Празници на Банско

Градът на безкрайния празник

Има толкова много празници на Банско, че градът и гостите му всъщност празнуват целогодишно, при това много атрактивно. Като се започне още от 1 януари със зрелищното кукерско гонене на злото, тук постоянно се редуват фестивали, конкурси, тематични дни и седмици до самите Коледни и Новогодишни празници.

Традиционни празници в Банско | Lucky Bansko SPA & Relax

В тази богата и пъстра палитра се преплитат стародавни традиции и съвременно изкуство. Така градът привлича не само с уникалния песенен и танцов местен фолклор, обичаи, обреди, пищни носии, уникални народни художествени занаяти, но и тематично със световен джаз, балет, поп музика, опера, Балкански фолклор и много други. Така че когато и да дойде човек, ще попадне на някой атрактивен фестивал, конкурс, надпяване, надиграване и т.н. от този неспирен празник в Банско.

Тук трябва да се подчертае, че всички културни събития в града са традиционни от години, вече са се наложили като международно известни, и много от туристите идват специално за някои от тематичните празници на Банско.

Достатъчно е да се спомене дори само джаз фестивалът, който винаги е от 8 до 13 август. На него от основаването му през 1998 година досега са идвали и идват световно известни музиканти от всички континенти и – разбира се – всички известни български джаз изпълнители. Имена и състави могат да се изброят много, нo някои несправедливо ще бъдат пропуснати. Затова като илюстрация на престижа и нивото на фестивала може да се спомене, че един от свирилите тук оркестри е представителният на НАТО!

Също голяма международна известност имат фестивалът на планинското кино, балетният фестивал, етнопредставленията, за които са идвали състави дори от далечната и екзотична Индонезия. Във фестивала за автентичен фолклор, който се провежда между 17 и 24 май, традиционно участват около 700-800 танцови и певчески състава от всички краища на света. А на театралните празници на Банско от 1 до 7 юли зрителите могат да видят най-добрите спектакли от страната, привлекли многобройна публика и спечелили престижни наши и международни награди.

Кукерският фестивал

Атрактивните празници на Банско започват още на 1 януари с Кукерския фестивал. Той е символично обредно начало на годината, но и зрелищно продължение на шоуто от предната нощ за всички, които са избрали да празнуват Нова година в курорта.

Кукерски празник в Банско | Lucky Bansko SPA & Relax

Сред тях винаги има и българи, и чужденци, които не спират да снимат с камери, фотоапарати и телефони, и отнасят по различни краища на света спомени за цял живот. Още повече, че маскарадното представление, огласено от стотиците чанове по чудатите кожени костюми, прераства във всеобщ фолклорен празник.

Пременени в пищни народни носии, банскалии вият хора, пеят песни, известни народни изпълнители изнасят концерти. На групи кукерите „охраняват“ празника със специални обреди за прогонване на злото и за плодородна година. А приповдигнатото настроение спонтанно увлича в народните ни танци дори неопитните чужденци.

Кукерският занаят“ е стародавна традиция за народните празници в Банско. В много домове има по няколко поколения кукери – от най-възрастните до малчугани в детската градина. Самите костюми са от козя кожа, с качулка над метър с конска опашка. На кожения колан се закачат поне по четири чана. Колкото по-чудати и страховити са костюмите, толкова по-добре. Доколко сериозно се отнасят местните към кукерските костюми, е показателен един пример, огласен от медиите в началото на 2017 година. Банскалия 10 години се приготвял да изработи специален костюм – толкова време отглеждал  козите, за да се получи косъм от метър и пет сантиметра, с което да надмине рекорда в Гинес от 90 см. И макар че му предлагали 50 000 лева, не го продал.

За кукерския фестивал в Банско творчески се съревновават групи от три квартала – „Улевиница”, „Вионово блато” и „Костей блата. Всяка подготвя своя програма с театрални елементи, която се пази в тайна до самото представление. Сутринта кукерите се събират на първата станция на кабинковия лифт, откъдето шествието тръгва из града под ритъма на тъпаните и чановете. На обяд сборният пункт е на централния градски площад, където започва спектакълът.

Празници на традициите и изкуството

След многобройните празници на Банско, предизвикващи силен интерес при туристите, са дните на банските традиции. Празникът е от десетилетия и е от 17 до 24 май. С него официално стартира летният сезон в курорта. Дните включват разнообразни изложби – етнографски, кулинарни, на изобразителното изкуство, на приложното. Редят се тематични вечери, посветени на местните старинни обичаи, песенен и танцов фолклор, на банския хумор, като седмицата е наситена с концерти на самодейните състави в региона.

Фолклорен празник в Банско | Lucky Bansko SPA & Relax

В края на май е голямата кулинарна изложба на Банската кухня. Провежда се последната събота на месеца и се представят традиционни за района ястия, приготвени по автентични домашни рецепти от старо време. Тук са всички емблематични гозби за Банскочомлек, капама, чеверме, бански кустурета, кукурини, шупла, саче, бански шиш, агнешки специалитети, катино мезе и много други. Сред всички тези вкуснотии, съпроводени с домашно вино и ракия, човек лесно разбира защо освен всички други видове туризъм, тук вече е развит и кулинарният.

