Язовир “Белмекен“ – частица красота от Рила

Язовир Белмекен | Lucky Bansko

Язовир Белмекене едно красиво място, което задължително трябва да посетите когато сте в района на Банско. Белмекен е язовир, разположен на на 1923 м надморска височина по течението на Сестримска рекав Рила планинаи е част от каскадата „Белмекен-Сестримо-Чаира“.

Белмекен е най-високият язовир с насипна язовирна стена на Балканския полуостров. Той е най-високият язовир с насипна язовирна стена на Балканския полуостров. Белмекен очарова с красотата си както през лятото, така и през зимата.  Кръстен е на връх Белмекен. 

Интересни факти за язовир Белмекен

Името на язовира означава „Известно място“. Той е всъщност планинско водохранилище с най-голяма височина в Източна Рила. Построен е на река Крива река. Село Сестримо е изходен пункт за язовира, както и местността Юндола.  

Пътят водещ към него се поддържа в добро състояние. До язовира мвоже да се иде както с цел разходка, така и риболов. Ако планираме пътешествие дотам, не трябва да забравяме да си носим топли дрехи, тъй като температурите са ниски дори през лятото.

Красива местност Белмекен | Lucky Bansko

Съоръженията на каскада „Белмекен-Сестримо“ сe намират в североизточните склонове на Рила планина, като събиратводите от рилската част на поречията на реките Марица, Места и Струма.

Каскадатана язовира се състои  от два пояса събирателни деривации: единият на кота 1900 м и другият на кота 1200 м. Водите, течащи от горния пояс се вливат в язовир „Белмекен“, а тези идващи от долния пояс се вливат в дневния изравнител „Станкови бараки“.

Каскадата се изгражда на три енергийни стъпала:

Първото стъпало на язовира от каскадата включва събирателните деривации на кота 1900, които са следните: 

 • „Благоевградска Бистрица“
 • „Илийна“
 • „Манастирска“ – „Бели Искър“
 • „Джаферица “, „Марица 1900“
 • „Грънчар“. 

Водосъбирателният канал „Грънчар“ включва и водите на реките Благоевградска Бистрица и р. Рилска река с нейния приток  Илийна. Река Благоевградска Бистрицаизвира от склона между Голям и Малък Мечи връхв Рила на 2600 м надморска височина. Северно от долината на Благоевградска Бистрица е тази на р. Рилска с притока ѝ Илийна.

Как да стигнем до Белмекен?

Как да стигнем до Белмекен | Lucky Bansko

Маршрутът дотам е в истинския смисъл високопланински, тъй като е сравнително предизвикателен. Нужно е да се подготвим предварително. Горският въздух има страхотен аромат.  Село Сестримо се намира в район с необикновена красота, което е нещо съвсме обичайно за Рила планина. Пътът към язовира е покрай селото.  Оттам и започва изкачването. Там шосето става по-тясно. В началото все още две коли могат да се разминат, но после със всеки изминат километър пътят се стеснява. 

По пътя могат да се срещнат и пътуващи мотористи. Въпреки че няма интензивен трафик на пътеката, ако се срещнем с друг автомобил разминаването може да не е лесно. На пътя има завои, чиято видимост се закрива от борове високи около 20-30 метра и затова и там карането е малко по-предизвикателно.  По нататък пътят се разделя на две и гидовете най-често препоръчват да поемем по левия, тъй като е в по-добро състояние. Десният пък от своя страна предлага живописни гледки и води до самата стена на язовира, но пък е по-труден за минаване, тъй като е осеян с дупки.

Ако планираме да идем там, добре е да знаем, че там няма кафенета около язовира. Така че ако оставаме по-дълго време можем да си вземем вода и храна от Юндола. Вода можем да намерим при чешмата в началото на спускането към Юндола. Оттам ако поемем по кратък и добре асфалтиран път ще стигнем до спортна база „Белмекен“ на 1924 м. н. височина

Там можем да видим доста често и спортисти, които тичат в различни посоки с различна цел. В непосредствена близост няма крепости, манастири, древни селища, но това, което си заслужава да посетим, ако разполагаме с повече време, е да оставим своя велосипед или мотор при охраната на язовира и да тръгнем нагоре към връх Белмекен, извисяващ се на 2626 метра.

Язовирът се радва на популярност също и поради факта, че близо до него се намира спортна база. Самото трасе (всъщност до там водят цели три пътя) не чак толкова популярно въпреки че голям брой велосипедисти и мотоциклетисти го знаят. С малко повече желание от местната и централна власт, Този  маршрут може да се превърне в популярен обект не само за България, но и за Балканския полуостров, ако от местната и централната власт вложат усилие в поддръжка на асфалта и почистване на канафките.

За връх Белмекен

Връх Белмекен | Lucky Bansko

Връх Белмекен е сравнително лесен за изкачване. Само през зимата някои части от маршрута към върха са лавиноопасни. Разстоянието от София до там е около 140 км, които се изминават за около 2 часа и половина.С впечатляващите си 1923 метра надморска височина, връх Белмекен разкрива пред нас прекрасни планински гледки.

За хижа Белмекен

Туристически атракции в Белмекен | Lucky Bansko

Разположена е  на циркусния праг, край брега на Равнивръшкото езеро. От нея до язовир Белмекен се стига за 2.30ч.  Представлява масивна триетажна сграда с капацитет от 30 места, които разполагат с  общи вътрешни санитарни възли и умивални. Хижата е водоснабдена, електрифицирана от агрегат и се отоплява с печки на твърдо гориво. Предлага и бюфет и столова. Пътеките към нея са маркирани. Изходни точки са Лет.Г.Димитров – 4.30ч. също с пътна маркировка.

Съседни турстически обекти: 

 • яз.Белмекен – 2.00ч. 
 • х.Хр.Смирненски – 3.30ч. 
 • вр.Белмекен/2626м./ – 1.30ч. 
 • х.Гергиница – 5.30ч. 
 • х.Венетица – 4.00ч. 
 • х.Заврачица – 6.30ч.