомена, от читалището решили, че е време да представят пред съгражданите си едно непознато до този момент изкуство. 

Така през 1922 г. за пръв път на сцената на читалището е поставена оперетата „Цигани” и вярвате или не, това изкуство също много допаднало на хората от Банско.

Окрилен от огромния успех на представленията, които самодейците поставят през родна публика, Ангел Балев решава да създаде първият смесен хор за школувано пеене в Банско, а малко по-късно към читалището е създаден и китаро – мандолинен оркестър, в който свири и Никола Вапцаров.

След края на ВСВ и след промяната, която настъпва в страната ни, се променя и идеологията, която трябва да следва и читалището. Някой от книгите изчезват, други се налагат на тяхно място и вече не е възможно някой световни автори да бъдат предоставяни за четене. 

Подобни промени има в цялата страна и иска не иска, и читалището на Банско, което вече е преименувано на „Никола Вапцаров – 1894” трябва да следва наложената политическа линия. По-важното е обаче е друго! 

Въпреки всички тези промени, читалището не само не намалява или преустановява развитието на самодейността, но и тази дейност се разширява.

Още в първите години след промените в политическите нагласи на страната ни, Любен Чучулайн възстановява смесения хор, Ангел Захов създава танцов ансамбъл, Валентин Леанов сформира първия естраден състав в Банско, а Снежана Йолева взима под крилото си младите таланти на града и създава кръжок по художествено слово.

През 60 – те години на миналия век към читалището е създадена и прочутата Банската мъжка група за двугласово пеене, която е толкова успешна, че се превръща в посланик на България по света.

След Банската мъжка група, която местните познават повече под името Мацуревата група, се създават още няколко подобни групи за мъжко двугласово пеене, които съществуват и развиват дейност и днес. Някой от най-популярните групи, които банскалии много обичат са групите, създадени от Георги Гюмов, певческата група на Борис Попов („Стар мерак”), младежката фолклорна група на Димитър Касапинов и други.

Дамите не закъсняват да покажат и своите певчески и танцувални способности и към читалището се сформират женски фолклорни групи като „Глазенски напеви” с ръководител Надка Хаджиласкова, певческата група с ръководител Йорданка Кехайова, танцовата фолклорна група с ръководители Райна Асева и Десислава Баханова и още много други, които също като мъжките групи постигат огромни успехи и радват не само банскалии, но и хората от цялата страна и чужбина с уникалните си изпълнения.

Преди около десетина години към читалището е създаден и детски тамбурашки оркестър с ръководител Георги Касапинов, с който младите самодейци участват в редица родни и международни фолклорни фестивали.

Концерт от читалище Вапцаров

През 2009 г., по случай 115 години от създаването на читалище „Никола Вапцаров – 1894” самодейците на Банско изненадаха своите съграждани с изявата на новосформирания Ансамбъл за автентичен фолклор, който успя да изгради мост между поколенията с музиката и танците, които пресъздава на сцената.

Разбира се, в днешно време е невъзможно да достигнеш най-младото поколение без мажоретен състав и школа по модерни танци, затова и към читалището се създадоха подобни групи. Изпълненията на младите таланти на Банско неизменно присъстват в културната програма на града и радват всички банскалии и гости на града.

Освен мажоретен състав и школа по модерни танци, към читалището са създадени и Младежка театрално – музикална школа и Естрадно – вокална група.

Читалището присъства активно в живота на банскалии и днес и затова не е никак чудно, че за местните то е един от символите на българската история в Банско.

Уникалното на това читалище е, че от момента на своето създаване до днес, то не спира да се развива и да пази ревностно обичаите и традициите на банския край.

Нужни са големи усилия, за да можеш да работиш толкова самоотвержено за опазването на културните традиции, но хората в Банско са „замесени от друго тесто”. Те не се отказват пред трудностите и държат изключително много на своя край, традиции, обичаи и ценности.

Това много ясно си личи и днес и всеки, който посети града усеща любовта, с която многобройните самодейни групи разказват историята на града чрез музиката, песните и танците.

Днес читалището разполага с библиотечен фонд от над 50 000 тома литература, която предоставя на своите читатели. Една от основните цели на всички служители в читалището е да продължават да събират и увеличават този фонд, тъй като четенето на книги е единственият начин младото поколение да разшири кръгозора си и да започне да мечтае да опознае света. 

Към момента библиотеката разполага с богата колекция от художествена и научна литература от автори от цял свят. Всеки, който посети библиотеката към читалището може да се възползва и от безплатен достъп до интернет, което допада изключително много не само на младото, но и на по-старото поколение, което с огромно любопитство навлиза в света на интернет комуникацията.

Освен самодейните трупи, които развиват активна дейност, към читалището работят и школи по рисуване, класове по пиано, акордеон, тамбура, школа по народни танци и т. н., и т. н. 

В самодейните групи взимат участие над 190 души, които се изявяват на сцените на различни събития, фестивали, надпявания и надигравания в цялата страна и чужбина.

Читалището е сред основните участници при честване на важни за града събития и изявите на самодейците му са включени в културната програма на града. Не минава празник или събитие за популяризиране на традициите и обичаите на Банско, на които да не вземат участие самодейните групи на читалището.

Фестивал от читалище Вапцаров

И това не е всичко! Сградата на читалище „Никола Вапцаров – 1894” почти през цялата година е домакин на различни театрални и музикални постановки, изложби на местни и чужди творци, литературни четения и представяния на книги и други.

Културният календар на читалището е изключително разнообразен и многослоен и ако сте гости на Банско няма как да не присъствате поне на едно събитие, провеждано в града, в което да не участват самодейни групи от читалището.

Читалището е сред организаторите и домакин на някой от най-големите културни събития, провеждани в Банско като Международния балетен фестивал, Летните музикални празници „На публиката с любов”, Международния джаз фестивал, фестивала на изкуствата „Утринна звезда”, Международен фестивал на планинарското кино и много, много други.

За хората в Банско читалището не е просто сграда, в която се съхраняват определен брой книги. За тях читалище „Никола Вапцаров – 1894” е един истински символ на българската история. То е пламъкът, който поддържа живи музиката, песните, танците, занаятите и обичаите, с които са закърмени поколения банскалии. То нишката, която свързва младото поколение с корените им, но е и мястото, на което младите могат да мечтаят, да се развиват и да откриват други светове.

Защо ви разказахме всичко това?

Защото не искаме да пропуснете да го посетите, докато сте в града. Защото не искаме да се лишите от това да се докоснете до магията на музиката, песните и танците на самодейните бански групи. Не искаме да пропуснете някое театрално представление или изложба, чийто домакин е читалище „Никола Вапцаров – 1894”.

Не искаме да го направите, защото това читалище е наистина уникално и си струва да бъде наредено до най-големите забележителности в града

Къде се намира читалището в Банско?

Адресът на читалището е пл. „Никола Вапцаров” 1 и можете да стигнете до него изключително лесно. Просто трябва да стигнете до центъра на града и до къщата – музей на Никола Вапцаров… и вече сте пред вратите му.