В края на юни започват следващите празници на Банско, посветени на културата и изкуството в региона. Особено интересни са  демонстрациите на народни художествени занаяти: дърворезба, иконопис, бродиране, тъкане, плетене и т.н.

Демонстрациите, при които гостите на курорта могат да се включат в различни етапи на изработките, са всеки петък и събота до 3 септември в Посетителския център. Те са придружени с музикални, песенни и танцови фолклорни изпълнения, които ги правят още по-атрактивни. Посетителите могат да видят доста изненадващи, но много оригинални и красиви творби – сувенирни топки, бродирани с рисунки, кукли от царевична шума, бутилки с декорация от еко или отпадъчни материали.

Демонстрациите са съпроводени и с интересни изложби – например на автентични облекла за жътва, за сватба, за Великден, неделни; на енергийни картини, дървопластика, живопис и др.  Във фоайето на информационния център пък могат да се видят икони мъниста, пясък и камъни. Паралелно в читалището се провеждат уроци по гайда, тамбура, народни танци, фолклорно пеене.

Празникът на Банско

Има специални празници на Банско, посветени на освобождението на града от турското робство. Както е известно, турската власт тук е отхвърлена на 5 октомври 1912 г. Така на 5 октомври традиционно се чества Празника на града.

Празник на град Банско | Lucky Bansko SPA & Relax

Тържествата започват още в края на септември и включват разнообразни прояви. Началото се поставя от голям концерт на самодейните състави от общината в читалище „Вапцаров“. На него се представя богата палитра от обичаи, носии, танцов и песенен фолклор, както и различни съвременни форми на сценичните изкуства. Включва се също така кинопанорама и фоторазкази за многоликия град Банско, различни изложби.

В Дома на изкуствата се провежда специална художествена вечер, посветена на героите, допринесли за свободата на Банско. Отделен акцент е целодневният спортен детски празник, организиран на стадиона от спортните клубове. Там за малките има различни забавления по специални трасета, батути, интерактивни игри, лакомства.

Самият 5 октомври започва с отслужването на сутрешна тържествена литургия. Тя е в „Света Троица“, където  Пейо Яворов, като воевода, обявява, че банскалии са свободни. Във всички училища с тържествена церемония се издигат националните флагове, поднасят се венци и цветя пред паметници и паметни плочи, има и възпоменателно тържество.

Целият 5 октомври е Ден на отворените врати в музейния комплекс, където могат да се видят археологически находки, етнографски материали, творби на изкуството. Тук са и музеите на Паисий, на Неофит Рилски, на Вапцаров, могат да се видят уникални бисери на възрожденската архитектура.

С много емоции е наситен риболовният турнир за деца, който започва около обяд. За всички жители и гости на Банско вечерта има голям концерт на известни изпълнители от страната, който завършва с пищна заря.

Откриване на зимния сезон

Официалното откриване на зимния сезон е сред най-атрактивните празници на Банско. Според времето, тържеството е на различни дати, за тази зима беше определена датата 16 декември.

Празнично откриване на зимен сезон | Lucky Bansko

По традиция церемонията е много зрелищна, а за публиката има игри с големи награди.

В „Ловци на съкровища“ записалите се зрители имат шанс да спечелят чисто ново Ауди А3, както и други атрактивни награди. Играта се провежда на Бъндеришка поляна от 13 часа. В снега се заравят сандъци с наградите и започва търсене, като снегът се разравя без помощни средства. Луксозната кола е Голямата награда, а освен нея има почивка за двама, аксесоари за скиорска екипировка, карти за съоръженията и др.

Новост в игрите с награди е, че всички, които ползват лифта в деня на откриването на сезона, имат шанс да намерят златни монети и различни подаръци. Тази година сред игрите е включено и барман шоу с подаръци коктейли.

С това интересните игри не свършват. По традиция на откриването присъстват световноизвестни състезатели, които се изправят един срещу друг в състезание, а зрители могат да влязат в отборите на шампионите. Тази игра за откриването на сезон 2017/2018 ще се запомни с Кристиан Гедина, скоростен рекордьор и Марк Жирардели, пет пъти световен шампион. Освен емоцията да са в отбор на живи легенди, участниците получават и ски карти. Записването става по интернет на  game.banskoski.com, или на място.

Тържеството винаги е съпроводено и с много музика, танци, фойерверки, свежо настроение. В програмата за старта на сезон 2017/2018 за водещ бе избран Део, а за изпълнители – Михаела Филева и балет „Нова”, и DJ Спрайт.

След Бъндеришка поляна празненството традиционно продължава в центъра на града. Там също има многобройни атракции, като например неповторимият Ути Бъчваров с неговото вкусно и забавно кулинарно шоу.